Nu vill jag inte ha mer ketchup på mig.

När bebisen amningsstrejkar

JOBBIGA GREJER VID AMNING, DEL 5. Här är femte delen i en miniserie om amning. I det här blogginlägget får du tips som underlättar tillvaron och amningen när bebisen amningsvägrar, eller amningsstrejkar. Jag kommer också att berätta om egna erfarenheter av amningsvägran/amningsstrejk.

Se: VIDEO: 40 tips vid amningsstrejk (15 min)

Och: 17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Andra delar i serien ”Jobbiga grejer vid amning” handlar bland annat om när det gör ont att amma och när bebisen vill amma jämt.

När bebisen amningsvägrar.

En av de saker som har hjälpt mig allra mest vid sådant här strul är att amma upprätt i bärsjal eller bärsele istället för på ”vanligt” sätt med barnet liggande ner. Därför kommer tips om bland annat det!

Obs: Misstänker du/ni att amningsstrejken beror på att barnet är sjukt eller av annat skäl inte mår bra, kontakta vården med en gång. Smärta i öron eller mun kan exempelvis ställa till det.

Amningsvägran, vad menas?

Många fullt friska spädbarn verkar annars vid någon tidpunkt komma in i en fas när den gamla vanliga amningen, som just hade börjat flyta på rätt bra, plötsligt inte duger längre. Istället för att snällt amma i famnen börjar barnet protestera och fäkta så snart brösten uppenbarar sig. Om det här fortsätter och upprepas kan det kännas väldigt jobbigt, inte minst för föräldrarna.

Stockholmaren Marie Engfors, som liksom jag har gått den förberedande kursen Amningskurs för blivande föräldrar, känner igen fenomenet. Hon säger så här:

”Vid fyra månader ungefär brukar det komma en kinkighetsperiod när bebis bara vill liggamma i mörka rum, typ, och vägrar alla andra amningstillfällen och amningspositioner.”

När bebisen amningsvägrar. Kvinna med bebis.
Marie Engfors (med lånad bebis).

När bebisen amningsvägrar – i mitt fall

Vårt första barn amningsvägrade efter bara efter några veckor. I det fallet hängde det ihop, tror jag, med så kallad tuttförvirring efter att vi rätt snart efter födseln hade börjat varva amning med flaska.

Dottern märkte att maten kom fortare och lättare ur nappflaskan än ur bröstet och blev frustrerad och otålig när jag erbjöd det istället för flaskan. Henne ammade jag till slut bara på natten, när vi i princip ammade i sömnen. Jag kom aldrig på hur jag skulle locka tillbaka henne till brösten på dagen.

Vårt andra barn har aldrig ens testat nappflaska. Ändå började han vid drygt två månaders ålder att vända sig bort från brösten och skrika, som om jag hade erbjudit honom något äckligt, när jag ville amma honom.  Till en början skedde detta enbart på kvällarna men efter ett kort tag även på dagarna.

Jag misstänker att en bidragande orsak i vårt andra barns fall var att han på kort tid hade fått sig åtskilliga ”kallsupar” vid amning på grund av mycket mjölk och ett snabbt flöde, utdrivning, i mitt ena bröst. Han satte ofta mjölk i halsen från det bröstet, vilket måste ha varit obehagligt. Bara nattetid var amningen problemfri.

När bebisen amningsvägrar. Amning gående inomhus.

Starkt flöde i brösten/mycket mjölk

Det är bra om man kan klura ut orsaker till amningsstrejken/amningsvägran. Då ringar man också in de möjliga lösningarna.

Har man en stark utdrivning och kanske också en för tillfället lite för hög produktion av mjölk, som jag insåg att jag hade med andra barnet, kan det underlätta att amma liggande.

Amning i så kallad tillbakalutad ställning kan vara fördelaktigt. Se förklarande video här: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min).

Har man ett starkt tryck i brösten kan man låta det första mjölksprutet landa i en handduk och sedan låta bebisen fortsätta amma.

Vill man dämpa mjölkbildningen i brösten på grund av överproduktion kan man också göra något som kallas att blockamma. Läs mer om det och om stark utdrivning och överproduktion här, på Sagogrynets blogg.

Vid starkt mjölkflöde kan det också underlätta att amma med bebisen sittande upprätt, eventuellt i en bärsele eller bärsjal. Mer om det längre ned i texten!

När bebisen amningsvägrar. Sovande bebis ammar.

Andra trick vid amningsvägran

Det enda som funkade för mig och lillen under en period var att amma när han var alldeles nyvaken. Då var han tillräckligt avslappnad för att ta bröstet i lugn och ro. Efter uppvaknande behövde jag vara snabb som en iller med tutten för att lillen inte skulle hinna jaga upp sig.

Att amma i ett nedsläckt rum kunde också fungera i vårt fall.

Se min lista med ännu fler konkreta tips: 17 supertrick när bebisen amningsstrejkar.

När bebisen amningsvägrar. Bebis ammas liggande i mörkt rum.

Mer om mina erfarenheter

Ibland var jag ute och gick med sovande bebis och sprang nästan hem, direkt in i vårt mörklagda sovrum utan att ens ta av mig skorna, så fort lillen visade tecken på att börja vakna. Jag visste att om han hann vakna ordentligt innan jag hunnit hem så skulle ännu ett ”amningståg” vara missat. Behöver jag säga att detta var stressande?

Snart fick jag dock tack och lov upp ögonen för saker som funkade bättre och inte stressade upp mig lika mycket. Det visade sig hjälpa att gå runt med lillen i famnen i lägenheten.

Jag själv hade bar överkropp och höll bebisen nära brösten. När vi hade vankat omkring en stund brukade han gapa och visa intresse. Till slut kunde jag dra honom mitt bröst och låta honom suga tag, fortfarande under rörelse. När han väl hade börjat suga, eller verkade tillräckligt lugn för att kunna göra det, slog vi oss ner i soffan och kunde sedan i regel amma lugnt.

Jag fortsatte att ”gåamma” hemma kvällstid, då amningsprotesterna var jobbigast, men kompletterade snart med bärsele eller bärsjal för att skona rygg och axlar. Jag hade lillen i sele eller sjal och gick runt med honom i lägenheten med hans mun nära mitt bröst. När han var lugn och verkade söka efter bröstet halade jag snabbt ut honom ur selen eller sjalen, slängde mig ner i soffan och förde honom till bröstet. Det funkade ofta väldigt bra.

När bebisen amningsvägrar. Bebis sover i ringsjal.

Ibland, insåg jag, var problemet att vår lille son helt enkelt var övertrött. Då la jag ner amningsförsöken och fokuserade istället på att få honom att ta en lur.

Det enklaste brukade vara att stoppa ner honom i bärsjalen och vagga runt i lägenheten en stund eller låta sambon gå på sjal- eller selepromenad runt kvarteret. När den lille vaknat, för det mesta efter någon halvtimme, var strulet ofta som bortblåst. Men det gällde fortfarande att vara väldigt snabb med att lägga honom till bröstet för att förekommande kinkande.

När bebisen amningsvägrar. Liten bebis ammas i bärsjal utomhus.

Amma i sjal/sele vid amningsvägran

Jag lärde mig efter ett tag att amma i bärsjal och bärsele, se samlingslänk här nedan. Det underlättade verkligen när bebisen ”konstrade” vid bröstet!

När amningsprotesterna var som jobbigast gungade och dansade jag runt med lillen i bärsjal i hemmet, eller gungade på pilatesboll, samtidigt som jag gav honom bröstet. Rörelserna lugnade vår bebis, verkade det som.

Med tiden fick jag ännu bättre snits på bärsjals-amning och började med det utomhus också, under promenader till exempel. Lillen verkade stortrivas med att amma samtidigt som han kan kunde spana in allt som hände runtomkring sig.

Amningen i bärdon funkar bäst när jag rör på mig samtidigt, som när jag promenerar ute eller ammar på pilatesbollen i vardagsrummet.

När bebisen amningsvägrar. Bebis ammar upprätt i bärsjal, utomhus.

Jag har rätt stora bröst och för mig är det ofta enklast att helt enkelt hålla i det ammande bröstet under amning i sjal eller sele, se bilden ovan.

Med en scarf runt halsen och en huvtröja av amningsmodell, som jag bär på bilden ovan, syns det dessutom nästan inte alls för förbipasserande vad som sker i brösthöjd, vilket jag tyckte var skönt när jag var ovan vid amning utanför hemmet.

När bebisen amningsvägrar. Amning av tre dagar gammal bebis. En arm ger stöd för nacken.

Ofta håller jag en arm som ett extra stöd om barnets nacke när barnet ännu är litet och selen, sjalen eller jackan inte erbjuder tillräckligt nackstöd för stunden – som på bilderna här.

När bebisen amningsvägrar. Amning i trikåsjal, knuten med "omslutet kryss".

Amning upprätt – bra vid starkt flöde?

I vårt fall tror jag att mina rörelser i kombination med det lugn som kroppskontakt ger gjorde att vårt amningsstrejkande barn kunde slappna av när vi ”gå-ammade” och ammade i sjal och sele.

Jag tror även att det starka flödet i mitt ena bröst inte lika lätt ”dränkte” lillen när han fick amma i en mer upprätt sittande position.

Det verkade vara lättare för bebisen att släppa bröstet och ta en kort paus i ammandet för att sedan återuppta det när han satt upp och ammade. Detta kan göras även utan sjal/sele. Du kan hålla barnet så att det sitter mer upprätt. Barnet kan till exempel hållas sittande grensle över ditt lår.

När bebisen amningsvägrar. Bebis ammas på toa.

Att tolka barnets signaler

Jag tror, så här i efterhand, att vår amningsstrejkande bebis ibland betedde sig som han gjorde för jag misstolkade hans signaler.

Jag trodde ibland att han var hungrig när han nog inte var det. När han hade blivit ett par månader gammal var sugande och gnagande på händer, till exempel, inte en lika given hungersignal som tidigare.

Gnällighet kunde jag också tolka som hunger när lillen i själva verket kanske var uttråkad eller lite täppt i näsan.

När bebisen amningsvägrar. Bebis som somnat i bärselen.

Jag blev nog med andra ord lite väl ivrig med bröstet emellanåt.

”Erbjud bröstet, men truga inte”, är det generella rådet vid amning. Problemet, som jag upplevde det då, är att skillnaden däremellan kan vara rätt hårfin – särskilt när barnet amningsstrejkar och man som förälder inget hellre önskar än att ungen äntligen ska greppa bröstet, lugna ned sig och få i sig mat.

När bebisen amningsvägrar. Pappa hjälper bebis att kissa utomhus.

Bebisen kanske är toanödig!

Numera vet jag att tillfälligt strul vid bröstet, som när bebisen gapar och verkar vilja amma men sedan mest ormar sig, stånkar och inte suger tag ordentligt, kan bero på något så enkelt som att han eller hon behöver kissa eller bajsa och inte klarar av att amma förrän toabestyren är avklarade.

Man kan, om man vill, hjälpa bebisen med dessa genom att hålla honom eller henne i knävecken över toalett, badkar eller handfat. Då kommer pruttar, kiss eller bajs ofta ut och barnet blir mer tillfreds.

På sajten Blöjfri bebis finns konkreta tips oavsett om man aktivt vill hålla på med så kallad babypottning (går även under beteckningen EC) eller om man bara vill testa någon gång ibland – som när barnet ormar sig, släpper bröstet och tycks ha svårt att amma.

När bebisen amningsvägrar. Bebis får hjälp av sin mamma att kissa i badkaret.
Bebisen får kissa i badkaret.

Mer om amningsvägran, möjliga orsaker och möjliga problemlösningar kan du läsa här, hos bloggaren Sagogrynet.

När blir det bättre?

För oss tog det ett par månader innan vårt amningsstrul var över. För de flesta andra – det är i alla fall mitt intryck – verkar det gå betydligt snabbare.

Många talar om amningsvägran av varierande intensitet i dagar eller veckor, ofta i samband med att barnet blivit mer intresserat av sin omvärld och mer lättdistraherat. Bebisar kan i perioder också ta igen förlorad dag-amning genom att amma desto mer på natten.

När bebisen amningsvägrar. Pappa håller glad bebis på cirka sex månader.

Återigen, för att få massor med konkreta tips, läs här: 17 supertrick när bebisen amningsstrejkar.

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

6 reaktioner på ”När bebisen amningsstrejkar”

 1. Tack för denna blogg i allmänhet och detta inlägg i synnerhet! Jag, förstågångs-mamma, helammar min son, 15 veckor, som knölat kring amning från och till i fem veckor. Känner igen mej i allt som du beskriver om ditt andra barn; kraftig utdrivning som jag tror har varit obehagligt, samt kort tungband (dock klippt i vecka 8) som jag tror gjort det svårare för honom att ta mjölken i kraftigt flöde..? Han vill i princip bara liggamma i mörkt rum vilket såklart är begränsande, men framförallt väldigt psykiskt påfrestande att ”lura” in tutten varje måltid på dagen. Nu är vi påväg in i 4månaders-fasen och jag tror vi kommer fortsätta i denna vana ett tag till. Utöver alla praktiska tips du ger för att få in mjölk i ungen, hur hanterade du det psykiskt? Jag är rädd att jag erbjuder tutten så ofta att det typ blir kontraproduktivt, nästan för mycket trugande. Svårt det där, för helt plötsligt tar han och äter efter att jag buppat på pilatesboll med napp och snutte över ögonen. Vad gjorde du för att strejken skulle gå över, för oss som har bebisar som håller på längre än i några veckor?

  1. Hej!
   Tack för din kommentar!
   Hur jag hanterade det psykiskt – ja, alltså, jag minns detta som väldigt jobbigt. Just att jag inte visste hur mycket jag skulle våga truga, hur jag skulle hantera att bebisen stundtals bara skrek så fort bröstet visade sig. För mig var räddningen att amma i bärsjal varenda dag under en period. Jag minns inte när strulet gick över, men det höll i sig ett bra tag. I varierande grad i säkert ett par månader. Sen är det säkert olika för olika ammande – ta inte min utsaga som något slags sanning eller facit 🙂
   Det jag gjorde till slut var att ha bebisen mycket i sjalen, det hade jag ändå. Och när han pep så erbjöd jag bröstet mer eller mindre i farten. Vill han ha så fick han. Ville han inte ha fick det vänta. Det blev en bra strategi för mig till slut. Och så en vacker dag så satt han bara snällt i mitt knä och ammade utan konstigheter. Han gillade att sitta rakt upprätt, med tanke på flödet som du också nämner. När han blev lite äldre blev den upprätta ställningen bara enklare och enklare att använda.
   Intressant det du säger om tungbandet. Vår yngsta, sex veckor, har enligt läkare ett aningen kort tungband. Vilket i sin tur kan vara orsak till att vi har lite problem med taget om bröstet. Inte jätteproblem, men ändå. Denna bebis gapar inte för kung och fosterland som hans äldre bröder gjorde som nyfödda. Han hostar, spottar och kräks också mer än jag är van vid sen tidigare. Kanske är det kombinationen tungband och starkt flöde som inverkar? Tack för att du väckte tanken!

   1. Tack för svar och grattis till bebis! Får hålla huvudet kallt och erbjuda bröstet utan att förvänta mej att han ska ta det, hehe!
    Angående kort tungband så råder jag dej att be om remiss till danderyd ÖNH till Amelie eller Andrea (de är bäst i Sverige på att se vilket typ av klipp/var tungbandet är kort). Även om det inte är jättemycket problem med amningen än, kan det bli det senare ju mer bebis måste kompensera för det korta tungbandet som kan leda till spänningar i käkar osv. Dessutom finns det andra problem med kort tungband, som du säkert vet, med talsvårigheter och problem med mat. Jag känner igen mej i att bebis hade lite gap oavsett hur många gånger jag försökte lägga honom rätt. Lycka till!

    1. Hej!
     Tack! ? Och tack för tips ang tungbandet! Vi har redan varit på den klinik du nämner, faktiskt. Fick då läppbandet klippt som en första åtgärd. Antagligen blir det tungbandsklipp också, nästa vecka.
     Hoppas det lugnar ner sig snart för er med amningen, det är så påfrestande när det tjorvar. Önskar dig en jättefin sommar!
     Ps. Jag ammade massor i sele också under vår strultid, kom jag på. Att hiva upp ungen i selen och erbjuda bröstet under lite skump eller distraktion (teve, trafik, whatnot) var ruskigt enkelt. Då behövde jag inte gå igenom en hel knytceremoni varje gång jag ville pröva om barnet EVENTUELLT skulle vilja ta bröstet ?. Vår sele av märket Boba blev extremt flitigt använd under ett par månader.

 2. Hej och tack så mycket för det här inlägget, känner mig mycket mindre ensam!

  Kommer du ihåg hur långt tid det tog för den fasen att gå över? Bb2 är 4 månader nu och det har hållit på i över 2 månader. Jag älskade amma min äldsta (i över 2 år) men det känns nästan hopplöst med min nr2.

  Bara skönt att veta att det får över ?

  1. Hej! Jag minns inte riktigt… men jag har för mig att det höll i ett par månader, kanske. Och att det sedan ebbade ut under ytterligare en tid. Och så plötsligt var allt stök bara puts väck och vi hade en lång tid av harmonisk amning efter. Det är olika för alla, men det GÅR över, helt säkert!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *