Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

VÄXLA BRÖST VID AMNING = MER MJÖLK. Ett välkänt effektivt knep för att öka mjölkproduktionen och få mer mjölk i bebisens mage, även vid ett enskilt amningstillfälle, är att byta bröst fram och tillbaka.

Här förklarar jag hur det kan gå till – och hur du märker att bebisen sväljer och får i sig mjölk. Superbra grejer att veta!

Mamma ammar liten bebis utomhus, vår.
Foto: Elliot Foxprince.

Växla bröst, så funkar det:

När du har ammat en stund på ett bröst och…

 • …barnet släpper bröstet självmant och verkar vilja ha mer eller
 • …barnet slutar att klunka och svälja aktivt vid bröstet och övergår till att mer chilla och småsnutta eller
 • …barnet håller på att somna vid bröstet efter amning och du vill att barnet ska få mer mjölk i magen

…då byter du bröst! Släpper barnet inte bröstet självmant, peta in ett finger i mungipan och lossa greppet.

Efter en stund på det andra bröstet, när något av ovanstående återigen inträffat, kan du byta tillbaka till det första bröstet igen.

Och så kan du köra detta på repeat så många gånger du och bebisen vill och orkar. Fram och tillbaka, fram och tillbaka.

Det är självklart ok om bebisen sover en stund vid bröstet mellan varven. Men har du en bebis som tenderar att somna fort, innan hen hunnit få i sig så mycket, kan du med fördel köra några bröstbyten på raken. Chansen ökar att barnet då hålls vaket och aktivt en liten stund till – vilket betyder mer mjölk i magen.

Här kan du se en video om ”bröstbyten” och om några andra knep för att ge amningen och mjölkflödet en extra skjuts: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min).

Här är en text från Sagogrynets blogg om knackig viktuppgång hos bebisar samt aktiv amning, där ”bröstbyten” är en av strategierna för att få mer mjölk i bebismagen.

Du kan amma 4-5-6 bröst eller hur många du vill, brukar amningsrådgivare säga.

Varför byta bröst fram och åter?

”När jag har ammat på båda brösten är de slappa och det känns som om det knappt kommer något alls ur dem”, kanske du tänker. ”Är det verkligen lönt att fortsätta att amma då?”

Ja, det kan det absolut vara! Av de här skälen:

 • Mjölken tar aldrig helt slut hos en ammande. Mjölkflödet kan vara långsammare efter en stunds amning, men mjölk nyproduceras ständigt, även under ett amningstillfälle.

 • Vilket leder in på detta: Även om det kanske inte kommer några jättemängder efter en stunds amning kommer det ändå att komma mjölk om du fortsätter att envist erbjuda brösten. Många bäckar små! En extra amning efter att man redan ammat en god stund kan mycket väl ge 5 milliliter, till exempel. Eller mer. Upprepas detta några gånger på raken blir det en rätt hyfsad extramängd på totalen. Görs detta varje dag under en period kan det ge en jättebra boost åt en bebis som behöver öka mer i vikt.
 • När brösten känns som ”tommast” och är degiga och mjuka efter mycket amning, då går den starkaste signalen till kroppen om att öka mjölkproduktionen. Mjuka bröst signalerar att mjölk-efterfrågan från barnet är stor och att mer behövs (sambandet finns även förklarat i denna text). Spända bröst signalerar motsatsen, det vill säga att mjölkproduktionen ska saktas ned. Att amma flera gånger i rad på mjuka och ”utsugna” bröst ger tydliga signaler till kroppen om att den ska producera mer mjölk.

 • Mjölken kommer i vågor, så kallade utdrivningar. Det som händer när du byter bröst är att bebisen får chans att sätta igång en ny utdrivning där. Chansen är större att få en utdrivning på ett bröst som har fått ”vila” i några minuter jämfört med ett bröst där en utdrivning precis har skett. Du kan eventuellt märka mönstret med återkommande utdrivningar även om du har kvar barnet vid ett och samma bröst en stund. Bebisen kanske ligger och såsar och gos-snuttar på bröstet i 10-15 minuter – och så märker du plötsligt hur bebisen börjar klunka och svälja för glatta livet igen. Det behöver inte bli så, men det är inget ovanligt.

När mjölkflödet från en utdrivning börjar lugna ned sig brukar bebisen övergå till att ”eftersuga”. Sugandet blir mindre kraftfullt och mer oregelbundet. En kort stund senare märker du att inte så mycket mjölk kommer längre – inte just då, i alla fall. ”Vågen” av mjölk har ebbat ut. Vänta alltså till detta skede om du vill byta till det andra bröstet. Avbryt inte en bebis som klunkar och sväljer aktivt. 

Nyfödd bebis vid bröstet.

Så märker du att bebin sväljer mjölk:

Mjölken börjar i regel inte rinna så fort man lägger bebisen till bröstet. Bebisen vill gärna greja, söka och picka om vartannat en stund. Det gör den för att förbereda sig för amning. Nyfödda bebisar behöver ofta mer tid på sig under denna startsträcka. De kanske bökar, pickar, släpper bröstet och tar tag igen i många minuter innan de kommer igång på riktigt. Bebisar som fått mer rutin på amningen kan ta kortare tid på sig.

När barnet väl har fått tag om bröstet börjar det suga snabbt för att stimulera bröstet så att mjölken kan börja flöda. I det skedet är sugrörelserna i regel korta, ytliga och lite oregelbundna. När mjölken sätter igång kan du märka en eller flera av dessa saker:

 • Sugrörelserna blir längre och mer rytmiska och regelbundna.

 • Du kan notera regelbundna pauser i sugandet. Typ: Sug-paus, sug-paus. Eller: Sug-sug-paus. Sug-sug-paus.
  Eller: Sug-sug-sug-pausSug-sug-sug-paus. Och så vidare. Det som händer vid pausen är att bebisen sväljer den mjölk som ansamlats i munnen vid föregående sugrörelser.

Bebis ammar, närbild.

 • Du kan höra små svälj-ljud. Det kan vara väldigt försynta ljud, ibland hörs de knappt alls. Men lyssna efter regelbundna ”klunk” eller ”klick”. Det kan till exempel låta som i denna video, med mitt yngsta barn när han var fem dagar gammal. Eller som i denna video, om aktiv amning.

 • Du märker att käkmusklerna, ända upp till tinningarna, rör sig rytmiskt. Se gärna denna video om bröstkompressioner (annat knep att få mer mjölk i bebismagen). Där ser man käkmuskler som rör sig och hör mjölkklunkande.
 • Du kan eventuellt känna utdrivningen samtidigt som du märker att bebisen börjar svälja mer aktivt vid bröstet. Du kan känna att det sticker lite som nålar eller känns som sockerdricka i bröstet. För en del kan det rentav kännas obehagligt precis när utdrivningen drar igång. Men var inte orolig om du inte känner av utdrivningen alls — eller om du slutar känna av den efter en viss tid. Det är i sin ordning, det också, och indikerar inget fel.

Fem dagar gammal bebis ammar i grön bärsjal.

Värt att veta!

Alla utdrivningar märks inte lika tydligt. När bröstet är sprängfullt kan klunkandet och sväljrörelserna ibland höras och ses jättetydligt. Det är inte alltid det syns och hörs lika tydligt.

Aktiv mjölköverföring från bröst till bebismun kan pågå i allt från några sekunder till ett antal minuter åt gången.  Det är olika. Ibland suger bebisen aktivt i bara några sekunder för att han/hon blir avbruten, distraherad eller kanske kommer på att magen trots allt är rätt full. Eller så är bebisen trött och behöver sova en stund för att sedan orka äta mer.

Det är inget fel med att bebisen ”eftersuger”, mys-snuttar eller sover med bröstet i munnen. Amning är mer än mat. Amning för en liten plutt är mys, tröst, trygghet och ett sätt att komma till ro. Mys-snuttande och gosande vid bröstet är aldrig ”fel” om barn och förälder trivs med det.

Det enda som kan bli problematiskt är om det blir för mycket mys-sugande på bekostnad av effektiv amning för en liten bebis som behöver massor med energi och där BB eller BVC kanske inte är helt nöjda med tillväxtkurvorna. Har du/ni anledning att vara vaksamma på bebisens energiintag och viktuppgång finns alltså skäl att försöka få till förhållandevis mer av den amning som ger mjölk i magen. Mer av aktivt sväljande och klunkande, som har beskrivits här ovan. Utöver det kan ni mysa på hur mycket ni vill!

Också viktigt: Amningstekniken – alltså hur man håller i bebisen, taget om bröstet och så vidare – kan påverka hur mycket mjölk som hamnar i magen. Tips om amningsteknik finns här, här och här. En fungerande amningsteknik gör att mjölken flödar som mest obehindrat från bröst till bebis. Amningsnapp kan (men måste inte) göra så att mjölkflödet dämpas, det är också bra att veta.

Och: En bebis som somnar hela tiden vid bröstet trots bröstbyten eller som har svårt med tekniken hur mycket man än tränar kan ha kort tungband. Det gör det jobbigare för barnet att suga och svårare för barnet att suga rätt. Information finns här.

Tilläggsmatar du din bebis och skulle vilja amma mer? I denna text finns konkreta tips från en amningsexpert om hur du kan göra om du vill fasa ut tilläggsmatning. Till exempel kan du minska ersättningen lite grann varje dag och försöka amma flera bröst på raken, som beskrivs i denna text. Detta beskrivs närmare i det länkade inlägget.

Jag har också skrivit en personlig text med pepp (hoppas jag!) till den som vill fasa ut tilläggsmatning och bara amma: Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips!

Tack Mia Westlund, hjälpmamma i Amningshjälpen samt certifierad amningsrådgivare (IBCLC), för hjälp med denna text!

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

2 reaktioner på ”Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen”

 1. Varför byter mitt barn bröst själv tro? 11 månader är barnet och ammar fortfarande ganska mycket, erbjuds vanlig mat några gånger per dag, men äter bara bra vid middagstid. Tror att barnet tycker att det är roligt att byta tutte, kan det vara så?
  När barnet var yngre bytte jag bröst vid amning när barnet höll på att somna, fungerade bra.

  1. Hej!
   Haha, mina barn har varit notoriska ”tutt-bytare” i perioder när de varit i samma ålder som ditt barn (eller äldre). Ja, jag tror att de tycker att det är roligt 😀 . Lite förströelse, liksom.
   Och så får de nog liiite mer mjölk på det sättet. Det blir en liten ny skvätt på den andra sidan varje gång de byter, tänker jag mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *