Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

BÄRA BEBIS I MINUSGRADER. Bära bebis i bärsjal eller bärsele utomhus när det är långt under nollstrecket? Absolut!

Igår var det 14 minusgrader på eftermiddagen där vi bor och jag var ute två vändor med bebisen i bärsjal på mitt bröst. Här kommer bilder av hur vi var klädda och några bilder på amning, tänkta som möjliga tips för den som vill ut med bebis.

babybaby.se_babywearing_minus14_LOD2_600

Det här blogginlägget är en fortsättning på detta blogginlägg som jag skrev för ett par veckor sedan: 17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips).

När jag skrev den texten var det fortfarande milt här i huvudstaden, runt nollan. Nu är det betydligt kallare och det räcker inte längre med bara ett par tjocka sockor och en mössa på bebisen när jag bär honom under min bärjacka.

Det är supermysigt att bära på vintern, tycker jag. Bättre värmekälla för en själv än en bebis på magen får man leta efter! Men det är en himla massa plagg som måste på, det är väl nackdelen. Både man själv och barnet hinner få värmeslag innan man kommit ut ur dörren. Ibland tar jag de sista påklädningsmomenten vid öppen ytterdörr för att skona oss båda.

De här plaggen hade jag på vår bebis igår, ovanpå de vanliga tunna inomhuskläderna:

babybaby.se_babywearing_minus14_babyclothes

Högst upp på bilden: Två par ullmössor. Den ena är en väpnarluva, eller elefanthuva. Den sätter jag på närmast huvudet på barnet. Ovanpå den sätter jag, vid kyla, den vita yllemössan med snören.

Barnet fick även på sig röda långkalsonger i ull, en gosig randig tröja samt det marinblå understället med små vantar på. Sist satte vi på ett par tjocka, vind- och vattentäta tossor med fleecefoder.

babybaby.se_babywearing_minus14_tjockaskor

Jag ser på nätet att just dessa skor kostar en bra slant. Vi har haft lyckan att få ärva dem av kusiner. Jag är extra mån om bebisens fötter nu när han har blivit så lång att fötterna nästan tittar ut vid bärjackans nederkant.

Detta bar jag själv igår ute:

babybaby.se_babywearing_minus14_adultclothes

Till vänster min svarta bärjacka, som jag alltså bär bebisen innanför. När det är riktigt kallt och barnet är litet vill jag verkligen slå ett ordentligt slag för plagg av denna typ. Läs mer om olika bärjackor i blogginlägget  17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips).

Det går också att ha bebis under en jacka som är några nummer för stor för dig. Det viktiga är att jackan eller rocken går över barnets fötter och kan stängas hela vägen upp till barnets nacke. När ni delar plagg värms ni av varandra och du märker lätt om barnet har det för kallt eller varmt.

Ute igår hade jag även en långärmad amningströja som går upp långt i halsen samt mysig grå kofta som jag svepte och knöt om oss båda ovanpå bärsjalen.

babybaby.se_babywearing_minus14_mittens1

Innerst på händerna hade jag avklippta vantar i ull – fiffigt när man ska amma ute och det blir för bökigt att greja med bröst, dragkedjor och bebis om man har vanliga vantar på.

babybaby.se_babywearing_minus14_mittens2

Ovanpå de avklippta vantarna, när jag inte grejade med amning eller annat, hade jag ett extra lager fingervantar. Detta blev för kallt. Jag borde haft varma tumvantar ytterst men kan just nu inte hitta mina i röran hemma.

babybaby.se_babyearing_minus14_1of3

Ute i härliga vintervädret! Ytterst har jag alltså en bärjacka…

babybaby.se_babywearing_minus14_2of3

…under bärjackan en varm kofta om mig och bebis…

babybaby.se_babywearing_minus14_3of3

…och under koftan bebis i bärsjal! Det svarta som hänger ned från bebisens nacke är en så kallad dubbelfuskpolo, ett superduperbra litet plagg när det är kallt. Läs mer om det i det tidigare blogginlägget om bärande i vinterkyla.

babybaby.se_babywearing_minus14_2hats

Här går det att skymta att vår bebis har två lager yllemössor på sig. Innerst en väpnarluva, ytterst en mössa som går ned över öronen och som knyts under hakan.

Man behöver inte ha två lager, men jag tycker att det är praktiskt. Med väpnarluvan blir barnets hals inte utsatt för kyla av misstag. Just denna är dock så pass tunn att tillverkaren bara rekommenderar den ner till -5 grader.

babybaby.se_babywearing_minus14_2hats2

Det blev några amningar ute i kylan också. Höj- och sänkbara bröst är toppen att ha här. Jag har bröstet i maximalt upphissat läge och serverar det till bebis med hjälp av handen.

babybaby.se_babywearing_minus14_breastfeeding2

Det går förstås att amma ute även med mindre flexibla bröst, men då kan man behöva flytta barnet lite nedåt först genom att lossa en smula på bärsjalen eller på remmarna på bärselen.

Mer om amning i bärsele på språng bland annat här: Bildserie: Amma i bärsele.

Amning i vävd bärsjal.

babybaby.se_babywearing_minus14_park_sunset2_600
babybaby.se_babywearing_minus14_park_sunset_600

Ha det så mysigt ute i vinter-Sverige!

babybaby.se_babywearing_minus14_LOD3_600

babybaby.se_babywearing_minus14_cutebaby

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

Bilder och video: Knyta trikåsjal med nyfödd bebis – så kan du göra
Bildserie: Knyta trikåsjal
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips för resan med bärsjal eller bärsele

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bär ditt barn i bärsjal och bärsele bortom bebistiden!

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

5 reaktioner på ”Bildextra: Bära bebis i många minusgrader”

  1. Jag tycker att det e4r naivt att tro att det finns ne5got som heter onbeoerde information. Ve5rdpersonal e4r inte ne5gon uberme4nniskor som bortser fre5n sina egna e5sikter. Till exempel personalen pe5 BB som jag le5g pe5 var uttalat antierse4ttning . De var ve4ldigt otrevliga (himlade med f6gonen, sade vi sysslar inte med se5dant he4r ) ne4r vi sade att vi vill ge extra mat.Ne4r en barnle4kare pe5 BB ordinerade erse4ttning till mitt barn pe5 grund av hans he4lsotillste5nd se5 ff6rsf6kte en barnmorska vifta bort det och se4ga att det inte e4r nf6dve4ndigt.Ff6r att vara e4rlig anser jag inte att ff6rme5gan att ge onbeoerde information finns bland ve5rdpersonalen. Ne4r barnmorskor fre5n dag ett i sin utbildning drillas i brf6st e4r be4st se5 tror jag inte pe5 att de kan faktiskt ta onbeoerde ste4llning ne4r jag se4ger att jag vill ge erse4ttning till mitt barn

  2. Hej!
    Denna sida hjälper mig som tusan. Jag har endast en trikåsjal, min dotter är 4månader och jag bär med den inomhus. Hon väger 6,7kg. Tror du den går använda med alla lager kläder på samma sätt? Eller bör man byta till vävd sjal som jag ser du använder?

    1. Hej! Menar du ute alltså? Det smidigaste enligt min erfarenhet är att inte ta på så himla mkt kläder på barnet när man är ute. Utan ha mössa och varma sockor/tossor framför allt, men sedan ge värme till varandra under en stor gemensam jacka eller rock. Att ha mycket kläder på barnet och sedan använda trikåsjal går givetvis, det kan möjligen bli lite bylsigt. Eller hur tänkte du..? 🙂

    2. Du behöver inte byta till vävd sjal om trikåsjalen funkar! Trikåsjalar kan vara olika tjocka och olika stadiga, en del klarar ganska tunga barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *