Video: Amning i ringsjal (10 min)

I den här videon får du se amning i så kallad ringsjal, en typ av bärsjal som i många lägen är väldigt praktisk, särskilt när man snabbt vill få upp barnet. En ringsjal knyts inte, utan justeras med hjälp av två enkla ringar.

Amning i ringsjal av 20 dagar gammal bebis.
Amning i ringsjal av 20 dagar gammal bebis.

Jag visar här amning i ringsjal av både en nyfödd och en ettåring. Det är samma barn och samma sjal, fast med ett år mellan inspelningstillfällena.

Jag är inget superduperproffs på samtliga tricks och teknikaliteter när det gäller bärande. I sekvenserna med den pyttelilla bebisen som ammas i ringsjal i videon lyckades jag inte breda ut tyget över min axel, till exempel. Det är annars bra att göra för att det ska bli bekvämt för en själv (bebisen påverkas inte alls).

Men det blev faktiskt helt ok bekvämt ändå. Och att amma gick alldeles strålande, likaså att greja lite med middagen under tiden – det framgår av videon.

Först tänkte jag inte använda det här videomaterialet på bloggen för att jag tänkte att det inte såg helt hundra ut, i alla fall inte om man jämför med proffsens bilder och videor, där de sprider ut tyget så fint över sina axlar när de placerar sina barn i ringsjal – se länkar till experternas videor längre ned i denna text.

Men sen tänkte jag att det kanske ändå finns en poäng i att visa upp det icke-perfekta? Typ: Titta, det går jättebra att amma din bebis i ringsjal även om du inte är värsta proffset!

babybabyse_amma_ringsjal_4

För jag utsatte ju inte mitt barn för något dåligt på något vis. Det enda som hade kunnat hända med det där ej utbredda tyget över axeln är att det hade börjat bli lite obekvämt för mig själv efter en 20-30 minuter eller så. Men då var amningen redan avslutad.

babybabyse_amma_ringsjal_2

Kolla gärna på videon. Kanske kan du få lite inspiration? För det är ruskigt praktiskt med ringsjal – oavsett om du ammar eller inte. När man fått snitsen kan ringsjalen snart kännas helt ovärderlig! Detta är det bästa med ringsjal, enligt min mening:

  • Det tar inte många sekunder att få in barnet i den. Vilket är superpraktiskt till exempel när barnet vaknar mitt i natten och snabb upptagning i bärsjal förmodligen är det mest effektiva sättet att få barnet att snabbt somna om. Eller när man lagar mat och barnet vill upp (tänk dock på att inte utsätta barnet för risk för stänk eller risken att få varm mat eller vätska på sig, självklart). Eller när man ska gå en kort sträcka mellan bilen och det ställe man ska till och armarna inte räcker till för att bära barnet i famnen.
  • Ringsjalen är enkel att amma i! När du väl lärt dig grunderna, till exempel via länkarna längre ned i texten, är ringsjalen perfekt för amning eftersom det inte finns en knut och metervis med tyg att joxa med. Du kan också mata med flaska när bebisen sitter i ringsjal, det har jag gjort massor med gånger (med första barnet).

babybabyse_amma_ringsjal_7

  • Ringsjal tar väldigt lite plats i väskan och i garderoben.
  • Det är lätt att framgångsrikt överföra sovande barn från sjal till säng med ringsjal (även om jag i videon i detta blogginlägg visar både ett lyckat och ett mindre lyckat försök).
Amning i ringsjal med sittande barn.
Amning i ringsjal med sittande barn.

babybabyse_amma_ringsjal_8

Här är en video om att sätta en nyfödd i ringsjal och här är en video med ett något större barn. Båda är på engelska, men det går nog rätt bra att förstå dem även om man inte är jättebra på engelska. I den senare videon visas hur du får in tyget bra under bebisens rumpa så att barnet sitter bra och stadigt och med knäna lagom högt. Just detta tyckte jag var svårt att få kläm på i början när jag bråkade med min nyinköpta ringsjal. Båda filmerna är gjorda av en person som har utbildat sig i att instruera andra kring bärande i bärsjal och bärsele. Wrapping Rachel kallar hon sig på Youtube.

Mer på babybaby.se om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *