Källa: Alberto-g-rovi, Wikimedia Commons.

När bebisen vill amma precis jämt

JOBBIGA GREJER VID AMNING, DEL 1. Att amma spädbarn kan gå smidigt och problemfritt. Men amning av små bebisar kan emellanåt också vara ett riktigt hästjobb som man inte riktigt var beredd på.

I det här och några kommande inlägg har jag, med hjälp av en kurskamrat från den ypperliga förberedande kursen Amningskurs för blivande föräldrar, Marie Engfors, sammanställt några vanliga ”jobbiga grejer” vid spädbarnsamning – varför de uppstår och hur man kan få bukt med dem. Det är saker som vi själva har upplevt och sådant som vi själva blivit hjälpta av.

Pappa gosar med bebis mellan amningar.
Pappa får en dos bebisgos.

I detta första inlägg handlar det om bebisar som tycks vilja amma precis heeela tiden. Senare inlägg ska handla om läckande och sprängfyllda bröst, amning som gör ont och om ”favoritbröst” och ”amningstrejk”.

Det är bra, tror jag, att vara medveten om att amning kan kännas som ett hästjobb ibland. Då blir det mindre av en chock om det blir så. Har man lite beredskap vet man också att det finns logiska skäl till att kroppen eller bebisen beter sig på det ena eller andra viset, att det finns hjälp att få och att mycket, faktiskt, snart blir lättare.

Är man förberedd har man kanske också hunnit reflektera en aning över var ens egen smärtgräns går, så att man inte senare stångar sig blodig med en amning som blivit tärande och jobbig när man egentligen kanske inte vill eller orkar längre (att sluta amma mot sin vilja är en annan sak).

”Vår bebis vill amma heeela tiden”

Det är vanligt att en nyfödd vill amma väldigt mycket och ofta, kanske varje timme eller oftare, särskilt under de första veckorna. Den som ammar får träsmak i baken av allt soffsittande och kan känna sig extremt låst och fast.

Den första veckan med vårt andra och helammade barn ammade jag i genomsnitt varannan eller var tredje timme om jag minns rätt. Sedan hade bebisen ett par, tre veckor när han ville vara vid bröstet mer eller mindre konstant under stora delar av dagen. Känslan det stundtals gav var ett krypande obehag, trots att jag var superpeppad och verkligen ville amma. Det kändes som om jag hade en liten vampyr vid mitt bröst som sög kraft och självbestämmande ur mig.

Marie Engfors, min amningskurskamrat, säger så här:

”Det är faktiskt skitjobbigt när barnet vill amma precis jämt. Man hinner inte med något annat. Seriöst. Man hinner knappt äta eller gå på toa, än mindre fixa hushållssysslor eller pussa på sin familj. Men det ger sig med tiden.”

Att barnet i början vill amma ofta är i grunden bra och helt logiskt. Spädbarnet gör så för att dra igång mjölkproduktionen i brösten till en för henne eller honom lagom nivå. Ju mer barnet ammar, desto mer mjölk fylls brösten på med. Efterfrågan ger tillgång.

Det här kan gå lite fram och åter. Under någon period kanske bebisen tar det lite lugnare, för att sedan åter amma intensivt när mjölktillgången behöver ”vridas upp” ett snäpp igen.

Generella råd om att enbart amma var tredje timme eller så för att brösten ska få tid att ”fyllas på ordentligt” eller för att bebisens mage ”ska få vila” är felaktiga, enligt amningsexperterna. Mjölken är lättsmält och brösten fylls på kontinuerligt, även medan du ammar.

”Man kan inte ‘spara’ mjölk till senare i brösten, det ger bara en signal till att minska produktionen”, påpekar min kurskamrat Marie Engfors.

Upplever du sådana här ”maratonamningar” men vill fortsätta amma, försök att tänka på perioderna av intensiv amning som övergående ”beställningsperioder”.

Ro för mor
Ro för mor.

Andra tips: Bulla upp med mat, dryck, dator, mobil och tv-serier i soffan. Låt eventuell partner stå för så mycket markservice som möjligt. Han eller hon kan också med fördel ”ta barnet” under stunder som barnet faktiskt är villigt att ta en paus. Min partner har burit runt mycket på sovande bebis i bärsjal mellan amningar.

Säg nej till besök om det mest känns betungande. Be besökare om tjänster. Under de kanske första sex veckorna med vårt andra barn hände det att jag sa till besökare: ”Du kan väl ta med pizza, mjölk och bananer istället för blommor? Vi kommer ändå att glömma vattna, men hungriga är vi.” De lydde, glada över att kunna vara till hjälp.

Om spädbarn trots intensiv amning inte ökar i vikt på önskvärt sätt kan det bero på att barnet behöver få hjälp att amma mer aktivt, som det kallas. En del barn är väldigt sömniga och ligger mest och småsnuttar och sover vid bröstet i början. Risken är då att barnet inte förmår suga ut tillräckliga mängder mjölk.

Hur man märker att barnet verkligen får i sig mjölk och inte enbart halvslumrar vid bröstet visste jag själv inget om när vi fick vårt första barn. Det var först vid ett besök på vår amningsmottagning som jag upplystes om att spetsa öronen för att höra att barnet faktiskt svalde efter ett eller ett fåtal sugtag, till exempel. Jag fick också tipset om att göra amningen mer effektiv genom att byta bröst efter en stund när barnet började dåsa till – gärna flera gånger vid varje amningstillfälle. Man kan också göra bröstkompressioner för att få ett ökat mjölkflöde och därmed en mer effektiv amning.

Det finns fler saker som man kan göra för att få barnet att amma mer aktivt, se till exempel denna mycket informativa text på bloggen Sagogrynet: Svag viktuppgång och aktiv amning.

Är du osäker på amningen i början, tveka inte att be om hjälp. Är du nyss hemkommen med en nyfödd kan du ringa BB. Har ditt sjukhus en amningsmottagning, kontakta den. Vår amningsmottagning har varit guld värd med sin kunniga och lyssnande personal. Du kan också prata med barnhälsovården (BVC), eller ringa eller mejla till en eller flera av Amningshjälpens så kallade hjälpmammor. De är ideellt arbetande amningsrådgivare och finns även på Facebook där de svarar på frågor – se länkar längst ned i detta inlägg. Ibland gör hjälpmammor även hembesök.

Be om hjälp innan oro för barnet eller egna amningsbesvär börjar kännas akuta – dröj inte. Rådgör helst med någon kunnig innan du av ren nervositet (som vi gjorde med första barnet) börjar ge ersättning och nappflaska om det är amning utan tillägg som du önskar.

Upplever du att råden som du får inte är till nytta eller är svåra att förstå och omsätta i praktiken därhemma – be om hjälp igen till dess att du faktiskt blir hjälpt.

Jag kan inte nog betona detta, utifrån våra erfarenheter med vårt första barn. Hade vi fått chans att prata med någon verkligt amningskunnig person i lugn och ro under vårt barns första vecka i livet hade vi nog kunnat skippa tillägg och ammat helt istället under kommande månader, vilket var vår önskan.

Slutligen: Det finns massor man kan göra för att få styrsel på en amning som inte helt går på räls. Men för en del upplevs amningen som för svår och jobbig och kanske som något som man inte ens mår bra av. Känner du att du kommer att må bättre av att sluta amma helt eller gå över till att amma på deltid, gör det. ”Det goda föräldraskapet sitter inte i brösten”, har någon klok person sagt. Skulle du sluta men sedan ångrar dig finns dessutom något som kallas relaktation. Läs mer om det här.

Serien om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:

När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Fotokälla (hästbilden): Alberto-g-Rovi, Wikimedia Commons.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *