Bära bebis på ryggen, en riktig hit! Här kommer tips!

BÄRA BARN. Kan man bära bebis på ryggen? Utomhus, till och med? Javisst! Här kommer några tips om att bära en liten plutt på ryggen, något jag själv gör nästan dagligen.

Tipsen i det här blogginlägget handlar om några olika bärdon för ryggbärande och om bebisbärande på ryggen utomhus i kyligt väder.  Det blir också några tankar kring amning och ryggbärande – och bilder från dagens ryggbärande här hemma! Jag lyckades nämligen med ett smärre konststycke idag. Tyckte jag själv, i alla fall. Inte varje dag man har sådan flax!

Hela denna text utgår från livet just precis nu i vår familj med en femmånadersbebis och tre äldre syskon som är tre, fem och sju år gamla.

Varför bebis på ryggen?

Med fyra barn är möjligheten att hiva upp bebis på min rygg en sann livräddare. Annars vet jag inte hur vi skulle få mat på bordet när det bara är jag och barnen, till exempel. Att ha en nyfiken och klåfingrig femmånadersbebis i famnen eller i sjal/sele på magen när jag lagar mat är dömt att misslyckas och dessutom farligt med tanke på stänk och hetta. Skrikande bebis på golvet är ingen hit, heller.

Första tipset: Meh dai!

Jag tycker att meh dai är toppen för att bära lillen på ryggen just nu.

Meh dai är ett bärdon som ibland också kallas knytsele. Den är som en mjuk sele som man knyter. Sök på nätet efter meh dai (även kallat beh dai), så hittar du knytinstruktioner.

Du kan också hitta beskrivningar på hur du själv rätt enkelt kan sy en meh dai.

Med min meh dai, som jag köpte begagnad för sex-sju år sedan, får jag upp barnet högt på min rygg. Det gillar både bebisen och jag. Jag kan hela tiden känna hans små andetag mot min nacke och se honom i ögonvrån. Han gillar, gissar jag, att kunna spana fritt.

Jag tycker personligen att meh dai är lättare att få till bra på ryggen än vävd bärsjal, som också går att använda för ryggbärande. Jag knyter fast min meh dai i midjan, lyfter upp barnet på min rygg och knyter fast. Det går på någon minut. Jag gör detta hemma invid skötbord, soffa eller säng så att barnet landar mjukt om jag skulle tappa honom (vilket nog aldrig har hänt).

Här är en video om hur jag lyfter upp bebis på ryggen när jag bär i bärsele: Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen. Jag lyfter på liknande sätt när jag lyfter upp och sätter vår bebis i meh dai på ryggen.

Andra tipset: Bärsele på rygg!

Har du en ergonomisk bärsele? Bärsele är superbra för ryggbärande av bebis! Smidigt och enkelt. Här är ytterligare en video om hur du får upp barnet på ryggen på egen hand:

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Bärsele på ryggen rekommenderas ofta från det att barnet är sex månader gammalt.

Denna åldersgräns är dock ingen absolut sanning. Enligt bära barn-experter kan du bära på ryggen i bärsele när barnet är så stabilt i nacken är hen kan hålla uppe sitt huvud själv. För att bära i sele på rygg bör du kunna ta barnet upp och ner i selen på ett säkert vis och du ska ha en sele som är lagom stor för barnet. Läs mer vad en expert säger, en bit ned i det här blogginlägget: 11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal.

Jag skulle kunna börja bära vårt barn i bärsele på ryggen nu, men vi har ingen sele. Den bruna som syns på bilderna ovan köpte jag begagnad för sex år sedan. Den har sedan dess burit fem barn (våra samt grannens). Nu är denna kära bärsele dock helt slutkörd. Jag köper kanske en ny om jag hittar en bra begagnad.

Ute med bebis på ryggen, tips!

Kyligt ute? De flesta så kallade bärjackor går att använda med barnet på mage såväl som på rygg. Här finns exempel på bärjackor, från Knyt an.

Med ett litet barn som ännu inte vill ner och springa och leka stup i kvarten är en bärjacka toppen. Då delar bärare och barn jacka och värme. Med ett delat ytterplagg behöver man inte pälsa på barnet på långa vägar lika mycket som man hade behövt göra om barnet suttit utanpå ens ytterkläder.

Läs mer här om bärjackor och andra tips vid utomhusbärande:

Lista: 13 tips när du bär barn ute höst och vår   

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Även bärskydd kan användas på ryggen. Ett bärskydd är som ett extra lager skyddande tyg över barnet – se blogginläggen ovan. Det är också ett bärskydd som skymtar på bilden ovan.

Annat som värmer ute

Du behöver inte köpa en bärjacka eller andra bära barn-plagg för att bära din bebis på ryggen utomhus höst, vinter och vår. Det kan funka jättebra att trä något annat plagg över er båda, som en stor kofta, en poncho, en pläd, en fleecetröja i modell större eller vad som helst. Inventera garderoberna därhemma och se vad som kan passa! Bara barnet har hela huvudet ute och har fria luftvägar är det lugnt. Plaggen du bär får dock med fördel sluta en bra bit nedanför barnets fötter. Då håller barnets fötter lättare värmen.

Jag har sett barnabärare som tagit en vanlig jacka eller en kofta och helt enkelt klippt en bred skåra på ryggen där barnets huvud får titta ut vid ryggbärande. Se blogginläggen som jag nyss länkade till för fler bära ute-tips.

Väpnarluva!

En väpnarluva, eller balaclava, är ett superbra plagg vid utebärande på rygg! Små mössor åker lätt av och åker en mössa av vid ryggbärande – ja, då är det inte världens lättaste att sätta fast den igen utan hjälp.

Jag brukar be medmänniskor, kända eller okända, om hjälp vid möss-tapp. Alla hjälper glatt till. Vintertid kan man dock minimera tappa-mössan-risken genom att ha väpnarluva på barnet. Den värmer också gott om halsen. Det enda man får kolla är så att luvan inte råkar hamna lite snett, delvis över barnets ansikte, efter att man fått upp barnet på ryggen. Sned mössa brukar jag dock kunna justera själv. Har jag inte spegel tar jag ett skyltfönster eller mobilen till hjälp.

Fria luftvägar

Det är viktigt att ha koll på att barnet har fria luftvägar. Hemma är det sällan svårt. I hemmets lugn hör jag mitt barn andas mot mig. Blir jag osäker på barnets position, särskilt när barnet sover, tittar jag i en spegel. På stan tar jag gärna mobilkamerans selfie-läge till hjälp för att kolla att mun och näsa är fria.

Bilder: Dagens ryggbärande!

Idag skulle vi städa på förskolan och jag tyckte det var ett perfekt tillfälle att ha bebis på ryggen en stund. Först skulle jag bara tanka upp den lille med bröstmjölk, tänkte jag, så jag ammade en fullt påklädd bebis i bärsjalen medan jag passade på att snacka lite med en granne på loftgången.

Det var bara det att när grannen och jag hade pratat klart sov den lille så sött i sjalen. Jag la ner lillen på golvet – där han fortsatte att sova.

Jag var vid det laget ensam hemma med bebisen. Jag hade tänkt att ha meh daien på ryggen, knytselen, men eftersom den lille sov stenhårt mitt på sjalen så fick det bli sjal idag. Må det bära eller brista!

Jag hivade upp det sovande barnet på ryggen i sjalen och började knyta det som kallas ”rucksack”, eller ”enkel ryggsäck”. Det gick förvånansvärt lätt, den lille måste verkligen ha varit i djup sömn.

Jag lyckades till och med krångla på bärjackan utan att barnet vaknade, jag är helt häpen.

Här är vi, redo att gå ut! Det kan se ut på bilden nedan som om bebisen inte har näsa och mun fria, men det hade han. Det var bara svårt att få till rätt vinkel med kameran.

Att snacket med grannen, sjalandet och allting tog så pass lång tid att jag i princip kom till förskolan när städningen var över är en annan femma. Men ut kom vi! Och jag fick passa på hänga lite utomhus med storebrorsorna. Allt med syskonen är  mycket enklare när bebisen är i bärdon på ryggen istället för i bärdon på magen. Jag får så mycket mer rörelsefrihet.

Varför inte vagn ute?

Lillen börjar gilla mer och mer att sova i vagn. Men har jag otur sover han bara i en halvtimme och vaknar smågrinig. Är jag ute väljer jag hellre att bära honom, fram eller bak. Då vet jag att han håller sig nöjd längre. Än så länge, i alla fall! Små barn är som bekant rätt föränderliga typer och preferenser kan ändras från en dag till en annan.

Dessutom är det roligt och mysigt att bära.

Amning och ryggbärande

Det blir allt lättare att bära på rygg nu vid fem månader, upplever jag. Vår minsting har under sina första månader ammat tätt och mycket, vilket gjort att jag fram till nyligen har dragit mig för att bära honom några längre stunder på ryggen. På magen har han tillgång till bröstet när han vill, men att amma med bebis på rygg får jag inte till. Så långa är inte mina bröst – än.

Men sedan någon månad tillbaka har amningstillfällena glesats ut och det kan gå ett par timmar, till och med tre timmar då och då, mellan amningar dagtid. Och då känner jag mig mer trygg i ryggbärandet. Jag tankar upp lillen vid bröstet, tar upp honom på ryggen – och så somnar han oftast där medan jag grejar med något eller umgås med syskonen.

En sak har jag lärt mig att vara noga med, dock: Att bära bebis i sjal på ryggen gav mig mjölkstockning vid ett par-tre tillfällen med vårt näst yngsta barn. Jag hade burit för lång tid åt gången med tryck mot bröstvävnad.

Numera vinnlägger jag mig om att knyta sjal eller meh dai så att inget tryck finns över brösten. Det som kallas ”tibetanskt avslut” vid sjalknytande, det vill säga att man korsar tyg över bröstet innan man gör knuten, skippar jag helt nuförtiden. Det ger ett tajt och bra sjalknyt men riskerar att ge mig mjölkstockning.

Ps. Det blir bara roligare!

Här ovan är vårt första barn i samma meh dai som längre upp i blogginlägget. Hon var väl ungefär ett år gammal när bilden togs.

Och nedan är samma barn i bärsjal på min rygg. Ryggbärandet blir bara roligare när barnen blir större, tycker jag! Då sitter de på ryggen och gosar och spanar. Vi ser saker ur samma höjd och synvinkel och det finns massor med roligt att prata om.

Tycker man att det är krångligt med bärsjal på rygg finns jättebra bärselar för lite större barn, till exempel Tula Toddler, som vi har.

Testa!

Våga pröva att bära ditt barn på ryggen! Hos bära barn-instruktörer som Bära Nära och Wrap You in Love hittar du förklaringar på hur du knyter bärsjal på rygg, till exempel.

Lästips

Video: Bebis sover på ryggen (40 sek)  

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal  

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader    

Bära barn i sommar: Här är 10 heta tips!  

Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)    

Video: Söv bebis på 4 minuter och få disken gjord!  

Bär ditt barn i bärsjal och bärsele bortom bebistiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *