Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

AMNINGSVIDEO. För den som ammar finns en del knep att ta till för att ”boosta” amningen och få mer mjölk i bebismagen. Här visar jag fyra sådana knep. Det är enkla och lättbegripliga grejer som inte kräver någon utrustning och som kan vara väldigt effektiva.

Knepen hjälper bebisen att amma mer – och att amma mer aktivt. Tipsen i videon är användbara om det nyfödda barnet ganska direkt somnar vid bröstet gång på gång, till exempel.

De är också användbara om barnets tillväxtkurva visar behov av mer näring eller när den ammande föräldern av andra skäl vill höja sin mjölkproduktion, som vid återgång till helamning.

Bröstkompressioner, som nämns i videon, är till exempel ett välkänt sätt att ge bröstmjölken en liten ”extra skjuts” vid varje amningstillfälle. Stimulansen som bröstkompressionerna ger leder också till att barnet håller sig vaket och ammar lite längre och mer aktivt än det annars hade gjort. Resultat: Mer mjölk i magen.

Små nyfödda kan nämligen vara lite för coola för sitt eget bästa ibland. De sover massor, men de måste få i sig näring också. Och de behöver amma aktivt och effektivt mellan varven och inte bara såsa, halvsova och ”gos-snutta” vid bröstet. Då finns nämligen risken att de inte får i sig särskilt mycket men inte orkar larma om det hela. I alla fall om det här händer gång på gång.

Obs – att bebisar ”gos-snuttar”, myser, halvsover och sover vid bröstet är inget fel i sig. Det är sådant bebisar gör för att det ger trygghet, inte minst. Bebisar älskar att vara vid bröstet av alla möjliga bra och giltiga anledningar.

Problemet uppstår om det blir för mycket renodlat mys vid bröstet – om goset och sovandet och chillandet sker på bekostnad av den mer aktiva typ av amning då bebisen faktiskt får i sig ordentliga mängder bröstmjölk.

(Har du istället problemet att barnet skriker vid bröstet och är för uppjagat för att kunna amma, eller inte tycks kunna ta bröstet, tipsar jag om blogginlägg här, här och här. Kontakta någon kunnig snarast om inget hjälper, till exempel en ”hjälpmamma” vid Amningshjälpen eller personalen vid en amningsmottagning.)

Du kan hålla på och greja med barnet på de sätt som nämns i videon i en halvtimme eller en timme om du tror att det behövs. Då kommer barnet hinna få i sig rätt mycket.

Det kommer inte att vara ett jämnt och stadigt mjölkflöde till barnet hela tiden under den halvtimmen eller timmen. Mjölken kommer att komma i omgångar, så kallade utdrivningar.  Mellan dem uppstår naturliga pauser då barnet tar det lugnare och mest ”småsnuttar” och softar. Dessa pauser kan vara i två eller tjugo minuter eller någon annan tidslängd, det är olika.

Bebis ammar, hand klämmer om bröstet, gör bröstkompression
Bröstkompressioner.

Men kan du hålla barnet någotsånär vaket under den där halvtimmen eller timmen – då kan barnet få i sig mjölken från, säg, tre utdrivningar istället för en eller knappt någon alls (vilket kan bli fallet om barnet bara somnar bums). Och varje mjölkomgång får chans att pågå i en liten längre stund än annars.

Om du har ammat har du kanske märkt mönstret med utdrivningarna: Barnet suger aktivt och sväljer, sedan lugnar flödet ned sig och det aktiva sugandet avtar… barnet slappnar av i din famn och verkar mest mysa ett tag. Käkarna rör sig kanske lite grann, lite lätt.

Och så efter en stund småsnuttande märker du hur ”maskineriet” rätt vad det är drar igång igen. Barnet börjar återigen klunka och svälja mjölk. Här hjälper ”snuttandet” faktiskt till. Det ger brösten stimulans och kan trigga igång en ny utdrivning efter en stunds paus.

Problemet är som sagt om det bara eller nästan bara blir snuttande och dåsande, om barnet somnar så hårt vid bröstet eller är så dåsigt och slött att utdrivningarna som barnet skulle behöva för att få tillräckligt med mjölk i magen uteblir.

Verkar barnet få i sig det som han/hon behöver finns det ingen anledning att avbryta och störa en bebis som vill ta en tupplur vid bröstet eller som ”bara” vill ligga och gosa en stund mellan varven.

Hur vet man då om barnet ammar aktivt, alltså får i sig rejält med mjölk? Ett sätt är att lyssna efter sväljljud. Hur sådana kan låta kan du höra i videon i detta blogginlägg. De är inte alltid helt lätta att höra om man inte har uppmärksammats på dem. Det är försynta små ljud för det mesta. Du kan också se och lyssna på dessa videor vad gäller sväljljud:

Video: Bröstkompressioner (2 min) och
Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Du kan också se att bebisen börjar svälja mer aktivt. Håll utkik efter käkar och tinningar som rör sig rytmiskt och regelbundet.

Spana också efter jättekorta pauser i sugandet, Typ sug-sug-sug-paus, sug-sug-sug-paus, sug-sug-sug-paus. Bebisen pausar varje gång den sväljer mjölken som har samlats i munnen.

När bebisen får in riktigt mycket mjölk i munnen vid varje ”sugtag”, alltså när utdrivningen peakar vid amningstillfället, kan det se ut/låta så här på ett rytmiskt vis:

Sug-paus-sug-paus-sug-paus. Det är för att bebisen vid varje ”sugtag” lyckas fylla munnen med så mycket mjölk att den vill svälja med en gång. Lyssna noga, så kan det hända att du hör ett litet försynt ”klunk” vid varje paus!

När barnet övergår från att snutta till att faktiskt klunka och svälja övergår sugrörelserna också ofta från att vara små och korta och oregelbundna (ibland är det mest bara små darrningar i munnen) till att bli längre och mer regelbundna.

När du har fått chans att studera bebisens beteende vid bröstet ett antal gånger kommer du enkelt att märka de här skillnaderna mellan aktiv amning och mer ”mys-snutt”.

En del märker att mjölken är i full igång genom att det andra bröstet börjar droppa. Brösten är nämligen ofta kopplade på det viset, det brukar vara extra tydligt i början. Men det finns många vars bröst inte ”sympatiläcker” alls, så detta går inte att lita på som någon tumregel. Så bli inte orolig bara för att du inte ”sympatidroppar”. Jag själv har inte upplevt mycket av detta, utom kanske vid några enstaka tillfällen de första dagarna efter födseln.

Att barnet får i sig tillräckligt märker du också på kisset eller bajset. Från omkring dag fyra ska barnet kissa 6-8 våta blöjor om dagen.

Tycker man att våta blöjor är ett knepigt mått att använda sig av kan man studera kisset: Det ska vara vara i det närmaste färglöst och luktlöst från omkring dag fyra. Är kisset mörkt och dessutom luktar kan det vara ett tecken på att bebisen behöver få mer i magen. Bajset hos en helammad bebis bör runt dag fyra skifta färg från brunt mot gult för att sedan bli helt gult. Gult och rinnigt bajs är ett tecken på att mycket bröstmjölk kommer ner i magen. Bajset kan vara lite kesoliknande. Ett helammat barn ska efter de första tre-fyra dagarna som regel bajsa varje dag, i alla fall de första veckorna.

Är du osäker på om ditt nyfödda barn får i sig tillräckligt, eller om ditt barn verkar slött och mest bara sover och är svårt att väcka för amning, prata med ditt BB. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite. BB-avdelningarna ansvarar för att svara på den typen av frågor även en tid efter födseln.

Har du precis fått bebis och vill amma rekommenderar jag också varmt att gå med i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook. Det är en grupp där både ”vanliga” föräldrar och amningsexperter ger råd kring amning.

Läs- och videotips om de första dagarnas amning:

Från babybaby.se:
Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)
Mjölkstas!
Bröstkompressioner (2 min)
Den första bröstmjölken (10 min)
Video om amningsteknik (11 min)
Video on breastfeeding technique (11 min) (samma som föregående, fast på engelska)
Bildserie: Bra position och stort tag
Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips
Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)
Tänk på detta, BB och BVC!

Från Sagogrynets blogg:
Svag viktuppgång och aktiv amning

Amningsbloggen:
Så äger du din mjölkbildning

Mer om amning på babybaby.se:

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen
Därför älskar jag amningsmottagningen

Varför jag ammar ett barn som inte är bebis

Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor

Om bebisar och sömn:

Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)
Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Att läka amningssorg genom att bära barn

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Föräldratankar:

10 saker jag hade velat säga till mig själv innan jag fick mitt första barn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *