Nu vill jag inte ha mer ketchup på mig.

När bebisen amningsstrejkar

JOBBIGA GREJER VID AMNING, DEL 5. Här är femte delen i en miniserie om saker som kan bli jobbiga vid amning av bebisar.

Här handlar det om spädbarn som plötsligt inte verkar vilja amma alls under åtminstone delar av dygnet, så kallad amningsstrejk eller amningsvägran. Det finns grejer som kan hjälpa i det här läget om ens önskan är att helamma. Några av dem tipsar jag om här.

En av de saker som har hjälpt mig allra mest vid sådant här strul är att amma upprätt i bärsjal eller bärsele istället för på ”vanligt” sätt med barnet liggande ner. Därför kommer detta inlägg bland annat att innehålla en mängd tips på hur man kan komma igång med ”sjal- och seleammande”, som är trevligt att kunna göra av andra skäl också, inte minst för att det är så himla praktiskt.

babybaby.se_amning_rod_trika600x350
Sova här – okej. Äta? Nej.

Men tillbaka till barnet som vägrar bröstet: Misstänker du att amningsstrejken beror på att barnet är sjukt eller av annat skäl inte mår bra, kontakta vården med en gång. Smärta i öron eller mun kan exempelvis ställa till det.

Många fullt friska spädbarn verkar annars vid någon tidpunkt komma in i en fas när den gamla vanliga amningen, som just hade börjat flyta på rätt bra, plötsligt inte duger längre. Istället för att snällt amma i famnen börjar barnet protestera och fäkta så snart brösten uppenbarar sig. Om det här fortsätter och upprepas kan det kännas väldigt jobbigt, inte minst för föräldrarna.

Marie Engfors, som samtidigt som jag gick den förberedande kursen Amningskurs för blivande föräldrar, känner igen fenomenet. Hon säger så här:

”Vid fyra månader ungefär brukar det komma en kinkighetsperiod när bebis bara vill liggamma i mörka rum, typ, och vägrar alla andra amningstillfällen och amningspositioner.”

Marie Engfors (med lånad bebis).
Marie Engfors (med lånad bebis).

Vårt första barn amningsvägrade efter bara efter några veckor. I det fallet hängde det ihop, tror jag, med så kallad tuttförvirring efter att vi rätt snart efter födseln hade börjat varva amning med flaska. Dottern märkte att maten kom fortare och lättare ur nappflaskan än ur bröstet och blev frustrerad och otålig när jag erbjöd det istället för flaskan. Henne ammade jag till slut bara på natten, när vi i princip ammade i sömnen. Jag kom aldrig på hur jag skulle locka tillbaka henne till brösten på dagen.

Vårt andra barn har aldrig ens testat nappflaska. Ändå började han vid drygt två månaders ålder att vända sig bort från brösten och skrika, som om jag hade erbjudit honom något äckligt, när jag ville amma honom.  Till en början skedde detta enbart på kvällarna men efter ett kort tag även på dagarna.

Det är bra om man kan klura ut orsaker till amningsstrejken. Då ringar man också in de möjliga lösningarna. Jag misstänker att en bidragande orsak i vår sons fall var att han på kort tid hade fått sig åtskilliga ”kallsupar” vid amning på grund av mycket mjölk och ett snabbt flöde, utdrivning, i mitt ena bröst. Han satte ofta mjölk i halsen från det bröstet, vilket måste ha varit obehagligt. Bara nattetid var amningen problemfri, återigen.

Har man en stark utdrivning och kanske också en för tillfället lite för hög produktion av mjölk kan det underlätta att amma liggande, som Marie Engfors nämnde ovan. Amning i så kallad laid back-ställning, en tillbakalutad ställning, kan också hjälpa. Man kan också handmjölka eller pumpa ur lite innan man lägger barnet till bröstet, för att stilla det värsta trycket. Vill man dämpa mjölkbildningen i brösten på grund av överproduktion kan man också göra något som kallas att blockamma. Läs mer om det och om stark utdrivning och överproduktion här, på Sagogrynets blogg.

Det enda som funkade för mig och lillen under en period var att amma när han var alldeles nyvaken. Då var han tillräckligt avslappnad för att ta bröstet i lugn och ro. Efter uppvaknande behövde jag vara snabb som en iller med tutten för att lillen inte skulle hinna jaga upp sig. Att amma i ett nedsläckt rum, som Marie Engfors hänvisar till, kunde även fungera. Ibland var jag ute och gick med sovande bebis och sprang nästan hem, direkt in i vårt mörklagda sovrum utan att ens ta av mig skorna, så fort lillen visade tecken på att börja vakna. Jag visste att om han hann vakna ordentligt innan jag hunnit hem så skulle ännu ett ”amningståg” vara missat. Behöver jag säga att detta var stressande?

Snart fick jag dock tack och lov upp ögonen för saker som funkade bättre och inte stressade upp mig lika mycket. Det visade sig hjälpa att gå runt med lillen i famnen i lägenheten. Jag själv hade bar överkropp och höll bebisen nära brösten. När vi hade vankat omkring en stund brukade han gapa och visa intresse. Till slut kunde jag dra honom mitt bröst och låta honom suga tag, fortfarande under rörelse. När han väl hade börjat suga, eller verkade tillräckligt lugn för att kunna göra det, slog vi oss ner i soffan och kunde sedan i regel amma lugnt.

Jag fortsatte att ”gåamma” hemma kvällstid, då amningsprotesterna var jobbigast, men kompletterade snart med bärsele eller bärsjal för att skona rygg och axlar. Jag hade lillen i sele eller sjal och gick runt med honom i lägenheten med hans mun nära mitt bröst. När han var lugn och verkade söka efter bröstet halade jag snabbt ut honom ur selen eller sjalen, slängde mig ner i soffan och förde honom till bröstet. Det funkade ofta väldigt bra.

Ringsjal.
Ringsjal.

Ibland, insåg jag, var problemet att vår lille son helt enkelt var övertrött. Då la jag ner amningsförsöken och fokuserade istället på att få honom att ta en lur. Det enklaste brukade vara att stoppa ner honom i bärsjalen och vagga runt i lägenheten en stund eller låta sambon gå på sjal- eller selepromenad runt kvarteret. När den lille vaknat, för det mesta efter någon halvtimme, var strulet ofta som bortblåst (men det gällde fortfarande att vara väldigt snabb med att lägga honom till bröstet).

I samma veva såg jag till att få hjälp att lära mig att amma i bärsjal och bärsele (flera länktips till texter och videor i ämnet finns alldeles mot slutet av av texten). När amningsprotesterna var som jobbigast gungade och dansade jag runt med lillen i bärsjal i hemmet, eller gungade på pilatesboll, samtidigt som jag gav honom bröstet. Rörelserna lugnade vår bebis, verkade det som.

Amning i bärsjal på stranden.
Amning i bärsjal på stranden.

Med tiden fick jag ännu bättre snits på ”bärsjalsamning” och började med det utomhus också, under promenader till exempel. Lillen verkade stortrivas med att amma samtidigt som han kan kunde spana in allt som hände runtomkring sig. Jag hade och har honom alltid upprätt i sjalen eller selen. När det är dags för mat hasar jag bara ner honom ett litet snäpp genom att lossa en bit på sjalknuten eller på selens midjebälte, eventuellt också på selens axelband på den sida där det ska ammas. Efter avslutad måltid tajtar jag till selen eller sjalen igen varpå barnet brukar somna. Ammandet i bärdon funkar bäst när jag rör på mig samtidigt, som när jag promenerar ute eller gungar mjukt på pilatesbollen i vardagsrummet.

Läs mer i detta bildspäckade blogginlägg: 17 supertrick när bebisen amningsstrejkar.

Du kan stötta med handen medan du ammar i bärsjal eller bärsele.
Du kan stötta med handen medan du ammar i bärsjal eller bärsele.

Jag har rätt stora bröst och för mig är det ofta enklast att helt enkelt hålla i det ammande bröstet under amning i sjal eller sele, se bilden ovan. Jag brukar inte hålla i bröstet så hårt som på bilden – där har jag klämt till extra mycket med tummen bara för att vara övertydlig med hur jag gör (greppa inte för hårt och på exakt samma ställe varje gång på grund av eventuell risk för mjölkstockning). Den bröst-stödjande handen brukar jag ha insmugen under sjalen, som på bilden, eller under selens axelrem.

Ibland behöver jag inte stötta bröstet med handen alls. Får jag ut bröstet precis lagom mycket ur behån och urringningen, så att bröstet vilar på behåns kant och därmed får lite mer stadga än annars, behöver jag inte ha handen som stöd. Då knäpper jag alltså inte upp något knäppe på behån överhuvudtaget utan drar bara ut och upp bröstet (tänk ”nip slip” plus lite till bröst utanför).

Med en scarf runt halsen och en huvtröja av amningsmodell, som jag bär på bilden ovan, syns det dessutom nästan inte alls för förbipasserande vad som sker i brösthöjd, vilket jag tyckte var skönt när jag var ovan vid amning utanför hemmet.

Amning av tre dagar gammal bebis. En arm ger stöd för nacken.
Fem dagar gammal bebis. En arm ger stöd för nacken. Bröstet vilar på urringningens kant.

Ofta håller jag en arm som ett extra stöd om barnets nacke när barnet ännu är litet och selen, sjalen eller jackan inte erbjuder tillräckligt nackstöd för stunden – som på bilden här ovan.

Jag ammar fortfarande mycket i bärsjal, just för att det är så praktiskt och tillåter mig att göra flera saker på en gång och inte bli så låst av amningen.

Amning i trikåsjal, knuten med "omslutet kryss".
Upprätt amning i trikåsjal knuten med ”omslutet kryss”.

I vårt fall tror jag att mina rörelser i kombination med det lugn som kroppskontakt ger gjorde att vårt amningsstrejkande barn kunde slappna av när vi ”gå-ammade” och ammade i sjal och sele. Jag tror även att den ymniga mjölken i mitt ena bröst inte lika lätt ”dränkte” lillen när han fick amma i en mer upprätt position än tidigare då han legat i min famn. Dessutom tycktes det lättare för sonen att släppa bröstet och ta en kort paus i ammandet för att sedan återuppta det när han satt upp snarare än låg ner. På det här viset reglerade han mjölkflödet lättare än tidigare, tror jag. Denna lodräta amningsposition kan du för övrigt testa utan sjal eller sele genom att amma barnet sittande grensle över ditt lår. Det blir lättare ju starkare i nacke och rygg som barnet blir.

För oss tog det ett par månader innan vårt amningsstrul var över. För de flesta andra – det är i alla fall mitt intryck – verkar det gå snabbare. Många talar om amningsstrejker av varierande intensitet i dagar eller veckor – ofta i samband med att barnet blivit mer intresserat av sin omvärld och mer lättdistraherat. Bebisar kan i perioder också ta igen förlorad dagamning genom att amma desto mer på natten.

Jag tror, så här i efterhand, att vår amningsstrejkande bebis ibland betedde sig som han gjorde för jag misstolkade hans signaler. Jag trodde ibland att han var hungrig när han nog inte var det. När han hade blivit ett par månader gammal var sugande och gnagande på händer, till exempel, inte en lika given hungersignal som tidigare. Gnällighet kunde jag också tolka som hunger när lillen i själva verket kanske var uttråkad eller lite täppt i näsan.

Jag blev med andra ord lite väl ivrig med bröstet emellanåt. ”Erbjud bröstet, men truga inte”, är det generella rådet vid amning. Problemet, som jag upplevde det då, är att skillnaden däremellan kan vara rätt hårfin – särskilt när barnet amningsstrejkar och man som förälder inget hellre önskar än att ungen äntligen ska greppa bröstet, lugna ned sig och få i sig mat.

Nu vet jag också att tillfälligt strul vid bröstet, som när bebisen gapar och verkar vilja amma men sedan mest ormar sig, stånkar och inte suger tag ordentligt, kan bero på något så enkelt som att han eller hon behöver kissa eller bajsa och inte klarar av att amma förrän toabestyren är avklarade. Man kan, om man vill, hjälpa bebisen med dessa genom att hålla honom eller henne i knävecken över toalett, badkar eller handfat. Då kommer pruttar, kiss eller bajs ofta ut och barnet blir mer tillfreds. Jag går inte in närmare på detta här utan hänvisar till sajten Blöjfri bebis. Där finns konkreta tips oavsett om man aktivt vill hålla på med så kallad babypottning (går även under beteckningen EC) eller om man bara vill testa någon gång ibland när barnet verkar vara besvärat.

Bebisen får kissa i badkaret.
Bebisen får kissa i badkaret.

Mer om amningsvägran, möjliga orsaker och möjliga problemlösningar kan du läsa här, hos bloggaren Sagogrynet.

Serien om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:

När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *