Bilder och video: Knyta trikåsjal med nyfödd bebis – så här kan du göra

BÄRA BARN. Knyt fast bebis och få tonvis med gos! Det är inte särskilt svårt alls att knyta en trikåsjal, en elastisk bärsjal. Du kan göra det redan från dag ett i bebisens liv. Här kommer en bildserie på hur du kan göra när du knyter. Längre ned finns en video också, på samma pappa som knyter trikåsjal.

Ytterligare längre ned i texten kommer även länkar till andra bilder och videor. Man kan göra detta på aningens olika sätt!

På bilderna och i videon i detta blogginlägg bärs barnet upprätt i bärsjalen. Det är så det rekommenderas, som huvudregel, att barn bärs i bärsjal och bärsele. Sist i denna text kommer också några säkerhetstips. Tack Franziska Federle, bärandekonsult (länk), för tips i samband med fotografering!

Bildserie: Så kan du knyta trikåsjal

1. Hitta mittenmarkeringen på bärsjalen. Det kan vara en liten lapp, ett märke eller en ficka. Olika sjalar har olika varianter. Den här markeringen ska strax hamna mitt på ditt bröst.

2. Svep sjalen om dig som en cape.

3.  Släpp ned en tygända bakom din ena axel. Ta tag i samma tygända och för den under din armhåla.

4. Fortsätt med att dra samma tygända horisontellt över bröstkorgen. Mittenmarkeringen ska nu helst hamna mitt på din bröstkorg, eller närapå. Då blir sjalen lika lång på båda sidorna vilket gör knytandet enklare.

5. Fortsätt att dra samma tygända under andra armhålan och diagonalt upp över ryggen. Dra tyget upp över din axel – se ovan.

6. Släpp ned tygänden framtill, över din bröstkorg.

7. Knöla ned tygänden under det horisontella tyget på din mage – se ovan. Dra ned tyget hela vägen. Se till att tyget inte vrider sig.

8. Nu ska det se ut så här, ungefär. Det horisontella tyget på din mage kallas i bärsjalssammanhang ibland för smokingbältet.

9. Så här ser det ut baktill. Tyget bör inte ha snott sig på ryggen. Med tyg som ligger plant och väl utspritt över ryggen, som på bilden ovan, blir det skönare att bära. Känn efter med handen eller titta i spegel för att försäkra dig om tyget inte har korvat sig någonstans.

10. Sjalen ska sitta tajt innan du stoppar in bebisen. Spänn åt överallt så att sjalen sitter ungefär som en tajt t-shirt. För att få smokingbältet ordentligt tajt i överkanten, gör som på bilden: Dra i de tygfållar som ligger närmast din hals. Dra från ryggen och uppåt/framåt. Du kommer att märka att det finns en del slappt tyg att mata fram på detta vis.

11. Dra de tajtade tygstyckena nedåt. Nu är tyget ordentligt spänt.

12. Under smokingbältet har du nu två hängande tygändar. Dessa korsar du framtill. Sedan för du tygändarna bakom ryggen.

13. På ryggen låter du tygändarna mötas. Om du vill kan du knyta ihop tygändarna redan där på ryggen, med en dubbelknut. Om du är stor i storleken och sjalen känns kort är detta en bra lösning…

14. …men om det är mycket tyg kvar, dra sjalen ett extra varv runt dig och knyt på magen istället. Eller på sidan. Knyt med dubbelknut för säkerhets skull.

15. Så här ska det se ut nu ungefär – se ovan.

16. Dra hela smokingbältet nedåt.

17. För in en hand under det yttre korsade tyget på bröstet.

18. Låt det yttre korsade tyget lägga sig under din armhåla, se ovan.

19.  Så här ser det ut nu (se ovan). Nu ska bebisen in!

20. Ta upp barnet på axeln. Ha barnet mot den den axel som saknar sjaltyg.

21. För in en arm under sjaltyget på andra axeln. Nu ska barnet in under detta tyg.

22. Ha barnet i ett stadigt grepp. Hasa ned barnet under tyget. Bred samtidigt ut tyget över barnet.

23. Nu har barnet kommit ned i sittande ställning. Barnet har sjaltyg över hela ryggen och ända ut i knävecken. En liten bebis kan ha kvar fötterna innanför tyget. På dessa bilder har barnet fötterna utanför och då är det viktigt att tyget är utbrett från knäveck till knäveck. Då sitter barnet som bekvämast. Tyget ska bredas ut ända upp till nacken, men inte över huvudet.

24. Nu är det dags för nästa tyg att dras upp över bebisen, nämligen det tyg som legat under ena armen (enligt punkt 17).

25.  Dra upp tyget över armen

26. …och lägg upp tyget på axeln.

27Bred ut detta tyg på samma sätt som du gjorde på motsatt sida nyss. Över hela barnets rygg, ända ut i knävecken.

28. Fiska rätt på smokingbältet. Det ligger hopkorvat under bebisens fötter. Om du känner efter med händerna var någonstans som tyget kommer ner från ”krysset” på din rygg kommer du hitta smokingbältet.

29. Dra upp smokingbältet över barnets ben

30. …och bred ut tyget ända upp till nacken (men inte över huvudet).

31. En liten bebis ska helst sitta med benen uppdragna och lite under sig. Det är barnets instinktiva ställning. Tänk på hur en nyfödd bebis automatiskt positionerar sig när han/hon hålls i famnen: Bebisen har benen böjda, uppdragna och lite under sig.

Tips: Du kan fösa ihop barnets ben lite – och få upp knäna lite till om det behövs – med hjälp av dina händer. Så gör föräldern på bilden ovan. Han tar tag i barnets ben och för dem milt uppåt och ihop.

32. Nu är bebis på plats! Dags att ta en liten promenad ihop eller bara mysa hemma.

En sista sak, bara: Vik undan en bit sjaltyg närmast barnets ansikte. Detta är extra viktigt på den axel som barnet vänder sig mot för tillfället. Du viker undan tyg för att få bättre uppsikt över barnet, för att du hela tiden ska kunna vara trygg och förvissad om att barnet har fria luftvägar. Finns inget som skymmer sikten kan du förvissa dig om detta jätteenkelt, genom en hastig titt nedåt. Du ska alltid kunna se ditt barns ansikte när du bär barnet i bärsjalen (en säkerhetsgrej – mer om säkerhet längre ned).

33. Det finns ett antal sätt att vika undan tyg i syfte att kunna se barnets ansikte. Du kan göra så här…

34. …eller så här. Eller på något annat sätt. Prova dig fram.

35. Dags att ta ut barnet ur sjalen? Då kan du kan göra så här, till exempel: Dra ned smokingbältet.

36. Dra smokingbältet hela vägen ned över barnets fötter.

37. Håll en stadig hand om barnet under hela proceduren.

38.  Dra ned det ena korsade tyget över armen.

39. Håll i barnet…

40. Stick in en hand under det andra korsade tyget så att du kan hålla om barnet…

41. … och dra ned tyget över barnet.

42. Ute! Du kan ha kvar sjalen om midjan enligt bilden ovan om du vill. Kanske kommer du att vilja bära barnet i bärsjalen igen en stund senare. Då slipper du knyta om alltihop från början utan kan bara lägga tillbaka tyget till ”utgångsläget” igen (som i punkt 18).

Video: Knyta trikåsjal med nyfödd bebis (5 min)

Här kommer en video som visar samma som i pappa-bebis-bildserien ovan. En liten skillnad i videon är att föräldern där väljer att ha barnets ben och fötter innanför bärsjalens tyg – du kommer att förstå vad jag menar när du tittar.

Det går fint att ha barnets fötter innanför tyget om man vill. Det kan passa en liten skrutt bra.

En annan video som visar hur man knyter trikåsjal och som visar ett lite, lite annorlunda sätt är denna från Bära Nära.

Jag har tidigare gjort en bildserie med trikåsjal också. Bebisen på bilderna är ganska stor för trikåsjalen, men det framgår i alla fall vilka de grundläggande knytmomenten är.

Ett bonustips!

En rätt knuten trikåsjal sitter så pass tajt att du känner att du inte inte måste stödja barnet med händerna utan kan ha händerna fria och ändå känna att barnet sitter tryggt och stadigt på dig.

Men ibland kan det bli lite sladdrigt vid barnets nacke, till exempel för att sjalen håller på att sträcka ut sig efter tvätt, för att sjalen är lite sladdrig i sig själv eller för att man borde ha tajtat till tyget lite mer under knytandet.

Det brukar ta ett antal ”sjalningar”, enligt min erfarenhet, innan man fattar hur mycket man bör spänna sjalen för bästa möjliga resultat. Jag begrep efter kanske 5-10 försök med trikåsjalen precis hur långa ”tygsvansar” jag skulle ha kvar hängande från knuten på magen för att sjalen skulle sitta lagom åtdragen just för mig. Blir det mycket sladdrigt, knyt om. Men blir det bara lite sladdrigt vid smokingbältets övre kant kan man behöva stötta barnets huvud med handen emellanåt. Detta för att barnets huvud inte ska hänga och slänga hejvilt.

Men – det finns ett annat litet trick också så att du slipper stötta huvudet med handen. Du kan rulla in en kräkhandduk, tvättlapp eller annan tygbit i smokingbältets övre kant, se bilderna. Rulla inte in för mycket eller för tjockt, då kan barnet få svårt att röra sitt huvud. Barnet måste ha frihet att kunna vrida och röra på huvudet i sjalen. Men lite tyg kan funka alldeles utmärkt som nackstöd!

Till slut: Några säkerhetsråd vid bärande i bärsjal och bärsele.

Tack till Franziska Federle, bärandekonsult (länk till Facebooksida), för hjälp med expertrådgivning i samband med fotograferande och filmande av pappa, bebis och bärsjal!

Här nedan finns massor med länkar till andra texter, bildserier och videor om barnabärande. Bland annat finns en rad bildserier och videor om att amma i bärsjal och bärsele. Världens bästa life-hack, enligt mig, om det ammas i familjen.

Det går jättebra att mata med flaska medan man bär i bärsjal och bärsele också, praktiskt när man är på språng.

Lycka till med sjalandet!

På babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips inför resan med bärsjal eller bärsele

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele eller bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Att läka amningssorg genom att bära barn
Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning:

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Video: Toa-amning (amning, the true story, 1)

Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *