Video: Amningsskola, del 1 (6 min)

AMNINGSSKOLA DEL 1. Jag har kommit på att jag vill spela in en kort video då och då med bra basic-info om amning. Jag tänker på saker som jag själv fått reda på och som andra kan ha glädje av att veta, om de vill amma.

Här nedan är första videon, som jag spelade in i förrgår på vår gård helt utan manus (hann inte – med små barn hemma får det bli snabba puckar som ni vet) och med ut-och-in-vänd mössa (tips till mig: kolla i spegeln i hallen nästa gång).

Videon handlar om hur liten en bebis magsäck är i början och hur lite mjölk som därför oftast behövs, åt gången.

Läs också: Amning i början – så vet du att bebisen får i sig tillräckligt med mjölk 

Nu är inte alla bebisar likadana och magsäcken är töjbar. Därför är exemplen som ges inga absoluta sanningar. Men att det är små mjölkmängder som gäller i början när bebisen börjar amma, det finns det forskning som bekräftar. Efter videon här kommer några länkar till den som vill fördjupa sig mer i detta.

Här kommer amningsskolan del 1! 🙂 Länkar:

Neonatal Stomach Volume and Physiology Suggest Feeding at 1-h Intervals. Acta Paediatr. 2013 Aug;102(8):773-7. doi: 10.1111/apa.12291. Läs abstract här.

Thursday tip: Newborns have small stomachs. Från La Leche League Canada.

Hospital guidelines for the use of supplementary feedings in the Healthy Term Brestfed Neonate. The Academy of Breastfeeding, vol 4, nr 3 2009. Doi: 10.1089/bfm.2009.9991.  he Academy of Breastfeeding Medicine Protocol Committee. Här anges de (mycket små!) mängderna råmjölk som friska genomsnittsbebisar får i sig vid amning de första dygnen. Läs hela artikeln här, som pdf.

Video: Den första bröstmjölken (10 min). En video från babybaby.se som baserar sig på ovanstående artikel från Academy of Breastfeeding.

Härifrån kommer jämförelse-exemplen som jag använder i videon i detta blogginlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *