Video: Toa-amning (amning, the true story, 1)

AMNINGSVIDEO. Så här kan amning också se ut: Sittande på toalocket med en liten som piper och grymtar (och bajsar).

I förmiddags fick jag för mig att kolla på videomaterial som jag spelade in när vår yngsta son var nyfödd. Jag hittade bland annat detta: Amning på toan.

Toa-amning skedde rätt ofta av praktiska skäl: Jag snodde åt mig några minuters stillhet och hade nära till skötbord och rinnande vatten ifall bebisen skulle få för sig att bajsa under amningen. Det sistnämnda skedde i 9 fall av 10 de första veckorna och märks även i denna video (obs, enbart ljudliga bevis, inget som syns).

Vår son var bara drygt två veckor gammal, enligt datorn, när denna video spelades in.

Varför visar jag det här klippet, då? Tja, om jag kan vill jag gärna bidra till att visa hur amning kan se ut och låta. Många av oss har nog inte vuxit upp med massvis med ammande barn i vår omedelbara närhet, till exempel. Jag har det definitivt inte.

Innan jag fick mitt första barn vid 37 års ålder hade jag nog aldrig sett en bebis greppa ett bröst med ett stort tag och börja amma, till exempel. Såg jag det vid något sällsynt tillfälle tänkte jag nog inte ens på det. Eller så tittade jag bort. Man vill kanske inte stå och glo i brösthöjd på någon man inte känner jätteväl. Jag visste inte att bebisar kan låta som pipleksaker när de ammar, eller hur det kan låta när de sväljer (bra grej att veta – mer om det här och här). Jag visste i stort sett ingenting. Ingen hade berättat något och jag hade knappt exponerats för något i amningsväg.

Hade jag haft släkt och nära vänner som regelbundet hade ammat barn i min närhet, då hade jag nog inte varit riktigt lika clueless när det väl var dags för mig. Tror jag.

Hur som helst, här är ett pyttelitet videobidrag från mitt håll, från ett toalock. Kanske kommer det mera framöver. Det här är alltså inga instruktionsvideor utan mer som små nedslag i verkligheten: Så här kan amning se ut och låta. Utan filter och utan pålagd musik.

Bebis ammas på toalettlock.
Mer toa-amning.

En helt annan personlig reflektion, om ni vill hänga med i några textstycken till:

På videon hörs vår bebis grymta och pipa och stånka. Och jag inser, när jag ser och hör detta, att jag har hunnit glömma bort de där små ljuden som bara en pyttebebis ger ifrån sig. Jag drabbas av nostalgi fastän jag vet hur slitna vi var där i början, min sambo och jag. Jag vet hur jag var så omtumlad och utmattad att jag fick slängar av ångest och hur vi våndades inför varje natt då vi visste att lillen skulle ligga och stöna högt för att hans mage var gasig.

Ändå känner jag ”åååh” när jag ser detta. Det är verkligen olika saker att amma en liten pyttebebis och en äldre bebis (eller ett större barn). En nyfödd är ostyrig i kroppen och len som en aprikos, den gör små fågelungeljud, äter stup i kvarten, bajsar och sover. En nyfödd vet vad den vill samtidigt som den inte alltid riktigt vet hur den ska göra för att nå sina mål och då kan reagera med väldig dramatik.

Det är en speciell tid. I alla möjliga avseenden.

Ps. I videon har bebisen ingen blöja på sig utan bara en handduk under rumpan. Jag satte ofta bebisen på en handduk i mitt knä när han var nyfödd och vi ammade på toa. Om bebisen bajsade under amningen fick laddningen landa i handduken. Handduken sköljde jag sedan enkelt av i badkaret och kastade in i tvättmaskinen inför nästa tvätt. En familj på fem tvättar i regel ganska ofta, så det blev inget okynnestvättande just utav detta. Och man sparade en engångsblöja. Vill du läsa mer om babypottning, alltså att man låter bebisen kissa och bajsa utanför blöjan, finns egna erfarenheter insprängda i följande blogginlägg:

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!
17 supertrick när bebisen amningsstrejkar och
Vi var på Rapport och Aktuellt ikväll!

Här, på Blöjfri bebis, kan du också läsa om hur du kommer igång med babypottning. Vi har sparat massvis med blöjor tack vare detta.

Mer på babybaby.se om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)
Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

4 reaktion på “Video: Toa-amning (amning, the true story, 1)”

 1. Hej! Läser mycket här, tack för bra info 🙂 Mina bröstvårtor blir som du skriver ”läppstiftsformade”. Blir bröstvårtorna normala någonsin igen? Vad gör jag för fel när det blir så?

  1. Hej! Tack för din kommentar!
   Obs – jag är inte är en utbildad amningsrådgivare, bara en intresserad ”vanlig” person.
   Har du det jobbigt med amningen på grund av detta eller något annat vill jag varmt tipsa om att kontakta en hjälpmamma från Amningshjälpen :-). Eller att söka upp en amningsmottagning (finns vid de flesta sjukhus). Eller ställa en fråga i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook.

   Utifrån mina erfarenheter och kunskaper skulle jag säga så här:
   Det MÅSTE inte vara ett problem om bröstvårtorna ibland blir läppstiftsformade. Det har mina bröstvårtor blivit då och då, särskilt när barnen varit nyfödda. Men det har inte inneburit smärta eller andra andra amningsproblem för mig.

   Det viktigaste är hur det känns för dig och hur amningen funkar i övrigt. Funkar amningen bra och du inte har ont och ”läppstiftet” inte uppträder precis hela tiden är det förmodligen inte så mycket att bry sig om.

   Men gör det ont, barnet inte går upp i vikt som önskvärt eller det finns andra problem med amningen skulle jag nog prata med en hjälpmamma eller skaffa hjälp på en amningsmottagning. Kanske finns det utrymme att förbättra amningstekniken, kanske finns ett tungband som är lite kort..? Sådant kan nog vara bra att ta en titt på om amningen strular.

   Att bröstvårtan blir läppstiftsformad efter amning brukar bero på att bröstvårtan varit lite klämd i munnen på barnet. Det kan även handla om att barnet sugit snett — att man kan behöva justera barnet lite i famnen så att bröstvårtan ligger rak i barnets mun och inte dras snett vid amning. Du kanske har sett detta nämnas i Video om amningsteknik (11 min) som finns på denna blogg? Om inte, kolla gärna på den :-).

   Jag kan inte så mycket om tungband, men Amningshjälpens rådgivare har vid flera tillfällen tipsat om en föräldragrupp som heter Svensk stödgrupp för kort läpp- och tungband (tungband.se). Du kan ju alltid ta en titt på tungband.se. På förstasidan på sajten finns bland annat en checklista för vanliga symptom. Ett av dem är att ”bröstvårtan är sned efter amning, som ett nytt läppstift”.

   Jag har som sagt haft lite tillplattade bröstvårtor precis i början av mina amningsperioder, men det har gett sig när barnen och jag fått in amningstekniken bättre. Bröstvårtorna har blivit normala efteråt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *