Heja Nathalie Westlund Spaak (och tack för bästa amningsargumentet)!

”OFFENTLIG AMNING”. Idag hejar babybaby.se på 25-åriga stockholmaren Nathalie Westlund Spaak som protesterade rejält efter att ha tillsagd på Kungliga slottet att inte amma där. Om hon inte satte sig och bebisen på toan, förstås.

Aftonbladet skrev först om händelsen, som inträffade på söndagen. Här har jag skrivit tidigare om så kallad offentlig amning och vad jag tror att en del av denna i mitt tycke helt onödiga debatt grundar sig i.

Foto: Privat.

”Jag satt på en bänk i en korridor på slottet vid en utställning om kungliga bröllopsklänningar och ammade min 10 månader gamla dotter”, berättar Nathalie Westlund Spaak för babybaby.se och fortsätter:

”Då kom en anställd fram till mig. Han pekade mot toaletterna och sa att jag kunde ’sitta mer avskilt’ där. Då frågade jag honom om det var för min egen skull eller för andras skulle som jag skulle flytta på oss. Då sa han att det var för andras skull”, säger Nathalie Westlund Spaak och fortsätter:

”När jag påpekade att ingen annan sagt något så sa han bara ’nä men jag säger det’.”

Nathalie Westlund Spaak ilsknade enligt egen utsago till. Hon svarade att hon inte tänkte sätta sig på en toalett, där folk kissar och bajsar, för att ge sitt barn mat.

”Då jag fick jag svaret: ’Det är det enda vi har att erbjuda’. Och att ’detta är inte ett museum utan ett levande slott som används’. Vad han nu menade med det”, säger Nathalie Westlund Spaak.

Nathalie Westlund Spaak. Foto: Privat.

Efter händelsen beskrev hon händelsen på Kungliga slottets Facebooksida och krävde en förklaring. En förklaring har hon inte fått. Dock kom omgående en ursäkt från presstjänsten till Nathalie Westlund Spaak.

Presstjänsten bekräftar händelsen och ursäkten för babybaby.se.

”Det som hände var helt fel. Vi har inga sådana riktlinjer”, säger Johan Tegel, pressekreterare vid Kungl. Hovstaterna.

”Ja, de ringde mig och bad om ursäkt och sa att de hade pratat allvar med medarbetaren”, säger Nathalie Westlund Spaak.

Är du avskräckt inför att amma inför folk igen?

”Nej, nej, nej. Jag kände mig ledsen och nedtryckt när det hände. Men jag tänker inte sluta amma utomhus. Jag är ganska blyg i vanliga fall och trodde inte jag hade detta i mig. Men det hade jag tydligen. Jag kommer inte att neka min dotter att äta. Skulle jag få fler kommentarer, då får de väl kommentera då.”

Några egna reflektioner: Under mina år som ammande har jag bara fått leenden vid amning ute – om någon ens orkat bry sig. Jag tror också att de flestas erfarenhet i det här landet är snarlik min. Men det är trist när sådana här saker sker och det är helt rätt att ryta ifrån mot ett unket bemötande. Så heja, Nathalie Westlund Spaak!

Jag tycker själv att det borde vara en självklarhet att barn har samma rätt att inta föda inför andras blickar som alla andra. Ifrågasätter vi om någon käkar en varmkorv på gatan? Även om det skulle råka bli lite ketchupslabb på korvätarens kind där i farten? Nej, det skulle vara konstigt och ohövligt att gå fram och säga till.

Ifrågasätter vi att folk äter offentligt och inför främlingar i stora lokaler? Nej, självklart inte. Låt då även barn få äta — via bröst eller flaska eller hur nu intaget sker — när de behöver det.

Att ammande föräldrar skulle gå igång på att aggressivt flasha sina tuttar inför främlingar, som någon enstaka debattör får för sig då och då, det är vanföreställningar. Vi ammar eller matar med flaska ute för att ungen behöver det och vill ha det och annars kanske börjar vråla. Så enkelt är det.

När det här ”ämnet” uppmärksammas blir jag alltid lite bedrövad över den människofientliga och rent av bakåtsträvande attityd som ibland verkar ligga bakom. Åtminstone riskerar resultatet av sådana här kritiska kommentarer mot föräldrar att få det resultatet.

Hur fräscht och 2017 känns det att knuffa föräldrar tillbaka i riktning mot hemmet, liksom? Risken är ju att sådana här händelser och sådana här artiklar (även denna tyvärr, om jag har otur) bidrar till att skrämma föräldrar så att de knappt vågar sig ut ur hemmet under många månaders tid. Och det blir väl ingen glad av. Allra minst föräldern, som kanske redan brottas med nedstämdhet och en känsla av ensamhet – inte ovanligt hos nyblivna föräldrar.

Ni som läser, var för guds skull inte rädda för att amma eller flaskmata – eller hur ni nu tillgodoser era barns behov – när ni är ute.

Och! Skulle någon klaga kan ni från och med nu ta fram trumfkortet, prejudikatet. Självaste Kungliga slottet har offentligt meddelat, utan några som helst tvivel eller förbehåll, att det går jättebra att amma på slottet. Var som helst i lokalerna. Och då borde det inte vara något tjafs om saken i övriga lokaler i kungariket. Tack för det, Nathalie Westlund Spaak.

Om amning på babybaby.se:

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *