Lista: Bra amningspositioner efter kejsarsnitt

AMNING EFTER KEJSARSNITT. Att amma efter att ha fött via kejsarsnitt, eller kejsarfödsel, kan kräva att man hittar bra amningsställningar utan tryck mot såret – i alla fall i början. Här får du tips på sådana ställningar. Du kommer även få även allmänna amningstips från föräldrar som fött barn via kejsarfödsel/kejsarsnitt.

Nyfödd ammar.

Tack till er som följer babybaby.se på Instagram och som har delat med er av erfarenheter, tips och foton till detta blogginlägg! 

1. På rygg med bebis på snedden

Detta kan vara ett sätt att ligga och amma avslappnat samtidigt som barnet inte hamnar över såret. Du ligger eller halvligger på rygg och barnet ligger ovanpå dig, lite på sniskan. Här finns en video. Ett exempel är som på bilden nedan. Bebisen hade även kunnat ligga åt samma håll fast ammat på det andra bröstet. Prova dig fram!

”Laid back”, som ställningen ibland kallas när man ligger på rygg och har bebisen ovanpå, är överlag en skön amningsställning enligt många. Och det är denna position som man oftast har, med eller utan snitt, vid den första amningen efter födseln. Fler videor om denna amningsställning finns här och här.

2. På rygg med bebis på sidan

Här ligger du på rygg men barnet ligger inte  dig utan mer på sidan. Massor av kuddar hjälper! Och gärna någon som kan hjälpa dig med kuddarna.

Får du hjälp att bulla upp med kuddar lite under rygg och axel på ena sidan kan du ligga lätt lutad mot barnet. Du ligger alltså inte helt platt på rygg utan lite vinklad. Det kan kännas skönt och göra så att barnet lättare når bröstet.

3. På sidan, med kudde som skydd

Vid liggamning när du ligger på sidan är det lätt hänt att bebisen sparkar mot såret/snittet. Tips: Lägg en liten kudde eller handduk som barriär mellan snittet och de små fötterna. Eller ta någon av alla små filtar som kanske redan finns i sängen och lägg som skydd.

Bonustips: Ha bebisen liggande ovanpå en handduk. Då kan du justera bebisens läge genom att dra i handduken.

4. Halvligga/sitta med bebis rakt ned

Här är en ställning som en av babybaby.ses följare på Instagram tycker fungerar bra efter kejsarsnitt.

Trycker inte bebisens ben mot snittet? undrar jag. Svaret:

”Så som magen är nu – fortfarande stor – är snittet liksom ’i vecket’. Så bebisen hamnar inte mot det. Om jag hade legat mer platt skulle bebisen ligga mot snittet lite.”

5. Rugbygreppet/tvillinggreppet

Du ammar sittande med bebisen från ”fel håll”. Se video plus text här. Ha många kuddar att stötta upp med. Du får testa själv vad som blir bäst – att ha bebisen rakt från sidan som här…

…eller mer utmed din kropp, som nedan:

I regel funkar det bäst om bebisen får bröstvårtan ganska rakt in i munnen och inte drar bröstvårtan åt något håll. Här finns lästips om hur du kan tänka kring vinkeln mellan bebis och bröst.

En Instagramföljare skriver apropå denna amningsposition:

”Jag fick tips på BB om tvillingamning/rugbyamning då jag inte kunde ha bebis på magen på grund av smärta. Det fungerade jättebra! Efter bara några dagar fungerade det med bebis mage mot mage högt upp. Amningskudde och många extrakuddar hjälpte. Jag liggammade också efter några dagar när kroppen kändes bättre.”

6. Sitt med massor av kuddar

Sitt eller halvsitt och ha rejält med kuddar under så att barnet kommer upp ordentligt och det blir minimalt med tryck mot snittet. Du kan till exempel ha en amningskudde plus vanliga kuddar under den – sovkuddar, prydnadskuddar eller soffkuddar.

Så här berättar en följare på Instagram:

”Jag ammade barnet högt upp. Jag hade många filtar under bebis och över magen för vaddering och stöd. De kunde formas perfekt. Ha gärna kuddar under båda armarna också – och en hjälpande hand för att komma ur positionen.”

Andra skriver:

”Enklast var att alltid ha en kudde över magen och snittet, för att bebisen inte skulle råka sparka på snittet. Jag tyckte också att en hård amningskudde var bättre än en mjuk, eftersom det var lättare att hålla bebis på plats och ifrån snittet. Min bebis sov ofta på mig på grund av stort närhetsbehov och då hjälpte det att bulla upp med kudde bakom ryggen, under armarna och flera under bebis framtill.” 

”Det som funkade för mig var en stor amningskudde fylld med saccokulor. Den var lätt att buffa till både så att bebis ligger bra och så att det går att balansera padda, mattallrik och vattenflaska på kudden. Jag har suttit skräddare i fåtölj dagtid.”

”Jag brukade sitta mycket med benen i kors i soffan med ammningskudde plus småkuddar för att palla upp mig.  På det viset kunde jag vila axlar och armar och äta samtidigt. Jag var tvungen att sitta upprätt i början, även på natten. Det var skönt efter ett par veckor när snittet tillät sidoliggande amning.”

7. Bebis upp-och-ned

En bebis kan faktiskt suga på bröstet från vilket håll som helst. Tänk 360 grader. Ett sätt att slippa mag-tryck är att ha barnet ”upp-och-ned”, se nedan. Här är ett annat, liknande, exempel.

Psst. Gör det ont i bröstvårtan vid amning? Testa att byta ställning och jobba med taget om bröstet (tips här, här och här).

8. Amma i babynest

Emelie Östergren födde nyligen sitt första barn med kejsarsnitt. Den andra natten, säger hon, ammade hon liggande på sidan. Det var bökigt, men gick med hjälp av maken som kunde göra saker som att ”hasa ned barnet och lägga katetern tillrätta”.

Hemmavid på natten blev det inledningsvis en del amning i babynest. Detta hade en oväntad fördel:

”När bebisen blev rörligare och började sparka med benen, medan såret fortfarande var ömt, var det bra att ha babynestet som en liten barrikad för magen.”

Video med amning i babynest finns här.

Bonustips från Emelie Östergren: ”Ibland har min man legat sked mot mig när jag har liggammat på natten. Det har gett mig stöd bakifrån. Kuddar kan hasa omkring, men det gör inte en karl på 80 kilo.”

9. Amma i sjal med bebisen högt upp

Emelie Östergren, som nyss tipsade om amning i babynest, började amma i bärsjal efter ett par veckor. Genom att barnet knöts högt upp uppstod inget tryck mot snittet, säger hon.

”Amma i bärsjal har varit fantastiskt. Jag knöt ganska högt upp och mitt barn låg och ammade i bärsjalen. Jag fick alltid hålla en hand på barnet men det avlastade lite grann. Det kändes skönt att bära med ryggen mer än med armar och axlar.”

Amning i bärsjal med bebisen liggande, från babybaby.se:

Se bildserie här och video här.

Läs även: Emilie, om att amma efter kejsarsnitt (text och video)  

Obs! Allas återhämtning sker inte på samma sätt eller lika snabbt. Bli inte stressad om du inte ammar i bärsjal efter två veckor (eller överhuvudtaget). Du har genomgått en födsel – en livsomvälvande upplevelse, något av det största i livet – och därtill ett stort kirurgiskt ingrepp. Var varsam mot dig själv, gör det som funkar och känns bra.

Andra tips från föräldrar:

”Jag har en amningskudde som går att knyta på ryggen, ’That’s mine’ heter den. Innehållet är små kulor, inte hårt vadd, så det går att fördela vikten som man vill. Jag tycker att det har underlättat jättemycket, det kommer inget tryck nere på snittet.

Första tiden låg jag mest halvlutad i sängen och bäbisen låg på kudden, senare började jag även med ’tvillingställningen’ som ju inte lägger någon vikt på magen alls.”

”Jag kunde inte ligga på sidan och amma de första två veckorna. Ett hett tips är att ta med amningskudde till BB om det skulle bli snitt. Jag hade en billig och använde den massor, men den var egentligen lite låg för mig. Nu har jag kostat på mig en jättestor korvkudde från Bbhugme som jag haft under graviditet och även tänker ha under amning.”

”Jag hade svårt att liggamma de första veckorna på grund av smärta vid vändning. Sedan var det svårt eftersom dottern kickade rakt på snittet när hon var frustrerad. Den bästa lösningen har helt enkelt varit att endast liggamma när hon är nedvarvad. Jag har suttit och ammat mycket i sängen med ett tiotal kuddar överallt.”

Emelie Östergren, som tipsade om amning i sjal och i babynest, säger:

”Det har varit perioder när bebisen inte har velat sova i babynestet. Då har jag suttit och bullat upp med en mur av kuddar runt mig i sängen. Det har behövts lite fastare kuddar för att de inte ska hasa ned. Så länge såret var ömt var det skönt att ligga lite som vid ’laid back’-amning, med lagom lutning, och bulla upp med kuddar för att minska trycket på magen.”

Hon tipsar också om att göra ”amningsstationer” i hemmet:

”Vid mina ’stationer’ hade jag allt jag behövde vid amning: lypsyl, vattenglas, något att tugga på eller pyssla med, en bok. Vi gjorde nästan ingenting annat än att amma de första två månaderna. Det förenklade mycket att inte stöka ihop saker hela tiden när man skulle förflytta sig.”

Tips inför födseln

Oavsett om det blir en planerad kejsarfödsel eller en ej planerad sådan är det bra om det går att amma snart efter att bebisen fötts. Se gärna den här videon om den första amningen: Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min). I videon har bebisen fötts vaginalt men det som syns går ofta att göra även efter snitt/kejsarfödsel. Emelie Östergren, som gav tips tidigare i denna text, ammade för första gången redan på operationsbordet, till exempel.

Går det inte att amma direkt efter kejsarsnittet/kejsarfödseln och låta bebisen kravla och söka själv – ja, då kan du göra det efter två timmar, tre timmar, sex timmar, tolv timmar – eller när som helst, faktiskt! Läs texten i blogginlägget där videon finns – då får du veta mer om detta och mycket annat.

Läs också gärna om handmjölkning av råmjölk, det är bra att kunna göra i början om man av något skäl inte kan amma lika mycket eller ofta som man själv eller bebisen skulle vilja.

Andra tips

Här finns tips om hur du kan få en bekvämare amning : Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för en skönare amning. Tipsen handlar inte specifikt om kejsarsnitt/kejsarfödsel. Men kanske kan några av knepen komma till användning i ett läge när man behöver största möjliga komfort. Ett av tipsen är att vila fötterna på ett par böcker eller en fotpall om benen behöver komma upp. Särskilt bra för korta typer som jag själv. Kort videoexempel nedan ?.

Videor om ”laid back”-amning, där man halvligger på rygg, finns här, här och här.

Hur vet man att bebisen vill amma? Se video här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *