Bildserie: Knyta trikåsjal

BILDSERIE. En trikåsjal är en elastisk bärsjal som är speciellt lämpad för nyfödda och små bebisar. Att bära i trikåsjal känns som att ha på sig den mjukaste jumper – med en gosig och varm liten bebis inuti. Här visar jag hur jag har gjort när jag knyter trikåsjalen.

Sjal är kul!
Sjal är kul och mysigt!

Så här kan du knyta sjalen för att sedan placera din bebis i den:

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_11. Leta fram mitten på bärsjalen. Det brukar sitta en lapp där.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_22. Lägg mitten mot din bröstkorg.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_33. Korsa sjaländarna på ryggen…

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_44. …så här. Lägg tyget över axlarna. Kolla att tyget inte snor sig eller korvar sig på ryggen. Det ska vara så jämnt utspritt som möjligt. Det gör bärandet bekvämt för dig själv.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_55. Dra i tyget så att det blir lite tajt. Tyget som ligger sträckt över min bröstkorg på bilden ovan kallas på sjalspråk för ”smokingbältet”. Det är bra att komma ihåg, för ”smokingbältet” kommer att nämnas några gånger igen i bildserien.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_66. Grabba tag i båda sjaländarna och peta in dem under smokingbältet. Dra igenom sjaländarna helt.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_77. Sträck tyget. Kolla att tyget inte har korvat sig någonstans på vägen. Korsa sjaländarna på magen, som till höger på bilden ovan.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_88. Dra sjaländarna bak till ryggen och knyt där med en dubbelknut. Eller, om det blir väldigt mycket tyg över, dra sjalen ett varv till och knyt knuten på magen i stället.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_99. Dra lite i tyget på ryggen så att det blir mer utspritt. Dra nedåt, så att krysset på ryggen hamnar en bit ner på ryggen snarare än över dina skulderblad. Det blir skönare att bära då. Ta med fördel hjälp av en spegel – det gör jag själv gärna fortfarande, trots att jag har knutit sjal massor av gånger.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_1010. Du har nu två diagonala sjaltyg i kors på din bröstkorg. De korsade sjaltygen ligger omlott. Och när du strax stoppar in bebis i sjalen kommer du att börja du alltihopa med det korsade sjaltyg som ligger innerst i ”omlott-krysset” – det tyg som jag håller i på bilden ovan.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_1111. Notera vilken axel som det innersta tyget i omlott-krysset går över. Lägg barnet på motsatt axel.
På de här bilderna går det innersta korsade sjaltyget över vänster axel på mig och då lägger jag bebis på höger axel.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_1212. För in bebisens ena ben in genom det innersta sjaltyget…

Bebis på väg in i trikåsjal.13. …så här…

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_1414. …och bred ut tyget över bebisens rumpa och ut till knävecken. Det kan underlätta att skumpa lite lätt medan du tråcklar i barnet. Förvissa dig samtidigt om att barnet har stöd av dina händer. Tyget ska gå ända från knäveck till knäveck på varje sida.  Du kan finjustera detta snart (se bild 17).

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_1515. Stoppa i barnets andra ben på precis samma sätt, fast i det andra korsade sjaltyget i ”omlott-krysset”. Du kan behöva böja och lyfta på bebisens ben, enligt bilden ovan, för att få in benet i tyget.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_1616. Bred återigen ut tyget till båda knävecken. Bebisen sitter ännu inte stadigt, så se till att du hela tiden har åtminstone en hand som skyddar barnet från att trilla.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_1717. Nu kan du dra lite extra i tyglagren som ligger över bebisen. Dra som på bilden ovan, så att tyget verkligen går ”knäveck till knäveck”. Stoppa in händerna under det yttre tyglagret för att komma åt att dra i det inre också.

”Knäna ska vara högre än rumpan” är en riktlinje värd att sträva efter. Hamnar knäna högre än rumpan i bärsjalen anses barnet få en optimal sittställning.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_18_2_ny18. För din egen bekvämlighets skull kan du också dra ut tyget på axlarna och vika det så att det ligger dubbelt på axlarna.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_1919. Du har nu två lager tyg över barnets rygg. Och nu är det dags för det sista momentet – att lägga till ett tredje lager.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_2120. Det tredje lagret är smokingbältet, som vid det här laget ligger under bebisens rumpa. Gräv fram smokingbältet…

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_2221. …och dra det över barnets fötter och ben. Med en stor bebis som denna kan detta kräva lite lirkande. Det kan i så fall  underlätta om du lyfter lätt på bebisens rumpa under tiden, som på bilden ovan.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_2322. Dra smokingbältet över båda benen…

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_2423. …och sedan hela vägen upp över barnets rygg.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_25_224. Peta in lite tyg under barnets rumpa också. Peta gärna tyget så pass långt in/upp att det nästan snuddar vid din egen navel. Det får barnet att komma upp med knäna lite grann och känns stadigare, tycker jag. Men det måste bli så pass mycket tyg över…

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_2525. …att du får upp smokingbältet ända till barnets nacke.

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_2626. Klart!

Om du vill få bebisens knän ännu lite högre upp än hans eller hennes rumpa kan du göra så här: Ta tag i barnets knäveck. För knävecken milt uppåt/framåt medan du låter barnet hasa ner lite ytterligare med rumpan i sjalen. Tänk dig att du plockar upp en skottkärra från marken för att börja använda den. Eller hur du gör när du häller ut en hink med vatten. Det hela liknar de rörelserna lite grann.

Barnet bör inte sitta med helt rak rygg enligt dem som lär ut om bärande och bebis-ergomini. Ryggen ska vara rundad (precis som den är när bebisen är i famnen, utan bärsjal eller bärsele).

babybaby.se_satta_pa_trikasjal_27

Obs! Bebisen på bilderna är närmare sex månader gammal. En mindre bebis skulle ha suttit med knäna ännu högre i förhållande till sin rumpa och jag hade behövt knyta sjalen tajtare från början för att sjalen verkligen skulle smita åt om barnet.

Så här tar du barnet ur sjalen:

babybaby.se_ta_ur_trikasjal_11. Dra ner smokingbältet igen.

babybaby.se_ta_ur_trikasjal_22. Dra smokingbältet över ena benet och foten…

babybaby.se_ta_ur_trikasjal_33. …och över det andra benet och foten.

babybaby.se_ta_ur_trikasjal_44. Dra isär de korsade sjaltygen på ditt bröst. Håll i bebisen så att hon eller han inte kan falla ut. Dra barnet rätt uppåt, ut ur sjalen.

babybaby.se_ta_ur_trikasjal_55. Ute! Klart!

Det fina med trikåsjal, förutom att det är så mysigt, är att när den väl är knuten så behöver du inte knyta upp den och knyta om den stup i kvarten. Du kan behålla sjalen på dig och stoppa in och ta ut barnet hur många gånger du vill under dagens lopp.

En helt nytvättad sjal kan dock töja sig efter en stund och då sitta sämre. Märker du att det blir svajigt, stanna till och justera. Enklast är att ta ut barnet, dra åt sjalen och sätta i barnet igen. Att spänna en trikåsjal med barn inuti är ganska svårt, tycker jag.

 

Mormor boll-söver bebis.
Mormor har barnbarn i trikåsjal.

Här kommer några fler tips vad gäller säkerhet och komfort:

En bebis som ännu inte är stabil i nacken kan ibland behöva en stödjande hand bakom nacken, i synnerhet om du böjer dig framåt. Ett sätt att stödja barnets nacke ytterligare är att dra lite i smokingbältets övre kant när du knutit klart och där rulla in en liten handduk eller liknande.

När barnet är på plats i sjalen ska bebis plus sjal som helhet sitta som en smäck. Du ska inte ha behov av att hålla en eller två händer om barnet för att det känns som om bebisen annars kommer att glida iväg eller trilla ut. Då gäller det att dra åt tyget mer. Det tog mig och min sambo kanske fem-sex sjalknyt med vår första barn innan vi förstod hur mycket vi faktiskt måste spänna i början för att det inte skulle bli ostadigt efter en stund.

I början när jag bar vår bebis i trikåsjal brukade jag titta på hur mycket ”svanstyg” som hängde från den avslutande knuten för att få en fingervisning om huruvida jag hade dragit åt tyget tillräckligt. Blev det kvar ungefär 15 centimeter ”svans” av varje tygände efter den avslutande knuten på magen var det lagom hårt knutet, kom jag fram till. Men det gällde ju min kropp, min bebis och min bärsjal – du kommer väldigt snart att upptäcka hur mycket du ska dra och spänna för att sjalen ska sitta bra på dig och ditt barn.

Du ska hela tiden kunna se barnets ansikte. Utöver det bör barnet sitta så pass högt upp mot dig att du kan pussa barnet på pannan utan ansträngning. Då blir det bekvämt för både dig och barnet. Och det blir jätteenkelt för dig att ha ständig koll på att barnet har fria luftvägar.

Blir sjalknytningen alldeles för lös och barnet hamnar långt ner på din mage finns risken att barnet säckar ihop och därmed får sin haka tryckt mot sin bröstkorg. Det kan försvåra andningen för barnet. Kolla att det finns lite utrymme mellan barnets haka och barnets bröstkorg. Sitter barnet tätt mot dig och så pass högt att du lätt kan pussa barnet på pannan säckar barnet i regel inte ihop.

Vill du amma i trikåsjalen? Titta i så fall gärna på min video där jag visar hur jag gör med min bebis: Video: Amma i trikåsjal (8 min).

Slingababy har en video på Youtube om hur man kan knyta trikåsjal med en nyfödd och sätta i barnet på ett lite annorlunda sätt, utan att dra sjalen mellan bebisens ben. Slingababy visar även hur kan amma en nyfödd med samma knytning.

babybaby.se_ta_ur_trikasjal_7

Lycka till med sjalknytandet! Hej då!

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att svinga upp barnet på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *