bebis i bärsele på mammans mage utomhus, framifrån

Bär ditt barn i bärsjal och bärsele bortom bebistiden!

BÄRA BARN. Det går utmärkt att amma bortom bebistiden om man vill det och amningen funkar. Och det går jättebra att bära i bärsjal och bärsele bortom det första året. Det senare vill jag slå ett slag för idag, i ett blogginlägg med dagsfärska bilder (och video!).

Bärselar och bärsjalar är toppen som transportmedel för barn med trötta ben, precis som barnvagnar är.

Och det är ett supermysigt transportmedel. Det finns knappt något gosigare, tycker jag, än att bära mina barn på min mage eller min rygg. Artikel med massor med tips om att bära på ryggen (superbra grej när barnen inte är pyttebebisar längre!) finns här.

Sovande barn i bärsele, höst

Idag bar jag vår 2,5-åring i bärsele i lekparken på min mage en stund så att han kunde ta en lur. Hellre en lur på magen vid 12-tiden än en övertrött unge som somnar med ansiktet i ärtsoppan vid 17-tiden, resonerade jag. Kort video från parken här (obs, innehåller bröst-flash då amning är ett supereffektivt sömnpiller för denne lille):

Jag är ungefär 99,5 procents säker på att barnet inte hade sovit middag idag om jag hade satt honom i vagnen och försökt köra honom till sömns där i parken.

Han hade inte kommit till ro, helt enkelt, utan sannolikt hoppat upp och lekt. Och då hade vi riskerat att sitta där med ett ledset barn som somnat vid middagsbordet klockan fem.

Vår 2,5-åring är ganska liten och nätt, så det är ingen större ansträngning för mig att bära honom på min mage i en bra sele eller en välknuten stadig bärsjal. I alla fall inte under någon halvtimme eller timme. Längre än så sover han inte dagtid numera. När han har sovit klart vill han genast iväg och springa igen.

Barn springer i lekpark utomhus, höst.

Våra två större barn bär jag bara på ryggen. Tvååringen bär jag också gärna på min rygg, men ibland duger bara mag-läget.

Då och då bär jag fortfarande vår sexåring, vår äldsta. Hon ber om det ibland för hon tycker att det är så mysigt. Och jag tycker också att det är roligt och mysigt, även om det inte blir några längre sträckor med ett barn som väger en bit över 20 kilo och har långa ben som sticker ut åt alla håll. Sexåringen bär jag vanligen i en stadig bärsjal som jag knyter på ryggen, men selen som syns på övriga bilder får rycka in vid enstaka krislägen (hon är egentligen för stor för den).

Större barn i bärsjal på mammans rygg, utomhus.

Med rätt sorts bärsele eller med en välknuten stadig bärsjal känns det faktiskt inte speciellt mycket att bära ett barn som är två eller tre år – eller till och med äldre. Selen som syns i detta blogginlägg är av märket Tula Toddler och passar från drygt ett års ålder. Det finns även andra märken. Och så finns också ännu rymligare selar för ännu större barn, som Rose and Rebellion.

Barn kramar sin mamma i bärsele, utomhus.

Är du sugen på bära ett lite större barn tipsar jag om gruppen Bärsjalar! på Facebook, där du också kan hitta lokala ”bärgrupper”, där föräldrar ses och ger varandra tips och provar varandras bärsjalar och bärselar. Och så vill jag tipsa om fysiska bärsjal- och bärselebutiker som Knyt an i Stockholm, Kokobello i Södertälje och Gos i Göteborg.

Nedan hittar du också massor med länkar kring bärande i bärsjal och bärsele.

Bär du själv lite större/tyngre barn? Vad funkar bäst för dig och vilka slags bärdon (sjalar, selar med mera) använder du? Lämna gärna en kommentar längre ned!

Barn i bärsele på mammas rygg, utomhus, mamman pratar med barn som sitter på marken. Finkläder.

Ps. Ibland när jag bär något av våra barn i bärsjal eller bärsele får jag frågor som: ”Hur orkar du?” och ”Är det inte dåligt för ryggen?”. Självklart finns de som av olika fysiska anledningar inte kan bära, eller bara väldigt korta stunder. Kanske har man smärtor i ryggen, till exempel. Men ont i ryggen behöver inte med nödvändighet betyda att det är omöjligt eller ens jättesvårt att bära barn i bärsjal och bärsele. I vissa fall kan det faktiskt vara tvärtom – att ryggen mår bra av den träning som bärandet ger. För mig har det varit på det sättet. Jag har skrivit om det här: Att ha reumatisk värk och bära barn, min berättelse.

Mer på babybaby.se om att bära i bärsjal och bärsele:

Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips inför resan med bärsjal eller bärsele

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Att läka amningssorg genom att bära barn
Att ha reumatisk värk och bära barn, min berättelse

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

4 reaktioner på ”Bär ditt barn i bärsjal och bärsele bortom bebistiden!”

 1. Jag önskar att min 14 månaders fortfarande ville sova i selen när vi är ute och går. Vagnen funkar inte heller längre tyvärr. Det känns väldigt begränsande att ha ett barn som sover 2 gånger om dagen men bara somnar på sängen ammandes. Hoppas att det ändras snart!

  Förstår verkligen vad du menar med övertröttheten…

  1. Hej!
   Tack för din kommentar!
   Ja, vad jobbigt det låter. Amning i selen är inget som funkar som sömnmedel heller? Eller rask och tråkig gång? 🙂
   Funkar inte heller med bara en lur per dag? Förlåt oombedda tips, men det låter ju lite tufft som du beskriver det. Mysa i sängen i all ära, men man måste ju få göra något annat ibland också…

   1. Ingen fara, tips är helt okej ? Hon är inte så mycket för att amma ute, det finns så mycket att titta på. Misstänker att det är det som är kruxet med vagnen också. De gångerna hon bara sovit en gång brukar resultera i riktigt hemska kvällar ?

    Jag tycker det är jätteskönt att hon sover så bra på sängen och att jag kan gå ifrån men det är opraktiskt när vi har någon tid att passa. Det är dessutom bara jag som kan söva för tillfället och jag börjar känna mig rätt trött på det… men jag tänker att barn inte kan ha så skruttig sömn hur många år som helst??? ???

    1. Det händer mycket med sömnen de där månaderna mellan ett och två år, enligt min egen erfarenhet iaf. Rätt vad det är har mina små ungar gått från att ha sovit oroligt och med många avbrott till att sova som små grisar. Inget är hugget i sten med de små – som tur är! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *