Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

AMNING I BÄRSJAL. I den här videon kommer en hel drös tips om hur du kan amma bebis upprätt i bärsjal.

babybabyse_amma_grodposition_barsjal_600_5

Med första barnet fick jag inte till detta mer än ett par gånger. Jag var nog rätt låst vid föreställningen om att amning i bärsjal ska ske ”hands free”. Jag trodde också att jag var tvungen att hissa ner barnet ända ner till brösthöjd – och att jag inte borde hålla i bröstet.

Eftersom min byst är både väl tilltagen och flexibel innebar detta att jag fick hissa ner bebis väääldigt långt, vilket blev både svårt och opraktiskt.

Med det andra barnet blev det lättare. Då fattade jag att det är ok – om det känns ok! – att hålla i och lyfta upp bröstet vid amning i sjal om så behövs. Jag insåg också att det går finemang, om man vill, att hålla kvar handen om bröstet under hela amningen. Nu har jag säkerligen ammat på det här viset vid fler än tusen tillfällen (vi har tre barn nu).

Om du gillar att bära din bebis i bärsjal är det här ett helt galet smidigt sätt att amma på. Du behöver inte ta ut barnet ur sjalen överhuvudtaget. Du kan amma hemma för att lugna och mätta bebis och samtidigt kunna göra grejer. Du kan amma utomhus utan att behöva stanna och sätta dig ner, om du inte vill eller har tid till det.

babybabyse_pappa_matar2

Samma gäller vid flaskmatning. Det enda du behöver göra är att luta bebisens huvud lite bakåt med din hand eller arm som stöd. Sedan kan du mata med flaskan i farten om du önskar. Jag vet inte hur många gånger vi matade vårt första barn på det viset, särskilt i de perioder som hon annars ”konstrade” med både bröst och flaska.

Med en liten byst kan man kanske inte ”vifta” med bröstet som jag gör på flera ställen i videon. Men det finns massor med småbystade som framgångsrikt ammar i bärsjal. Läs detta blogginlägg så får du tips för allehanda typer av bröst och från olika föräldrar.

babybaby.se_amma_paisleylima_640x480

Amning med barnet sittande upprätt kan också vara värt att pröva vid stark mjölkutdrivning. I alla fall har jag själv god erfarenhet av det med två barn som båda har besvärats av starkt flöde och mycket mjölk i mitt ena bröst.

När jag har ammat dem upprätt i bärsele eller bärsjal, gärna under lite skump och gung, har det gått jättebra. När de har legat i famnen och så att säga fått mjölken rakt ned i halsen har de ofta blivit besvärade och hostat och frustat mjölk.

babybabyse_amma_grodposition_barsjal_600_2

I videon ger jag också förslag på vad du kan göra när bebisen somnat i sjalen. Amning i sjal ger i regel det resultatet.

Jag visar bland annat hur du kan lägga ned bebisen i sängen så att hon eller han kan sova vidare där.

babybabyse_amma_grodposition_barsjal_600_6

Ett tips är att lägga dig bredvid bebisen och ta en lur du också. Eller i alla fall vila en stund – om du har möjlighet, förstås.

babybabyse_amma_grodposition_barsjal_600_8

Då kan du också snabbt som ögat ge bebisen bröstet (eller nappen) om bebisen vaknar i förtid eller om barnet vaknar till under själva överföringen till sängen. Lite amning innan bebisen hunnit vakna till ordentligt brukar funka som ”söva om-piller”, enligt min erfarenhet.

Se bara till att det inte finns lösa tygändar som barnet av misstag kan få över sitt ansikte i sömnen. Jag brukar lägga ner sjal plus bebis i sängen när bebisen somnat i sjalen. Det känns enklast – jag visar det i videon i detta blogginlägg. Då brukar jag säkra lösa sjaltygändar genom att till exempel pilla in dem i en springa mellan två madrasser i sängen eller genom att peta in dem under babynestet om jag lagt barnet i ett sådant.

Tänk också på att inte ha tjocka kuddar och täcken nära barnet när barnet sover – det gäller såväl natt som dag.

babybabyse_amma_grodposition_barsjal_600_7

Ett sista ”obs”: Om du liksom jag har väldigt lätt att få mjölkstockning och har behov av att hålla i bröstet under amning, med eller utan bärsjal, kan du tänka på att kanske variera greppet lite emellanåt. Blir det tryck mot ett och samma ställe under en lång stund kan mjölkflödet i värsta fall hindras.

Det har hänt mig en gång, men sedan jag började tänka på att inte ha tummen mot exakt samma punkt på bröstet vid varje amning har jag inte fått mjölkstockning – inte av det skälet, i alla fall.

Tack, bärandekonsult Franziska Federle vid Kängurubarn, för tips om viktiga säkerhetsaspekter vid amning och bärande!

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

Bilder och video: Knyta trikåsjal med nyfödd bebis – så kan du göra
Bildserie: Knyta trikåsjal
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips för resan med bärsjal eller bärsele

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bär ditt barn i bärsjal och bärsele bortom bebistiden!

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *