Lista: 13 tips när du bär barn ute höst och vår

BÄRA BARN HÖST OCH VÅR. Här är en lista med 13 tips på hur du kan klä dig och din bebis när du bär bebisen ute höst och vår i bärsjal eller bärsele på din mage. Bland annat får du veta hur du kan ta dig genom regn och rusk med varm och nöjd bebis.

Jag fokuserar främst på sådant som inte kostar så mycket eller som du kan fixa själv av saker som du kanske redan har. Men jag kommer också tipsa om så kallade bärjackor och andra smarta lösningar som finns att köpa. Och så blir det några amningstips och en ny amningsvideo!

Här kan du läsa tips om barnabärande på vintern – där finns även tips som är relevanta höst och vår:

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)   

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader  

1. Gemensam jacka!

Småhuttrigt ute? Det är väldigt smidigt att ha ett stort plagg som täcker både dig och bebisen. Då får ni värme av varandra och du behöver inte pälsa på bebis som inför en polarexpedition.

Ett större barn som vill ut ur selen/sjalen och springa och leka stup i kvarten kan vara mer praktiskt att bära utanpå bärarens ytterkläder, i overall eller vad som nu passar för väderleken. Men en liten bebis som mest sitter still bärs med fördel innanför kläderna.

Kolla om du har en kappa eller jacka som går ner över barnets fötter och som kan täcka er båda åtminstone en bit. Även om du inte lyckas dra upp dragkedjan eller knäppa knapparna hela vägen upp blir det ändå värme åt er båda. Du kanske har en partner som har en riktigt stor jacka, till exempel? Här ovan är min granne som nätt och jämnt lyckats knöla in sig själv och bebis i sin jacka.

Obs! Tänk på att barnets huvud ska sticka ut däruppe. Barnet ska ha fria luftvägar och det ska finnas möjlighet för frisk luft att cirkulera vid ansiktet.

Varför plagg som täcker båda? Jo, förutom att det värmer är det väldigt praktiskt när du plötsligt sitter och svettas på en buss med sött sovande bebis eller går in på Ica eller Ikea med bebis i sjalen/selen. Skulle du själv ha jacka och varma koftor på dig och ovanpå det en bebis i full vintermundering är risken att ni båda får värmeslag. Bättre då att du själv har en vanlig tröja på dig innerst och bebisen är lite lagom varmt klädd. Och så kan du knäppa upp eller ta av den gemensamma jackan vid behov. Då blir det inte så svettigt.

2. Tjocksockor och mössa kan räcka

Milda, sköna, vår- och höstdagar utan besvärande blåst kan det ibland räcka med att bebis har något varmt på fötter och huvud. Som på bilden nedan. På barnets huvud sitter en vanlig mössa i bomull, på fötterna vanliga strumpor + stickade sockor + fleecetossor.

Även när det är betydligt kallare och jag vill ha en jacka över oss båda räcker det ändå oftast med något varmt på barnets fötter, underben och huvud. Kanske en liten extra kofta också. Min bebis får ju mycket värme av mig och av bärsjalen. Särskilt en bärsjal blir väldigt värmande och omslutande. Sjal ger mer värme än sele, enligt min erfarenhet, eftersom selar oftast är mer öppna på sidorna.

Så här klädde jag bebisen häromdagen när vi skulle ut i 7-8 grader och regn:

Ullmössa, stickade ullsockor, benvärmare som värmer benen samt håller sockorna på plats så de inte trillar av. Jag drog ned benvärmarna en bit över fötterna för extra värme och sock-kontroll.

På överkroppen hade barnet en vanlig body i bomull. Jag hade inget på hans händer. De höll värmen bra innanför sjalen ändå. På benen hade bebisen ett par tunna ullbyxor, men hade han haft sina vanliga inomhus-bomullsbyxor hade han säkert hållit värmen ändå.

Ullsockor, ullbyxor och benvärmare har jag köpt för en eller ett par tior styck på barnloppisar.

Utanpå detta hade vi bärsjalen och en stor, varm, kofta samt en regnponcho. Mer om det senare!

3. Tossor värmer och skyddar

Ett par tossor som extra lager mot kyla och vind kan vara bra. På bilden ovan har bebisen varma sockor som går upp till knävecken samt blå-turkosa tossor i fleece som vi fått av farmor.

Nedan har barnet tjocka sockor och ovanpå det ett slags ”långtossor”, de blå med svart fot.

Långtossorna är bra eftersom bebisens sockor då inte riskerar att trilla av i farten, samma funktion som jag beskrev nyss med benvärmarna. Jag har skrivit lite om dessa långtossor i det här blogginlägget: 17 tips när du bär bebis i vinterkylan.

4. Cape/pläd/kofta

En stor egen kofta eller cape eller liknande kan vara ett bra tillbehör under milda höst- och vårdagar när en jättestor rock om er båda känns som för mycket.

Börjar det kännas kallt eller blåsigt sveper eller knyter du capen/koftan om dig och bebis. Här är två varianter som jag brukar köra med – en vit cape som jag köpt på Åhléns en gång samt en varm stickad gravidkofta:

5. Lite för långa byxor!

När du bär barn i en ergonomiskt utformad bärsele eller i en bärsjal hamnar barnets knän högt upp. Barnet sitter lite som en groda, som på huk. Det gör att byxorna dras upp en del. Därför brukar jag gärna ha lite för långa byxor på barnet när vi ska ut. Då minskas risken för en glipa där kall luft kan komma in. Tips!

6. Filt eller liten jacka över barnet

Har du en jacka som inte är stor nog att omsluta både dig och bebis kan du gå med jackan öppen men ändå hålla barnet varmt med ett extra lager. Du kan till exempel fästa en liten filt i selen eller i sjalen, se bild till vänster nedan.

Du kan också knyta en liten jacka eller kofta från ett äldre barn i selen/sjalen över bebisens rygg, se bild till höger nedan.  Du kan exempelvis göra detta med ett äldre syskons regnjacka vid regn.

Här nedan visar Helga, en av denna bloggs läsare, en hemstickad filt som hon fäster i knapparna på sin bärsele:

Hon säger:

”För en mer permanent lösning tänker jag att det skulle vara snabbt gjort att ta en gammal filt, eventuellt fodra den med nåt lite mer vindtåligt, göra två knapphål i kanterna och sedan sätta ett band eller snöre på mitten så att filten kan sitta åt runt barnet. Har inte selen knappar kan man kanske sätta band i hörnen som går att fästa runt axelbanden på selen.”

Kanske något för er som är händiga med textilier?

7. Bärskydd

Det som Helga föreslår ovan är en hemmagjord variant av det som brukar kallas bärskydd.

Ett bärskydd är ett extra skyddande och värmande lager över barnet. Det bärskydd som jag har, av märket MaM, spänns åt under fötterna och vid nacken så att det nästan blir som en liten sovsäck åt barnet. Det kan användas vid bärande både på mage och rygg. Mitt bärskydd ser ut så här:

Det kostar några hundringar. Men har man råd är detta en rätt prisvärd grej för utomhusbärande, tycker jag.

Jag tycker också att det är fiffigt att amma med bärskydd. Se video om det här!

8. Bärjacka, bärtröja, poncho, bärpanel

Det finns massor av fina och praktiska ytterplagg som är specialdesignade för att ha på sig när man bär barn i bärsjal eller bärsele. Många av plaggen kan lika gärna användas utan barn i.

En del ytterplagg är superfina, dyra och i ull, andra enklare och lite billigare. Sök – och du kommer att hitta. Knyt an har bärplagg, till exempel.

Själv är jag jättenöjd med en bärjacka som jag önskade mig i tidig julklapp av min mamma för sju år sedan (julklappen anlände i oktober). Den jackan står nu inför att bära sitt fjärde barn! Den är lite sliten vid det här laget efter alla höstar, vintrar och vårar, men håller än.

En bärjacka är rätt mycket som att ha en over-sized jacka över er båda, som jag beskrev inledningsvis. Men det är en mer praktisk lösning, bland annat för att du kan dra åt jackan med en snodd uppe vid barnets nacke så att det inte kommer in någon kall luft där. Bärjackor är oftast rätt långa, vilket gör det hela extra varmt och gosigt. Dessutom kan du i regel bära både på mage och rygg med den.

En bärpanel är ett extra skyddande tygstycke som du fäster i din egen jacka och på så vis gör om den till en bärjacka. Samma panel kan dessutom användas av flera bärare. Detta är ett billigare alternativ än en bärjacka och uppskattat av många (jag har dock inte provat själv). Kängurubarn på Facebook säljer bärpaneler.

Det finns även bärjackor och andra ytterplagg som är gjorda för att tåla regn. Min bärjacka tål väl inga skyfall, men klarar lite ”vanliga” regn. Jag har aldrig varit med om att bebisen har blivit blöt under bärjackan, även när jag har glömt paraplyet hemma.

9. Paraply!

Paraply – jättebra tillbehör vid barnabärande höst och vår. Jag har alltid ett litet paraply längst ned i ryggsäcken, utifall-att.

10. Sydväst, lös luva, keps

Sydväst på barnets huvud kan vara bra vid regn, utöver regnplagg över en själv och barnet.

Det finns också de som sätter en separat regnluva, en luva som tagits loss från en barnregnjacka, på bebisens huvud vid regn.

Barnets huvud – och ens eget –kan också skyddas av keps vid regn. Har barnet på sig en tröja med luva kan man ha luva plus keps på barnets huvud. Den kombinationen skyddar faktiskt väldigt bra.

11. Regnponcho

Häromdagen testade jag att sätta en regnponcho för hundra kronor från Stadium över mig och bebisen en regnig morgon när vi skulle lämna storasyster på skolan. Ponchons öppning för huvudet var precis så stor att bebisen och jag fick plats. Det funkade. Fast jag behövde ett paraply också eftersom jag inte hade något vettigt att sätta på barnets huvud (jag hittar inte sydvästen i röran hemma).

Vi lyckades till och med amma under regnponchon. Heja flexiboobs.

Andra, vet jag, tar på sig en riktigt stor regnjacka och knäpper över sig själv och barnet. Jag har själv letat på loppisar och i andrahandsbutiker på sistone efter en rejält stor galonregnjacka som skulle kunna rymma mig och lillen, men ännu inte hittat någon tillräckligt stor. Så jag fortsätter med paraply och poncho nu i sena september, när detta skrivs.

12. Fler amningstips

Amning höst, vinter och vår utomhus blir enklare med en långärmad tröja som går att amma i, tycker jag. Jag har en luvtröja, en ”hoodie”, från Boob med glipa för brösten fram. Den har jag haft väldigt mycket glädje av.

Här är en video från när vi ammade ute i så kallad vävd bärsjal häromdagen, en behaglig höstdag:

Bra att veta: Det finns inga vetenskapliga belägg för att kyla orsakar mjölkstockning. De allra flesta kan amma i kyla utan att det ökar mjölkstockningsrisken. Däremot kan det vara skönt att ha något över brösten ute vid amning vintertid. Ibland sveper jag en halsduk om det blottade bröstet utomhus vid amning, om det känns kallt. Eller så tar jag en bit av min vida cape/kofta (som jag skrev om tidigare) och lägger över bröstet för värme.

13. Fuskpolo och väpnarluva

För att barnets nacke och hals ska hållas varma ute kan det vara smart med en väpnarluva. Som denna, i ull (väldigt trött bebis, han somnade bara minuter efter att bilden togs):

Ett altenativ är vanlig mössa plus fuskpolo.

Ha det så mysigt ute! Hej då!

Lästips:

20 skäl att bära en nyfödd  

Våga sjala redan på BB! 

Att läka amningssorg genom att bära barn   

Video: Bebis i trikåsjal på 3 minuter!

Video: Räddad av sjalen! (2 min)

Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *