Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)

”Videobeviset: Så förlänger du bebisens tupplur”, skulle jag också kunna kalla det här blogginlägget. Med glimten i ögat, förstås. Det finns flera bra skäl till att krypa ned och vila en stund med ett barn som har somnat. Här är de främsta:

  1. Barn mår bra av närhet. Det vet forskarna och det vet alla som har umgåtts med barn.
  2. Vuxna mår bra av närhet. Det vet forskarna och det vet alla som har umgåtts med vuxna.
  3. När man är nybliven förälder är det bra att ta alla chanser att vila på dagen. Kan man eller vill man inte sova kan man till exempel läsa eller lyssna på radio.
  4. Chansen ökar rekordartat att bebisen sover längre än vad som annars hade blivit fallet.

I videon här har jag filmat hur min bebis lugnar sig och somnar om när jag ligger nära honom i sängen. I videosnutten ”snusar” jag på min bebis huvud för att få honom att sova vidare, men det kan räcka med att bara ligga bredvid. Sovande bebisar har något slags osviklig super-radar för om man är där eller inte. Hade jag inte legat nära och snusat på min bebis när jag spelade in den här filmsnutten kan jag nästan lova att han hade sovit max en halvtimme istället för den en och en halv timme som jag tror blev facit.

Obs! Vad gäller andra än min egen familj generaliserar jag naturligtvis. Barn kan ha olika stora behov av fysisk närhet. Det finns barn som sover bäst för sig själva. Det finns de som sover gott nära en vuxen men som sover gott ensamma också. Det finns vuxna som inte mår bra av massor med kroppskontakt. Det finns vuxna som i normalfallet gillar kroppskontakt, men som i föräldraskapets början får en tillfällig närhetsöverdos och gärna tar chansen att få ha kroppen i fred en stund. Gör såklart det som passar dig och ditt barn allra bäst!

Man kanske annat att göra än att ligga i sängen halva dagen? invänder kanske någon.

Ja, man kan definitivt ha annat att göra. När man till exempel har fler än ett barn i hemmet är det närmast en svåruppnåelig lyx att få en ostörd sovtimme med ett barn på dagen. Det jag menar är om man har tid och möjlighet – och vill.

babybaby.se_samsovning_1

Men det här är väl knappast något nytt? Alla vet väl att bebisar brukar sova bättre om man gör dem sällskap i sängen? invänder kanske någon annan.

På det skulle jag svara: 1) Alla vet inte. Själv hade jag en närmast obefintlig koll på hur bebisar funkar innan jag fick barn. 2) En del föräldrar, inklusive jag själv i början, tror att det på något sätt är lite ”fel” att hjälpa sitt barn att somna och att sova – och drar sig kanske för att göra sådant som att ligga och mysa med bebis under en tupplur på dagen.

Jag vill berätta om hur det var för mig när det första barnet kom och om hur jag var väldigt påverkad av normer om att inte ”skämma bort” barn med alltför mycket närhet i samband med sömn. Min poäng med hela detta inlägg är att uppmana andra nyblivna föräldrar att inte slaviskt följa andras tips och åsikter om barns sovvanor (ej heller tipsen i detta blogginlägg) om de inte vill.

babybaby.se_samsovning_5

Jag hade under min graviditet såklart läst en del på nätet om livet efter förlossningen. Bland annat hade jag, på till synes trovärdiga babysajter, fått veta att det nog inte var så bra att gosa alltför mycket med bebisen i sovsammanhang. Då kan man skapa dåliga sovvanor, var budskapet. Bebisen lär sig att endast kunna somna med en vuxen nära – och att bara kunna somna om med en vuxen nära. Inte bra. Då får man ett barn som aldrig lära sig sova ”på egen hand”. Och livet blir, på något sätt, väldigt besvärligt.

Vår nya lilla bebis, visade det sig, somnade inte automatiskt då hon var trött. I alla fall inte efter de första två veckorna. Nej, när hon var trött började hon med att stirra tomt framför sig. Efter ett tag gnällde hon, sedan grät hon och till slut skrek hon. Hon blev tröttare och ledsnare och till slut helt vansinnigt trött. Då kunde hon däcka av ren utmattning. Att hon i dessa lägen var fullständigt övertrött förstod vi nog inte riktigt alltid.

babybaby.se_tiredbaby_600x350

I barnvagnen stirrade hon också hålögt eller skrek när jag tyckte att det var sovdags, både ute och hemma. Jag fattade ingenting och höll på att bli galen för att jag inte förstod varför min bebis var så knepig.

De små stunder som dottern faktiskt sov vaknade hon i 9 fall av 10 efter exakt en halvtimme, då fortfarande trött och grinig. Jag fick henne till slut att somna ett par, tre, gånger om dagen efter att hon gråtit en stund i vagnen, som jag rullade fram och tillbaka över en tröskel. Jag hade läst att det var en ok grej att göra.

babybaby.se_samsovning10

Att söva i famnen eller bara lägga dottern i sängen – mätt och sömnig men fortfarande vaken, som råden lydde – fungerade mycket sällan. Då skrek hon också, oavsett hur trött hon var. Jag har skrivit om min kamp med att försöka få första barnet att sova i bland annat det här blogginlägget: Därför bär jag barn (egentligen).

Små kommentarer från omgivningen bidrog till min stress och osäkerhet. Jag fick höra att jag borde ”lära” mitt barn att ”barnvagnen är en trygg plats” – det vill säga att jag inte borde bära på barnet så mycket. Varför det var så otroligt viktigt att vid tre-fyra månaders ålder förmå barnet att gilla att läggas i barnvagn när bärsjal och bärsele funkade bra som transportmedel förklarades inte riktigt. Jag fick också uppmuntrande tillrop när jag för en gångs skull fick mitt barn att somna utan mig.

Jag vet att vårt dåvarande BVC också gav oombedda, generella, råd om att ”lära” bebis att somna ”själv” från tidig ålder, även om just vår sköterska aldrig tog upp detta med just oss.

babybaby.se_samsovning_8

Att söva vår nyfödda bebis i en bärsjal och sedan lägga mig med henne i sängen och vid tecken på ett för tidigt uppvaknande peta in napp eller bröst – den utomordentliga möjligheten föresvävade mig knappt ens den allra första tiden. Det hade ju dessutom varit något av det där ”förbjudna” – att ge barnet för mycket hjälp att somna vilket skulle leda till att hon aldrig skulle få några goda sovvanor överhuvudtaget.

Att natta med hjälp av amning var uteslutet med första barnet. Det hade jag nog gjort om det hade funkat, med amningen krånglade så mycket att det inte var ett alternativ. Våra yngre barn har jag nattat under långa perioder, kväll efter kväll, med amning till sömns i bärsjal. Fel, fel, fel, skulle somliga säkert säga.

Men nu vet jag att alla de här reglerna om att inte gosa och kramas för mycket i samband med insomning och sömn är rent nys – för vår del i alla fall. Det skapades inga mönster som vi senare kändes oss tvungna att bryta. Ju mer jag vågade göra som en del av de där experterna sa att jag inte borde göra – desto bättre sov bebisen och desto gladare blev jag.

babybaby.se_samsovning_6

På grund av mina egna erfarenheter och efter att ha pratat med väldigt många andra som också haft mycket fysisk närhet med sina bebisar i samband med sovande skulle jag nog våga säga följande:

Är det inte superviktigt för dig att få bebisen att somna och sova självständigt från ganska tidig ålder – låt bebisen sova på din arm, i din famn, i en bärsele, i en bärsjal eller bredvid dig i sängen om du känner för det. Du binder inte ris åt egen rygg genom att göra detta. Det vill säga, du förstör inget inför framtiden, du skapar sannolikt inte vanor som sedan aldrig kan brytas. Ditt barn kommer förmodligen inte behöva dig för att kunna somna som 15-åring.

babybaby.se_samsovning_7

Tvärtom är barn, särskilt bebisar, väldigt föränderliga. Det visste jag inte innan jag fick barn men det vet jag verkligen nu. Det som gäller idag behöver inte gälla imorgon. Bara för att bebisen idag bara vill somna i bärsjalen eller bärselen och bara vill ligga bredvid en vuxen behöver det inte gälla i morgon, eller om en månad eller om två månader. Fortare än man anar kommer den dag då barnet plötsligt somnar på egen hand och sover som en stock i två timmar med bara nallen som sällskap. Det är vår erfarenhet med tre barn, i alla fall.

Även om man på sikt vill att barnet ska kunna somna och sova utan en vuxen intill så kan man med det bästa samvete ge barnet närhet vid insomning och sömn under de perioder under bebistiden då barnet signalerar en stark önskan om just det – närhet.

För barn är inte bara föränderliga av sig själva, de är väldigt anpassningsbara också. De vänjer sig vanligen snabbt vid nya rutiner. De två av våra tre barn som går på förskola har till exempel aldrig haft några problem att somna och sova på egen madrass på förskolan, trots att de i princip alltid somnar med oss vuxna hemmavid. En sak gäller hemma, en annan på förskolan – det har våra barn väldigt snabbt tagit till sig.

En lur med lillan.
En lur med lillan, drygt ett år gammal.

Tyvärr tog det nog ett helt år innan jag helt slutade ha något slags dåligt samvete över att jag varje dag och varje kväll hjälpte mitt barn att somna med hjälp av en bärsjal, som visade sig vara det överlägset bästa söva barn-tricket. Jag sövde för natten i sjal och la ner bebisen i spjälsängen – en sådan där med öppen långsida – efter att hon hade somnat. Vaknade hon till under kvällen gick jag in i sovrummet och höll hennes hand en stund. Då brukade hon snabbt somna om. Hon sov i regel väldigt gott under resten av kvällen och natten.

Varför hade jag så länge en diffus känsla av dålighet över detta tillvägagångssätt som funkade så himla bra för oss när jag väl kommit på det? Det fanns ju enbart vinster: Nöjd bebis som somnade när hon var trött och nöjd förälder som slapp slita sitt hår.

babybaby.se_samsovning_9

Jag blir faktiskt ledsen när jag tänker på hur påverkad jag var av budskap som inte passade någon av oss. Jag önskar att jag vågat ”skämma bort” vår bebis med ännu mer närhet under hennes första levnadsår. Det hade blivit ännu mindre gråt för både henne och mig då. Och allt hade blivit både mysigare och enklare. Jag önskar också att min sambo hade kunnat vara med oss mer – han var borta under en lång period under vår dotters första levnadsår i väntan på ett svenskt uppehållstillstånd. Min sambo har nämligen visat sig vara helt immun, som grundläge, mot de normer och åsikter som jag nämner i det här blogginlägget.

babybaby.se_samsovning_4

Men det är långt ifrån alla så kallade experter som anser att barn tidigt måste ”lära sig” att somna och sova ensamma. De som har ett annorlunda synsätt tycks också ha blivit mer tongivande sedan jag fick mitt första barn. Jag tycker att barnpsykologen Malin Bergström uttrycker det så himla fint i det här svaret till en förälder i tidningen Vi Föräldrar. Hon talar om att närheten som föräldern ger sin tre månader gamla bebis är ”raketbränsle” för barnets självständighet och trygghet. Jag blir lite rörd varje gång jag läser de raderna.

babybaby.se_samsovning_2

Igen: Alla ska såklart göra det som passar dem allra bäst. Är det väldigt viktigt för dig att tidigt få barnet att somna på egen hand i egen säng eller om barnet helt enkelt verkar föredra detta, ja kör då på det spåret om det funkar. Men funkar det inte eller känns det inte rätt för er – gosa loss!

babybaby.se_liggamma_babynest9

Allra sist några stycken om säkerhet vid samsovning:

Finns det en möjlighet att du somnar bredvid bebisen, oavsett om det är dag eller natt, tänk på säkerheten. Det som kallas ”säker samsovning kan du läsa mer om här (svenska) och mer utförligt här (engelska). Det handlar till exempel om att inte sova tillsammans på soffor eller i fåtöljer, att inte röka, inte dricka alkohol och inte vara påverkad av mediciner som gör att man sover tyngre än vanligt.

Här finns också tydliga bildexempel på när bebis och förälder sover ihop på säkrast möjliga vis (även om det kanske kan vara bra att lägga till ett fallskydd vid sängen – det saknas på några av bilderna).

En av bilderna föreställer ett spädbarn som sover på förälderns överarm. Jag frågade nyss Helen Ball, professor vid Durham-universitetet i Storbritannien och en av dem som står bakom den sajt om sömn där bilderna ligger, om hur säkert det är att ha ett barn liggande på sidan på armen på detta vis.

Sidoläget är bara problematiskt när barnet ligger för sig självt, menar professor Ball. Det är bara då som barnet kan rulla från sidoläge till magläge, vilket är riskfyllt. På förälderns arm hindras barnet från att rulla över på mage, säger hon.

Däremot tycker hon att sidoläge ovanpå förälderns arm förmodligen bör undvikas när barnet är alldeles nyfött. Det är bättre att vänta till dess att barnet är starkare i nacke och rygg, menar hon. Ungefär så här skriver Helen Ball (min översättning):

”Att ha barnet sovande på armen är en väldigt vanlig sovställning och jag personligen ser inga problem med den. Det som skulle kunna hända med ett alldeles nyfött barn som har huvudet på förälderns arm är att barnet sjunker ihop och hamnar med hakan tryckt mot det egna bröstet. Det kan försvåra andningen. Så det är nog bäst att vänta med en sovställning av denna typ innan barnet har god kontroll på muskulaturen runt huvudet och kan värja sig om det är på väg att hamna i sådan position.”

babybaby.se_baby_på_arm_600

Svenska Socialstyrelsen anser att barn under tre månader sover säkrast i egen säng. Läs gärna blogginläggen ”Svar från Socialstyrelsen” och ”Sova med bebis bra för amningen” här nedan apropå myndighetsråd. Där finns också länk till Socialstyrelsens sovråd med avseende på plötslig spädbarnsdöd, som drabbar runt 20-30 spädbarn varje år i Sverige.

Mer på babybaby.se om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Mer om att bära barn i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att svinga upp barnet på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om amning:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *