17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

BÄRA BARN. Här får du tips på klädsel när du vill bära bebis på vintern i bärsjal eller bärsele.

Du kommer också få tips om grejer som underlättar vid amning i bärsele och bärsjal när det är kyligt. För det är fullt möjligt att amma på språng i 20 minusgrader utan att frysa brösten av sig – jag har provat!

Läs också: 13 tips när du bär barn ute höst och vår

babybaby.se_winter_babywearing_tinybaby

Du kan bära bebis på vintern i bärsjal eller bärsele från allra första början. Det finns ingen åldergräns, du kan börja direkt! Med lämplig klädsel kommer ditt barn att ha det minst lika gosigt och varmt i selen eller sjalen som i en barnvagn. Precis som i barnvagnen är det bara ansiktet som är exponerat för kylan.

För ännu fler tips när det riktigt nyper i kinderna utomhus, se Bildextra: Bära bebis i många minusgrader.

I tipsen nedan förutsätter jag att du har någon typ av rymlig jacka, rock eller liknande – mer om det en bit ned i listan – som kan värma både dig och barnet när ni är ute och som går ner över barnets ben. Det är nämligen väldigt praktiskt att göra just så.

babybaby.se_winter_babywearing_nursing2

Bär du barnet inpå din egen kropp med en jacka över er båda behöver barnet för det första inte så mycket kläder. För det andra kan du vilja gå in någonstans en stund under din utflykt hemifrån. Då kan du vilja ta av dig jackan för att inte svettas ihjäl i värmen, samtidigt som du kanske vill ha kvar barnet i bärselen eller bärsjalen (särskilt om barnet sover, vilket brukar bli resultatet av promenad och uteluft). Så innanför din jacka är bäst – i alla fall med ett barn som ännu är för litet för att vilja ner och leka i snön stup i kvarten!

17 tips när du bär barn på vintern:

babybaby.se_winter_babywearing_carrying1_extra1. Grundtipset: Ha inte för mycket kläder på barnet. Är det inte svinkallt räcker det oftast med de vanliga inomhuskläderna plus något varmt om fötter och huvud.
Tänk på att du och barnet kommer att få värme av varandra – och av bärselen eller bärsjalen. En bärsjal värmer nog allra bäst eftersom den verkligen omsluter barnet – och en själv. Det enda vi brukar lägga till inomhuskläderna om det inte är ordentligt kallt är…

babybaby.se_winter_babywearing_carrying22. …en väpnarluva i ull, långa ”benvärmar-tossor” och varma sockor. De blå tossorna i mitten, av märket Manymonths, är gjorda specifikt för bärande utomhus. Dem drar man på sist, när man redan satt på strumpor och sockor. Dessa ”långtossor” är rätt så tunna. Deras främsta funktion, tycker jag, är att de håller ett eller flera lager sockor på plats så att dessa inte trillar av bebisfötterna när man är ute på språng. Det är annars lätt hänt. Och så erbjuder de ett värmande extralager ända upp till knäna.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying2_53. Är det inte kallare än runt nollstrecket skippar jag vantar till lillen just nu. Han brukar ändå ha kvar sina händer i värmen innanför bärsjalen och jackan. Men blir det kallare och han börjar vilja veva med armarna utanför sjal och jacka kommer vantarna att åka på.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying_cardigan4. Så här fixar du enkelt ett extra värmande lager om er båda: Ha en rymlig kofta över er. Koftan på bilden ovan är gjord för gravida, men har nu alltså ytterligare en smart funktion!

babybaby.se_winter_babywearing_carrying175. Hellre lager på lager på barnet än tjocka kläder. Och gärna ull.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying146. Du kan lägga en värmande filt över barnets kropp innan du tar på jackan. Peta in filtkanterna under sjalen eller selen, som på bilden. Så gjorde jag med första barnet när hon var nyfödd i mars månad, innan jag ägde en så kallad bärjacka och istället använde en jacka som jag tyckte var lite för tunn i blåst och kyla.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying3_new7. Benvärmare kan funka för att hålla sockor och små mjuka tossor på plats så att de inte trillar av. På bilden ovan har dottern randiga benvärmare. Har du någon i din närhet som gillar att sticka slår jag vad om att benvärmare gärna fixas på beställning. Eller sticka själv om du kan och har lust.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying48. Är det flera minusgrader – fler klädlager på! Det här marinblå understället av märket Joha hittade jag i en second hand-butik och det har tjänat oss väl i vinterkyla.
Till vänster: Äldsta barnet i underställ och med varma sockor och små vantar, sådana där som sitter ihop med ett snöre som träs innanför kläderna.
Till höger: Mellanbarnet i underställ, väpnarluva, vantar och ett par rejäla, rätt styva, vind- och vattentäta tossor som vi hade fått ärva. Tossorna har vi bara använt ovanpå sockorna vid ett fåtal tillfällen då det har varit ovanligt kallt här i stan. Denna dag var det -20, om jag minns rätt. Ute fick barnet även en toppluva ovanpå väpnarluvan, som enligt tillverkaren bara räcker till cirka -5.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying59. Vintern 2012 i Stockholm var en riktig sagovinter med massor av snö och helvita träd och buskar – och mycket kyla. Här är vårt äldsta barn med två lager mössor. Innerst: En vit mössa som täcker öronen och knyts med snöre under hakan. Över den: Samma lila väpnarluva i ull som syns på förra bilden.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying610. Blir det plötsligt för varmt med två lager mössor: Dra väpnarluvan bakåt så att den värmer och skyddar runtom halsen istället – och behåll den andra mössan på huvudet.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying711. Jackan som skyddar dig och barnet, då? Vad ska man ha? Det enklaste är att använda sin vanliga jacka, bara den är rymlig så att även barnet får plats utan problem när du drar upp dragkedjan. Den ska också vara så pass lång att den täcker barnets ben och fötter. Min sambo brukar bära i sina vanliga jackor, som på bilden ovan. Du kan lägga rabarber på din partners jacka när du ska ut – om du har en partner, förstås, och om den personen i så fall är större än du.
Obs! Dra bara upp jackan till bebisens nacke, inte mycket högre upp än så. På så vis får barnet gott om luft och du kan hela tiden se ansiktet och vara säker på att barnet har fria luftvägar.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying811. Ett praktiskt, men dyrare, alternativ är att skaffa ett ytterplagg som är specialdesignat för barna-bärande utomhus. Själv har jag en så kallad bärjacka som jag nu burit tre barn i. Du bär inte med själva jackan, du måste fortfarande ha barnet i sjal eller sele.
Min jacka är köpt här. Den kan användas vid bärande på både rygg och mage och har en löstagbar extrapanel som gör att barnet får plats.

Jag frågade nyligen i gruppen Bärsjalar! på Facebook om uppskattade bärjackemärken. I svaren nämndes BonprixLenny Lamb, Liliputi, Mamalila, Angelwings och Diva Milano.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying912. Om det inte är minusgrader och isande vindar ute är ett så kallat bärskydd ett prisvärt alternativ till bärjacka. Jag använder bärskydd mycket under höst och vår. Det är som en liten skyddande säck om barnet och kan användas både på mage och rygg. Vill du veta mer, kolla in det här blogginlägget.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying1013. Börjar din egen favoritjacka kännas för trång för dig och bebisen (sambons jacka på bilden börjar bli i minsta laget…) kan du skaffa dig en avlång extrapanel som gör din jacka större. Extrapanelen har på varje långsida blixtlås som hakar i din egen jackas blixtlås. Se bara till att panelens blixtlås fungerar med dem som redan sitter på din jacka. Företaget Kängurubarn säljer sådana här paneler på sin Facebooksida. Den som är lite sykunnig och har några timmar över bör också rätt enkelt kunna sy en sådan här panel själv.

babybaby.se_winter_babywearing_15_214. Ett plagg som jag (och någon gång min sambo, se bild ovan) har använt vid ryggbärande av bebis är en tjock, ullig, cape som jag hittade på Åhléns häromåret. En cape är kanske inget för en äventyrlig promenad i tjock snö i skogen, men god nog för en liten stadstur med ett barn som redan har rätt gott om kläder på sig. Man kan hålla ihop capen på bröstkorgen med en stor knappnål eller med en sådan där elastisk rem med en klämma i vardera änden som man fäster barnvantar på barnoveraller med.

babybaby_winter_babywearing_scarf15. Lite snöflingor på huvudet kommer nog inte att besvära bebisen. Men när det snöar mycket har jag tagit med en bred halsduk och lagt över barnets huvud, som på bilden ovan, så att huvudet varit täckt men ansiktet tittat ut. Då och då har jag tagit bort halsduken och skakat av snön.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying1616. Dubbelpolo! Superbra grej! Med en sådan blir det ingen glipa mellan dig och barnet där snö, regn eller kall luft rasar in. Denna följde med min bärjacka. Man kan köpa dubbelpolo separat också. Eller sticka eller virka en.
Den här dubbelpolon sitter fast i nacken på min MaM-bärjacka med två knappar. Tips: Man bör fästa detta tillbehör i jackan innan man tar på sig jackan. Det är i stort sett omöjligt att fästa den själv när jackan väl är på.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying1217. Med lite större barn som vill ner och leka stup i kvarten har vi oftast burit i bärsele för att det känns enklast. På bilden ovan syns en tvååring i en bärsele av märket Tula Toddler. Vi har då ofta burit på ryggen ovanpå våra jackor, med barnet färdigklätt för lek.

Vinteramning i sjal/sele: 8 tips

Ammar du är det himla praktiskt att kunna amma ute, även när det är kallt, utan att behöva ta ut bebisen ur bärselen eller bärsjalen.

babybaby.se_winter_babywearing_carrying1

Du kan flaskmata i bärsjal och bärsele utomhus också. Det gjorde vi stup i kvarten med första barnet. Då hade jag alltid ersättning, kallt vatten, varmt termosvatten och nappflaskor i ryggsäcken. Jätteenkelt. Amning i sjal och sele kan man behöva öva lite mer på.

babybaby.se_winter_babywearing_nursing1

1. Dra bara ner blixtlåset på jackan precis så mycket du behöver för att kunna föra ihop bebis och bröst. Jag håller ofta kvar handen om bröstet under hela amningen, som på bilden ovan, annars rymmer det gärna lite hit och dit. När barnet har börjat amma brukar jag med min andra hand försöka dra upp dragkedjan igen så långt det går. Men trots att min jacka var lite öppen när bilden togs minns jag inte att jag frös. Bebisen klagade inte heller. Och då var det ändå 18 minusgrader den dagen.

babybaby.se_winter_babywearing_nursing3

2. Du kan svepa en halsduk eller scarf om halsen och låta delar av halsduken täcka bröstens blottade delar så att du slipper frysa. Täck inte barnets ansikte, bara.

babybaby.se_winter_babywearing_nursing4

3. En långärmad amningströja är ett superplagg för amning ute när det är kallt, vare sig du ammar i bärsjal/bärsele eller med barnet i famnen. Denna luvtröja i bomull med glipa för bröstet kommer från Boob. Det finns en uppsjö tillverkare av amningströjor. Vill du ha en långärmad tröja i merinoull av typen underställ finns till exempel denna från Stormberg.

babybaby.se_winter_babywearing_nursing5_new

4. Bärskydd är praktiskt även vid amning ute! När man ammar i bärsjal eller bärsele kan man behöva lossa lite på tyg eller remmar så att barnet hasas ned och kommer åt bröstet. Man kan parera denna något svajigare ställning genom att stödja barnets nacke med en hand eller arm under amningen. Men ett bärskydd, i alla fall om det liknar modellen ovan, kan också hjälpa till. Spänner jag åt snodden i överkant på mitt bärskydd får bebisen extra huvudstöd vid amning. Se video om det här!

babybaby.se_winter_babywearing_nursing7

5. Du kan amma utan att behöva dra av eventuell dubbelpolo. Du får ha bröstet lite ovanpå eller bredvid dubbelpolon.

babybaby.se_winter_babywearing_nursing8

6. Avklippta vantar är bra om du ska amma ute. Det är svårt att med heltäckande vantar eller handskar lyckas dra ner dragkedjor, lirka ut bröst och så vidare.

Är det jättekallt kan du ha ett par rejäla tumvantar över de avklippta vantarna och bara ta av tumvantarna när du ska amma.

Foton: Liliputi. Använda med tillstånd från företaget.
Foton: Liliputi. Använda med tillstånd från företaget.

7. Jag funderar på att låta en skräddare sy två glipor i brösthöjd i min bärjacka, på de ställen nära armhålorna där jag stoppar in en hand för att amma (se bild 5 ovan). Jag tänker mig att glipan för handen öppnas och stängs med blixtlås eller knappar. Då skulle jag slippa öppna jackan så mycket varje gång jag vill amma. Ett alternativ, om man vet att man vill amma på språng och i kallt väder, är att skaffa en bärjacka av märket Liliputi se produktbilder ovan. Deras jackor har blixtlås i sidorna, vilket ska underlätta för amning. Det kan finnas fler bärjackor med smarta amningslösningar som jag inte känner till. Tipsa mig gärna i så fall!

babybaby.se_winter_babywearing_nursing6

8. Bra att veta: Det finns inga vetenskapliga belägg för att kyla orsakar mjölkstockning. En del kvinnor upplever att de får besvär om brösten blir kalla och en redan påbörjad mjölkstockning kan möjligen förvärras av kyla. Men är du inte extra känslig för denna typ av besvär behöver du sannolikt inte oroa dig. De allra flesta kvinnor kan amma utomhus på vintern utan att få mjölkstockning, enligt amningsexperter.

babybaby.se_winter_babywearing_cutebaby

Sist vill jag också ge några allmänna tips vad gäller amning i bärsele och bärsjal:

När man ammar på det här viset får man pröva sig fram till sina egna sätt och försöka att inte bli helt låst av alla ”regler” som man hört, som att barnet måste vara placerat i exakt rätt vinkel eller att man ska ”föra barnet till bröstet, inte bröstet till barnet”.

Råden om vinkel och så vidare – som bland annat jag själv ger i denna video om amningsteknik – finns där för att barnet och föräldern ska få in rätt teknik i början. Men det är förstås helt fritt fram att börja experimentera när man känner för det och se vad som händer och vad som funkar.

Bebis ammar utomhus i bärsjal.

I bärsjalen kör jag stenhårt med att föra bröstet till barnets mun (jag har turen att ha flexibla bröst). Mitt bröst följer efter barnet, det blir enklast så. Och vinkeln blir lite som den blir. Men det gör inte ont – och det är huvudsaken.

Gör det ont när du ammar i bärsjal eller bärsele, testa att ta loss barnet och försöka igen en stund senare. Känns det fortfarande inte bra – lägg ner och prova igen om kanske några veckor om du har lust att ge det en ny chans. Det brukar bli enklare efter ett par månader, enligt min erfarenhet, när barnet är lite större och stadigare i nacken och har blivit bättre på amningstekniken.

Ps. Det är en del varumärken som nämns i detta blogginlägg, men jag har inte fått några pengar, produkter eller andra fördelar som ”tack”. Bara så att ni vet (om ni undrade).

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

Bilder och video: Knyta trikåsjal med nyfödd bebis – så kan du göra
Bildserie: Knyta trikåsjal
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips för resan med bärsjal eller bärsele

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bär ditt barn i bärsjal och bärsele bortom bebistiden!

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

10 reaktioner på ”17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)”

  1. Bra inlägg! Vill även tipsa om momawo bärjacka, den bästa jag testat. Har en lila str L till salu ifall nån behöver 🙂

  2. hej, jag är i åttonde månaden och hittade nyligen din sida. ville mest skriva hur hjärtevärmande den är, och så mycket du delar med dig och informerar så generöst och vackert.. känner mig peppad att embrace bärandet och ammandet av vårt mirakel. uppskattar verkligen!! med värme

  3. Tack för ett jättebra blogginlägg 😊 Vill passa på att tipsa om såna paneler man kan använda till befintliga jackor. Märket Kumja har olika typer av jackinlägg och till dessa köper man blixlåsadapter/adaptrar som passar till ens jacka/jackor. Detta gör att panelen kan funka till flera jackor, underlättar också för att ens partner ska kunna bära. Hade själv även stor användning av jackpanelen under min graviditet för att göra min vinterjacka större och slippa köpa en ny! Finns i Sverige att köpa på : https://www.carrytales.com/sv/products/kumja-sommer-jakkeindsats-baerejakke-og-graviditetsjakke-sort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *