Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Det faktum att det har blivit höst betyder inte att du måste sluta bära ditt barn i bärsjal eller bärsele utomhus. Tvärtom. Det är kanske som allra mysigast, tycker jag, att bära barn denna årstid. Med bebisen i bärsele eller bärsjal kan man ta långa, härliga promenader, kanske med en genväg genom svampskogen. Ett praktiskt plagg vid bärande så här års är ett så kallat bärskydd.

På videon här visar jag hur ett bärskydd funkar, åtminstone det som jag har, som är av märket MaM. Kort sagt är det är ett vadderat tyg som täcker barnet från fötterna upp till nacken.

Bebis under ett bärskydd.
Bebis under ett bärskydd.

Tyget kan dras åt med snoddar upptill och nertill och fästs med korsade band på bärarens rygg. Så här ser mitt bärskydd ut på utsidan:

Bärskydd, utsida.
Bärskydd, utsida.

En praktisk och rymlig ficka finns framtill för busskort, nycklar, blöjor eller vad man nu vill ha med sig ut.

Så här ser insidan på bärskyddet ut:

Bärskydd, insida.
Bärskydd, insida.

Nederdelen av bärskyddet är här åtdragen med en inbyggd snodd med en dragsko på varje sida. Det gör att barnet sitter med fötterna som i en påse när snodden är åtdragen.

Du kan ha din egen jacka eller rock utanpå bärskyddet. När du går in någonstans där det är varmt är det väldigt enkelt att kränga av jacka och bärskydd utan att väcka ett sovande barn. Barnet blir dessutom inte överhettat under stunden inomhus eftersom du (om det inte är jättekallt ute) kan låta barnet ha sina vanliga inomhuskläder på sig under sele/sjal och bärskydd. Det enda jag själv lägger till när det fortfarande inte är minusgrader ute är en mössa, gärna av typen väpnarluva, och ett par tjockare strumpor som går upp till barnets knän.

Bärskydd.
Bärskydd.

Bärskydd funkar, tycker jag, som bäst under höst, vår samt milda vinterdagar.

Mitt bärskydd kostar cirka 600 kronor i nypris. Är man lite sykunnig borde det inte vara svårt att sy sig ett eget bärskydd. Det är ju i grunden bara ett vadderat tyg med en ficka, två snören, två öglor och två insydda elastiska snoddar med dragskor.

Ett alternativ är att sy eller köpa en extra panel som har dragkedjor på varje sida och som man fäster i sin vanliga jackas dragkedjor på framsidan. Detta gör ens egna jacka bredare, så att det ryms ett barn, eller en gravidmage, innanför. På företaget Kängurubarns sida på Facebook säljs just nu sådana paneler för några hundralappar. Kan vara värt att kolla upp.

Blir det minusgrader bär jag helst i en så kallad bärjacka. Min bärjacka, se bild nedan, kostade en bra bit över tusenlappen. Å andra sidan har jag använt den massor, med tre barn, så jag tycker mig ha fått god valuta för pengarna.

Bärjacka.
Bärjacka.

Ett bra och billigt alternativ till både bärskydd och bärjacka är att ta på sig en för stor jacka eller rock och täcka både sig själv och barnet med den utomhus. När du drar upp dragkedjan över dig själv och barnet på magen, se bara till att du inte täcker barnets huvud. Se till att du ständigt kan se barnets ansikte. Detta är för att försäkra dig om att barnet kan andas fritt. Du ska alltså bara dra upp blixtlåset till barnets nacke som högst.

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att svinga upp barnet på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

 

2 reaktioner på ”Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)”

 1. Du skriver att man bara ska dra upp dragkedjan till nacken på barnet. Men då tycker jag inte att man skyddar mot blåsten/ vinden .
  Nu på våren har vi vårvindar, som jag vill skydda min två månaders bebis från.
  Hur ska man göra då?
  Eller hur brukar du göra?
  Vänligen//
  Nybliven sjalanvändare Emmastina

  1. Hej! Du kan dra upp dragkedjan ytterligare, skulle jag säga, bara du har koll på att barnet får frisk luft där inne 🙂 Luft ska kunna cirkulera vid barnets ansikte, så att barnet inte bara återanvänder sin egen luft, grovt uttryckt. Så har jag fattat rekommendationerna från bära barn-coacher. Och så är det bäst om du kan se ansiktet, för då har du enkelt koll på att luftvägarna är fria. Blåst kan vara lite lurigt och jobbigt, man får skydda med jackan om det går att samtidigt ha koll på bebisen, kanske lägga en scarf eller liknande som skydd (men ha möjlighet till uppsikt enligt det jag skrev nyss). Jag har själv en jacka som är rätt vid vid bebisens nacke (men kan dras åt vid nacken med en snodd). När det blåser drar jag upp jackan upp över bebisens huvud men håller i överkanten på jackan så att det ändå blir lite frisk luft runt barnets huvud – om du fattar hur jag menar :-D. Risken att något otäckt ska hända är väl egentligen väldigt liten. Men att hålla koll på luftvägarna vill man ju ändå göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *