Tipslista: Så kan du lägga ned ett barn som somnat i bärsjal eller bärsele – utan att väcka barnet

FÖRÄLDRATRICK. Här är mina 13 bästa tips för att flytta sovande barn till sängen eller vagnen till utan att väcka barnet. Jag tänker alltså på ett barn som somnat i bärsele eller bärsjal. Längst ned i detta blogginlägg kommer en video också.

Att överföra sovande barn på det här viset kan vara väldigt praktiskt. Igår var vi ute, till exempel. Alla har varit krassliga på sistone och lillen, två år, ville bäras till lekparken.

”Sitta i aalen!” sa han i hallen innan vi skulle gå – och drog ut den gröna bärsjalen ur garderoben. Inte mig emot. Det är gosigt att bära och dessutom var det sovdags för den lille. Han somnade också fort i sjalen. För att jag skulle kunna leka obehindrat med storebror i parken fick lillebror förflyttas till dubbelvagnen, som fått hänga med till parken bland annat för detta ändamål.

Att bära barn på ryggen är ofta mer praktiskt i sådana här lägen, tycker jag. I alla fall när barnet inte är pyttelitet längre. Då kan barnet somna på ryggen och sova vidare där medan man själv har händerna fria. Men denna dag ville lillen absolut sitta på magen.

Här är mina 13 bästa tips för framgångsrik förflyttning av barn som somnat i bärsjal eller bärsele – samt några andra närliggande tips!

1. Gör sovplatsen så mysig som möjligt. Ibland, gissar jag, vaknar barn efter nedläggning på grund av den plötsliga temperaturförändringen. Det var ju så varmt och gosigt mot den vuxnes kropp och plötsligt hamnar man på ett betydligt svalare underlag. Här har jag lagt en favoritkudde i vagnen och är beredd med mysiga filtar. Hemma kan en varmvattenflaska hjälpa till värma upp sovplatsen före nedläggning – till exempel.

2. Blir det onödigt bök att helt avlägsna bärsjalen eller bärselen? En trikåsjal har man oftast kvar på kroppen när man tagit ut barnet, men ibland kan man behöva knyta upp för att kunna lägga ner, som i vårt fall igår med vår gröna vävda bärsjal. Lägg i så fall förslagsvis ned både barn och bärdon. Barnet kan sova vidare på selen eller sjalen. De selar vi har använt – Tula, Boba, Ergobaby, Manduca – har i alla fall varit mjuka nog att lägga ett barn på. I den här videon visar jag hur jag lägger ner barn plus sele i sängen. Han sov en lång stund sedan, så pass länge att jag hann knåpa ihop videon:

I parken hade vi lång bärsjal, inte bärsele. Men det var ändå enklast för mig att lägga ned hela rasket på en gång, barn plus sjal. Som synes släpar sjalens ändar i marken, men det gör mig inget. Denna bärsjal kostade inte många hundralappar och är smutstålig och lättskött (100 procent bomull). Blir den synligt smutsig slänger jag bara in den i maskinen. Så det är ett tips: Kommer du vilja överföra från sjal till annan bädd utomhus med en lång bärsjal som ska knytas upp, välj en lättvättad sådan. Sjaländar har en tendens att hamna på marken.

3. Om du ändå lägger ned barn plus sjal samtidigt kan du vid behov bädda in barnet i sjaltyget, som på bilden. Tyget är redan lite uppvärmt vilket minskar risken för uppvaknande på grund av ”kallchock”. Om barnet är litet är det viktigt att säkra tygändarna så att barnet inte kan råka dra tyg över mun och näsa i sömnen. Man kan pilla in och säkra tyg under barnet i vagnen, i springor mellan madrasser, under babynest med mera. Detta är särskilt viktigt om du inte har konstant uppsikt över barnet. Har du hela tiden koll är du på den säkra sidan, då märker du ju om något händer.
Att stoppa om barnet lite grann efter nedläggning så att barnet ligger lite ”ombonat” kan också funka, tycker jag. Då vaknar inte barnet lika lätt av sitt eget flaxande.

4. Gör det riktigt mysigt, särskilt utomhus om det är kallt. Det var lite småruggigt i luften igår, så jag hade en tjock filt i beredskap. Åkpåse funkar säkert bra det också (vi har aldrig haft någon, så jag saknar erfarenhet av just det).

5. Råkar barnet vakna till under förflyttningen? Händer den bäste. Lägger du barnet i en vagn, rulla fram och tillbaka och se om barnet somnar om. Det funkade för oss igår, där i parken. Har du lagt barnet i ett babynest kan du ta upp babynestet och vagga nest plus barn fram och tillbaka i famnen.
Har barnet överförts till en mer stationär plats, som en säng, kan du testa med bröst (om du ammar) eller napp en stund för att få barnet att sluta ögonen igen. Kolla video här: Amningsräddning av misslyckad förflyttning från bärsele till säng (3 min).

6. En nyckel till lyckad förflyttning är tidpunkten! Det är min erfarenhet efter tre barn som alla i sitt tidiga liv behövt sövas ganska aktivt, i bärsjal eller bärsele, för att överhuvudtaget kunna sova på dagen och somna för natten.
Våra barn har varit säkrast att ta ur sjal/sele och lägga ned i säng/vagn 10-15 minuter efter insomnandet. Inte tidigare, inte senare. I det lilla tidsintervallet verkar sömnen ha varit som djupast. Visst har det hänt att de slagit upp ögonen även under förflyttningar i det ”gyllene” tidsintervallet, men då har de ofta somnat om igen efter bara ett fåtal sekunder.

7. Har du väntat precis lagom länge enligt konstens alla regler, lägger ned ett sött sovande barn, krånglar dig loss och möts av detta (se bild nedan): Skitglad unge, pigg som en mört och strålande som en sol? Med absolut noll avsikt att sova vidare? Det händer oss alla. Förflyttnings-fail, alltså. Njut av din glada bebis. Det kommer fler tupplurschanser.

8. Att lägga ned sovande bebis från ringsjal innebär minimalt med meck. Har du behov av daglig nedläggning från bärdon till annan sovplats, testa ringsjal! Det kan ta ett antal försök innan man blivit lord of the ringsjal, men när man fått in den rätta knycken är den ovärderlig! Här en instruktionsfilm, från BäraNära, om hur man använder ringsjal med en liten bebis.
Den största fördelen med ringsjal, som jag ser det, är hur enkel den är att ta på och av och det är ett gigantiskt plus när bebis somnat och man vill störa minsta möjliga. Lättast, tycker jag, är att lossa på sjaltyget med hjälp av ringarna och sedan låta den slappa ringsjalen hänga med barnet ned i bädden. Det kan göras på lite olika vis, prova dig fram. Som förut: Är barnet litet, säkra lösa tygändar i så att bebisen inte kan råka dra tyg över sitt ansikte i sömnen.

9. När barnet ligger i sängen, vänta gärna några sekunder innan du smyger dig ut. Om barnet börjar röra på sig lite oroligt i sömnen med ögonen fortfarande slutna, lägg en hand eller par händer över barnet. Eller lägg dig bredvid och andas lugnande mot barnets kind, så att barnet känner din närvaro. Det kan få barnet att slappna av och återvända till den djupare sömnen. Sen kan du smyga ut.

10. Vill det sig ändå inte riktigt och barnet verkar sova oroligt där i sängen, lägg dig bredvid och ta en lur du också – om det är möjligt, alltså. Bara att man själv ligger tätt intill verkar kunna förlänga många bebistupplurar. Erbjud bröst eller napp eller vad som nu lugnar. Eller bara vila där, så nära ditt barn att barnet kan känna din andhämtning och vet med sig att du finns där, med all den trygghet som den vissheten ger.
Vår minsting sov alltid lugnt på dagen om man låg och snusade på hans huvud – se video här.

11. En trikåsjal (elastisk bärsjal), med standardknytet för en sådan, kan ibland vara lite krånglig att få av sig utan att väcka bebis på kuppen. Här är ett tips: Dra först ned det så kallade smokingbältet helt, alltså det tyglager som är ytterst över barnets rygg när du knutit klart. Dra ned tyglagret helt, ända över barnets fötter. Vagga och gunga mjukt i famnen om barnet verkar bli stört. Vänta till barnet är helt lugnt och stilla. Då kan du kränga av dig de diagonala tygstyckena genom att dra ner dem över vardera axel. Som när man drar av sig en morgonrock, ungefär. Sedan kan du lägga ned barnet.

12. Ett annat trikåsjalstips, om du vet redan när du knyter sjalen att du kommer att vilja lägga ned ett sovande barn, är att knyta med smokingbältet innerst och de diagonala tygen ytterst. Då är det enklare att knyta upp sjalen utan att störa barnet, tycker jag. Här finns instruktionsvideo från Wrap you in love om hur man kan knyta på detta vis med en liten bebis. Jag har visat lite ”nedläggning” i denna stil i den här videon (titta mot slutet): Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min).

13. Vill det sig ändå inte? Bebis vaknar och slår upp sina stora ögon så snart ni lagt ned honom eller henne? Lugn, bebis gör precis som hon eller han ”ska” göra. Spädbarn är liksom programmerade till att vakna när de märker att de är ensamma. Det gäller inte bara barn som somnar i bärsjal eller bärsele, utan bebisar överlag. Det tillhör deras överlevnadsinstinkt.

Men kom ihåg att det blir enklare med tiden! Det är min erfarenhet, i alla fall, och många andra föräldrars också. En del säger att det börjar bli lättare att lägga ned ett sovande barn från famn/sjal/sele efter cirka tre månader. Jag tycker att det var en avsevärd förändring runt fem-sex månader. Då började våra barn sova mer stabilt dagtid och behövde inte nödvändigtvis sövas med sjal eller sele. Förflyttning från sjal eller sele till säng eller barnvagn var för det mesta lyckade procedurer med bibehållen sömn. Förändringen skedde inte över en natt, men vid någon tidpunkt märkte man att ens unge börjat sova som en liten gris vissa dagar och inte vaknade trots blixtar och dunder och en granne som skaffat sig en borrhammare. Sömnen tog ytterligare ett steg mot det mer robusta hållet runt året, som jag minns det.

Här är en video där jag har satt ihop några klipp som jag har spelat in med vår minsting. Jag visar några varianter av hur jag har gjort för att lägga honom i sängen hemma när han somnat i bärsjal. På videon syns trikåsjal, vävd sjal (mindre elastisk än trikåsjal) och ringsjal.

Slutkläm – för att jag inte kan låta bli:  Livet som förälder till ett spädbarn blir lättast, tror jag, om man från början utgår från att barnet inte kommer att vilja sova för sig självt i samma utsträckning som man själv kanske skulle vilja – och att barnet allt som oftast inte kommer att gilla förflyttningar från famn, bärsjal eller bärsele till säng eller annat ensamt sovställe.

Det är en ganska realistisk utgångspunkt, faktiskt. För så här är väldigt många små barn. Det är deras natur att söka den trygghet som nära kroppskontakt med en älskad vuxen ger.

Jag tror själv inte ett dugg på att försöka ”träna bort” denna längtan hos ett litet barn, som en och annan fortfarande förespråkar. När barnen är små gäller det, i den mån det är möjligt såklart, att bara hänga med och försöka erbjuda den närhet som efterfrågas. Då, tror jag också, blir allt faktiskt bara lättare i längden för alla inblandade.

Ps. Lillen sover sött i dubbelvagnen – nu ska man bara lyckas få med sig den där lille cyklande krabaten hem också. Kanske gårdagens största utmaning i parken!

Mer om att bära barn i bärsjal och bärsele:

Att läka amningssorg genom att bära barn

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele eller bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

3 reaktioner på ”Tipslista: Så kan du lägga ned ett barn som somnat i bärsjal eller bärsele – utan att väcka barnet”

 1. Hej!
  Kan bara tillägga att vår tjej började sova mycket oroligare när hon var ca 2 mån. Innan dess sov hon bra i vagn och på mage inne. Då blev det sjalgung inomhus. Vid 3 mån vaknade hon vid minsta ljud så då började vi gå skogspromenader varje vila, detta gör vi ännu vid 5 mån.
  Ljud har hon börjat störa sig litet mindre på nu och hon sover nästan alltid förbi den där ödesdigra halvtimmen – särskilt om man ”råkar” snava på en rot vid 20 min 🙂
  Meddelar sen när hon börjar sova riktigt lugnt.
  Magknipet har börjat lugna i sig något och hon verkar börja förstå hur man gör för att få ut pruttar.

  1. Det låter mysigt med skogspromenader :-). Tack för rapport! Alltid intressant att höra hur det är för andra.

   Så hon sover lättare förbi ”halvtimmesskarven” om det blir en liten störning runt 20 min, förstår jag rätt då? I så fall känner jag igen det! Om vår äldsta vaknade till när man la ner henne från sjal till säng 15 minuter efter insomnandet och hon sedan somnade om – då var det som om man tryckt på nån reset-knapp. Med extra effekt, dessutom. Då kunde den lilla lättväckta bebben ibland sova i upp till 1,5 timme non-stop där vi lagt ned henne.

   1. Jo precis 🙂 De är konstigt beräknerligt oberäknerliga 😀 Nattningen fixar vi för tillfället så att hon får snutta en timme vid bröstet medans jag och maken har ”egentid” i soffan. Efter den här timmen kan vi lätt lägga henne i sängen som står i anslutning till vår och hon sover vidare i 3-7 timmar. Alltså vad skulle man göra utan superkrafter som amning och sjal?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *