Kerstin Nordstrand, Socialstyrelsen.

Svar från Socialstyrelsen

SOCIALSTYRELSENS SOVRÅD FÖR BEBISAR. För en kort tid sedan skrev jag ett brev till Socialstyrelsen. Jag undrade över deras sovråd för bebisar, i synnerhet vad gäller så kallade babynest (som vår egen bebis sover i och som nästan varenda babybutik säljer, därav min fråga). Ett ”babynest” är ett slags ”bädd i bädden” för spädbarnet, en insats i de vuxnas säng.

Babynest - en "bädd i bädden" för bebisen.

Socialstyrelsen fastslår att ”spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng”. Detta med avseende på risken för plötslig spädbarnsdöd. Men hur ser de på ”bädd i bädden”-lösningar? Och hur ska man hantera ”egen säng-budet” om det känns svårt för en, till exempel om ens spädbarn vill amma varje eller varannan timme nattetid? De frågorna och några till skickade jag till Socialstyrelsen.

Till min glädje fick jag genast en inbjudan att komma till myndigheten och tala med utredaren Kerstin Nordstrand (bilden nedan), en av dem som har tagit fram sovråden. Jag frågade henne om babynest, sovsäkerhet, sovlösningar och amning.

Svaren är bland annat dessa: Socialstyrelsen har inte tagit ställning till denna typ av produkter då forskning om dem saknas. Den sorts produkt som vi har och som syns bilden nedan innebär dock en viss risk eftersom en vuxen kan råka rulla över de mjuka kanterna och då klämma eller kväva barnet. Föräldrar får leta lösningar, säger Kerstin Nordstrand. Mer om det strax!

Bara en kort bakgrund först: Socialstyrelsen har gett ut nya och uppdaterade råd till föräldrar och sjukvård kring riskerna för plötslig spädbarnsdöd. I den broschyr som numera delas ut till nyblivna föräldrar finns den nämnda formuleringen ”Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng”. Så skarpt var det  inte formulerat tidigare.

Ordvalet beror enligt Socialstyrelsen på att forskning numera stödjer denna tes. Du kan läsa mer vilka forskningsstudier som avses i det här dokumentet från myndigheten: Minska risken för plötslig spädbarnsdöd. En vägledning för hälso- och sjukvårdspersonal. Där står också mer utförligt om riskfaktorer och om skyddande faktorer.

Se också: Video: Amning och samsovning (43 min).

Socialstyrelsens sovråd för bebisar. Två broschyrer på ett bord.

Antalet barn som dör oväntat i spädbarnsåldern under ett års ålder är mellan 35 och 45 per år i Sverige, enligt Socialstyrelsen. Av de fallen räknas cirka 24 som plötslig spädbarnsdöd. En gemensam nämnare för dessa är att dödsfallen har skett i sömnen.

”Egen säng” för spädbarn under tre månader är inte den enda skyddsåtgärd som Socialstyrelsen framhåller för att minimera risken för dödsfall i sömnen. De övriga råden är, för att ta de viktigaste: Att låta barnet sova på rygg, att som förälder avstå från nikotin, att amma, att se till att bebisens ansikte är fritt, att hålla bebisen lagom varm och se till att han eller hon kan röra sig.

Nu till min intervju med Socialstyrelsens tjänsteman Kerstin Nordstrand. Först hennes svar på min huvudsakliga fråga, det vill säga huruvida en ”bädd i bädden” åt spädbarnet på natten är ok enligt Socialstyrelsen, med avseende på risken för plötslig spädbarnsdöd.

Socialstyrelsens sovråd för bebisar. Socialstyrelsens utredare Kerstin Nordstrand med Lisen Forsberg och bebis.
Socialstyrelsens utredare Kerstin Nordstrand med bloggare plus bebis.

”När det gäller babynest har vi inte tagit ställning till det. Och det beror ju på att det inte finns några studier, helt enkelt. Vi uttalar oss bara om kring de områden som det finns studier om.”

Mina ungar har aldrig velat sova i egen säng som små. Finns det någon vägledning att ge till dem som känner att det här med egen säng, det funkar bara inte – vad ska man göra då?

”Ja, det viktiga är ju ett fritt utrymme”, säger Kerstin Nordstrand.

”Du kanske kan ha en liten barnvagnsinsats i sängen, då är det ju fritt utrymme. Du kan definitivt inte rulla över den. Babynest kan du ju faktiskt rulla över. Då har du ju en risk att man klämmer barnet, helt enkelt. Genom att det är mjuka kanter så kan du ju, om du sover väldigt tungt, rulla över kanterna och komma för nära.”

Socialstyrelsens sovråd för bebisar. Bebis i babynest tittar mot kameran.

”Men att ge råd om detta är inte vår uppgift som myndighet. Det är när du vänder dig till vårdcentralen eller barnavårdscentralen som du kan få råd. Du kan på tu man hand med din barnavårdscentral komma fram till en bra lösning just för dig.”

Så om min barnavårdscentral säger ”kör med babynest om du iakttar de här och de här säkerhetsåtgärderna” så har ni inga synpunkter på det?

”Nej. Det har vi inte. Men jag skulle säga, om jag var bvc-sköterska, att det är ju under en väldigt kort tid egentligen som babynest går att använda. Sedan är den för liten för barnet. Och att vi har den där gränsen på tre månader, det beror på att studierna är gjorda så. Det finns ingen helig gräns. För vi vet ju att toppen för plötslig spädbarnsdöd nås runt 12-14 veckor.”

”Problemet är ju att när man sover i samma säng, när man somnar – om man sover hårt – så vaknar man inte om man skulle klämma barnet eller om man skulle täppa till barnets ansikte eller andningsvägar med någon arm, eller någon kroppsdel. Det är ju det som är problemet. När man somnar själv, helt enkelt.”

Socialstyrelsens sovråd för bebisar. Baby ligger i babynest, vars kant syns i förgrunden.

Okej, så i värsta fall spelar det ingen roll då, enligt er, att man tar till alla tänkbara säkerhetsåtgärder, som att barnet ska ligga fritt och inte för varmt – eftersom man inte kan ha total koll på sin egen kropp i sömnen vid samsovning?

”I värsta fall, ja. För det finns något som heter oavsiktlig kvävning. Och det är egentligen inte plötslig spädbarnsdöd, men det kan komma in i den här gruppen dödsfall.”

”Problemet är att det här är ett noll till ett-förhållande. Det finns inte en lindrig död, utan det är EN död. Det är det som är det svåra.

Men om man har ett spädbarn som kanske vill amma en gång i timmen och som gråter när man försöker lägga det i spjälsängen och man själv håller på att gå under av sömnbrist – vad ska man göra då, med de här råden, om man känner ”Gud, utsätter jag mitt barn för livsfara?” Hur ska man tänka?

”Det är ju naturligtvis väldigt jobbigt att amma varje timme. Och då kan man ju fråga sig: Ska man göra det?”

Fast det kan vara ganska naturligt för en del spädbarn.

”Ja. Det finns olika uppfattningar om det.”

Socialstyrelsens sovråd för bebisar. Mamma ammar bebis i babynest, liggande.

Vad menar du att man kan göra istället?

”Visst, man ska främja amningen. Genom att låta barnet suga så stimulerar man det. Men det blir ju också en tillvänjning – man kanske kan ge barnet napp istället. Att pröva med det. Man får pröva med olika metoder. För det blir ju ganska ohållbart, också, att amma kanske varje timme under en väldigt lång period.”

Kerstin Nordstrand nämner också möjligheten att ta upp barnet i en fåtölj invid spjälsängen och amma på natten. Inte som ett myndighetsråd, men som en personlig reflektion på hur föräldrar kan hitta lösningar som passar just dem. Är det då att föredra framför amning, eller flaskmatning för den delen, i vuxensängen?

”Ja, man somnar ju inte”, säger Kerstin Nordstrand.

Om man somnar i fåtöljen, då?

”Ja, det kan man ju göra. Men det är mindre risk att man gör det om man kliver upp och skakar till sig. Men min roll är inte att ge råd, på det sättet, utan det är BVC man får vända sig till.”

Socialstyrelsens sovråd för bebisar. Bebis sover i en vuxens famn.

Men min fråga kommer sig av att det blir knivigt för föräldrar om man känner att råden från staten är väldigt långt från ens egen verklighet. Och då försätts man i en sits där det på något sätt blir fel hur man än gör.

”Ja. Men vår roll, det är ju att vi ger ut rekommendationer till hälso- och sjukvården och det grundas ju på vetenskapligt underlag. Och då har man ändå försökt att förhålla sig till vad som är rimligt och inte rimligt. Men det är ju också ett ansvar som vi har, gentemot medborgarna, att vi ger dem information om den senaste forskningen. Så det är ju en avvägning. Ibland kan det ju upplevas som svårigheter och trixigt att vi går ut på det sättet. Men det är vår roll.”

Din kollega, Göran Wennergren, svarade på en fråga i en tidning om babynest i samband med att ni publicerade era uppdaterade råd. Han sa att om man trots allt väljer att sova ihop med spädbarnet får man göra det ”så säkert som möjligt”, kanske med babynest, och att ”det bästa får inte bli det godas fiende”. Är det senare en bra formulering, tycker du?

”Ja, det tycker jag. Alltså, vi går ut med det här budskapet. Sedan gör naturligtvis föräldrar som de vill. Och de flesta föräldrar har väldigt bra sunt förnuft och är kloka. Men vi har en skyldighet att informera, att ’så här ser det ut’.”

Socialstyrelsens sovråd för bebisar. Bebis i babynest tittar mot kameran och småler.

Så om jag då väljer att sova med mitt barn, vad är då viktigast att jag tänker på av skyddsfaktorerna som ni nämner i er broschyr till föräldrar?

”Att barnet sover på rygg. Fria luftvägar. Att man inte har några tjocka täcken och ingen kudde alls. Just för att se till att barnet inte kan få någonting över ansiktet. Att det inte är för varmt. Och att man som förälder inte använder nikotin. Det är det viktigaste. Och man kan från början, från de första veckorna, se till att man har babynest i sängen. Och man kanske kan bygga upp något så att man säkrar för sig själv så att man inte rullar över.”

Du menar som en extra barriär runt babynestet, för säkerhets skull?

”Ja.”

Socialstyrelsens sovråd för bebisar. Skyld till Socialstyrelsen, i Stockholm.

Att inte vara påverkad av mediciner och alkohol vid samsovning, hur viktigt är det?

”Det är väldigt viktigt. För det som händer då är att man blir trött. Man kan bli trött av mediciner också, men det är ju så att en del människor måste ju äta mediciner. Men då är det extra viktigt att inte ha barnet i sängen.”

Jag vet att bland andra BB Stockholm och BB Sophia har så kallade babynest på rummen och uppmuntrar till att de används. Flera barnavårdscentraler säger att det är ok med den här typen av sovlösning. Om de framför detta till mig som förälder så kommer inte ni alltså inte att ha någon synpunkt på det som myndighet?

”Alltså, det är inte utvärderat. Så vi kan inte säga något om det.”

Socialstyrelsens sovråd för bebisar. Bebis ligger och ser nöjd ut.

Har ni några planer på att revidera den här broschyren till nyblivna föräldrar?

”Nej, det enda skälet för revidering, det är om det kommer nya studier som omkullkastar det vi har skrivit. Och det har det ju inte gjort.”

Slut på intervjun med Socialstyrelsen.

I vår familj har detta med ”egen säng” inte riktigt funkat mer än under korta perioder när barnen varit riktigt små. Våra barn har helt enkelt inte velat sova ensamma för det mesta, vilket inte betyder något annat än att de är väldigt normala barn. Att gå upp flera gånger per natt för att amma har dessutom lett till katastrofal sömn för egen del. Liggamning och att sova nära är det som i regel har fungerat bäst hos oss, ofta med babynest men ibland även utan babynest. Då har jag haft bebisen liggande på rygg mellan mig och väggen som sängen står mot, i enlighet med de råd som ges om säker samsovning (inget tjockt täcke, inte sova ihop om man själv druckit alkohol och så vidare).

Som Socialstyrelsens representant säger i intervjun pekar forskningen åt ett håll – men var och en får komma fram till vad som funkar bäst i den egna familjen, exempelvis i samtal med BVC.

Vill du veta mer om hur samsovning kan göras så säker som det går se här: Video: Amning och samsovning (43 min).

Tillägg efter påpekanden från insatta läsare:

Att ha ett spädbarn sovande ensamt i eget rum kan i sig öka risken för plötslig spädbarnsdöd, enligt viss forskning. I Socialstyrelsens broschyr till föräldrar nämns detta inte specifikt – enligt Kerstin Nordstrand för att forskningsunderlaget gällande just detta är relativt svagt. I broschyren till föräldrar är formuleringen denna: ”Spädbarn under tre månader sover /…/ säkrast i egen säng i föräldrarnas sovrum.”

Att man inte ska samsova med spädbarn när man är påverkad av alkohol, droger eller mediciner gäller inte bara den som sover närmast barnet utan även eventuell partner.

Hur tänker ni som läser detta om råden från Socialstyrelsen?
Och du som har spädbarn – hur gör du/ni därhemma när det är dags att sova? Och vad har BB och BVC sagt till er om säkra sovarrangemang?
Skriv gärna en kommentar nedan.

Mer på babybaby.se om bebisar och sömn:

Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)
Video: Pilatesbolltricket! (3 min)

Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)
I bilder: Så byggde vi en jättestor säng för hela familjen (det bästa vi gjort)  

Kvinna ammar utomhus på en bänk, vår. Barnet har en grön mössa och grön overall. Kvinnan ser på barnet.
Foto: Elliot Foxprince.

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

12 reaktioner på ”Svar från Socialstyrelsen”

 1. Vad jag tänker? Inte så mycket om Socialstyrelsen. Men att jag tycker att vi hittade den lösningen: Ett babynest i en bedside crib som stod öppen intill min sida av sängen. Där sov hon ombonat, nära mig, men helt utan risk eftersom gavlarna på sängen ju hindrar att man rullar ditåt. Sen att jag aldrig ens var i närheten av att rulla på henne och alltiid vaknade av minsta pip och rörelse ändå är en annan sak.

  De första fem veckorna hade vi babynestet mellan oss, men sen tröttnade vi på att det blev trångt och att vi aldrig ens kunde ligga och hålla om varandra, så då flyttade vi till bedside criben. Och babynestet fick vara kvar till hon var 5 månader – i slutet helt öppet i fotändan men ändå med lite kanter runt henne som kändes gosiga. 🙂
  Sen sov hon 1,5 månad till i criben utan babynest och sen hon började vända sig sover hon i spjälsäng i vårt rum.

  1. Tack för ditt svar! Vi hade samma typ av av lösning med första barnet. Tog av ena långsidan på en spjälsäng och surrade fast spjälsängen tätt mot vuxensängen (tätt så att det inte uppstod minsta farlig glipa mellan sängarna). Innan jag fick barn trodde jag att jag aldrig skulle vilja sova i samma säng som ett litet barn. Var så rädd för vad min kropp skulle kunna hitta på i sömnen. Sedan jag blev förälder sover jag dock ständigt med ena ögat halvöppet, som en katt :-). Jag trodde aldrig att jag skulle kunna sova gott på det viset, men det gör jag faktiskt. För det mesta i alla fall.

 2. Det skulle vara intressant att se statistik över hur många föräldrar som rullat över sina barn i nyktert, icke-medicinerat tillstånd. Har du sett någon sådan?

  1. Hej!
   Jag har inget svar på din fråga. Bollar vidare den till Socialstyrelsen, så får vi se om jag får svar! Det vore intressant att veta totalen per år för denna typ av olyckor också i Sverige, oavsett om de vuxna varit påverkade eller inte.

 3. Som svar på frågan om hur många föräldrar som oavsiktligt rullar över sina barn i sömnen. Jag har frågat Socialstyrelsen och fått svar att myndigheten inte har statistik över denna typ av olyckor.

 4. Vi använder också bebynest dels pga att bebis vill oftas amma minst en gång i timme sen så vill hon alltid ser och känna att vi är där nära henne.
  Men jag undra om det där med att man kan rulla över bebis och inte känner det om man skulle sova för tungt. Vad gör då skillnad efter den fösta tiden som är efter 2-3 månader? Risken finns ju fortfarande att man rulla över bebis?

  1. Hej! Förlåt sent svar. Att råka rulla över barnet är inte samma som plötslig spädbarnsdöd. Det senare vet man inte vad det beror på men vet att risken minskar ju äldre bebisen blir. Jag tror att Socialstyrelsen pratar om olika typer av olyckor i den här intervjun. Det är sant att man, om man har riktig otur, kan rulla över sitt barn i sängen när som helst. Praktiserar man det som kallas säker samsovning är dock risken mycket liten, som jag förstår det. Det innebär bland annat att vuxna aldrig sover intill barnet om de har druckit alkohol eller tagit mediciner som gör dem extra sömniga och svårväckta.

 5. Jag får en tanke om det här med att bebisen anpassar sin andning efter mamman när den ligger nära, vilket torde hjälpa mot plötslig spädbarnsdöd (om det nu beror på att bebis helt enkelt slutar andas, vilket jag har för mig). Jag tänker att tom ett nest kan skapa för stort avstånd till bebis för att detta ska fungera och att det absolut säkraste just för att förhindra plötslig spädbarnsdöd är att sova ordentligt nära, hud mot hud med sin bebis, fritt ammandes hela natten. Vore intressant att höra hur du/andra tänker om det?

  1. Hej! Och tack för din kommentar!
   Det skulle kunna vara precis som du säger. Jag tror att detta förts fram som en hypotes. Jag har i alla fall läst om dessa tankegångar på flera ställen. Tyvärr minns jag inte var.
   Jag gissar att det hela kan vara knepigt att leda i bevis vetenskapligt och själv har jag inte tillräcklig koll på forskningen för att kunna säga något smart i frågan :-).
   Själv låg jag ofta supernära våra bebisar när de låg i babynestet. Jag låg nästan på kanten och flåsade på dem, medvetet. Det var dels för att jag upplevde att de sov bättre om de kände min eller min sambos andetag. Men också för att JAG sov lugnare av att känna barnets andetag hela tiden. Kanske låg något väldigt ursprungligt i detta flåsade från mitt håll, vem vet? :-).
   Med barn nummer tre rök babynestet helt efter ett par månader, har jag för mig. Han visade plötsligt att han bara tänkte sova gott om han fick sova i min armhåla. Och det fick han. Vi sov väldigt gott så. Jag följde rekommendationerna kring säker samsovning i övrigt.

 6. Hej
  Stort tack för denna text. Socialstyrelsen har gjort min sambo mkt orolig, nu tror jag han lugnar sig något och vi kommer komma fram till en lösning som passar oss. Stort tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *