Video: Amma med bebis sittande upprätt (3 min)

AMNINGSVIDEO, AMNINGSPOSITIONER. Vet du att du kan amma bebis upprätt – alltså att barnet sitter upp i ditt knä och ammar?

Det kan du göra med en liten nyfödd, bara du stödjer barnets nacke och kropp. Här är en video som visar ett exempel på hur du kan göra.

Fördelar med upprätt amning

☘️ Om du har stark utdrivning, alltså att mjölken stundtals kommer väldigt fort och ymnigt, kan detta vara en ställning som underlättar. I sittande ställning kan barnet reglera flödet lite lättare än annars och dra undan huvudet om det kommer mycket på en gång. Att amma barnet upprätt i bärsjal eller bärsele funkar på liknande sätt.

☘️ Det kan kännas skönt för armar och rygg att amma på detta vis jämfört med ”vanlig” amningsposition då barnet ligger i famnen. I den upprätta ställningen kan barnet sitta över ditt lår. Mycket av barnets tyngd hamnar på låret snarare än på dina armar.

☘️ Bra variation! För mamman som syns i videon var denna amningsställning ett bra komplement till andra amningsställningar i början. Hon fick initialt sår på bröstvårtorna och råddes då bland annat att variera amningspositionerna – för att inte sätta tryck mot exakt samma ställen på bröstvårtan hela tiden. Med lite variation i positionerna kunde såren läka fortare och det gjorde mindre ont. Ps. Har du nyss fått barn och har ont av amningen, se denna video och denna bildserie.

☘️ Det är lätt att få ögonkontakt med barnet i denna amningsställning om man vill det.

☘️ Om den nyfödda bebisen har höftledsluxation och därför har von Rosenskena eller frejkabyxa funkar denna amningsställning ofta bra. En följare till babybaby.se på Instagram skriver: ”Den här ställningen funkade toppen för oss när min dotter hade von Rosenskena för höftledsluxation de första 12 veckorna och var som ett litet stelt paket.”

☘️ Du kan amma tvillingar samtidigt på detta vis. En på varje lår!

☘️ Om du vill se fler bilder på denna amningsställning kan du söka på ”koala hold” eller ”koala position” och lägga till ”breastfeeding” (utan det senare får du upp en del gulliga koalor som kramas).

Ett tips:

Vid 04:47 i denna video med 40 tips vid amningsstrejk ser du ytterligare några exempel på amning med barnet sittande upprätt.

Läs också:

De 5 mest förvirrande sakerna med amning (och hur man begriper sig på dem)  

Amning i början: Så vet du att bebisen får i sig tillräckligt med mjölk

Video, bilder: Tips vid kraftig utdrivning

Bildserie (NY): Amma bebis upprätt i trikåsjal 

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Psst. Följ mig gärna på Instagram, där jag inte bara tipsar om amning utan även delar med mig av tankar om vardagen och föräldraskapet. /Lisen

2 reaktioner på ”Video: Amma med bebis sittande upprätt (3 min)”

  1. Vad bra du är! Tack för allt du delar med dig av! Du har hjälpt oss jättemycket att komma igång med amningen på ett bra sätt, det kändes svårt och hopplöst i början. Du gör det väldigt pedagogiskt och härligt, suuuperbra med filmerna där det visas och med text och tal till. Tack, du är helt underbar tycker jag! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *