Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips inför resan med bärsjal eller bärsele

SEMESTERTIPS. Ska ni ut och resa med små barn? Överväg att lämna barnvagnen hemma om det är möjligt. Att resa med bärsjal och bärsele som enda transportmedel kan faktiskt funka jättebra. Det är ibland också det överlägset mest smidiga alternativet.

Med barn i bärsjal eller bärsele kan ni röra er mer obehindrat. Ni tar er fram över sand, steniga stigar, höga trottoarkanter, obefintliga trottoarer och genom otillgängliga lokaltrafiksystem.

Naturligtvis är alla barn och resor olika. Alla vuxna har inte heller samma utgångsläge. Men om ni gärna kliver omkring med barn i bärsjal eller bärsele hemmavid – här är mina bästa tips för inför barnvagnslös resa.

Efter min tipslista kommer även tips från andra småbarnsföräldrar som är vana vid att resa utan barnvagn – så häng kvar i ett par minuter så kommer du få mängder med bra tips!

19 tips inför resa utan barnvagn:

1. Här är vi på Arlanda förra sommaren innan vi skulle åka till Irland. Mitt tips, om ni är två bärare: Ha med minst en sjal/sele som båda bärare kan använda. Som denna svarta bärsele, i vårt fall. Använd selen/sjalen redan före resan, så ni vet att ni trivs med den.

2. Större barn som blir trötta i benen på flygplatser kan lifta med bagagevagnen.

3. En bärsjal kan funka som sovfilt under resan. Bonus!

4. Mer bonus: Bärsele eller bärsjal på resan söver en liten trött person väldigt enkelt. Att stå en liten stund i gången på ett flygplan och gunga barn i sjal eller sele brukar ha snabb sövande effekt. Sedan kan man sätta sig igen.

När vagnar och personal har upptagit gången har jag flera gånger stått längst bak i planet och gungat barn. Personalen har inte haft några som helst invändningar. Bry dig inte om ifall andra resenärer tittar – tänk på hur tacksamma de bör vara över att de på detta sätt får lugn och ro.

5. Om ni är två eller fler som ska bära, i synnerhet om ni har flera små barn som emellanåt behöver vila benen:

Ta med två bärdon. Alla ska kunna använda åtminstone ett på ryggen. Ryggbärande är särskilt bra med barn som är förbi bebisstadiet eftersom det då kan bli rätt otympligt att bära på magen, särskilt om man behöver ha händerna fria.

Den svarta bärsele som syns på bilderna här heter Tula Toddler och passar från cirka ett års ålder. Den följde med på vår senaste resa. Det gjorde även en lång och stadig vävd bärsjal, den ljusblå-vit-mönstrade på fotona. Båda dessa kunde utan problem bära vår ettåring och vår bastanta treåring på mage eller rygg. Bärselen på ryggen kunde till nöds bära vår femåring en stund. Bärsjalen knuten på ryggen klarade alla kidsen galant (dock ej samtidigt). Med dessa två bärdon var vi väldigt flexibla på vår resa.

6. Relaterat till föregående punkt: Det är ofta enkelt att resa med ett litet barn som sitter i en bärsjal på magen. Men! Har du/ni en liten nyfiken krabat som rätt vad det är pinnar iväg på snabba små ben… och har ni fler än ett sådant barn med er, öva på att få upp barn på ryggen i bärdon. Och öva i förväg!

Då sitter rörelserna när en unge plötsligt rusar mot fel gate i flygplatsträngseln medan en annan unge är kissnödig och springer åt ett annat håll. Med en van rörelse upp på ryggen har du då genast en oförutsägbar variabel mindre i den kaotiska ekvationen (variabeln sitter säkert på din rygg, alltså, och råkar inte hamna på helt fel kontinent).

Här finns några tips om att få upp barn på ryggen i bärsele. Ett större (och samarbetsvilligt) barn kan själv hjälpa till genom att hoppa upp på ryggen. Här finns fler ryggbärar-tips: 11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal.

7. Ha med minst en skön, bra och rymlig ryggsäck för dagliga utflykter. Man får plats med mycket i en sådan.

8. Annat väsktips: Satsa på en rejäl midjeväska inför resan! Barnet som sitter i bärsjal på ryggen på bilden här ovan får närmast som en kudde under rumpan. Självklart packar man inget dyrbart på detta vis, utan sådant som kläder, blöjor, handduk och matsäck. Väskan ovan är från Bergans.

9. Underskatta inte plagg med bra fickor, som sådana här byxor. Brallorna som syns på bilderna ovan är väl inte världens snyggaste men har tjänat mig otroligt väl på resa.

När vår äldsta var fyra månader gammal och jag reste ensam med henne över Atlanten hade jag i denna byxas fickor nappflaskor, ersättningspulver, minitermos, vattenflaska, blöjor, handdukar… Jag minns faktiskt inte allt. Klonk-klonk lät det om mig på flygplatserna när jag kom gående med lillan i bärsjal. I säkerhetskontrollen på en flygplats gapade personalen över hur mycket som rymdes i mina byxor.

10. Det finns andra plagg som inte är så extrema som mina byxor i förra punkten men som ändå rymmer mycket. Som dessa byxor.

11. Många gånger krävs inte toalett eller barnvagn för blöjbyte. Gräs eller en båtbrygga kan funka det också, om vädret och omgivningarna tillåter det. Barnet kan sitta/ligga på bärsjalen vid blöjbytet.

Bonustips: Vill ni testa att börja ”potta” barnet, varför inte ge det en chans på resan? Jag skulle säga att semestern är ett ypperligt tillfälle. Det gör ju inte så mycket om lite kiss skulle råka hamna fel på fjärran gräsmattor eller på hotellrummets klinkerplattor. Ska ni byta blöja, testa att hålla barnet i knävecken över toan och se om det kommer något. I bästa fall på er semester slipper ni på detta vis ett antal bajsblöjor – och tillhörande olägliga bebisrumpsaneringar.

Lillebror kissar i buske, storebror övervakar.
Pottan Potette plus.

Det finns också resepottor som får plats i en vanlig ryggsäck. På senaste resan hade vi med den ovan. Den funkar även som insatsring på en vanlig toastol om man fäller ut de gula ”vingarna”. Att ha med en toasits för barn var jättepraktiskt på resa med vår minsting som då var i färd med att bli blöjfri dagtid. Fler tips här: Blöjfri bebis.

12. Om barnet eller barnen behöver sova varje dag kan man, om man vill, tajma så att de får sova i sjalen eller selen när man är på språng. De sover ju ofta gott när de är i kontinuerlig rörelse, de små. När vi var i Irland tog vi åtminstone en rejäl promenad varje dag. Då passade de minsta på att sova och vi fick härliga strövtåg.

13. Vill man vara lite snygg vid något tillfälle på resan kan man (om det är möjligt, förstås) se till att man har med något bärdon som alla bärare (om ni är fler än en) känner sig stiliga i. Här är vi på min sambos kusins irländska bröllop. Selen åkte fram och tillbaka mellan sambon och mig under dag och kväll.

14. Ammar ni, våga pröva att amma i sjalen eller selen.  himla superpraktiskt på resa. Tips finns bland annat här. Du kan flaskmata på språng i sjalen eller selen också.

Här är förresten en kort film som jag satte ihop efter vår Irlandsresa när jag var lite hög på kombon bärande, amning och Irland:

15. Fundera i förväg över valet av bärdon ur värmehänseende. Bärsele, onbuhimo (se exempel här) och meh dai (se exempel här) kan vara svalare val eftersom de är öppna på sidorna. Ringsjal kan också vara ett svalare alternativ.

Ringsjalen är perfekt om man snabbt vill kunna ta i och ur barnet och om man brukar natta i sjal. Det är i regel enkelt, tycker jag, att överföra ett sovande barn från ringsjal till säng eller annan sovplats.

Det finns ”vanliga” bärsjalar i alla möjliga tjocklekar och material också. Linsjalar kan kännas svala, till exempel (se föräldern Majas tips längre ned). Det finns också tunna trikåsjalar, alltså de elastiska bärsjalar som många har i början.

16. Välj med fördel bärdon som går att tvätta enkelt och som tål lite smuts.

17. Tvättar du en bärsjal på resan och sjalen känns stel och jobbig efteråt finns tricks för snabb uppmjukning: Gör hängmatta av sjalen åt barnen under ett bord, sitt på sjalen, sov på sjalen, dra den hårt över ett dörrhandtag, låt barnen leka dragkamp med den. Mjukmedel brukar sjalproffsen avråda från.

18. Ta en titt på råden här kring barnabärande i värme: Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips.

19. Ibland är det så varmt där man befinner sig att man närapå får dåndimpen av att bära barn tätt inpå sig. Att det känns för varmt, helt enkelt. Man kanske tycker synd om barnet, också, som verkar ha det svettigt i sjalen eller selen. Men är det väldigt varmt och vindstilla är det inte säkert att barnet skulle ha det så dramatiskt mycket svalare i en barnvagn. Steker solen, välj kanske hellre att vara ute när det inte är som hetast (det är ju ett bra tips överlag). Välj också promenadvägar där ni vet att går att gå i skugga.

Har ni barn som verkligen gillar sin bärsele eller bärsjal, kanske för att kunna somna gott, passa på att bära desto mer när kvällens svalka anlänt. Eller bär inne i ett luftkonditionerat hotellrum inför natten. Här finns tips om flytt av sovande barn från sjal/sele till säng.

Notera barnvagnen till vänster på bilden ovan. Detta var min första resa som förälder, till Cypern i juli månad. Släktingarna insisterade på att jag behövde ha barnvagn med på resan, men jag hade faktiskt klarat mig utan. Vid 3,5 månader tyckte lillan fortfarande att sjalen var överlägset bättre än vagnen på alla sätt och vis. Älskar ens barn att ligga i barnvagnen och sover stenhårt i den efter klockan 19 så att man kan käka middag på restaurang hela kvällen med vagnen vid bordet utan att barnet vaknar – ja då har man möjligen starkare skäl att ta med den på resa än vad vi har haft.

Jag har rest med små barn men kan inte påstå att jag är jätteberest. Så inför skrivandet av detta blogginlägg bad jag om hjälp i gruppen Bärsjalar! på Facebook. Där finns tusentals vana barnabärare och jag fick åtskilliga finfina resetips från dem – bland annat sådant som jag aldrig tänkt på själv. Här kommer ännu en omgång superbra tips (och skippa barnvagnen-argument) inför resan!

Maja:

”Vi har aldrig saknat vagn hittills. Jag tycker att bärsjal med 100 procent lin är svalast i varma klimat. Onbuhimo (ser till exempel ut så här, babybaby.se:s anm) är det bästa på flyg, tåg, buss, bil. Den är liten och hamnar inte på golvet så som en bärsjal gör.”

”En viktig grej vid längre resor är att ta in i beräkningen hur en kommer kunna tvätta. Vår Tula-bärsele ruttnade nästan i fuktigt, tropiskt klimat och det blev bara värre efter handtvätt då den inte torkade ens i solen. Så vi fick lämna den på tvätteri och bad om oparfymerat – och fick tillbaka en godisdoftande sele. Men den klarade sig från att ruttna. Linsjalen klarar sig alltid. Det är bra att komma ihåg att hänga den på vädring när den inte används.”

Annamaria:

”En tunn kort sjal virad runt halsen ger fria händer att hålla jämna steg med snabbfotad liten person – och kan snabbt förvandlas till åkdon när benen blir trötta.”

”En bärsjal storlek fyra (cirka 3,7 meter lång/babybaby.se:s anm) ger stora variationsmöjligheter. När en bär sitt barn har de vuxna stor frihet att göra vuxengrejer medan barnet sover. Till exempel dricka gott kaffe eller prova kläder! Här provar jag byxor med barnet på och chansar på överdelar (se nedan).”

”Minst ett bärdon på resan måste vara oömt och inte något en är rädd om. Barnet kan behöva bäras på stranden eller smutsig och sölig efter mat. Jag har alltid ull- och silkekläder med för att bära i, oavsett värme eller kyla. Ull och silke tempererar och är smutsavvisande. Jag har med en liten flaska Dr Brönner oparfymerad tvål för att handtvätt vid behov. ”

”På senaste resan var barnet 2,5 år. Då var det ovärdeligt att erbjuda bärsjalen som transportmedel i folkvimlet och trafiken i en storstad.”

Geraldine:

”På våra senaste resor har vi inte haft vagn alls utan bara vår Tula-bärsele. I Vietnam i januari med en treåring var det inga längre sträckor att promenera, förutom när vi åkte till safariparken. Den var stor, så han orkade inte gå runt hela tiden för egen maskin. Då fick han åka på ryggen. Saknade inte vagn en sekund! Så väldans skönt att slippa åbäket också, ett kolli mindre liksom!”

Sara:

”Vi har bara rest utan barnvagn, förutom en gång när vi trodde att stora barnet skulle sova i vagnen. Efter det har vi bara burit. Nu är vi i Kambodja och Vietnam och ta sig upp på vissa tempel i Angkor Vat är osäkert utan bärdon. Vår minsta är fyra år, så nästa år hade nog funkat. På bilden är vi vid ett tempel som man når via en jättelång smal brygga. Det var ganska trångt att mötas gående, så det hade inte varit så bra med vagn.”

Maria:

”På tåg är bärsjal outstanding. 27 timmar på tåg till Björkliden med en knapp tvååring hade inte gått utan sjal. Inte toppbestigningar i svenska fjällen heller!”

Vad säger du om bärstol till fjälls?

”Jag har aldrig kunnat bära i bärstol. I en bärstol sitter barnet så långt från mitt gravitationscentrum att jag upplever det väldigt svajigt. Inget för snubbliga fjällstigar. Man får i och för sig med packning i bärstolen. Men utrymmet för packning sitter ofta under barnet, även det långt från ens egen tyngdpunktscentrum. Så jag tycker att det inte blir bekvämt. Ergonomin för barnet blir också bättre i bärsjal eller en bra bärsele. Bärsjal eller bärsele på ryggen och liten ryggsäck på magen är bättre för mig än en bärstol.”

Kisspaus för treåring, ryggtur för ettåring.
Bära två – bra för flåset…
…och roligt (en stund).

Sist ett tips på en grej som jag inte har testat, men som jag önskar att jag hade införskaffat för länge sedan: Vattensjal.

Jag har nämligen åtskilliga gånger saknat en, till exempel i simhallen och på resor där vi har badat. Vattensjalar är bärsjalar i lätta och snabbtorkande material. Supersmart, tycker jag, om man vill ha ett litet barn i tryggt förvar vid pool eller hav och slippa belastningen av att bära i famnen under långa stunder. Här Här är en.

Vad säger ni som har rest med små barn som inte orkar gå själva hela tiden – klarar ni er utan barnvagn eller kan det vara värt att släpa med den? Alla barn, föräldrar och resor är ju olika. Jag vill höra era erfarenheter! Kommentera gärna längre ned.

Varmt tack till er, nämnda och ej nämnda, som hjälpte mig med tips i det här ämnet i gruppen Bärsjalar! på Facebook!

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele eller bärsjal

Tipslista: Så kan du lägga ned ett barn som somnat i bärsjal eller bärsele – utan att väcka barnet
Video: Amningsräddning av misslyckad förflyttning från bärsele till säng (3 min)

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Att läka amningssorg genom att bära barn
Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

8 reaktioner på ”Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips inför resan med bärsjal eller bärsele”

 1. Många bra tips! Vi har ännu bara rest med bil och då var det enkelt att ta med vagn också. Kort resa och ett barn så vi kunde klämma in allt i bilen 🙂 skulle vi flyga hade jag nog helst sluppit vagn.

 2. Hej!

  Är så nyfiken på hur du gjort för att söva storasyskon? Och mera om bärande och ny graviditet.

  Om du vill ha tips på nåt att skriva om 🙂

 3. Tack för bra tips. Har tvillingar så ska öva på att få upp en snabbt på ryggen framöver! Än så länge går de inte… undrar om sjalen som AnnaMaria har runt halsen och förvandlar till bärjsal vad de är för sjal? Verkar ju superbra.

  1. Hej igen Ylva!
   Nu har jag frågat Annamaria om sjalen som du frågade om och hon svarar så här:
   ”Sjalen är Artipoppe The Wild Leopard i storlek 4. Den är tunn nog att vika ihop i väskan och stark nog för en 2,5-åring. Silke och bomull.”
   Jag passade också på att fråga Annamaria vilka knytsätt som hon har använt sig av med denna sjal. Svaren är: Robin’s hip carry, enkel ryggsäck och Giselle’s back carry.

 4. thanks for posting such a educational videos. i have a request. Can you make tandem nursing videos. it will be very helpful for my wife. wife hope to tandem breastfeed. Thanks.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *