Video: Toa-amning (amning, the true story, 1)

AMNINGSVIDEO. Här är en video som jag råkade hitta bland gamla bortglömda videosnuttar. När jag såg den mindes jag genast hur amning med en nyfödd kan te sig. För så här kan amning se ut: Sittande på toalocket med en liten nyfödd som piper vid amning (och grymtar och bajsar).

Toa-amning skedde rätt ofta när denna bebis var nyfödd, av praktiska skäl: Jag snodde åt mig några minuters stillhet och hade nära till skötbord och rinnande vatten ifall bebisen skulle få för sig att bajsa under amningen. Det sistnämnda skedde i 9 fall av 10 de första veckorna och märks även i denna video (obs, enbart ljudliga bevis, inget som syns).

Vår son var bara drygt två veckor gammal när denna video spelades in.

Varför visar jag det här klippet, då?

Tja, om jag kan vill jag gärna bidra till att visa hur amning kan se ut och låta. Många av oss har nog inte vuxit upp med massvis med ammande barn i vår omedelbara närhet, till exempel. Jag har det definitivt inte. Jag hade ingen aning om någonting överhuvudtaget kring amning när jag fick barn. Jag hade knappt sett amning (i alla fall inte på nära håll) och definitivt inte hört något av det.

Såg jag amning vid något sällsynt tillfälle under livet fram till första barnet tänkte jag nog inte ens på det. Eller så tittade jag bort. Man vill kanske inte stå och glo i brösthöjd på någon man inte känner jätteväl.

Hade jag haft släkt och nära vänner som regelbundet hade ammat barn i min närhet, då hade jag nog inte varit riktigt lika clueless när det väl var dags för mig. Tror jag. Och jag tror inte att jag är ensam om denna erfarenhet.

Så här är ett videobidrag från mitt håll, från ett toalock. Kanske kommer det mera framöver. Det här är alltså inga instruktionsvideor utan mer som små nedslag i verkligheten: Så här kan amning se ut och låta. Utan filter eller pålagd musik.

Bebis ammas på toalettlock.

En helt annan personlig reflektion:

På videon hörs vår bebis grymta och pipa och stånka. Och jag inser, när jag ser och hör detta, att jag har hunnit glömma bort de där små ljuden som bara en pyttebebis ger ifrån sig. En nyfödd som piper vid amning. Så vanligt och vardagligt när det begav sig – men sedan i stort sett utraderat från minnet så fort pipandet upphörde efter några veckor eller så.

Jag ser och hör och drabbas av nostalgi fastän jag vet hur slitna vi var där i början, min sambo och jag. Jag vet hur jag var så omtumlad och utmattad att jag fick slängar av ångest och hur vi våndades inför varje natt då vi visste att lillen skulle ligga och stöna högt för att hans mage var gasig.

Ändå känner jag alltså ”åååh” när jag ser detta. En nyfödd är ostyrig i kroppen och len som en aprikos, den gör små fågelungeljud, äter stup i kvarten, bajsar och sover. En nyfödd vet vad den vill samtidigt som den inte alltid riktigt vet hur den ska göra för att nå sina mål och då kan reagera med väldig dramatik.

Det är en speciell tid. I alla möjliga avseenden.

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

4 reaktioner på ”Video: Toa-amning (amning, the true story, 1)”

 1. Hej! Läser mycket här, tack för bra info 🙂 Mina bröstvårtor blir som du skriver ”läppstiftsformade”. Blir bröstvårtorna normala någonsin igen? Vad gör jag för fel när det blir så?

  1. Hej! Tack för din kommentar!
   Obs – jag är inte är en utbildad amningsrådgivare, bara en intresserad ”vanlig” person.
   Har du det jobbigt med amningen på grund av detta eller något annat vill jag varmt tipsa om att kontakta en hjälpmamma från Amningshjälpen :-). Eller att söka upp en amningsmottagning (finns vid de flesta sjukhus). Eller ställa en fråga i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook.

   Utifrån mina erfarenheter och kunskaper skulle jag säga så här:
   Det MÅSTE inte vara ett problem om bröstvårtorna ibland blir läppstiftsformade. Det har mina bröstvårtor blivit då och då, särskilt när barnen varit nyfödda. Men det har inte inneburit smärta eller andra andra amningsproblem för mig.

   Det viktigaste är hur det känns för dig och hur amningen funkar i övrigt. Funkar amningen bra och du inte har ont och ”läppstiftet” inte uppträder precis hela tiden är det förmodligen inte så mycket att bry sig om.

   Men gör det ont, barnet inte går upp i vikt som önskvärt eller det finns andra problem med amningen skulle jag nog prata med en hjälpmamma eller skaffa hjälp på en amningsmottagning. Kanske finns det utrymme att förbättra amningstekniken, kanske finns ett tungband som är lite kort..? Sådant kan nog vara bra att ta en titt på om amningen strular.

   Att bröstvårtan blir läppstiftsformad efter amning brukar bero på att bröstvårtan varit lite klämd i munnen på barnet. Det kan även handla om att barnet sugit snett — att man kan behöva justera barnet lite i famnen så att bröstvårtan ligger rak i barnets mun och inte dras snett vid amning. Du kanske har sett detta nämnas i Video om amningsteknik (11 min) som finns på denna blogg? Om inte, kolla gärna på den :-).

   Jag kan inte så mycket om tungband, men Amningshjälpens rådgivare har vid flera tillfällen tipsat om en föräldragrupp som heter Svensk stödgrupp för kort läpp- och tungband (tungband.se). Du kan ju alltid ta en titt på tungband.se. På förstasidan på sajten finns bland annat en checklista för vanliga symptom. Ett av dem är att ”bröstvårtan är sned efter amning, som ett nytt läppstift”.

   Jag har som sagt haft lite tillplattade bröstvårtor precis i början av mina amningsperioder, men det har gett sig när barnen och jag fått in amningstekniken bättre. Bröstvårtorna har blivit normala efteråt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *