Video: Amma ”laid back” med bebisen från sidan (5 min)

AMNING, VIDEO. Att amma halvliggande eller halvsittande på rygg med barnet ovanpå brukar kallas tillbakalutad amning, eller amning ”laid back”. Det är en amningsställning som påminner om mångas allra första amning efter födseln.

I det här blogginlägget, i en video som följer, visas exempel på ”laid back” med bebisen liggande lite från sidan. Det kan vara praktiskt vid amning efter kejsarsnitt, till exempel.

Fler videor om tillbakalutad amning finns här och här.

Varför amma på rygg, ”laid back”?

Ett skäl till att amma ”laid back” kan vara bekvämlighet. Får man till en bra position, gärna med hjälp av kuddar som stöd på rätt ställen så att man slipper spänna axlar och armar, kan man ofta amma riktigt bekvämt så här. Till exempel vid amning efter kejsarsnitt – eller annars också, om detta känns som en bra ställning.

Ett annat skäl att testa ”laid back” med en nyfödd är om bebisen har svårt att ta bröstet och börja suga överhuvudtaget. Eller om bebisen behöver gapa större – ta ett större tag om bröstet – för att amningen inte ska skava på bröstvårtorna.

Att amma i den här ställningen gör det ofta lättare för barnet att utöva alla sina instinktiva amningsbeteenden – vifta, känna, nosa, söka, gapa. Det, i sin tur, gynnar amningen och taget om bröstet.

Hitta det som passar dig

Vissa får inte till ”laid back”-ställningen hundra procent klockrent medan andra tycker att den är en gudagåva till amningen. Jag själv, till exempel, tycker att det finns andra amningsställningar som funkar bättre för mig – men jag har också flera vänner som svär på att deras amning räddats av ”laid back” i början när det varit strul med taget och ont i bröstvårtorna. Fler amningsställningar kan du hitta genom att klicka på bannern nedan och bläddra bakåt bland inläggen:

Hud mot hud

Hud mot hud-kontakt vid amning är jättebra för amningen den första tiden, i synnerhet vid amningsstrul. Bebisen blir oftast mer på alerten då.

Se ävenVideo: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)  

Dock måste du inte vara nästan helt avklädd som jag är i videon (det var värmebölja och jag gick runt och ammade i bara trosorna hemma och tänkte inte så mycket mer på det då ?). Du kan självklart ha kläder på dig och amma så här. Ett amningslinne eller en uppknäppt blus, till exempel, kan funka fint på överkroppen.

Videon!

Är du på BB, be gärna personalen om tips och hjälp med amningsställningar, inklusive denna ställning om du vill.

Stort tack till barnmorskan Anna Långsved, även hjälpmamma i Amningshjälpen, samt till barnmorskan Ann Petrén, för hjälp med att spela in denna video!

Mer om första dagarnas amning:

Mjölkstas!   

När det gör ont att amma

Video: Cottermans handgrepp (2 min)   

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Video: Handmjölka råmjölk (6 min)   

Lista: De 5 mest förvirrande sakerna med amning (och hur man begriper sig på dem)   

Video om amningsteknik (11 min)  

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back”, (11 min)  

Video: Amning ”laid back”, några varianter (5 min)  

Experten: Glöm inte brösten vid tilläggsmatning!    

Det hade jag velat veta om amning   

22 skäl att läsa på om amning innan du får barn  

4 reaktioner på ”Video: Amma ”laid back” med bebisen från sidan (5 min)”

 1. Hej!
  Detta rör inte inlägget men jag skulle behöva lite tips av dig❤️
  Bebis är 1 vecka och amningen har gått bra fram tills igår.. jag har stora bröst men små bröstvårtor. Brösten är överfulla och bebis får inget tag. Vill få amningen att funka men jag bara gråter såfort han börjar strula. Vad kan jag göra?

   1. Hej?
    Jag har testat men tycker inte riktigt det hjälper när dom är så sprängfulla på natten?

    1. Kan du få hjälp av en amningsmottagning?
     Obs. Det kommer med all sannolikhet snart bli lättare! Det ÄR krångligt för väldigt många precis i början, det blir fort enklare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *