Lista: Mina bästa söva barn-tips

SÖMNTIPS! Det finns massor med saker som är fina med att bära barn i sele eller sjal. Det är mysigt, man får plats på bussen, slipper stinkande hissar och kan röra sig fritt. I vår familj har vi upptäckt allt fler fördelar efterhand. Men som sövningsverktyg har våra bärsjalar och bärselar kanske varit som allra mest ovärderliga när barnen varit små.

Här kommer listan på mina egna bästa söva barn-tips, alla med någon koppling till bärsjalar och bärselar. Jag hoppas att de kan hjälpa någon annan därute med små vagnvägrare och kortsovare!

Mormor boll-söver bebis.
Mormor söver barnbarn med pilatesboll-tricket!

Ut och gå!

När barnet är nyfött sover det mycket. Det brukar räcka med att stoppa in bebisen i vagnen, bärsjalen eller bärselen, så slocknar hon eller han bums. Du kan slå dig ner i soffan och barnet sover vidare i selen eller sjalen på din bröstkorg, ibland i timtal. Bärsjalen eller bärselen utför verkligen magiska trick när man har en liten bebis som behöver lite hjälp att somna.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying1

Efter en eller två månader vill barnet kanske inte sova i lika långa sjok längre. Barnet kan också börja protestera i sjalen eller selen, särskilt om du är inne och sitter ned eller bara går omkring och såsar. Bebisen kanske inte kan somna om du är stilla utan vill att du rör på påkarna!

Suck. Det kanske man inte själv har någon som helst lust med själv i den stunden. Man skulle ju passa på att sova själv när bebisen sover, var det inte så alla hade sagt? Men att ha en övertrött gallskrikande bebis som inte kan komma till ro i vare sig vagn, famn eller säng kan kännas som ett ännu värre alternativ. Pröva att ta en rask promenad med barnet i sjal eller sele på ditt bröst (tips här för utomhusbärande under den kalla årstiden). Våra barn har ofta tystnat och slocknat direkt så fort vi öppnat porten ut mot gatan.

Pappa bär bebis utomhus.

Obs! Bebisar kan ogilla att ha huvudet under sjaltyget eller selehuvan innan de har somnat. Om bebisen protesterar mot att ”sitta fast”, stötta barnets huvud med din hand istället till dess att barnet har somnat.

Har barnet somnat med näsan rakt in mot ditt bröst kan du väldigt mjukt, försiktigt och långsamt, gärna medan du själv gungar eller vaggar lätt, vrida bebisens huvud i små rörelser till dess att du kan se barnets ansikte. Det är viktigt att kunna se ansiktet hela tiden för då har du koll på att luftvägarna är fria.

När barnet sover kan du dra lite sjaltyg över barnet om du vill (se ovan), eller knäppa fast bärselens huva över huvudet.

Gunga barnet till sömns

Sätt barnet i bärsele eller bärsjal hemma och gunga upp och ner eller i sidled, småstudsa, dansa runt, mjukt – gärna i ett rum där det är lite mörkt och tyst. Detta har sövt våra barn många gånger. Det underlättar om barnet är lite lagom mätt och trött. Är bebisen alldeles övertrött kan hon eller han protestera på grund av det. Vid gallskrik på grund av övertrötthet, testa promenad istället.

Vill du lägga ner barnet i sängen efter att han eller hon har somnat? Min egen erfarenhet är att detta säkrast görs efter att barnet har sovit i drygt 10 minuter och då hamnat i djup sömn.

Bärsjal knuten med "omslutet kryss".

Många barn, däribland mina egna när de varit små, vaknar ofta och är småledsna efter en stund i sängens ensamhet.

Du kan lika gärna låta barnet sova färdigt på ditt bröst medan du pysslar med annat i hemmet. Det är aningen mer opraktiskt med en klump på bröstet, men tryggt för barnet och supermysigt för er båda. Och det går jättebra att dammsuga med ett sovande barn på bröstet – jag har testat. Man får bara vara lite försiktig när man böjer sig. Hellre knäböj än framåtböj och gärna en hand bakom barnets nacke när du lutar dig framåt, för säkerhets skull.

Bebis i bärsjal.

Har du kvar det sovande barnet på ditt bröst och märker att han eller hon vaknar för tidigt kan du ofta ”gunga om” honom eller henne till sömns. När vårt barn illavarslande började orma sig och gny efter en halvtimme i bärsjalen här hemma brukade jag kvickt som sjutton smita in i vårt nedsläckta sovrum och fortsätta att vagga och gunga henne, under tystnad. Lillan somnade oftast om då och verkade sova ännu djupare och bättre efter det. Ville jag lägga ner henne i sängen efter ”omsövningen” brukade jag vänta i drygt 10 minuter igen, bara för att vara säker på att inte väcka henne.

Pilatesboll!

Bästa söva barn-tipset! Extremt sömnframkallande! Det tycker många inbitna sjal- och selemänniskor om kombinationen bärdon, bebis och pilatesboll. Se kort video här!

Kusin på besök söver bebis i bärsjal och på pilatesboll.

Låt ditt barn somna medan du mjukt gungar upp och ner på en pilatesboll med barnet på dig. Bärsjal är allra skönast för en själv, tycker jag, eftersom selens midjebälte kan klämma åt lite när man sitter ner. Medan du söver bebisen kan du passa på att ha ett äldre barn i knät, greja med mobilen eller använda datorn.

Vill du lägga ned barnet efter insomning tipsar jag om samma som förut: Vänta i några minuter (10 minuter kan funka) och lägg sedan ned barnet.

Här har jag en rad tips i ämnet:  Tipslista: Så kan du lägga ned ett barn som somnat i bärsjal eller bärsele – utan att väcka barnet.

Eller så väljer du att ha kvar barnet på dig – och så bums tillbaka till pilatesbollen och guppa lite till ifall den lille/lilla hotar att vakna för tidigt.

Söv i ringsjal

Av alla bärdon var ringsjalen den som tog mig längst tid att haja och få till bra. Men när polletten trillade ned, efter att ha sett ett antal instruktionsfilmer på Youtube, till exempel denna, blev ringsjalen ovärderlig i söva barn-situationer hemma.

Ringsjal.

Det fina med en ringsjal är att den går väldigt fort att ta på och ta av. Det görs på några sekunder när man har fått in snitsen. Skälet är att ringsjalen inte knyts utan dras åt/spänns loss med hjälp av ett par ringar vid axeln. Det faktum att den är väldigt lätt att spänna loss och få av sig underlättar när du vill överföra ditt sovande barn till säng eller vagn utan att riskera väckning. Du tar tag i ringarna och drar i dem vilket gör att tyget lossas och sjalen blir till ett sladdrigt tygstycke runt dig och barnet. Du kan sedan lägga ned sjal plus barn.

Amma/flaskmata i sjal/sele

Min sambo har flaskmatat och jag har både ammat och flaskmatat i bärsjal och bärsele. Det har varit bra när bebisen varit både sömnig och hungrig. Barnet har fått mat på språng och därefter däckat i bärsjalen eller bärselen. Praktiskt!

Flaskmatning i bärsjal.

Vårt andra barn ammades uteslutande under sitt första halvår i livet och gillade inte napp. Under det halvåret fick jag snits på att amma i bärsjal och bärsele. Här har jag med hjälp från andra bär-vana föräldrar samlat alla upptänkliga tricks och tips: Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal. Kolla där!

Amning med barnet liggande i trikåsjal.

Sitter du och gungar på pilatesboll hemma med bebis i sjal eller sele kan du testa att ge barnet nappflaska eller bröst där. Du kan behöva lirka ut barnets huvud lite grann och luta det bakåt, med en hand som stöd bakom barnets nacke. Bär du i sele kan du lossa lite på ena axelbandet för att få mer utrymme, eventuellt också på midjebältet för att hasa ner barnet en smula.

babybaby.se_nursingstrike_pilatesball2 babybaby.se_nursingstrike_pilates_nursing

Vad gäller amning får man försöka testa lite olika handgrepp och ställningar enligt ”trial and error”-metoden. Vad som funkar beror en del på hur ens egna bröst ser ut – små och fasta eller stora och flexibla. Kolla nämnda blogginlägg för tips.

Har du till exempel stora och flexibla bröst kan det underlätta om du helt enkelt håller i och stöttar det ammande bröstet med ena handen medan du ammar.

Det underlättar, tycker jag, om du själv är i rörelse under tiden du ammar eller flaskmatar i bärsjal eller bärsele. Du kan gå, skumpa på pilatesboll, gunga, småguppa eller dansa runt lite därhemma.

Amning i bärsjal utomhus.

När barnet är pyttelitet och man inte är så rutinerad på amning ännu kan det ibland kännas svårt att direkt få till amning i bärsjal och bärsele. Jag fick till det bra efter ett par månader med vårt andra barn och direkt med det tredje barnet. Känns det inte skönt att amma så här, skippa det och prova vid ett senare tillfälle, om du har lust.

Det kan vara värt att pröva detta några gånger. Matning i sjal/sele är ett nästintill idiotsäkert sätt att söva bebis på och ger en själv frihet.

Fler tips!

Här är några tips om hur du kan göra om du vill lägga ner barnet i en säng eller vagn efter att barnet har somnat på ditt bröst.

Bebis som somnat i bärselen.

Som jag har nämnde tidigare är ringsjal en superpraktisk pryl i detta avseende. Med den, tycker jag, stör man barnet allra minst vid nedläggning.

Har barnet somnat i bärsele kan du lägga ner både sele och barn, se bild ovan. Se bara till att du har ett fast grepp om sele och barn när du lossar på selens midjebälte, så att barnet inte dimper i golvet.

babybaby.se_putting_baby_to_sleep_dad_Tricotslen2

Ett barn som har somnat i bärsjal kan också föras över till exempelvis en säng eller en barnvagn och fortsätta att sova där.

Mitt bästa tips här, om du redan innan du knyter sjalen vet att barnet kommer att somna och att du kommer att vilja lägga ned barnet, är att fundera över val av knytsätt.

Den vanliga knytningen för trikåsjal.

Trikåsjalar, elastiska sjalar som brukar användas till nyfödda, knyts oftast på ett enda sätt. Du ser det på bilden ovan och i denna bildserie.

I denna typ av knytning ligger två korsade sjaltyg över bebisens rygg och allra ytterst ett tyglager som brukar kallas för ”smokingbältet” (det är det tyglager på bilden ovan som varumärkeslappen sitter på).

Det kan vara praktiskt ur sovsynpunkt, tycker jag, att istället knyta på ett sätt som kallas ”front wrap cross carry” på engelska. Se video från Bära Nära här.

När barnet har somnat i den knytningen knyter du bara upp sjalen i omvänd ordning och lägger ned barnet. Mycket mindre bök på det viset, tycker jag, än den sedvanliga trikåsjalsknytingen!

Här finns video där det bland annat syns hur jag lägger ned min nyfödda bebis i sängen efter att han har somnat i en trikåsjal: Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min).

Blir det något lager sjaltyg kvar under eller runtom bebisen när du lagt ned bebisen gör det ingenting – peta bara in tygändarna någonstans så att de inte kan hamna över barnets ansikte i sömnen.

Framgångsrik överföring från sjal till bädd.

babybaby.se_putting_baby_to_sleep_sofa1
På bilden nedan sitter jag med bebis i trikåsjal knuten med ”front wrap cross carry”. Eller, mitt första försök till det, i alla fall. Min bebis, vårt första barn, var bara fem dagar gammal.

Trikåsjal knuten med "omslutet kryss".

När bilden togs var jag pinfärsk sjalnybörjare och hade inte lärt mig alla tricks än. När jag ser bilden nu konstaterar jag att jag kunde ha spänt tyget betydligt mer och även, för min egen bekvämlighets skull, kunde ha dragit upp tyget över mina axlar.

Men det måste inte bli perfekt i början med bärsjalen eller bärselen, kom ihåg det! Övning ger färdighet. Och det funkade ju för oss, som synes. Lillan sov som en liten gris där på mitt bröst. Och jag log i lyckorus över att ha min lilla nyfödda tätt inpå mig.

Som sovverktyg har våra bärsjalar och bärselar alltså varit ovärderliga. Jag kan inte räkna hur många gånger vi har sövt våra barn på det viset och hur många oroliga kvällar med övertrött bebis som har räddats av sjalen och selen. I texten nedan har jag skrivit om hur det var att vara förstagångsförälder och ha fått en bebis som inte alls hade lust att sova i vagnen. Jag blev jätteförvånad, jag hade trott att alla bebisar älskade sina barnvagnar:

Därför bär jag barn (egentligen)!  

Mer på babybaby.se om bebisar och sömn:

Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)
Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Mer om att bära barn i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att svinga upp barnet på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om amning:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

One thought on “Lista: Mina bästa söva barn-tips”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *