11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal

FÖRÄLDRATRICKS. Upp med ungen på ryggen – och så iväg! Att bära barn på ens egen rygg i bärsele eller bärsjal är ett av de absolut bästa föräldraknepen i mitt tycke, en riktig livräddare.

Bebis på pappas rygg.

Härmed vill jag slå ett slag för detta underbart fiffiga sätt att transportera och roa knodd på – och roa sig själv på, för den delen. För att bära barn på ryggen är en riktig humörhöjare för alla inblandade!

I det här blogginlägget kommer jag att lista de i mitt tycke 11 bästa skälen till att hiva upp ungen på ryggen – och sedan komplettera med 12 tips för lyckat ryggbärande.

Bebis i bärsjal på mammans rygg.
Med första barnet i bärsjal på ryggen.

En kort personlig bakgrund, bara, för att förklara varför jag anser att ryggbärande av bebis/barn är en sådan supergrej, ett riktigt äss i rockärmen i småbarnsvardagen:

babybabyse_bara_pa_rygg_15

Vårt första barn bar jag mycket i bärsjal på magen de första månaderna. Det funkade jättebra.

Vid fem-sex månader kunde lillan roa sig med att sitta och leka på golvet när jag gjorde i ordning mat, till exempel. I fem minuter var hon nöjd där på golvet, ungefär. Sedan ville hon upp i min famn. Men hur skulle jag göra?

Att bära bebisen i bara armarna funkade i max några minuter, mer pallade inte mina axlar och min rätt skruttiga rygg. Lillan var ingen liten fågelunge på tre kilo längre, hon kändes i famnen.

Samtidigt: Att bära i bärsjal på magen funkar inte alltid så bra om man försöker göra mat samtidigt, särskilt inte med en lite större bebis. Och så vår lilla blev i ökad utsträckning, ju äldre hon blev, uttråkad där i sjalen på magen. Hon ville se grejer, få utsikt, vara med om lite action. Hon blev rastlös i sjalen om vi inte var ute och rörde på oss medan hon satt där.

babybabyse_bara_pa_rygg_m_pappa2

Lillan gillade inte vagnen, heller. Och inte att sova ensam. Hm, gör göra? Mat måste ju lagas ibland och göromål i hemmet behöver göras, så är det bara.

Bära barn på ryggen, barn i bärjsal på mammas rygg.
En av de första ryggturerna. Vilken frihet!

När jag för första gången lyckades knyta upp dottern på min rygg i bärsjal var det en sådan befrielse! Dottern tyckte att det var kalaskul att sitta på min rygg och bara hänga med när jag pysslade med grejer. På ryggen var hon inte uttråkad alls.

Bära barn på ryggen, bebis sitter på mammas rygg i bärsjal.

Jag började bära på detta sätt varje dag när jag var hemma. Det var en toppenlösning på två vardagsbekymmer: En hungrig förälder som behövde fixa käk och diska undan det värsta och ett barn som inte ville sitta på golvet ensam.

Bära barn på ryggen, bebis i bärsjal på mammas rygg i köket.

Ibland satt hon och lekte med några leksaker på min rygg. Ibland somnade hon.

Bära barn på ryggen, bebis har somnat på mammas rygg i bärsjal, suger på napp.

Efter ett tag tog jag mod till mig och bar dottern på min rygg utomhus också. Hon fick såklart komma ner när hon ville. När hon var på marken bar jag sjalen som en halsduk eller la den i en påse.

Bära barn på ryggen, bebis i bärsjal på mammas rygg på loftgång.

Efter några månader till skaffade jag en meh dai (tidigare kallat mei tai), ett mellanting mellan en bärsele och en bärsjal. Den var smidig när jag bar på rygg.

Bära barn på ryggen, barn i meh dai på mammas rygg på loftgång.
Min dotter i en meh dai på min rygg.

Efter det blev det en bärsele också. Sedan en till, en med bredare sittyta, för lite större barn. Och så ytterligare några bärsjalar, av lite stadigare tyg. Dessa sjalar och selar har nu burit sammanlagt tre barn på min och min sambos ryggar. Vad mycket skoj vi har haft!

Bära barn på ryggen, barn i bärsjal på pappas rygg, utomhus, vinter.

Mina 11 bästa skäl att bära barn på ryggen:

1. Det är roligt! Du har världens roligaste och underbaraste ryggsäck på dig – ditt eget barn. Ni springa omkring, gömma er för resten av familjen bakom ett hörn och hoppa ut och ropa ”bu”, leta efter små fantasifigurer med mobilen – eller vad ni vill. Möjligheterna till bus, lek och skoj är oändliga!

Bära barn på ryggen, ettåring i bärsele på mammas rygg, äldre barn vid sidan om på marken, höst.

2. Det är bekvämt. Skaffa en skön bärsele eller bärsjal som passar dig och barnet. Ett barn som börjar kännas tungt att bära på magen kan kännas lätt som en fjäder på din rygg med rätt bärdon. Tänk på hur det känns att gå omkring med en välgjord ryggsäck, om du har gjort det. Då kan du bära ganska tungt och en ganska lång stund utan att det gör dig särskilt mycket. Det är ungefär samma sak att bära barn på rygg i en riktigt bra sele eller en välknuten, stadig, bärsjal.

Bära barn på ryggen, lite större barn i bärsele på mammas rygg, utomhus, höst.

3. Det är coolt att gå omkring ute med en unge på ryggen.

Bära barn på ryggen, pappa på strand med fyraåring som går i sanden samt bebis i bärsele på ryggen.

4. Det är bra för flåset! Du kan ta dig uppför branta stigar och till ställen dit en barnvagn svårligen kan nå. Dina plus-kilon på ryggen gör utomhusvistelsen extra utmanande och rolig om du gillar att röra på dig.

Bära barn på ryggen, barn i bärsjal på mammas rygg, utomhus.

5. Barnen älskar det. Det är min erfarenhet, i alla fall. Barnet får bästa möjliga utkikspunkt samt får vara nära en älskad vuxen.

Bära barn på ryggen, tvååring i bärsele på pappas rygg, framför grön äng, sommar.

6. Det är ett alternativ till framåtvänt. Att bära på ryggen kan vara ett bra alternativ till att bära barnet framåtvänt på magen. Dels blir det ganska obekvämt för en själv efter en stund att bära barnet framåtvänt, särskilt ett lite större barn. Och alla selar är inte gjorda för detta. Dels kan barnet på din rygg borra in ansiktet mot dig och ”skärma av” en stund om det blir för mycket intryck.

Bära barn på ryggen, barn har somnat i bärsele på pappans rygg, utomhus, sommar.

7. Du har koll! Det är inte svårt att ha koll på barnet även när det sitter på din rygg. Andetagen känner man ofta när barnet sover mot ens rygg. Är du det minsta osäker på ifall ett sovande barn har det bra och har fria luftvägar, kolla med en fickspegel eller använd mobilkameran. Eller spegla er i närmaste bilruta eller skyltfönster. En tipsruta skriven av bära barn-experter finns längst ned i detta blogginlägg. I den finns råd kring säkerhet och komfort.

Bära barn på ryggen, glad bebis i bärsele på glad mammas rygg, kök.

8. Det är superpraktiskt! Bära på ryggen får ungen glad och maten lagad. Här finns lite tips om hur du får barnet att hamna på ryggen – och somna där: Video: Söv bebis på 4 minuter och få disken gjord.

Bära barn på ryggen, bebis i bärsele på rygg, bröllop, utanför kyrka. Tvååring på marken.

Med barn på rygg har jag satt upp hyllor, sågat, dammsugit, bakat, bloggat, dansat runt midsommarstången, varit på bröllop, filmat videor, ätit middag. Ju mer rörelse och action, desto mer tillfreds brukar barnet vara.

Bära barn på ryggen, barn har somnat i bärsjal på mammas rygg, på buss.

9. Det är gosigt! Det är  mysigt att ha en nöjd unge gosande i ens nacke och en liten hand som pillar på en (dock kan en del små händer hota att slita av tussar av nackhåret, tips i den frågan nedan). Och att plötsligt känna sitt barns kind slappna mot ens rygg och man förstår att barnet har somnat mot en, det är snudd på magi.

Det går att överföra rygg-sovande barn till säng utan att nödvändigtvis råka väcka barnet, mer om det längre ned.

Bära barn på ryggen, barn i bärsele på rygg.
Bananätning i bärsele.

10. Det är snackvänligt, i dubbel bemärkelse! Barnet kan äta mellis på din rygg (om du står ut med lite smulor). Och så kan ni prata lätt. Utomhus hör ni varandras röster utan ansträngning eftersom huvudena är nära. Man ser och hör samma saker i ungefär samma höjd och får därför sällan brist på samtalsämnen. Det är himla roligt för en själv att kunna prata så obehindrat med barnet. Detta främjar rimligen barnets språkutveckling också.

Bära barn på ryggen, barn i bärsele på rygg, på Arlanda.
På Arlanda.

11. Resan blir enklare! Du blir rörlig och kan till och med lämna vagnen hemma om du skulle vilja. Bära bagage och checka in på flygplatser blir enkelt med barn på ryggen – för att ta ett exempel. Lästips: Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips inför resan med bärsjal eller bärsele.

Bära barn på ryggen. Pappa med tvååring i bärsele på ryggen, mamma med bebis i bärsjal på magen. Utomhus, sommar.

Bära barn på ryggen. Pappa med tvååring i bärsele på ryggen, mamma med bebis i bärsjal på magen. Utomhus, sommar, på bro.

12 tips för lyckat ryggbärande

Här kommer diverse tips och länkar om hur du kan börja bära på ryggen, hur du kan göra bärupplevelsen så trevlig som möjligt, vad du gör om barnet drar dig i håret – och lite till.

Bära barn på ryggen. Pappa med tvååring i bärsele på ryggen.

1. Att börja bära på rygg – och att få upp barnet. Först: Bära på ryggen i bärsele. På en del bärdon, bland annat vissa bärselar, står det att de ska användas tidigast från sex månaders ålder på rygg.

Bära barn på ryggen. Mamma med bebis i bärsele på ryggen.

Men det finns också allmängiltiga rekommendationer för när barnet klarar av att bli buret på ryggen i bärsele, säger bära barn-experten Franziska Federle, som jobbar med att vägleda kring bärande och ergonomi.

Bära på ryggen i bärsele kan du börja med, säger hon, när barnet är så pass stabilt i nacken att hon/han kan hålla uppe sitt huvud själv. Det är också lämpligt att börja bära på ryggen när du känner att du klarar att ta barnet upp och ner på ett säkert sätt på egen hand. En förutsättning är också att selen har rätt storlek för barnet.

Det innebär att det finns barn som kan bäras i bärsele på rygg före sexmånadersdagen – bara de nämnda säkerhetskriterierna är uppfyllda.

Tips om hur du får upp barnet på ryggen finns till exempel här: Video: Fyra sätt att få upp barn i sele på ryggen (9 min) och Video: Överföra sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min). Vad gäller den senare videon, tänk på att en del selar har bröstspännen som är avtagbara eller som kan lossna. Kolla och ryck i fästena till bröstspännena innan du testar den fiffiga manövern i videon.

Bära barn på ryggen. Mamma med ettåring i bärsele på mage och på ryggen, två bilder.
Barn i sele på magen och på ryggen. Två timmar mellan fototillfällena.

Bära på ryggen i bärsjal: För att se hur du kan få upp och ned barnet med bärsjal, se dessa videor från Bära Nära: Superman toss,  Lyft med underarmsstöd, Höftskuff och Santa Toss. Se också, från samma Youtubekanal: Att säkert få ned barnet från ryggen.

Bära med bärsjal på rygg görs som regel inte med en elastisk bärsjal, som många gillar att använda när barnet är pyttelitet, utan med en så kallad vävd bärsjal som är stadigare i tyget. Det finns massvis av vävda bärsjalar på marknaden. Många som gillar bärsjal byter till vävd bärsjal när barnet har blivit några månader gammalt och trikåsjalen, den elastiska bärsjalen, börjar kännas svajig.

Bära barn på ryggen. Bebis i bärsjal på mammas rygg på balkong, mamma sitter på huk och målar.

Med en vävd bärsjal kan du bära ditt barn på ryggen vid vilken ålder som helst, från att bebisen är pytteliten om du vill. Samma gäller meh dai, som är ett slags korsning mellan bärsjal och bärsele.

Bära barn på ryggen. Glad bebis i bärsjal på mammas rygg.

Det rekommenderas att du börjar ”sjala” på rygg först när du fått in snitsen på att knyta på mage och känner dig van vid att hantera sjal och barn. Du ska känna att du kan ta upp och ta ner barnet på ett säkert sätt. Kan du det – kör i vind.

Att knyta ”ryggsäck” med vävd bärsjal på ryggen är vanligt. Bära Nära visar hur man kan knyta ”ryggsäck” i denna video. Ställ in dig på att behöva vara lite envis. Som med mycket annat behöver man öva ett antal gånger innan det funkar. Jag rekommenderar att öva framför spegel och invid en madrass, säng eller soffa så att barnet faller mjukt om du skulle göra en miss när du övar.

Bära barn på ryggen. Stort barn, cirka fyra år, på mammas rygg i bärsjal, utomhus framför gul vägg.

2. Om barnet inte verkar helt nöjt: Ibland kan barnet tycka att det blir långtråkigt på ryggen om det inte händer så mycket – och börjar protestera. För att få ett betydligt mer nöjt barn på ryggen medan du exempelvis diskar: Sätt på musik och dansa lite samtidigt. Sjung sånger med barnet. Eller, vid kris, sätt på något skoj barnprogram på datorn (typ Babblarna) och placera skärmen så att barnet kan se medan du fortsätter med dina göromål.

Bära barn på ryggen. Bebis i bärsele på mammas rygg i köket, mamma diskar.

Naturligtvis ska man respektera om barnet inte har lust att sitta på ryggen för tillfället. Barnet kanske vill kramas, är hungrigt eller behöver kissa. Men om du tror att barnet mest av allt är trött kan du testa att gå eller skuffa runt i någon minut till – och se om barnet kanske somnar där på din rygg. Det har hänt väldigt många gånger hos oss, inomhus som utomhus. Lite gny – och sedan snark.

Bära barn på ryggen. Tvååring sover i bärsele på mammas rygg, utomhus, höst.

3. Lättväckta barn: Har barnet på ryggen somnat men är lättväckt om du inte rör på dig? Ett sätt, om du orkar, är helt enkelt att fortsätta att promenera eller stöka omkring hemma eller vad du nu pysslar med för stunden. Och låta barnet sussa vidare till rörelserna.

Bära barn på ryggen. Bebis sover i bärsele på mammas rygg, mamma bakar, kök.

Du kan också få rygg-sovande barn att sova längre genom att guppa mjukt på pilatesboll. Jag har guppat på pilatesboll många gånger och fått mycket gjort på datorn medan bebisen sovit på ryggen!

Bära barn på ryggen. Nyfödd i vävd bärsjal på mammans rygg.
Nyfödd i vävd bärsjal på rygg.

Man kan också stå vid ståskrivbord och göra jobb vid datorn med sovande barn på ryggen och gunga lite med knäna vid behov. Det är min favorit!

Bära barn på ryggen. Bebis sover i bärsjal på mammans rygg, vardagsrum.

4. Fler kan bära! Bärande på rygg kan vara lite extra kul om någon som barnet är trygg med vill vara med. En spänstig mormor (se bild nedan) eller farfar eller annan person kan ha barnet på ryggen och samtidigt greja i trädgården och prata och umgås med barnet. Om alla inblandade trivs med arrangemanget, kör hårt.

Bära barn på ryggen. Mormor bär bebis i bärsele på ryggen, vardagsrum.

5. Sova vidare i sängen: Du kan överföra sovande barn från bärsele eller bärsjal på ryggen till säng eller vagn. Mot slutet av den här videon från Bära Nära kan du se hur man kan överföra rygg-sovande barn från bärsjal till säng. Lägger du ned barn och sjal samtidigt, som på bilden nedan, tänk bara på att inte ha en massa löst tyg liggande som barnet kan råka dra över ansiktet i sömnen. Finns lösa sjaländar invid barnet kan man stoppa in och ”säkra” dessa under kanten på madrassen, till exempel. Eller stoppa in dem under babynestet, om du har lagt ned barnet i ett sådant.

Bära barn på ryggen. Bebis sover i säng efter att ha somnat i bärsjal.

Har barnet somnat i sele på ryggen är det enkelt, tycker jag. Jag sätter mig på sängkanten eller på knä i sängen. Jag knäpper upp bröstrem och midjerem. Sen böjer jag mig bakåt, med en arm om barnet bakom min rygg, och låter barn och sele landa mjukt i sängen.

Ju äldre barnet blir, desto större blir chansen att barnet fortsätter att sova en stund efter ”transfer” till säng, enligt min erfarenhet.

Bära barn på ryggen. Bebis sover ovanpå bärsele i säng.

6. Du kan träna med barn på ryggen! Det finns en del man kan göra i träningsväg med barn på magen – klicka här för att se hur min sambo brukar göra. Men man kan göra ännu fler övningar med barn på ryggen. Bloggen lofsan.se har tips här om träning och ryggbärande.

Bära barn på ryggen. Pappa bär bebis på ryggen i bärsele, kör barnvagn, äldre barn cyklar bredvid. Utomhus, sommar.

7. Smidigt på förskolan! Har du ett större barn på förskola kan det vara otroligt praktiskt att ha ett mindre syskon på din rygg vid hämtning. Med lillplutt på ryggen blir det enkelt att samla ihop dagens skörd av teckningar och hjälpa förskolebarnet med påklädning. Så här har jag gjort med vår minsting som inte var särskilt förtjust i barnvagnen som liten – och definitivt inte förtjust i att sitta eller ligga i den ensam, inte ens under några sekunder:

Från att vår lillplutt var kanske fem månader (och stark och stadig i nacke och rygg) brukade jag sätta honom i bärsele på min mage inför förskolehämtning, som skedde till fots. Jag ammade honom också i selen på vägen till förskolan för säkerhets skull. Man kan flaskmata i sele/sjal också om man vill, det är busenkelt.

Var det kallt hade jag en bärjacka på mig. Min heter MaM och funkar för både rygg- och magbärande. Ett bärskydd, som ett litet tyg som spänns över och som värmer barnet, kan också användas på både mage och rygg.

Inne på förskolan tog jag av mig kläderna, satte bebis på golvet, vred runt selen till min rygg och hivade sedan upp barnet på ryggen enligt något av de här sätten eller detta sätt. När man fått in snitsen går det lätt på mindre än en halv minut.

Sedan gick jag in och hämtade storasyster och kunde ta god tid på mig eftersom lillen var toknöjd med att sitta på ryggen och spana på allt och alla och morsa på pedagogerna och barnen. Inför hemgång justerade jag bärjackan, om jag hade med en sådan, så att lillen efter påklädning kikade ut genom ett hål i jackans rygg (se punkt 12 nedan). Och så gick vi hem.

Bära barn på ryggen. Pappa bär bebis på ryggen, har en svart cape över. Två bilder, utomhus, höst/vinter.

Var det bara lite kallt ute slängde jag ibland en cape eller liknande över ryggen, som på min sambo gjort på bilderna ovan. Det kunde ofta räcka med att lillen hade på sig lagom varma kläder, tossor och mössa.

Naturligtivs kan man kombinera denna variant av föreskolehämtning med barnvagn också. En del småbarn tycker ju, liksom vår bebis, att det är förfärligt tråkigt att sitta eller ligga i en förskolefarstu i en varm vagn och vänta medan storasyskon hämtas.

Blir hämtningarna ofta utdragna historier kan ett alternativ vara detta: Ha det lilla barnet på ryggen enbart under själva hämtningsproceduren. Du kan du hämta i lugn och ro. Du slipper stress samt att kånka runt på en tung bebis på armen. Innan ni lämnar förskolan sätter du barnet i vagnen igen och stoppar in sjalen/selen underst i vagnen.

Bära barn på ryggen. Mamma bär bebis i bärsele på ryggen, sommar, utomhus på en gata.

8. Man kan bära två! En på mage och en på rygg. Det kan blir rätt tungt efter någon timme eller så, det medges. Men det är skoj! Man blir stark i benen och barnen tycker att det är jätteroligt.

Bära barn på ryggen. Barn sitter i bärsjal på mammans mage medan större barn sitter i bärsele på mammans rygg, samtidigt. Utemiljö, sommar.

9. Blir nackhåret avslitet? Små fingrar i nacken kan leda till det. Antingen kan du vira något ett tyg runt håret och skydda nacken så. Jag tog ibland en gammal palestinasjal vars enda användningsområde blev just detta. Det såg roligt ut, kunde jag konstatera, så jag virade bara in mig hemmavid. Man kan också raka nacken i snygga mönster, i så kallad under-cut. Då finns inget hår att dra i! Snyggt kan det dessutom bli. Men jag har inte provat själv.

Bära barn på ryggen. Bebis i bärsjal på mammans rygg. Mamman har en sjal om huvudet.

10. Vill du att barnet ska hamna högre på ryggen? Med bärsele kan det vara svårt att få barnet riktigt högt upp. Inget fel i det, nödvändigtvis. Barnet kan vara jättenöjt med att kunna titta åt sidorna istället för över din axel. Om barnet gnyr måste det inte vara så att barnet nödvändigtvis vill högre upp. Men vill du gärna  ha barnet högt, testa bärsjal eller meh dai istället för bärsele. Dessa är mer flexibla.

Bära barn på ryggen. Barn i bärsele på mammans rygg, utomhus, sommar.

11. Du kan bära barn på rygg även i minusgrader! Här är tips i en video om hur du kan använda en så kallad bärjacka när du bär barnet på ryggen. Videon är från butiken Knyt an och jackan heter MaM. Här och här finns tips om vinter-bärande.

12. Be experterna om råd! Har du Facebook, gå med i gruppen Bärsjalar!. Där får du tips om allt som rör bärselar och bärsjalar, till exempel om hur du får upp barnet på ryggen. En superresurs!

Du kan också gå till en utbildad så kallad bärandekonsult, som Franziska Federle som intervjuas i detta blogginlägg. Dessa experter kallas ibland också bär-coacher, eller bära barn-coacher. Hos dem kan du få individuell coachning eller gå kurs i grupp. Det är värt pengarna, intygar de som har testat detta.

Bära barn på ryggen. Bebis har somnat i beh dai med en duplo-bit i handen, kök.
Bebis har lekt med Duplo och somnat.

Franziska Federle tillägger att hon gärna lyfter fram ytterligare en positiv aspekt av ryggbärande. Det handlar om när föräldrar känner sig nere, ångestfyllda eller rent av deprimerade efter att de fått barn. Det är ganska vanligt och drabbar föräldrar oavsett kön.

Känner man sig psykiskt skör kan den ständiga fysiska närheten till ett barn stundtals kännas överväldigande och ”för mycket”. Tycker man det är psykiskt jobbigt att bära bebisen på magen kan man med fördel testa ryggbärande, säger Franziska Federle. För samtidigt som fysisk närhet kan kännas påträngande har kroppskontakt också en läkande effekt.

Bära barn på ryggen. Barn sover i sängen ovanpå bärsjal.

”Att bära på rygg är ett bra sätt att vara nära utan att vara jättejättenära”, säger Franziska Federle och fortsätter:

”Har du en liten bebis kan du bära i en bärsjal eller meh dai på rygg. Ett lite större barn kan du bära på ryggen i bärsele också, om du vill. På ryggen har du barnet nära men blir inte lika överväldigad som när barnet är på magen, eller i famnen.”

Bära barn på ryggen. Barn sover i sängen ovanpå bärsele.

Naturligtvis behöver man inte vara deprimerad för att må bra av att bära sitt barn på ryggen, tillägger Franziska Federle.

babybabyse_bara_pa_rygg_s_pa_stan

”Att bära på ryggen ger frihet. Man ger barnet närhet samtidigt som man får händerna fria att göra sådant som man själv mår bra av. Lyssna på musik, äta, vad som helst. Man kan också riskfritt dricka varmt kaffe eller annan varm dryck.”

Kvinna bär två barn, ett på ryggen och ett på magen.
Två bärs, en ska just ammas (han därframme).

Sist i denna text: Tips kring säkerhet och bekvämlighet vid bärande i bärsele, bärsjal och andra typer av bärdon!

Nedan syns en färsk svensk lista med bära barn-rekommendationer. Experten Franziska Federle är en av dem som har sammanställt dessa. Des avser i första hand bärande på mage, men gäller i stora drag för ryggbärande också. Den enda rekommendation som inte är applicerbar på ryggbärande är ”pussavståndet”:

Tidigare i texten nämnde jag flera sätt att ha koll på barnets välmående när barnet sitter på ens rygg: Titta i liten spegel, spegla sig i ett skyltfönster/bilruta eller använda mobilkameran.

Naturligtvis behöver man inte gå och stirra på sitt barn i varenda sekund, vare sig barnet sitter på ryggen eller på magen. Det skulle göra livet knepigt i så fall. Nej, tänk så här istället, tipsar Franziska Federle:

”Om barnet sitter högt på ryggen kan man ofta se barnet i ögonvrån. På ryggen gäller annars ’nick-kontakt’ som säkerhetstumregel. Alltså att du kan känna bebis huvud i nacken när det är ett litet barn. Det är inte samma krav för ett större barn.”

”I övrigt är det samma rekommendationer som vid bärande på mage: Barnets ansikte ska vara fritt och inte skymmas av kläder eller av själva bärdonet.  Ansiktet är därmed synligt för dig närhelst du vill ta en titt, till exempel med mobilkameran eller i en spegel.”

Lycka till! Fler tips om att bära barn finns här nedan.

Varmt tack, Franziska Federle, för hjälp med faktagranskning och tips i samband med skrivandet av detta blogginlägg!

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

Bilder och video: Knyta trikåsjal med nyfödd bebis – så kan du göra
Bildserie: Knyta trikåsjal
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips för resan med bärsjal eller bärsele

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bär ditt barn i bärsjal och bärsele bortom bebistiden!

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

21 reaktioner på ”11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal”

 1. Vill bara säga-fortsätt skriv! Älskar att läsa och lär mig massor on både amning och sjalning. Två månader sedan fick vi vårt tredje barn och vi (ffa min sambo) bär henne massor mer än vi gjorde med de äldre, 3,5 och 1,5 år. Med första barnet fattade jag inte riktigt grejen, hade verkligen behövt det för vi hade det känpigt då. Andra bebisen var så nöjd precis var som helst, sov bara man la henne ifrån sig helt osannolikt. Men nu är det räddningen och ger oss nöjd bebis och inte minst nöjda syskon som har tillgång till sina föräldrar på ett helt annat sätt. Så tacksam också för dina videor och bildserier om amning och knytning. Haft ont med alla barnen men mycket hjälpt av dina tips. Blev tipsad om din sida på BB SöS! Kul!

  Mvh Julia

  1. Hej och tack för din kommentar! Vad roligt att läsa! Ja, sjal och sele underlättar verkligen livet när det finns syskon i familjen. Jag har ofta undrat hur vi hade klarat oss annars, i synnerhet som alla våra barn varit små gosegrisar som velat vara nära mycket.

 2. Hej. Ville bara lämna en kommentar och berätta att jag blev inspirerad av att läsa detta inlägg. För några dagar sedan provade jag att bära en snart 11 månaders på ryggen i vår Ergobaby för första gången. Det gick bra en stund och sedan var det inte roligt längre. Ikväll hade vi en trött bebis som bara ville upp i famnen och en fyraåring som också ville ha uppmärksamhet plus att matlagningen åtminstone behövde startas. Dags att testa igen tyckte jag. Två fria händer, kunde starta det som behövde startas och underhålla storebror samtidigt som den lille faktiskt somnade en sväng på ryggen. Underbart!
  Dock tror jag att han vill komma högre upp för han vrider sig och försöker kika runt min arm hela tiden, får inte upp hans huvud så att han ser över min axel.

 3. Vilket maffigt inlägg! 🙂 Ska gå och hämta min nya vävda sjal imorgon (tjoho!). Köpte den mycket för att kunna bära på ryggen. Min dotter är 5 månader. Det finns så många olika knytsätt… Vilket skulle du rekommendera till en nybörjare? Har burit mycket på magen med trikåsjal bara.

  1. Hej! Du kan testa med enkel ryggsäck (rucksack) till att börja med, till exempel :-). BäraNära och Wrap you in love är två bra Youtubekanaler med knytinstruktioner.

 4. Jag sökte lite tips och fakta om bärsjalar från ”riktiga” mammor för att köpa en till min syster som snart ska föda.
  Fastnade på din blogg eftersom du skriver och beskriver, det är realistiskt och bra. Bara fortsätt.
  Hittade en webbutik med sort utbud av bärsjalar och tänkte köpa något av de ekologiska bärsjalar från Tricot. Vad kan du rekommendera mig?
  https://www.barntema.se/barnrum/barnting/barselar-barsjalar

  1. Hej! Tack för din kommentar!
   Jag har lite svårt att ge råd om vilka bärsjalar som är bäst. Dels för att jag själv inte använt så många olika. Dels för att olika sjalar passar olika människor.
   Men jag kan säga så här mycket:
   * Trikåsjal är supermysigt till liten pinfärsk bebis :-). Inte så svårt att knyta, man övar snabbt upp sig. Och så är det otroligt gosigt.
   * Tricot Slen, som den butiken säljer, tycker jag själv är jätteskön och mysig. Lätt att lära sig att amma i, också, för att den är så stadig och tjock i tyget. Det blir stadigare då när man ska få bebis att stanna kvar på samma ställe vid amning. Dock finns det andra som inte alls gillat denna bärsjal. Det verkar som om de som inte gillat den tyckt att den är för varm. Så om din syster är en riktig värmegenerator som lätt få värmeslag KAN en svalare bärsjal vara att föredra. Å den tredje sidan beror det ju lite på hur man använder sjalen också. Är man väldigt varm av sig men har det svalt hemma och går omkring med bebis utan att ha massor med kläder på sig under — ja, då kan det säkert funka ändå. Dessutom är en stadig och tjock sjal bra att ha när man vill ge sig ut på promenad med bebis under jackan i vårsolen.
   En sak som är bra med bärsjalar är att de i regel är lätta att sälja vidare. Skulle du köpa något som inte passar din syster kan hon ju köpa något annat istället, nytt eller begagnat. Och sälja vidare den gamla sjalen till ett helt ok pris.

   De som gillar svala trikåsjalar köper till exempel Aldoria bambu soft (jättetunn) och Looma Sino (ganska tunn). Det finns ett svenskt märke som heter Sjala också. De gör dyra trikåsjalar i ull (ostickig ull, enligt vad jag har läst). Folk är helt sålda på denna sjal och tycker att den är helt fantastisk. Den ”räcker” länge också. Även stora barn kan bäras i den sjalen. Andra trikåsjalar blir svajiga efter några månader eftersom de är så tunna och elastiska. Har man råd att lägga ut en rejäl slant kan Sjalas ulltrikåsjal nog vara ett bra köp, för den säljs vidare till höga priser också… Jag har inte testat själv, dock. Detta är enbart hörsägen :-).

   Lycka till!

 5. Så himla mysigt!!
  Jag har själv en ergobaby adapt och har börjat bära på rygg så smått, och det är kanonskönt!

 6. Du skriver om så viktiga ämnen, du missar inget, alla delar finns med. Och kärleken i alla bilder. Tack för att du orkar bedriva detta viktiga arbete ❤️

 7. Efter ditt första barn var brösten gigantiska och nu efter andra barnet inte lika gigantiska längre ved beror det på?

 8. Hej. Jag återbesökte det här inlägget för jag har en 14 månaders som inte är sådär superförtjust i sin vagn just nu. Det beror förmodligen på att han helst vill få gå själv och just då hjälper ju kanske inte bärande. Det händer dock att han varken vill gå själv eller åka vagn och då är ryggbärande i sele bekvämast tycker jag. Har en ergobaby 360 och det har hänt att han har somnat i den på ryggen men jag undrar lite.. hans huvud hänger rätt mycket bakåt då och jag blir orolig att det är obekvämt eller skadligt. På de flesta av dina bilder har barnet huvudet lutat mot bärarens rygg. Har det med selen att göra eller har du något tips? Min skrutt ser mest ut som bilden där bebis somnade med Duplo. Min sambo är inte alls sugen på att bära så jag vet inte riktigt om det är värt att eventuellt investera i ett till bärdon nu, även om jag personligen var lite sugen på att testa mei tai, är det samma som meh dai i din text?

  1. Hej och tack för din fråga!
   De flesta bärselar har ett huvudstöd/huva som man kan fiska upp remmarna till när barnet har somnat och så fäster man huvudstödet/huvan över barnets huvud när barnet sover. Det är viktigt ur luftvägssynpunkt att barnet har huvudet åt sidan då. Man kan behöva vicka lite på det sovande barnet så att barnets huvud ”rullar i läge”, om du förstår hur jag menar. Eller så tar man hjälp av en utomstående som får vicka lite försiktigt på barnets huvud.
   Jag har inte provat Ergobaby 360 och vet inte hur smidigt huvudstödet funkar på den – har du testat?

   Mei tai kallades det till ganska nyligen, men sedan kom instruktioner i ”bärvärlden” om att ändra uttrycket av språkliga skäl. Det är ett smidigt bärdon för ryggbärande tycker jag. På många orter anordnar bära barn-intresserade föräldrar så kallade bärträffar där de testar varandras sjalar och selar och ger varandra tips. Kan det vara något som är aktuellt för dig (och kanske sambon också, vem vet)? Då får man lite bättre känsla för vad man kan tänkas vilja investera i. Och så kan du sannolikt få handfasta tips om hur du får upp huvudstödet på din bärsele när barnet är på ryggen :-).

   Den här videon ger möjligen lite, lite, vägledning angående huvudstöd och sovande barn på rygg (mot slutet):
   http://www.babybaby.se/2015/09/video-flytta-sovande-barn-fran-mage-till-rygg-i-barsele-4-min/

   På flertalet av mina ryggbärar-foton har jag inte brytt mig om att använda huvudstödet på vår sele. Det beror på att jag mestadels burit på rygg inomhus. Och där har jag ändå varit i hyfsat framåtböjt läge hela tiden (städat, diskat, skrivit på datorn medan bebis sovit), så då har huvudstödet liksom inte behövts.

 9. Hej!
  Vilket intressant inlägg. Jag bar min dotter mycket i sele när hon var lite. Ja tills hon blev för lång och tung för att ha hängandes på magen. Hon är nu 3,5 och jag skulle vilja hitta något sätt att bära henne på ryggen när hennes ork tryter och hon inte alltid vill åka vagn. Nu bär jag henne ofta på axlarna vilket blir väldigt tungt och lite vingligt. Har du möjligen något bra tips för så pass stora barn?

  1. Hej! Tack för din kommentar! Det finns jättebra bärselar och andra bärdon även till större barn. När våra barn blivit större och tyngre har jag burit dem i en bärsele som heter Tula Toddler, men den kan möjligen vara för liten för en 3,5-åring. Jag har ingen koll på andra selar för ”stora” barn.
   Har du Facebook, hör gärna i gruppen Bärsjalar!. Där har folk superkoll! Eller hör med återförsäljare som Knyt an, Två Barn och Kokobello (det är några jag kommer att tänka på, på rak arm). De svarar säkert gärna på din fråga om du ringer eller mejlar!

 10. Jag skulle vilja ha en sjal för att bära på ryggen utomhus. Vilka är det du har på bilderna. Den bruna och en svart? Dottern är 14månader o väger runt 8kilo.

  1. Hej! Den bruna och den svarta är båda bärselar, den bruna heter Boba (tror inte just den modellen, 2g, tillverkas längre) och den svarta heter Tula Toddler. Har du möjlighet att besöka en fysisk butik för att se vad som passar dig och barnet är det bra! Annars kan du se om det ordnas någon så kallad bärträff/bärsjalsträff där du bor. Du kan söka på ”bärsjalar” och din ort på Facebook, t ex, och se om du får upp någon lokal bära barn-grupp. Ett tips, bara 🙂
   Med vänliga hälsningar,
   Lisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *