Dubbelbärande på Skansen.

Bärsele eller bärsjal?

Det är nog rätt ovanligt att man bär en unge fram och en bak, som på bilden ovan. Jag vet tvillingföräldrar som regelbundet bär sina barn så. Vi har bara gjort det vid enstaka tillfällen, för att det är skoj och för att det äldre syskonet har bett om det.

I ett tidigare inlägg skrev jag om varför vi har valt att kånka runt på våra barn i diverse typer av bärredskap, som bärsjal och bärsele.

Vad är då bäst till bebisen, sjal eller sele? Ja, det beror på vad man är ute efter och det gamla vanliga ”tycke och smak”. Vi äger båda varianter men har mest använt bärsjalar. De är skönast att bära i, tycker både min sambo och jag.

Här är poängerna med bärsjal respektive bärsele, väldigt enkelt och ur min synvinkel:

Bärsjalar, fördelar:

Trikåsjal (av märket Babylonia Tricot Slen).
Trikåsjal (av märket Babylonia Tricot Slen).
 • Det mysigaste alternativet till en liten bebis. Går att använda från dag ett. De flesta som vill använda bärsjal till ett spädbarn skaffar sig en så kallad trikåsjal som är gosig och elastisk i tyget. Med den känns det som om man bär sin lilla plutt inuti den mjukaste och mest följsamma flanelltröja. Varning för intensivt rus av må-bra-hormoner!
 • Kräver inga tillbehör (de flesta bärselar har någon form av spädbarnsinsats som man använder innan bebisens ben kan dingla fritt från knävecken i selen).
 • Är, i mitt tycke, det överlägset mest ergonomiska alternativet för bäraren. Knyter jag en lite stadigare sjal (en så kallad vävd sjal, mer stum i tyget än en trikåsjal) lagom tajt och på ett hyfsat korrekt sätt kan jag bära ett barn på sju-åtta kilo på min mage i timtal utan att få ont någonstans. Och då har jag ändå en känslig rygg på grund av reumatism.
 • Det går att välja vilket märke som helst, kroppsform och längd spelar inte så stor roll. Eventuell partner kan utan problem dela bärsjal med dig trots att ni ser helt olika ut. En bärsjal är anpassningsbar på ett vis som en bärsele knappast kan slå.

Bärselar, fördelar:

Bärsele (av märket Boba).
Bärsele (av märket Boba).
 • Lite enklare för nybörjaren. Du klickar fast ett spänne i midjan, ett bakom nacken och justerar kanske axelremmarna en smula. Sedan är det klart. En bärsjal är ett långt stycke tyg som man knyter på ett särskilt vis. Det kan ta några försök – fem försök, enligt min sambo – innan man har fattat galoppen och fått in grundläggande snits. Selen lär man sig aningen snabbare.
 • Enkel att använda när man är på språng och snabbt vill kunna sätta fast eller ta ut barnet, som när bebisen ska ut ur bilen och man inte vill mecka med sjal på parkeringen. En trikåsjal kan man förvisso ha redan färdigknuten – bara att stoppa i bebisen med några enkla grepp – men med bärsele går det i regel lite fortare.
 • Lättaste alternativet att börja med för den som vill bära på rygg när bebisen har blivit äldre och stark i nacken. Att ha barnet på den egna ryggen är fantastiskt praktiskt på alla möjliga sätt och väldigt underhållande för barnet. Det går jättebra att bära på rygg i en stadigare bärsjal men det kräver mer övning.

Det finns flera varianter av långa bärsjalar. Framför allt brukar man skilja mellan nämnda trikåsjalar, som passar bäst när bebisen är liten och lätt, och ”vävda sjalar” som är lite stummare i tyget och avlastar bättre när barnet blivit så stort att trikåsjalen känns svajig.

Vävd sjal (av märket Ellevill).
Vävd sjal (av märket Ellevill).

Utöver det finns kortsjalar, som knyts lite annorlunda, och ringsjalar som man inte knyter alls. Det finns även hybrider mellan sjal och sele, till exempel något som kallas mei tai. Ovanpå det har olika märken av bärselar och bärsjalar lite olika finesser och egenskaper.

Det är något av en djungel, kort sagt. Jag går inte djupare in i den nu utan avslutar bara med att lista några märken som vi har använt och haft glädje av – som en första möjlig riktning för novisen att själv sökare vidare från.

Bärsjalar som vi har tyckt om:

 • Babylonia Tricot Slen (trikåsjal)
 • Moby Wrap (trikåsjal)
 • Aldoria (finns både som trikåsjal och vävd sjal. Vi har gillat den vävda mest)
 • Ellevill (vävd sjal)
 • Girasol (vävd sjal)
 • Calin Bleu Gauze (vävd sjal, supertunn)
 • Hoppediz (vävd sjal, finns både som tjock och supertunn. Den tjocka varianten lämpar sig i mitt tycke bra för tyngre och större barn)
 • Didymos (vävd sjal)
En bärsele för lite större barn (märke: Tula Toddler).
En bärsele för lite större barn (märke: Tula Toddler).

Bärselar som vi har tyckt om:

 • Boba (vi har en lite äldre modell som heter ”2g”)
 • Tula Toddler (bärsele till större barn, 1,5 år och uppåt ungefär)
 • Beco Gemini (funkar från det att barnet är pyttelitet, utan spädbarnsinsats. Enklast att amma spädbarn i av de selar som jag har provat, på grund av att axelbanden är lätta att lossa på och spänna åt igen)
 • Manduca
 • Ergo Baby

Fler lästips nedan!

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att svinga upp barnet på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

 

5 reaktioner på ”Bärsele eller bärsjal?”

 1. Hej!

  Tack för all bra information på din webbplats! Vilken ringsjal skulle du rekommendera till en nybörjare och har du tips var man kan köpa ringsjalar? Vårt barn är snart 7 veckor, men redan relativt stor och stadig (6-7 kg).

  Emma

  1. Tack så mycket! 🙂 Jag har bara ägt en enda ringsjal så jag är nog inte den bästa att fråga. Om du är på Facebook rekommenderar jag gruppen Bärsjalar!. Där kan man be om hjälp med allt möjligt. Det finns en köp- och säljgrupp där också. Begagnade sjalar kan ibland vara att föredra eftersom de är mjukare när de blivit ”ingosade”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *