Om babybaby.se och mig

Hej!

Välkommen till babybaby.se!

Jag som gör den här bloggen heter Lisen. Jag  bor i Stockholm och har tre barn med min sambo.

Bebis och mamma, porträttbild.

2015 startade jag babybaby.se. Inläggen handlar främst om amning men även om att bära barn i bärsjalar och bärselar, ibland om båda sakerna i skön kombination.

Innan jag fick barn 2011 hade jag inte minst väldigt diffusa och knapphändiga kunskaper om amning. Jag visste knappt ens att det fanns en massa bra grejer att ta reda på i förväg – kunskap som underlättar allting när det väl är dags.

De saker som jag inte hade koll på då, men som jag har bättre koll på nu, vill jag sprida med förhoppningen att kunna göra livet för någon annan förälder lite, lite, lättare.

Jeanette Engebjär, Amningshjälpen samt Lisen Forsberg, babybaby.se
Jeanette Engebjär, Amningshjälpen, med Lisen Forsberg.

2016 tilldelades babybaby.se den ideella organisationen Amningshjälpens kulturpris Bröstpriset. Priset instiftades 1983 och har gått till ett antal kända och uppskattade personer genom åren – mycket hedrande att själv få äran att stå på den listan. Läs mer här. Jag har bloggat om utmärkelsen här: Jag har fått ett fint pris!.

Jag har ingen medicinsk utbildning och är inte amningsrådgivare. Har du råkat hamna på min blogg på grund av problem eller oro kopplade till amning vill jag gärna tipsa om de många möjligheter som finns att kontakta kunniga amningsrådgivare på direkten.

Amningshjälpens rådgivare, så kallade hjälpmammor, finns över hela landet och ger råd helt gratis på telefon, mejl och på Facebook. En del gör även hembesök. Det finns också särskilt utbildade amningsexperter med stor medicinsk kompetens på de amningsmottagningar som många sjukhus har. Länkar till olika hjälpinstanser vad gäller amning finns längst ned i det här inlägget.

Babybaby.se är ett bloggprojekt som jag har drivit utan kommersiella intressen eller kopplingar. Nu, i slutet av oktober 2017, har jag börjat experimentera med att sätta in automatiskt genererade Google-annonser i vissa blogginlägg. Jag har hittills inte tjänat en krona på bloggen (tvärtom) och på det här sättet tänkte jag kolla om det går att få in några slantar så att jag har möjlighet att fortsätta blogga. Ser du en annons som du uppfattar som olämplig på något vis blir jag mycket tacksam om du hör av dig.

Återigen, välkommen! Jag hoppas att du ska hitta något av intresse här.

/Lisen

mejl (at) babybaby.se

Ps! Numera gör jag även en podd! Den heter Babybabypodden. Du hittar den här eller på Itunes.

Lisen Forsberg innanför öppet fönster.
Foto: Elisabeth Ubbe.

 

 

80 reaktioner på ”Om babybaby.se och mig”

 1. hey hey! tack för en grym blogg, du är fantastiskt inspirerande!! jag skulle vilja höra vad det är för någon amningskudde du använder i videon om rätt amningsteknik? är det en kudde som du rekommenderar? såg nämligen ganska göttig ut! kram ulle <3

  1. Hej och tack så mycket för snälla ord, det du skriver gör mig jätteglad att läsa! Amningskudden heter Brest Friend. Den finns att köpa här i Sverige. Själv köpte jag min begagnad. Jag vet inte om kudden passar alla, men mig har den passat jättebra. Jag tycker kudden funkar när bebisen fortfarande är pyttig, sedan blir den lite för hård och lite för liten för min smak. Jag gillar att amningskudden går att knäppa om sig som ett skärp, med ett spänne i ryggen. Jag hade problem innan med kuddar som gled iväg hela tiden när jag skulle amma. Denna glider inte och min rygg och mina axlar gillar den.

 2. Amma i bärsele, vilken jävla grej! Istället för låst i soffa med en halv hand och panik: två fria händer, glad bebis och rörelsefrihet. Tack för pedagogisk och bra info helt fri från översitteri och pekpinnar! Du står på min guldlista forever! Så glad att jag snubblade över detta och tacksam att du delar med dig på ett så fint sätt som gör att man bara inte kan låta bli att prova. (Här skulle jag vilja infoga ett gulligt hjärta men jag vet inte hur man gör dem) Tack tack tack från mig och glad bebis+ sambo

 3. Hej! Jag har just hittat hit och jag borde verkligen göra annat (jobba…) men jag kan inte sluta läsa.

  Jag har tre barn och för varje barn har amningen gått sämre. Hur nu det är möjligt… Jag har sökt hjälp, ringt och besökt. Läst sida upp och sida ner. Och ändå så är det som om kunskapstörsten om amning aldrig tar slut.

  Väntar nu nr 4. Innan hen är här ska jag ha läst varenda ord du skrivit. (Ska jag fortsätta i den här takten lär jag strax vara klar.) Det är nåt i sättet du skriver som gör mig hoppfull. Ärligheten kanske. Eller de små detaljerna. Som det här:
  ”Det här är en extremt känslig tid för den som precis har fått barn. Världen är liksom ställd på ända, hormonerna svallar, mammakroppen är medtagen och sömnen upphackad. Man känner sig inte speciellt kaxig, inte alltid ens speciellt lycklig. Hemmet är kaos, man hinner knappt duscha, än mindre ägna tid åt närhetstörstande storasyskon. Minsta lilla kommentar från omgivningen, även den mest välmenta, kan utlösa hulkande gråtattacker.”

  Inget rosablått inlindat fluff. Inget hurtigt ”det löser sig”.

  Fortsätt skriv, jag kommer att läsa!

 4. Hej! Helt suverän blogg!

  Har just börjat läsa och läste bland annat om samsovning och socialstyrelsens riktlinjer. Vår lilla 5v bebis vill absolut inte sova i egen säng. Så såg jag att du ammat i babynest 🙂 Så nu har jag just börjat på det, lär behövas lite tränig eftersom nesten är stort och brösten små.. Tack för superinspirerande läsning!

  1. Hej!
   Varmt tack! Vad roligt att du gillar grejer som jag skriver – och berättar det för mig!

   Återkom gärna med rapport om hur man ammar i babynest med små bröst om du har lust. Jag har en video som jag ska klippa ihop när jag får tid om amning i babynest. Men det är med stora och flexibla bröst (mina). Jag gissar att man får trixa lite annorlunda med små bröst :).

   1. Vi gav upp eftersom nestet var för bulligt och brösten ganska små. Jag fick liksom häva mig över nestet vilket var högst obekvämt! Bebis åt och somnade som önskat men vqknade efter ca 10 min varje gång. Så nu sover hon mellan två hoprullade handdukar som innan i vår säng och vi liggammar vanligt. Funkar ok, vi får sova mycket bättre båda två☺

 5. Alltså vilken blogg!
  Din fina fina video i amningsteknik är fantastisk! Höll på att ge upp innan jag såg den. Nu är min dotter 3v och 5 dagar (första barnet) och amningen går bättre! Så tack! Må gott!

  1. Hej! Vilken fantastisk kommentar att få. Tusen tack, så glad det gör mig att läsa dina rader! Må så gott med din lilla dotter och fortsätt gärna att besöka min blogg då och då :-).

 6. Hej
  Jag önskar att jag hittat din blogg för länge sedan men är ju toppen till bebis nummer tvås ankomst.
  Jag kanske har missat det men hittar ingen hjälp och tips om man har problemet att amningen strular för att barnet inte hittar vårtan. Alltså jag har ingen synlig utåtriktad så det gick inte att tex peta med den vid barnets mun. Jag fick använda amningsnapp i fem månader då barnet själv valde att sluta amma. Hoppas slippa nappen nästa gång, de gjorde allt så mycket drygare om du förstår.

  1. Hej! Tack för din kommentar! 🙂 Jag vet faktiskt inte vilka de bästa ”tricksen” är om ens bröstvårtor inte petar ut. Mina bröst ser inte ut så, så jag har liksom inte tänkt på att ta reda på vad man kan göra i sådana fall. Men jag är säker på att det finns knep, jag tycker mig ha sett detta omnämnas lite här och där även om jag inte minns var.
   Är du med i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook (om du har Facebook)? Om inte, tipsar jag om att gå med där. Där får man svar på amningsrelaterade frågor både från Amningshjälpens ideellt arbetande rådgivare och från andra ”vanliga” föräldrar. Där kan man fråga om allt mellan himmel och jord – till exempel platta bröstvårtor.
   Det är toppen att börja fråga om dylika saker redan innan bebisen kommer – grattis förresten!
   Jag förstår att du vill slippa nappen. Många verkar tycka att den efterhand känns lite som ett gissel och att det kan vara svårt att bli av med den.

 7. Hej, vilken otroligt viktig och bra blogg du har.
  Jag är barnmorska och laktationskonsult ( IBCLC). Jag undervisar och föreläser om amning för blivande föräldrar på MamaMia Söder. Har på Mamamia Söder även amningsrådgivning för nyblivna föräldrar och även samtal för blivande föräldrar som av olika skäl upplevt en tidigare jobbig amning
  Jag kommer min din tillåtelse hänvisa till din blogg vid mina föreläsningar . Du har ju lyckats samla allt viktigt som inte proffesionen klarat av av att förmedla
  Du får gärna kontakta mig om du vill. Jag har en film till som du kan få använda.

  1. Hej! Stort tack! Självklart får du tipsa om min blogg. Jag och min sambo var faktiskt hos dig för rådgivning innan vi skulle få vårt andra barn, just för att jag hade en tråkig amningsupplevelse bakom mig där inget gick riktigt som jag hade önskat
   Vi fick lite tips och pepp hos dig. Det var bra! Jag här av mig till dig via mejl snart. Med vänliga hälsningar, Lisen

 8. Hej Lisen och babybaby.se!!
  Jag vill tacka dig för en fin och viktig blogg!!
  Jag skulle vilja nämna din blogg när jag är ute och föreläser för personal och föräldrar i hela Sverige, hoppas det är ok för dig. Arbetar på amningsmottagning och möter många mammor med amningskomplikationer och mammor med tidigare jobbiga amningsupplevelser. Vore toppen att kunna rekommendera dina filmer och dina texter.
  Ps vi träffades och hälsade på varandra på Nordiska Amningskonferensen i Sthlm.
  Vänligen Elisabeth Hjärtmyr
  Barnmorska Barnsjuksköterska Amningsrådgivare

  1. Hej! Tack för din kommentar! Visst minns jag dig :-). Du får jättegärna tipsa om min blogg. Du får visa filmer och sprida texter som jag gjort även utanför bloggen om du vill, bara de sprids i ursprungligt skick (dvs ingen ombearbetning) och med källhänvisning till min blogg. Det vill säga, skulle du vilja kopiera en text från min blogg och ge till dem som besöker dig för amningsrådgivning, så går det bra till exempel. Bara det är tydligt varifrån texten kommer. Vad gäller spridning i icke-kommersiellt syfte har jag inga övriga önskemål om restriktioner. Hör gärna av dig igen om du vill. Med de bästa hälsningar, Lisen

 9. Hej!
  Jag vill bara säga att jag älskar babybaby! När amningen kändes hopplös och som att jag aldrig skulle kunna amma annat än halvdåligt i soffan, instängd hemma med ömmande bröstvårtor och bebis som bara svalde luft, så fick jag verkligen hjälp av dina videor och det du skrivit.
  Jag levde i tron om att amma var något alla bara kunde så när det inte fungerade blev jag såklart jätteledsen. Vad var det för fel på mig? Men med dina tips och det faktum att ammande är något man lär sig och måste öva på så blev det toppen! Jag och min numera nöjda 5-veckorsbebis ska snart ge oss på amning i bärsele och sjal, för nu vet vi att övning ger färdighet och det gör inget om det blir lite tokigt så länge bebis är nöjd 🙂 Så tack för inspirationen, för kunskaperna du delar med dig av, videorna och tipsen – allt på ett lättfattligt sätt och med en hjärtlighet och ett engagemang som jag tycker genomsyrar hela babybaby! Det ingjuter mod i oss nyblivna ammare ♡

 10. Hej Lisen! Fantastisk blogg du har, helt otroligt vad mycket hjälp man får i sin amning av dina videos och bilder. Dock har jag ett annat problem gällande amningen, min 4-veckors bebis vill ha bröstet i princip hela tiden men går inte upp så mycket i vikt. Hon somnar nämligen rätt snabbt efter att hon har börjat amma och jag undrar om du har något tips för att hon ska äta mer och sova mindre när hon ammas?
  Tack på förhand!

  Mvh
  Nadja

  1. Hej Nadja!
   Tack snälla du för de fina och uppmuntrande orden om min blogg!
   Vad gäller din fråga skulle jag råda dig att ta kontakt med en amningsmottagning (om du har en sådan på ditt sjukhus) eller en hjälpmamma, en ideellt arbetande amningsrådgivare. Hjälpmammor kan du hitta här – scrolla ner en liten bit på sidan:

   http://www.amningshjalpen.se/39-amningsradgivning/227-hjalpmammors-telefonnummer

   Om du inte redan visste det: Hjälpmammor är ”vanliga” föräldrar som genomgått en utbildning i amning och som ställer upp med rådgivning på sin lediga tid. På amningsmottagningar på sjukhus har all personal medicinsk kompetens, det har inte alla hjälpmammor. Hjälpmammor får därför inte ge medicinska råd. De kan däremot ge råd om en massa annat, till exempel om hur du gör amningen mer effektiv, så att barnet suger mer och bättre.

   Här är en bra länk:
   https://sagogrynet.wordpress.com/2011/05/18/svag-viktuppgang-aktiv-amning/

   Den handlar om det du beskriver. Texten är skriven av en hjälpmamma.

   Jag rekommenderar också Amningshjälpens slutna grupp på Facebook, samt gruppen Hjälpmammor svarar – Amningshjälpens rådgivningsgrupp, också den på Facebook.

 11. Tack för en helt fantastisk sida! I fredags fick komma jag veta att vår son på 2 veckor bara gått upp 40 gram på 7 dagar. Han har också vuxit på längden med nästan 5 cm (men de är ju fixerade vid vikten och inte vad som förbränns vid växt) De skulle titta på mig när jag ammade och väga direkt efter amning (som på 70talet) och gråten gick upp och ner i halsen. ”Väck honom och amma, amma på båda brösten minst 15 min på vardera, låt honom inte sova vid bröstet” osv.. Stressen stryper mjölken och idag bröt jag ihop. De hade sagt till mig att pumpa brösten och när jag gjorde det så kom det ut mycket mindre än vid amning..och jag bröt ihop igen. Sen hittade jag dig! Och läste att det är normalt och att amning tar tid. Tack för alla videos och framförallt den där man hör ditt barns sväljljud..för nu vet jag att min son dricker mycket vid bröstet och att jag duger. Det värsta som kan hända är att det behövs ersättning, men nu tror jag att vi fixar detta utan deras stress och negativa ord ❤

  1. Tack snälla du för de fina orden! Om du inte redan är med där rekommenderar jag verkligen att du går med i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook (om du finns på Fejan). Där får man ofta jättebra svar på vanliga funderingar, bland annat om viktuppgång hos nyfödda. De som svarar på ens frågor är andra ’vanliga” föräldrar (ofta med bra koll eller riktigt bra koll) samt hjälpmammor, alltså Amningshjälpens ideellt arbetande rådgivare. Det finns också en grupp, Hjälpmammor svarar – Amningshjälpens rådgivningsgrupp; där enbart amningsrådgivare svarar på ens frågor. Jag tror att du kan få stöd där om du vill, i det läge du befinner dig i. Rekommenderar också att läsa, om du inte redan gjort det, Sagogrynets blogg. Där finns mycket om vad man kan göra om viktkurvan oroar. Läs t ex inlägget Svag viktuppgång och aktiv amning. Där står mycket om hur amningen kan göras mer effektiv så att barnet får ut mer mjölk ur brösten.

 12. Hej! Jag är gravid i v 34 och jag är så glad att jag hittat din blogg! När jag nu försökt söka info och läsa på om amning har jag förstått att det är viktigt att barnet får ett bra grepp men inte hittat nån info alls om hur man ska göra så att det får det. Vinkel, kittla överläpp mm. Jag har mest fått höra hur svårt det är att amma. Varken mamma, mormor eller syster kunde och det har gjort mig rädd att inte kunna själv heller, men nu förstår jag att de kanske inte hade rätt kunskap eller förutsättningar för att lyckas och att jag visst har en god chans att kunna helamma min bebis. Tack tack!

  1. Tack själv för din kommentar! Och grattis till kommande bebis! Var inte rädd för att be om hjälp om du har frågor om amningen när det väl är dags! Och gå gärna med i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook (om du är på Facebook), där är det väldigt kunniga och erfarna föräldrar plus amningsexperter som svarar på ens frågor bums :). En jättebra källa till stöd och hjälp.

 13. Hej Lisen! Jag vill framföra mitt allra varmaste TACK för dina fantastiska videor och texter. Din blogg blev vändpunkten för mig och min lilla dotter när jag var ledsen och nästan hade givit upp min önskan om att amma. Jag går in här och tittar på dina videor om amning och läser dina texter när jag känner oron komma krypandes och känner mig då genast mycket bättre till mods. Tack!

 14. Så tacksam för denna fantastiskt inspirerande och VIKTIGA blogg. Har haft stor nytta av den kan jag lova. Så tack, underbara Lisen!

 15. Hej Lisen! Jag kan inte hålla mig från att skriva en kommentar här om hur fantastisk din blogg är! Jag sitter här (ammandes 🙂 ) med min lille enmånaders baby och återvänder ofta hit för alla bra tips som hjälpt mig samt stillar min oro kring en del grejer såhär i början. Utan denna blogg hade det nog inte gått så bra som det gjort! Plus att jag är ganska säker på att amningen funkar så bra för mig tack vare att jag plöjde dina videor innan bebis kom. Så ett stort TACK till dig!

  1. Hej! Vad roligt att höra, nu känner jag mig extramycket peppad att fortsätta blogga framöver (när tiden medger det igen)! Varmt tack för att du tog dig tid att lämna en uppmuntrande kommentar :-).

 16. Hej!!
  Du ska ha ett STORT TACK för allt det du skriver och delar med dig av. Din text har gett mig nytt hopp många gånger ❤

  TACK!! ?

 17. Jag väntar barn nu i februari och jag uppskattar din blogg himla mycket! Massor med bra information om amning och bärande, och ett himla fint tilltal med pepp utan pekpinnar eller skammande (vilket tyvärr är allt för ovanligt när det kommer till föräldraskap).

 18. Hej. Vilken toppen sida detta är. Nu har jag googlat massor på sjalar å sele å hamnar här hela tiden. Väntar mitt tredje barn till sommaren å har bestämt mig för att sjala från dag 1. Försöker dock hitta den perfekta sjalen under sommaren…testade tricot slen med storasyster men den blir ju så varm. Har du några tips på sjalar? Funderar på att köpa en bambu soft. Sen undrar jag vilken sele som är skönast å enklast att bära barn på ryggen med?? Tacksam för svar. Therese

  1. Hej Therese! Och tack! 🙂 Ja, Tricot Slen blir lätt varm, särskilt på sommaren. Det som är bra med den är att den är hyfsat enkel att amma i (om du tänkt göra det). Eftersom tyget är så tjockt och stadigt blir det ganska lätt att få barnet i rätt position vid amning och barnet glider inte iväg. Det tycker jag är en av nackdelarna med svalare trikåsjalar, att de lätt och ganska fort känns lite sladdriga. Men det är väldigt olika vad folk tycker!
   Jag har inte testat massor av olika bärsjalar och har definitivt inte hängt med i den explosion på bärsjalsmarknaden som har ägt rum bara de senaste 2-3 åren, med en uppsjö nya märken. Använder du Facebook vill jag gärna tipsa om gruppen Bärsjalar! om du inte redan är med där. Där finns massor med information och mängder av medlemmar som tillsammans nog har testat det mesta som finns.
   Jag gillar verkligen trikåsjal när barnet är nyfött, för att det är så himla gosigt och mysigt. Bambu soft är supertunn och mysig och gillas av många! Själv tyckte jag att den var för tunn och sladdrig. Looma Sino är en annan tunn trikåsjal.
   Skulle jag själv få barn i sommar skulle jag nog satsa på en riktigt gosig men hyfsat sval så kallad vävd bärsjal från början. En vävd bärsjal är lite stadigare i tyget och därmed (enligt mig) ganska enkel att amma i. Man bara hissar ner den en bit, ammar — och så tajtar man till sjalen igen. Man knyter lite, lite, annorlunda jämfört med trikåsjal. Annars är det inte så jättestor skillnad.
   Vad gäller att bära på ryggen funkar det med de flesta selar. Jag har haft en som heter Boba 2g (tillverkas inte längre) som jag tycker har varit perfekt för det ändamålet. Du kan bära ditt barn i en vävd bärsjal på ryggen från det att barnet är litet om du vill. Bärsele bör man vänta med på ryggen till dess att barnet är starkt i nacken och kan hålla uppe huvudet själv, enligt experterna (jag har ett blogginlägg som heter ”11 skäl att bära ditt barn på ryggen…”, i det finns mer skrivet om detta).
   När bebisen är redo för sele på ryggen kan du testa vilken sele du gillar, tänker jag. Eller testa med den sele du redan har, om du har en. Har du en butik med bärsjalar och bärselar nära dig, t ex om du är i Stockholm eller Södertälje, kan du be om råd där. Du kan också kolla om det ordnas så kallade bärträffar, eller ”sjalträffar” där du bor. Sådant hittar du också på Facebook. På bärträffar träffas man och provar varandras sjalar och selar och får och ger tips. Och fikar och har trevligt. Kan rekommenderas om man vill sondera sjal- och seleterrängen innan man slår till och köper något!

   1. Oj, tack så jättemycket för utförligt svar. Tanken är ju att amma I sjalen när vi är ute med dom äldre barnen. Kanske ska läsa på om vävda sjalar oxå. Jag har en ergo idag men aldrig burit på ryggen med den. Tanken är att använda den när bebis är större å vi vill gå I skogen. Har dock aldrig testat den på ryggen o tycker att den skaver över axlarna när jag har den. Kanske jag som sätter den fel. Bor I Stockholm men vet inte vilka butiker som har störst utbud. Verkar iaf värt ett besök o klämma å känna lite.

 19. Jättebra blogg med massa tips o en blick in i verkligheten. Pedagogisk och inspirerande. Önskar jag hittat hit med min första för 5 år sen. Klarade mig då dock. 🙂 Sitter nu med nummer två o allt är nytt igen. Suger åt mig som en svamp det du skriver o visar. Tack!

 20. Jag är så tacksam för den här bloggen! Med informativa texter och videor har du underlättat enormt för en vilsen nybliven mamma. Jag suger åt mig din kunskap som en svamp och tackar gudarna för att du vill visa brösten för halva internet och alla oss som trevar i mörkret när det kommer till amning och bärande. Stort tack för allt du bidragit med! Keep up the good work!

 21. Jag vill också tacka för den ovärderliga videon på amningsteknik och hoppingivelsen om att det kan bli bättre då jag kom hem 12h efter förlossningen med redan såriga bröstvårtor som bara blev värre.

  Dag 5 insåg jag att något måste göras om jag skulle kunna fortsätta amma eftersom bitar av mina bröstvårtor gick åt och smärtan var svår att hantera trots förlossningen färskt i minnet. Jag började googla.

  Med din video om amningsteknik och övriga fina texter om amning, ringblomssalva efter varje amning, ullinlägg i bh:n och några dgr med amningsnapp på ena bröstvårtan har vi nu kommit till att vår skatt är en månad gammal och jag har inte ett enda sår kvar på någon av bröstvårtorna och vi ammar utan besvär. Hade det inte varit för din blogg hade jag förmodligen gett upp amningen.

  Nu har jag istället rekommenderat din sida (babybaby.se) i utbildningssyfte för nyblivna mammor i förlossningens utvärderingsenkät. Jag hoppas de ser vinsten i att förmedla ett material som går att titta på hemifrån i lugn och ro. Jag tar också med mig att rekommendera mina MVC-kollegor om din sida så att de kan rekommendera sina blivande mammor att läsa på innan!

  Idag ska vi prova sjalamning 🙂

  Tack än en gång
  //Jennifer – sjuksköterska och nybliven mamma

  1. Men åh, vilken tuff start (ja, jag vet hur ont det kan göra!). Men så fint att läsa vad du skriver, ett jättestort tack till dig för att du tog dig tid att skriva dessa rader till mig! 🙂
   Jag blir också väldigt glad om du tipsar dina MVC-kollegor. Det är så mycket vunnet om man har lite kunskap i förväg, är lite förberedd. Det är tufft nog att få barn. Att försöka lära sig amma utan några förberedelser, utan grundläggande förståelse för hur amning fungerar, är extra tufft. Så var det definitivt för mig, i alla fall, när vi fick vårt första barn.
   Ja, prova sjalamning! 😀 Återkom gärna med rapport i ämnet!
   Tack, än en gång, för att du hörde av dig.

 22. Hej och tack för en fantastisk hemsida som hjälpte mig jättemycket i början av min amning. Min dotter är nu snart 3 månader och amma är det bästa jag vet! Vi hade det svårt i början p.g.a bristande information från BB till en förstagångsförälder, fel vinklar och dåligt grepp gav mig såriga bröstvårtor och ett h*lv*te varje gång jag skulle amma, som lillan ville göra varje timme. Sen hittade jag din sida och det blev snabbt bättre, tack!!
  Nu har jag en undran och tänkte att bäst är nog att se vad du har för erfarenhet av det istället för att skriva på något forum.
  Min bebis är som sagt snart 3 månader och jag helammar henne. Det går jättebra! Hon har haft fri tillgång till bröstet från start och vill inte ta napp så det blir många tillfällen på en dag och fortfarande bara max 2 timmar mellan amningarna. Senaste tiden har jag känt att jag verkligen skulle vilja komma iväg från hemmet en liten stund någon gång i veckan. Bara få åka och simma eller nåt. Därför börjar jag fundera på att pumpa ut mjölk och testa flaska, för att få bli liite mer fri. Säger inte att jag ska åka på fester och vara borta hela dagar, bara några timmar i veckan för att må bättre. Men jag är sååå rädd att hon ska börja bröstvägra om jag introducerar flaskan! om så bara vid enstaka tillfällen. Så till min fråga. Hur vanligt uppfattar du att det är att bebis vägrar amma efter att föräldrarna introducerat flaska? Finns det något alternativ du anser är bättre? Eller anser du att om jag ska helamma så får jag nog acceptera att jag inte kommer ifrån längre än en halvtimme i sänder de närmaste 6 månaderna (för att inte riskera).

  1. Hej! Tack för dina inledande rader om min blogg, de glädjer mig! 🙂
   Vad gäller så kallad tuttförvirring har jag faktiskt ingen aning om hur vanligt det är. En del säger att de varvat med flaska utan problem, andra säger att flaskan har stört amningen.
   Ett sätt är ju att testa. Börjar bebisen stöka vid bröstet kan man ju backa och ta bort flaskan och hitta tillbaka till icke-strulig amning igen.
   Andra sätt är att ge mjölken med sked eller kopp istället. Bebisen ska då sörpla i sig mjölken från kanten på koppen/skeden. Kan ju vara värt att testa i förväg och se hur det funkar?
   När barnet kan sitta i barnstol kan man ge urpumpad mjölk med pipmugg utan sådan där anti-spill-mojäng. Vi hade Ikeas pipmugg och matade mellanbarnet så när han var liten och sambon var uppe med bebbe medan jag hade sovmorgon. Det funkade!
   Ju större barnen blir desto mer äter de ju annat än bröstmjölk också. Och då klarar de sig ofta några timmar utan bröstmjölk (om de äter fast föda också).
   Fråga gärna hur andra har gjort i t ex Amningshjälpens slutna grupp på Facebook, om du är med där. Andra kan säkert ge fler tips än jag kan.
   Tack, igen, för dina fina ord och för att du tog dig tid att lämna en kommentar!

 23. Hej Lisen!
  Hoppas allt är bra med er.
  Tusen tack för en superbra podd.

  Vi är Melanie och Tobias ett par från Sverige som sprider om medveten, hälsosam livstil.
  Vi reste till Bali i september för att föda vårt första barn här och bli familj.
  Denna födsel ägde rum i vår villa dvs hemma födsel.

  Inte nog med att vi födde hemma utan också i ett helt annat land, vi gjorde även en lotus födsel det vill säga lät navelsträngen vara kvar tills den själv lossnade, barnet kom även ut i så kallad ”segerhuva” eller caul som det heter på engelska.
  Det innebär att barnet kom ut i säcken med fosterbarnet vilket inte heller är så vanligt varav 1 på 80 000 barn föds på detta sätt. Kanske är något ni skulle vilja ha med oss i er podd och prata om vår hemma födsel på Bali.

  Vi gör även Elimination och Communication så använder inga blöjor utan går på pottan förutom på natten, men även då försöker att se signaler och går på pottan.

  Skulle vara roligt att få dela med oss av något av detta på er podd om ni skulle vara intresserade.

  Varför vill man föda hemma?
  Varför föda utomlands?
  Varför valde vi detta?
  Fått många frågor om detta

  Vi filmade vår hemma födsel på Bali
  Kopierar även in beskrivningen till vår video samt länken till den svenska förlossnings videon här från Bali.

  Ha en underbar dag vidare och hoppas att höra från er!
  Tobias, Melanie och Aurora

  VÅR HEMMA FÖDSEL PÅ BALI (FÖRLOSSNINGS VIDEO)
  Videon kan du se här: https://youtu.be/kZyh7d1ciKQ

  Detta kan nog vara den känsligaste och vackraste videon vi någonsin lagt upp! Nämligen vår hemma födsel video från Bali. Den underbara dagen då vi födde vår lilla dotter Aurora. Detta är en otroligt underbar och fantastisk upplevelse.

  När vi fick reda på att vi väntade ett litet mirakel, 2 månader in i graviditeten började vi planera hemma födseln. Denna hemmafödsel skulle ske på Bali, vi hade redan bestämt innan att om vi blir gravida någon gång i våra liv så skall födsen vara på Bali då vi älskar denna underbara ö i Indonesien.

  Från första gången vi var här bestämde vi oss för att om vi skulle ha barn någon dag skulle vi föda i Bali.

  Denna födelse ägde rumI vår villa hyr vi här i Bali och vi hade en pool förberedd för vattenfödsel. Att ha hemfödsel är också mycket förberedelser, speciellt när vi flög hela vägen från Sverige för att föda.

  Vi började planera födelsen direkt när vi fick reda på att vi väntade oss ett mirakel 2 månader i graviditeten, vad vi skulle ta med oss, planera och kontakta barnmorskor, landa på Bali och börja leta efter en säkert, rent och fint hus med en bra energi.

  Vi hittade ett bra hus och började förbereda oss inför födseln, fylla på goda snacks, goda frukter vatten och kokosnötter som vi kunde dricka och äta under och efter födseln. Att fylla hemmet med kärlek och blommor är helt klart för födelsen.

  Vid vår sida hade vi 3 barnmorskor de var helt fantastiska och hjälpte oss med födseln men gav oss fortfarande utrymme att ”BARA VARA” som ett par och för det mesta själva att uppleva denna fantastiska upplevelse som det faktiskt ska vara i en födsel. Med den här videon vill vi dela med oss till dig en vacker,
  fantastisk och lugn hemfödelse.

  Var vänlig och se på den här videon med respekt eftrersom vi låter dig komma in i den djupaste och vackraste upplevelsen vi haft i livet. Bli en familj, skapa en ny vacker själ till denna planet och nu delar vi detta fantastiska ögonblick med dig.

  För oss är hemfödelse det mest naturliga sättet att föda, hemma med dina kära och inte på ett sjukhus med så många konstiga maskiner runt en. Där hade du svårt att koppla av med din partner och massor av människor springer runt, byter skift etc.

  Vi ville ha en naturlig födelse utan smärtstillande medel eftersom vi vet hur kraftfull kvinnokroppen är, kroppen vet hur man ska föda på ett naturligt sätt som kvinnan har gjort det sedan urminnes tider. Vi ville vara fysiskt, spirituellt och emotionellt i varje ögonblick. Omfamna kraften inom, fokusera på kärlek, tacksamhet och det underbara mirakel detta är.

  Med detta sagt dömer vi inte någon för hur de vill föda. Föredrar du att vara på ett sjukhus, klinik eller någon annanstans har vi total respekt för det då vi alla äta olika och vill ha vår födelse på olika sätt. Om du känner dig säkrare att föda på ett sjukhus, bör du födda där, men med den här videon vill vi visa dig ett alternativ till den ”traditionella” födelsen.

  Vänligen dela den här vackra videon av den mest underbara upplevelsen vi haft i vårt liv för att inspirera fler människor!

  Med kärlek
  Tobias, Melanie och Aurora

  1. Hej!
   Tack, själva! 🙂 Vad spännande, jag ska gå in och kolla på länken så fort jag får en stund över.
   Med de allra bästa hälsningar från Lisen!

 24. Hej 🙂
  Vi väntar vårat första barn inom kort (30dagar kvar innan BF)
  Jag är väldigt intresserad av bärandet i många avseenden, mycket positiv till det. Vi har inhandlat en trikåsjal och provat att knyta på mig och mannen utan bebis…

  Frågorna till dig är…
  Om bebis sover och vi har knytit henne upprätt kan man då lägga sig ner med henne i sjalen för att vila eller rekommenderar du att man tar ur bebis alternativt har henne buren i en annan ställning om man ska ligga på soffan/ i sängen o vila?

  Andra frågan…
  Upplever du att man kan bära *för mycket* *för ofta* finns risk för att barnet blir för fäst? (Jag bär gärna så ofta jag kan)

  Tack för en bra blogg, ska fortsätta läsandet här.

  1. Hej! Och grattis! ?
   Om du vill vila/sova med barnet, ta ut barnet ut sjalen, skulle jag säga. Det är säkrast med tanke på fria luftvägar och så. Vaknar barnet till vid ”uttaget” kan hon eller han sannolikt somna om ifall du gungar mjukt i famnen – och ännu hellre om du/ni lägger er ned intill barnet (och kanske ammar vid behov, om ni ammar). Bebisar blir lugna av fysisk närhet. Våra bebisar har oftast somnat om i sådana lägen om man lagt sig tätt bredvid dem och snusat dem på huvudet?.
   Var inte rädd för att bära ”för mycket”. Blir barnet nöjt av att bäras och ni svarar på det behovet genom att bära – ja, så får ni ett nöjt och tryggt barn. Man kan inte skämma bort barn med närhet och kärlek, brukar det sägas. Jag håller med.
   Stort lycka till med allt! Och välkommen att kika in på bloggen igen! /Lisen

 25. Det känns extremt skönt att få träffa en mamma som ammar, bär, babypottar mm här i Sverige på samma sätt som jag hade gjort i mitt land! Trodde att jag är konstig, gammalmodig och galen enligt samhället. :))) Tack att du finns, Lisen! Jag har två stora barn som jag fått i Lettland och en 7 veckors lillpojke här. 🙂 Med de stora har jag använt ringsele bara. Vill lära mig bära och AMMA i en vävd sele. Har kollat alla videon. Ska tästa alla sätt som du har hittat på! Tack KnytAn som delade din artikel.

 26. TAAACK! Har precis med hjälp av din video vågat försöka och lyckats få upp bebis på ryggen! Och jag kan knappt tro det men hon somnade!! Tack för din video hade aldrig vågat försöka utan den. Kram från Stina

 27. Du är helt fantastisk!! Tack för din blogg. Vet inte hur jag skulle klarat mig utan den ibland. Som nybliven mamma vart jag ganska knäckt av att höra allt negativt om en bäbis närhetsbehov. Jag skulle inte bära för mycket, inte amma som tröst, bäbis skulle lära sig att ligga själv på golvet, sova/somna själv osv.. tvärt emot vad jag (och bäbis!) Mådde bra av och ville. Men man ville ju inte göra ”fel” och få en osälvständig unge senare?! Det dåliga samvetet över att tex amma till sömns och sova nära gnagde ständigt. Nu en tid senare är jag lugnare (och mycket klokare) och möter mitt barns närhetshehov samt njuter och känner mig stol över det! Tack för alla din kloka ord som har gjort vägen hit så mycket lättare <3

  1. Tack snälla du för din kommentar! Den gör mig jätteglad (men trist att du fått höra så mycket negativt om att ha barn nära). Med de allra bästa hälsningar från Lisen (som haft lite fullt upp och inte sett din kommentar förrän nu).

 28. Hej! Vill först säga att du är fantastisk och tacka dig för visuellt hjälpt mig med många av mina svårigheter!

  Jag har lite frågor gällande amning som jag inte riktigt kan hitta svaret på bland dina inlägg, bilder och filmer. Om du har ork/tid, skulle jag väldigt gärna få kontakt, vill väldigt gärna rådfråga dig då det är ett stort stressmoment i amningen och stress främjar inte amning.

  Mvh

  1. Hej Sofi!
   Förlåt jättesent svar, det kom kommentarer ett tag som jag inte såg i all stress i vardagen. Jag hoppas att det har löst sig för dig! Om det fortfarande är problem, kan du kontakta en amningsmottagning eller kanske en hjälpmamma från Amningshjälpen? Du kan ringa vem som helst på deras lista! Gå till amningshjalpen.se och ”amningsrådgiving” tror jag att det står. Tack för dina rader och hoppas att du har fått hjälp! /Lisen

 29. Hej!
  Vad många bra tips! Jag undrar om det finns nån video eller några tips hur man kan amma ute (alltså offentligt). Jag har stora bröst och brukar ta hjälp av kuddar och handdukar när jag ammar hemma, men det finns ju inte alltid att tillgå utanför hemmets trygga vrå. Mitt barn är 4 veckor så jag är fortfarande lite nybörjare på det här med amning.

  1. Hej!
   Jag tycker själv att det varit lite trixigt att amma ute, utan amningskudde, i början. Ett knep kan vara att böka ihop jackan till någon form av amningskudde, välja cafféer med sköna soffor och tillhörande kuddar (om man tänkt amma på café), sätta något under fötterna (t ex en väska) om man behöver komma upp med benen, sitta med ena benet så att foten ligger över det andra benets knä, och ha det korslagda benet som stöd för barnet. Efter att ha fått tillamning i bärsjal och bärsele tycker jag dock att det är klart enklast. Jag har ammat massvis så både sittande och stående och i farten. Jag har en uppsjö videor om det ifall du vill testa :). Lycka till! /Lisen

 30. Hej! Tack för väldigt lärorika inlägg, de har hjälpt mig mycket.

  Min bebis har nu fyllt 7 månader och jag har burit honom mycket fram, men senaste tiden även bak på ryggen. Vi har en beco gemini bärsele, den har ingen extra ”huva”, och mitt problem nu är att han har svårt att somna när han blir buren på min rygg eftersom att huvudet är så fritt. Och när han somnat guppar huvudet fram/bak och åt sidorna. Jag skulle vilja stödja fast huvudet men något. Vad har du för tips om det?

  Stort tack igen!
  Mvh
  Jasmine

  1. Hej!
   Tack, vad roligt om jag kunnat bidra med något!
   En variant är att testa en annan sele – om du har råd och möjlighet (det finns en del begagnade till ok priser). Själv har jag tyckt att Beco Gemini passat bäst de allra första månaderna. Men det är säkert olika!

   En annan variant kan vara att knyta en vanlig lång scarf diagonalt över ryggen när barnet sover, så att det sovande barnets nacke får stöd. Du kan dra scarfen under din armhåla, över andra axeln och knyta en knut framtill. Detta har jag gjort ett antal gånger när barnets huvud hängt lite väl mycket i bärsjal på rygg. Det kanske går att göra med ett barn som försöker somna också? Jag vet inte, men du kan ju testa! Se till att ansiktet inte täcks helt av tyg, bara :).

   Är du händig kanske du kan sy en enkel luva som sätts fast med tryckknappar…?

   Jag är ledsen, men jag har inte mycket bättre tips än dessa. Om du är med i gruppen Bärsjalar! på Facebook får du säkert fler och bättre svar om du frågar där! Lycka till! 🙂 /Lisen

 31. Fantastik blogg! Har hjälpt mig så mycket att förbereda mig inför att bli mamma och även nu när bebis kommit! Kände att stödet och infon från mödrahälsovården inte var bra och sökte därför information på egen hand! Du gör ett toppen jobb och rekommenderar dig till nästan alla – även om de ej har barn!
  Har du något blogginlägg eller info om samsovning när bebis börjat vända sig och röra på sig? Tänker hur gör man med sängen säkert etc? Letar för fullt men hittar mestadels info om nyfödda som inte kan rulla ut babynestet …
  annars kanske du kan skriva ett? *hoppas hoppas*

 32. Stort tack för en fantastisk blogg!! Kämpar med amningen med mitt första barn, bara 1,5 v gammal men likväl stor frustration hos en själv när det inte fungerar. Fått mycket konkret hjälp av dina videor och även lugn och tröst i att det tar tid för både mig och barnet att lära oss.

 33. Åh vilken toppenblogg! Hittade hit först nu (bebis snart fem mån) men är ju helt fantastiskt att läsa – igenkänningen är hög och jag skrattar högt samt gråter en skvätt (av lättnad) när jag läser vissa inlägg tex om amningsstrejk… Sen när man ser alla kommentarer- så fint att denna blogg gör skillnad och verkligen hjälper folk. Heja heja dig!

  Och tack! <3

 34. Hej! Stort tack för superbra blogg!! Hittade hit under några sömnlösa nätter med bebis och återvänder ofta! Älskar dina tipslistor, konkreta råd och sköna stil! ?

 35. Hej, jag är BVC-sköterska som ofta ofta tipsar om din hemsida till nyblivna föräldrar när det gäller amningstips, speciellt amningsfilmer. Jag upplever dock sidan som lite svår att hitta på. Ser bara blogginläggen på vänsterkanten med olika datum. Skulle jättegärna vilja ha en tydligare sida med tydliga sökord någonstans för att lättare hitta informationen. Ex kvällsoro, amningsproblem osv.

  1. Hej!
   Vad roligt att du tipsar om min sida!
   Jag skulle också gärna vilja ha en mer lättnavigerad sida, men har inte råd att anlita någon till det (jag är inte så haj på det tekniska). Jag har liksom bara valt en bloggmall och sen kört på (på min fritid, ideellt). Det jag lyckats göra på egen hand, med mina begränsade kunskaper, är att skapa kategorier. Till exempel babybaby.se/category/amningsvideor. Då får man upp alla amningsvideor. I många inlägg har jag gjort ”banners” där man kan klicka sig fram till dessa kategorier. T ex banners där det står ”Klicka här för att se all amningsfilmer”. Om du kikar i några inlägg kan du se sådana ”banners”. För övrigt har jag en dagdröm om att en amningsintresserad programmerare en dag ska dyka upp och erbjuda till att snofsa till min sida helt gratis, pro bono. Göra den lätt att söka på och så vidare. Men det lär väl inte hända 😅. Tack för att du hörde av dig! Med varma hälsningar från Lisen Forsberg

 36. Hej! Tack för en bra blogg! Jag har en undran bara. Om man tycker att både gapet och vinkeln ser bra ut men amningen gör jätteont hela tiden och bröstvårtan är deformerad (lång och läppstuftformad) – hur vet jag vilket håll jag ska justera bebisen för att det ska bli rätt?

  1. Hej! Jag kan inte ge något riktigt bra svar. Testa att ta en bild eller video och posta i Amningshjälpen slutna grupp på Facebook, till exempel. Eller se om du kan komma i kontakt med en amningsmottagning — finns på många sjukhus. En del kan videochatta så här i pandemitider. Du kan också kontakta en hjälpmamma från Amningshjälpen. http://Www.amningshjalpen.se/radgivning
   Lycka till!! ❤️ /Lisen

 37. Hej!
  Tack för en fantastisk blogg! Både jag och min man läser när vi behöver ”inspiration”.
  Har du något tips på liggamma när man har lite mindre bröst? Min 3-månaders väcker mig 2 ggr/h vilket gör att jag har enorm sömnbrist och med en 3-åring hemma är det omöjligt att ta igen sömnen dagtid.. problemet är alltså att han hittar inte bröstet själv!

  1. Hej! Tack själv, vad roligt med uppskattning!
   Vad gäller att få tips om amning är Amningshjälpens slutna grupp på Facebook en guldgruva! Massor av föräldrar som har mycket erfarenhet av amning och som gärna hjälper. Är du med där? Ett tips, annars! Med varma hälsningar, Lisen

 38. Lisen! Vill bara skriva TACK. Du gör ett fantastiskt jobb. Hittar alltid tillbaka till din blogg när det är något jag undrar över. Du har varit ett stöd i nästan 5 år och två små barn. TACK!!!

 39. Hej!
  Jag vill bara säga stort tack för att du gör denna bloggen. Har lärt mig så otroligt mycket genom att läsa här och kommer ständigt tillbaka hit vid frågor som kommer upp. Tusen tusen tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tips om amning och om att bära barn