Om du vill ha noll insyn kan du svepa en halsduk om bebis och bröst.

Dagens sjalamningstips!

(NY, OMARBETAD, VERSION). Vi fick vårt tredje barn för drygt en månad sedan. Nästan varje dag kommer jag på saker som jag av någon anledning hunnit glömma sedan sist. Som att bebisar har ont i magen på nätterna och att de blir klurigare att söva på dagarna efter ett tag.

Och så hade jag hunnit glömma hur praktiskt det är att amma i bärsjal när man har ett så kallad bärskydd på sig, ett väldigt fiffigt plagg vid bärande när det är kyligt ute.

Du kan amma här!
Du kan amma här!

Ett bärskydd är ett enkelt utomhusplagg som skyddar barnet mot kyla och i vissa utföranden även mot regn. Bärskyddet är det svarta tygstycket med den vita randen och den fyrkantiga vita varumärkeslappen på bilderna ovan. Detta tygstycke läggs över bebisen och kan spännas åt vid bebisens nacke och runtom bebisens ben, så att barnet nästan ligger som i en liten sovsäck på magen. Jag knyter fast bärskyddet bakom ryggen, med band. Den här videon, som jag gjorde åt butiken Knyt an häromåret när jag jobbade där, visar hur det funkar.

Nu ska jag beskriva hur jag menar att bärskyddet underlättar vid amning i sjal med barnet sittande upprätt, om någon vill testa. Läs gärna även följande om du vill få mer grundläggande tips om hur du kan amma i så kallad vävd bärsjal: Bildserie: Amma i vävd sjal.

På de här bilderna, som jag tog igår när jag hastade till Hemköp och Teknikmagasinet inför ett barnkalas här hemma, bär jag ett bärskydd. Jag bär en svart långärmad tröja men ingen jacka. Annars går det bra att dra på sig en jacka över bärskyddet.

Amning på stan med bärsjal och bärskydd.
Amning med bärsjal (det röda tyget som skymtar) och bärskydd.

Notera att amning i bärsjal helt ”hands free” inte rekommenderas av så kallade bärcoacher, experter på barnabärande. Man bör inte ”låsa” barnets huvud vid amning genom att stoppa in barnets huvud i bärsjalen. Med ett huvud som är istoppat i bärsjalen har barnet inte samma möjlighet som annars att dra bort huvudet från bröstet. Och fria luftvägar kan försvåras.

Istället håller man helt enkelt en av sina armar – se bilden nedan – bakom bebisens nacke som stöd genom hela sjal-amningen.

Amning ute, i bärsjal. En arm stödjer barnets nacke.
Amning ute, i bärsjal. En arm stödjer barnets nacke.

Men men bärskyddet på mig får bebisens nacke extra stöd utöver min hand. Bärskyddet, åtminstone det som jag har, går att dra åt i nackhöjd för barnet med hjälp av ett snöre och en dragsko. När jag har hissat ner sjalen någon decimeter och börjat amma spänner jag till bärskyddets snöre vid bebisens nacke. Bebisen sitter sedan stadigt med lätt tillbakalutat huvud, utan svaj. Min hand är fortfarande där bakom barnets nacke och stödjer, men det känns betydligt stadigare så här.

Bebisen kan fortfarande både dra bort huvudet från bröstet och jag har full koll på fria luftvägar. Hur bra som helst!

När amningen är klar och bebisen har somnat, vilket ofta sker, drar jag åt sjalen/spänner åt bärsjalen igen så att bebisen kommer upp, närmare mitt huvud. Om jag inte orkar dra åt min sjal – det kanske bara är några minuter kvar till vi är hemma – och bebisen ändå sitter hyfsat bra ser jag till att jag hela tiden kan se mun och näsa. I och med det håller jag koll på att barnet andas och mår bra.

babybaby_ammabarskydd1
Båda händerna fria. Tjoho!

Ett till tips, som gäller dig som liksom jag är utrustad med stora och/eller flexibla bröst och vill amma i bärsjal eller bärsele (detta visar jag även i inlägget Bildserie: Amma i vävd bärsjal):

Jag har en byst som i allt ökande utsträckning halkar än hit, än dit, och i värsta fall hamnar mitt i nyllet på en stackars hungrig bebis som då kippar efter andan. För att mitt rymningsbenägna bröst inte ska kväva bebisen eller halka ur munnen på honom håller jag därför ofta i bröstet under amning utomhus. Jag brukar ha ”tutte-handen” insmugen under bärsjalen.

Här är mitt trick för att frigöra ”hålla-tutte-handen”:

Jag ser till att vara klädd med amningsbehå och utanpå det ett hyfsat tajt linne, antingen ett amningslinne eller ett vanligt linne med en stor urringning. Utanpå det bär jag ytterligare en tröja, på bilderna i det här inlägget en svart långärmad luvtröja med en glipa framtill för brösten.

När jag drar fram bröstet utomhus knäpper jag inte upp behån utan lirkar ut bröstet, inte mer bröst än nödvändigt, och låter bröstet stanna halvvägs ute. Bröstet vilar alltså på behåns kant och på urringningen till linne och tröja. Då blir det mer stuns och spänst i bröstet och jag slipper hålla det på plats med handen.

Ett litet tips, alltså, på hur den med generöst tilltagen byst kan amma i bärsjal utomhus och få en hand helt fri!

För egen del igår ammade jag en god stund på detta vis igår i såväl mataffären som i elektronikbutiken och spritbutiken. På vägen hem däckade bebis och sov sedan i ett par timmar, vilket var trevligt det också.

Sov gott!
Sov gott!

Jag kan tillägga att jag annars mest använder mig av en så kallad bärjacka (jag har den här modellen) vid bärande utomhus när det är kallt – se bilder nedan. En bärjacka kan liksom ett bärskydd spännas åt vid barnets nacke.

Det enda med bärjackan som ställer till det vid amning på språng, för min del, är när jag inte lyckas med  mitt eget ”boob trick” som jag beskrev nyss utan måste stödja mitt ena bröst med handen under hela amningen.

Då måste jag ha dragkedjan på jackan konstant lite neddragen under hela amningen. Det kommer in kyla och bebisen förlorar extrastödet från jackan för sin egen nacke i och med att blixtlåset är neddraget en bit.

Så när det bara är lite småkallt tycker jag att bärskydd är bättre än bärjacka just ur amningssynpunkt. När jag ammar ute med bärskydd behöver jag inte dra ner någon dragkedja. Jag smyger bara in handen under bärskyddets varma panel, serverar bröstet till bebis och håller vid behov kvar handen under tyget.

babybaby.se_barjacka_600x350
Bärjacka (av märket MaM).

babybaby.se_barjacka2_600x350

Ett sista tips: När jag ammar i bärsjal på stan är det nästan ingen som märker vad jag pysslar med, inte ens i trängseln på Systembolaget. Och när någon faktiskt ser vad som pågår får jag bara glada (eller förvånade) miner. Men vill du ha noll insyn kan du svepa en tunn halsduk om barnet. Barnets ansikte ska dock inte täckas över – du måste kunna titta ner och se att luftvägarna är fria.

Kolla gärna länklistan nedan för mer material om amning i bärsjal och bärsele!

babybaby.se_ammabarskydd6

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att svinga upp barnet på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *