Poddavsnitt 9: Vinterkräksjuka – så smittas du och barnen

BABYBABYPODDEN. Räcker 48-timmars-regeln efter att man varit sjuk i vinterkräksjuka? Nej, inte nödvändigtvis, säger en expert i detta avsnitt. Man kan smitta längre än så. Hör också om varför kräksjukeutbrott på förskolan ibland blir segdragna historier. Det kan finnas osynliga kräk-virusmoln i luften i flera dagar!

Lennart Svensson, expert på vinterkräksjuka, i vintermiljö.
Lennart Svensson, professor i virologi. Foto: Lisen Forsberg

Hör också om kräksjuka hos väldigt små barn, om amning som kan skydda och om ett framtida vaccin mot vinterkräksjukan. För det verkar faktiskt vara på gång.

Jag som gör podden, Lisen Forsberg, är vid inspelningstillfället hemma med två kräksjuka barn och passar på att fråga experten: Kommer jag att bli sjuk? Och varför gick det så långt som sex dagar mellan att barn nummer ett blev kräksjukt till att barn nummer två insjuknade? Den så kallade inkubationstiden är ju max två dygn. Hur hänger det ihop? Hör svaren i podden, se länk längre ned.

Medverkande i Babybabypodden avsnitt nio: Lisen Forsberg och Lennart Svensson, professor i virologi, Linköpings universitet och Karolinska institutet. Lennart Svensson driver även Viruspodden.

Lyssna på podden genom att klicka längre ned. Babybabypodden kan också höras på exempelvis Itunes och Spotify.

Ps. Jag kanske låter cool i reportaget, men jag får nästan panik inför tanken att få magsjuka. Jag har tidigare i mitt liv lidit ganska svårt av kräkfobi. Den har tack och lov mildrats sedan jag fick barn och blev naturligt exponerad, så att säga, men fobin är inte helt borta. Ett sådant här poddavsnitt gör jag med skräckblandad nyfikenhet. Samtidigt som jag inte vill veta av eländet vill jag veta allt om det…

Avsnitt 9: Vinterkräksjukan, så smittas du och barnen

Räcker 48-timmars-regeln efter att man varit sjuk i vinterkräksjuka? Nej, inte nödvändigtvis, säger en expert i detta avsnitt. Hör också om varför utbrott på till exempel förskolan ibland kan pågå i veckor. Det finns många smittkällor som vi inte alltid tänker på – som osynliga virusmoln som kan dröja sig kvar i luften i flera dagar och som kan göra oss sjuka!

Här hittar du fler avsnitt från Babybabypodden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *