När det gör ont att amma

JOBBIGA GREJER VID AMNING, DEL 3. Här är tredje delen i en bloggminiserie. Nu handlar det om när det gör ont att amma.

Det finns tack och lov massor av saker som kan lindra smärtan och ta bort dess orsaker. Jag ska ta upp några riktigt bra tips här. Och så ska jag berätta lite om hur det har varit för mig.

babybaby.se_nursinghurts_600x350

Marie Engfors, som liksom jag gått kursen Amningskurs för blivande föräldrar konstaterar att det är svårt att komma från att det gör mer eller mindre ont att börja amma ett spädbarn.

”Jag har faktiskt inte träffat någon som det inte alls gjort ont för i början”, säger Marie.

Marie Engfors.
Marie Engfors

”Bebisen har liten mun och tar ofta ett för litet tag om bröstet. Är man oerfaren förstagångsammare så kanske man inte inser hur man ska rätta till det på en gång. Och man bör faktiskt jobba med taget från allra första början, för då blir just den här grejen inte ett kvarhängande problem.”

Stort tag om bröstet – hur gör man?

Detta med ett ”tillräckligt stort tag” är väldigt viktigt. Inte bara för att den ammande ska slippa smärta vid amning utan även för att säkra mjölktillförseln i brösten. Om bebisen har en icke-optimal sugteknik riskerar den att inte lyckas stimulera brösten tillräckligt mycket för att dra igång en tillräcklig mjölkproduktion.

Kolla gärna på den här videon som jag gjort med mig själv och min bebis när han var två veckor gammal och som tydligt visar till exempel ett stort tag om bröstet: Video om amningsteknik (11 min). Här finns även en förklarande bildserie.

När det gör ont att amma. Bebis tar bröstet.

En vidöppen bebismun med stort gap är förutsättningen för ett bra tag/grepp om bröstet när bebisen ska sätta igång att amma. Gapet omfamnar då inte bara bröstvårtan utan även stora delar av vårtgården, den mörka cirkeln runt bröstvårtan. Då kan barnet suga ut mjölken allra effektivast och bäst. Då minimeras också smärtan för den ammande. Orsaken är att bröstvårtan, när taget är stort och bra, hamnar långt upp i bebisens gom. Där utsätts den för mycket mindre slitage och friktion än om bebisen hade tagit ett mindre tag och sugit mer på själva bröstvårtan.

För egen del fick jag snabbt såriga bröstvårtor redan på BB när jag ammade vår förstfödda. Personalen böjde sig över oss och kikade och sa att taget ”såg bra ut”. Men jag förstår nu att bebisen, trots personalens bedyranden, nötte på mina bröstvårtor och gjorde dem illa. Varje gång vi ammade efter hemgången från BB sprutade tårar ur ögonen på mig. Det var en skärande smärta. Och jag förstod inte varför. Jag har skrivit om här om amningen av vårt första barn.

Inte alltid lätt att veta hur man ska göra!
Inte alltid lätt att veta hur man ska göra!

Numera vet jag att det kan vara svårt att avgöra utifrån, med blotta ögat, huruvida barnet har ett tillräckligt stort tag om bröstet eller inte.

Vad tyder på att taget är stort?

Vår BB-personal tittade på om barnets läppar var utvikta och om mycket av vårtgården hade sugits in i munnen vid amning. Detta är förvisso goda tecken, men inte nog för att ge ett säkert utlåtande om taget om bröstet.

Den ammande förälderns upplevelse är en bättre mätare. Gör det tokont, typ 10 på en 10-gradig skala, behöver något garanterat förbättras trots utvikta läppar och ett till synes stort gap.

Ytterligare en bra vägvisare är att titta på bröstvårtan efter avslutad amning. Är bröstvårtan fortfarande rund och pekar åt samma håll som den brukar är det ett gott tecken. Eventuell smärta kan då ha att göra med att brösten helt enkelt är lite ovana. Ser bröstvårtan sned eller deformerad ut, till exempel som toppen på ett nyinköpt läppstift, är det sannolikt ett tecken på att bebisen hållits i lite fel vinkel eller behöver hjälp att gapa större. Återigen, se gärna denna förklarande bildserie.

Misstänker du att taget eller positionen behöver förbättras, be kunniga personer om hjälp och nöj dig inte förrän du fått den hjälp som du behöver.

När det gör ont att amma. Bebis vid bröst efter avslutad amning.

När man du hittat ett tillräckligt bra tag så ska det inte behöva göra superont att amma längre. Det kan göra ont en kort första stund under amningen, men om smärtan snabbt avtar är det ett tecken på att taget om bröstet har blivit tillräckligt stort. Då kan såren dessutom läkas trots att man fortsätter att amma.

Sugblåsor

Man kan ha små sår på bröstvårtorna även om bebisen gapar för kung och fosterland och tar ett optimalt tag. Dessa sår kallas sugblåsor och kommer av den plötsligt ökade friktionen på huden som den inte är van vid.

Blåsorna blir efter ett tag ofta blodfyllda och får så småningom sårskorpor. Sugblåsor kan också göra rejält ont i början men är i regel helt borta inom ett par veckor när huden har tjockat på sig.

Men hur vet man då ifall det ”bara” är sugblåsor och inte taget som spökar? Jag frågade Susanne Gräslund, erfaren amningsrådgivare inom den ideella organisationen Amningshjälpen.

Susanne Gräslund (med lånad bebis)
Susanne Gräslund (med lånad bebis)

”Det är faktiskt inte alltid helt lätt att avgöra”, säger Susanne Gräslund.

”Men man kan titta efter framför allt tre saker som är tecken på att taget är bra och att det därmed bara är sugblåsor. Det första är att bröstvårtan inte är deformerad efter att bebisen har släppt taget. Det andra är att det gör mest ont först, när bebisen suger tag, och att smärtan sedan klingar av till en uthärdlig nivå efter de första sugtagen. Det tredje är att blåsorna sitter ganska jämnt fördelade mitt uppe på bröstvårtorna.”

Annat som kan lindra

För egen del har jag funnit det lindrande att smörja in ömmande bröstvårtor med med ullfettssalva som Purelan, som inte är farlig för bebisen. Andra säger sig ha fått mycket lindring av kompresser av märket Multi-Mam.

Det kan också underlätta att inte stänga in ömma eller såriga bröst i behå hela tiden utan låta dem luftas. En del tycker att smörjning med bröstmjölk lindrar.

När det gör ont att amma. Bebis ligger och ammar.

Amningsnappar

Amningsnappar är som små tunna och genomskinliga sköldar som sätts utanpå bröstvårtorna vid amning. De minskar friktion och nötning mot huden och tar därmed även bort viss smärta.

Man kan köpa amningsnappar på apotek och de ges ibland redan på BB.

Men amningsexperterna är inte odelat positiva. Amningsrådgivaren Susanne Gräslund tycker att amningsnappar ges till föräldrar för lättvindigt. Det tipsas, säger hon, många gånger om de här produkterna utan att det egentliga problemet åtgärdas – att bebisen och föräldrarna behöver få hjälp med att förbättra taget om bröstet.

”Om man sätter på skavsårsplåster i form av amningsnapp och envisas med att fortsätta i skavande skor, det vill säga ha ett dåligt tag, så försvinner ju aldrig orsaken till såren”, säger Susanne Gräslund.

”Dessutom utgör nappen en extra fysisk barriär som gör att bebisen behöver jobba hårdare för att få i sig mjölken. Detta leder ofta till att amningen tar längre tid och helt enkelt är mindre effektiv.”

Amningsnappar har dock sin plats, tycker Susanne Gräslund.

”De är bra när bebisen inte klarar av att ta tag utan den. Vissa bebisar har ett stort behov av en tydlig stimulans i gommen för att kunna suga tag. Detta i kombination med en mamma som har väldigt platta eller till och med indragna bröstvårtor kan göra det väldigt svårt att amma. Då kan amningsnappen vara det som gör skillnaden mellan ingen amning och amning.”

Ofta blir bebisen bättre på att ta tag när den blir lite äldre. Bröstvårtorna blir också ofta lite större och tydligare med tiden. Har man ammat med amningsnapp kan man då, om man vill, försöka jobba bort den.

Och små eller platta bröstvårtor måste inte alls försvåra amningen, eller kräva amningsnapp. Det är mycket bra att veta!

Tillbakalutad amning!

Många som tycker att det är svårt att amma sittande i början, har sår/smärta eller har svårt att få bebisen att ta bröstet, har stor hjälp av tillbakalutad amning. Se video här: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min).

När det gör ont att amma. En vecka gammal bebis ammar.

Andra skäl till att det gör ont

Det finns något mindre vanliga, men förekommande, skäl till smärta vid amning. Det kan handla om att bebisen tar ett för litet tag på grund av kort tungband eller att man råkat på svamp eller mjölkstockning.

Att känna sig osäker på amningen

Även en förälder som har ammat förut kan känna sig osäker när det är dags igen! Det är väldigt vanligt att känna en osäkerhet kring amningen.

När vi fick vårt andra barn hade jag läst på massor om amning. Ändå kände jag mig vilsen med bland annat det berömda ”taget om bröstet” när jag väl satt där med det lilla livet i famnen. Hur var det nu jag skulle göra? Och hur ska jag hålla i bebisen så att det blir bra? Denna andra gång såg jag till att utnyttja all experthjälp som fanns och det var ett avgörande skäl till att det sedan gick jättebra att amma. Den väldigt konkreta hjälp som jag behövde med taget om bröstet fick jag från amningsmottagningen på vårt sjukhus, till exempel.

När det gör ont att amma. Nyfödd ammas.

Be om hjälp om du behöver det

Har du oro, ont eller besvär – be om råd och stöd, från flera håll om det behövs, till dess att du får begriplig och bra hjälp. Vänta inte med att be om hjälp, det förvärrar i värsta fall bara saker. Här är hjälpinstanser som du kan vända dig till:

  • BB, om du relativt nyligen fått barn.
  • Amningsmottagningen, om sådan finns, på ditt sjukhus. Vi själva, som bor i Stockholm, har fått fantastiskt fin, kunnig och snabb hjälp på Amningscentrum vid Södersjukhuset, både vid besök och på telefon.
  • Barnhälsovården. Vissa BVC har särskild amningskompetens, andra inte.
  • Amningshjälpen – kontaktuppgifter finns här. Du kan ringa/messa/mejla vem som helst på listan.
  • Amningshjälpen på Facebook. Sök medlemskap i ”Amningshjälpens slutna grupp” och/eller ”Amningshjälpens rådgivningsgrupp”. Här svarar rådgivare, så kallade hjälpmammor, på frågor från allmänheten. I den förstnämnda gruppen kan även ”vanliga” föräldrar utan amningsutbildning kommentera och ge tips.

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

En reaktion på ”När det gör ont att amma”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *