Bildserie: Bra position och stort tag

Följande bildserie visar en vanlig amningsställning och hur barnet, i denna position, kan få hjälp att ta ett tillräckligt stort tag om bröstet. För att även se video, klicka här. Bebisen på de här bilderna är en dryg vecka gammal.

babybaby.se_position_aboveNY1. Så här ser amningsställningen ut. Du sitter ner, förslagsvis med barnet på en kudde. Det kan vara en amningskudde eller en vanlig kudde. Barnet ligger i höjd med brösten. Ett par tjocka böcker under dina fötter kan göra ställningen bekvämare. Du har ena armen under barnets nacke och rygg, den andra vilar mot barnets rumpa. Med dina armar kan du nu röra barnet i sidled så att munnen hamnar vid bröstvårtan.

babybaby.se_hand_under_brostNY2. Du kan, om du vill, placera barnets nedre arm utmed hans/hennes mage så att barnet ligger på sin arm, som på bilden ovan.

babybaby.se_position_sidan3. Så här ser amningspositionen ut från andra hållet. Bebisen vilar mot din underarms nedre del. Pekar dina bröstvårtor mycket utåt kan det vara bättre att ha bebisen liggande närmare ditt armveck istället. Prova dig fram.

babybaby.se_rootarNY4. Vid bröstet hackar, pickar, nosar och undersöker barnet bröstvårtan. Barnet kan också vifta med handen och känna på ditt bröst. Det är ett instinktivt beteende. Efter en stund av detta beteende brukar barnet börja gapa allt större.

babybaby.se_gap_kittla_lappNY5. Låt din bröstvårta snudda och kittla bebisens överläpp. Du kan röra lite grann på din överkropp i sidled för att få bröstvårtan att snudda vid överläppen. Detta stimulerar barnets reflex att gapa. Bebisen brukar vid denna stimulans också böja sitt huvud bakåt en smula och gapa stort för att få ett rejält grepp om bröstvårtan. Ett lätt bakåtböjt huvud ger en bra vinkel mellan bebismun och bröst.

babybaby.se_gaparstort_helbildNY6. Barnet öppnar och stänger munnen om vartannat och blir allt ivrigare. Fortsätt att låta bebisens överläpp snudda vid bröstvårtan till dess att bebisen gapar riktigt stort…

babybaby.se_gaparmktstort_helbildNY37. …så här. Låt bebisen hålla på en stund till om munnen inte är öppen på vid gavel än.

babybaby.se_perfektgap_narbild8. Nu kan jag inte gapa större, mamma, nu kör vi! När gapet är vidöppet drar du snabbt bebisen mot dig med hjälp av handen om ryggen. För barnet till bröstet, inte bröstet till barnet. Det vill säga, du ska inte huka dig fram och föra in bröstet i bebisens mun, utan sitta hyfsat rak i ryggen och bara dra barnet mot dig själv. Då får du bästa möjliga tag och skönaste möjliga ställning för dig själv.

babybaby.se_latchedNY9. Smack! Bebisen suger tag. Din hand på ryggen håller kvar barnet mot bröstet. Håll inte för hårt, bebisen ska inte känna sig trängd eller tvingad (det lär du märka i så fall). Men lite fortsatt lätt tryck om bebisryggen gör att barnet behåller sitt stora tag.

babybaby.se_baby_arrows10. Tumregeln är att barnet, när det ammar i den här ställningen, ska ligga i ungefär 90 graders vinkel mot bröstvårtan. Titta på bröstvårtan när bröstet hänger helt fritt. Vart pekar den? Tänk dig att det går ett spjut ut genom bröstet i bröstvårtans riktning. Det spjutet ska hamna vinkelrätt, på ett ungefär, mot bebisens ryggrad. Det här kan du finjustera genom att flytta bebisrumpan någon eller några centimeter ut från din kropp efter att bebisen börjat amma. Du kan också justera lite i sidled så att näsan är fri.

babybaby.se_hakan_i_nasan_fri11. ”Hakan i, näsan fri”, brukar det heta. Barnets haka ska ligga tätt in mot ditt bröst, som på bilden. Att man ser lite dubbelhaka är ett tecken på att vinkel och tag är rätt. Näsan ska vara fri, det vill säga bebisen ska ha huvudet så pass bakåtböjt att hon eller han kan andas utan problem.

babybaby.se_position_sidan212. Hur känns det? Känns det bra är allting med allra största sannolikhet alldeles utmärkt. Om det inte känns bra och du tror att taget möjligen blev för litet, stoppa in ett finger i bebisens mungipa, lossa taget och gör om.

babybaby.se_nipple_after_closeup13. Titta på bröstvårtan efter avslutad amning. Är den rund och fin och ser ut som den brukar? Det är ett tecken på att positionen och taget om ditt bröst varit bra. Är bröstvårtan lite deformerad, som toppen på ett nytt läppstift, kan taget behöva bli större. Pekar bröstvårtan snett tyder det på att positionen/vinkeln vid bröstet kan behöva ändras en smula. Pekar bröstvårtan mer utåt än vanligt efter amning, till exempel, kan du ha haft bebisen aningen för högt upp mot ditt armveck. Bröstvårtor som ser sneda ut efter amning är inget farligt, de är bara ett tecken på vad som kan behöva finjusteras! Några centimeter hit eller dit kan göra stor skillnad i hur det känns för dig när du ammar, så pröva dig fram.

Titta också gärna på denna video som jag har gjort med mig själv och min bebis och som visar allt ovanstående och lite till: Video om amningsteknik (11 min).

Svårt ändå? Det finns massor av bra hjälp att få! Länkar till ställen där du kan söka råd och stöd finns i inlägget ”När det gör ont att amma”. Där står också mer utförligt om smärta vid amning och om varför det är viktigt med ett stort tag om bröstet.

Not. Den här bildserien, inklusive bildtexter, har faktagranskats av Susanne Gräslund, hjälpmamma inom Amningshjälpen.

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)
Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *