Video: Amningsräddning av misslyckad förflyttning från bärsele till säng (3 min)

FÖRÄLDRATRICKS. I en tidigare text radade jag upp mina 13 bästa tips för att framgångsrikt förflytta ett sovande barn från bärsjal eller bärsele till säng eller barnvagn. Här visar jag ett sätt att rädda en dylik förflyttning när denna inledningsvis går helt åt pipsvängen.

För ibland vaknar barn vid försök till nedläggning från bärsjal eller bärsele, så är det bara.

Som idag. Tvååringen och jag fick en underbar bärsele-tur tillsammans hem från förskolan. Barnet tittade på våren och somnade sött i selen. Jag mös. Men när jag så varsamt jag bara kunde skulle köra ”transfer” av barnet till sängen hemmavid gick det inte så bra. Inte inledningsvis, i alla fall.

Barnet vaknade och gnydde ”mamaaa” och började veva med armar och ben. I sådana lägen svär man lite inombords, särskilt om man tänkt ljuva tankar under en lång stund innan om den där koppen hett kaffe i köket, ensam och i tystnad.

Men det behöver inte vara kört för att barnet vaknar till! Inledande fiasko kan vändas till framgång om en är kvick, rådig och har lite flyt. Det visar jag i denna lilla video – som egentligen var tänkt att visa framgångsrik förflyttning från bärsele till säng med ett barn som fortsätter att sova (så blev alltså inte fallet).

Ammar du, ta fram supervapnet bröstet, illa kvickt. Docka bröst till barn. När barnet verkar ha somnat om, lirka dig försiktigt loss och avlägsna dig sakta, sakta. Om barnet börjar röra på sig i processen, lägg en eller ett par händer på barnet till dess att barnet lugnar sig igen. Lite tålamod brukar ge utdelning, var inte för snabb.

Ammar du inte, ligg ned bredvid barnet en stund. Lägg en arm eller hand på barnet om barnet lugnas av det. Napp kan funka det med. Nappen brukade vara en pålitlig räddning i dylika lägen med vårt äldsta barn som inte ammades så länge men som bars i bärsjal jämt – och som man ibland ville lägga ner för att få en stunds paus.

Ammar du och kämpar med att få upp mjölkproduktionen – se en sådan här ”misslyckad” förflyttning från bärsjal eller bärsele till säng som en möjlighet! Ju mer man ammar (eller pumpar), desto mer mjölk blir det ju i brösten. Bebisen kommer troligen att vilja ha bröstet om han eller hon vaknar till på detta sätt i sängen. Även barn som är struliga med amningen kan glatt amma lugnt och fint i ett sådant här halvsovande läge, så detta är ett gyllene tillfälle om du vill amma mer men barnet inte alltid är så lätt-ammat.

Ps. Varför tog jag inte på mig rätt sorts skor idag? Skor som behöver knytas är så opraktiska vid bärande i bärsjal och bärsele, särskilt vid bärande på mage. Bara att knyta upp skorna när jag kom hem höll på att väcka mitt sovande barn. Det är mycket bättre med stövlar eller skor som inte kräver knytning utan som man bara sparkar av sig.

Ps 2. Så här, se nedan, såg det ut efter en förskolehämtning ett par dagar senare. Gick lite bättre då 🙂

Mer på babybaby.se om bebisar och sömn:

Tipslista: Så kan du lägga ned ett barn som somnat i bärsjal eller bärsele – utan att väcka barnet

Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)
Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Mer om att bära barn i bärsjal och bärsele:

Att läka amningssorg genom att bära barn

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele eller bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om amning:

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Video: Toa-amning (amning, the true story, 1)

Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Föräldratankar:

10 saker jag velat säga till mig själv innan jag fick mitt första barn
Supersjalmormor!

En reaktion på “Video: Amningsräddning av misslyckad förflyttning från bärsele till säng (3 min)”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *