10 saker jag velat säga till mig själv innan jag fick mitt första barn

TIPS TILL BLIVANDE FÖRÄLDER. Så här har jag själv tänkt ett antal gånger de senaste fem-sex åren, lite som i en dagdröm:

Tänk om jag fick tillgång till en tidsmaskin och kunde skicka tillbaka mig själv till tiden precis innan jag fick mitt första barn, vad skulle jag vilja säga till mig själv då? Vad skulle jag säga till den där tjejen med stora magen?

Tips till blivande förälder. Höggravid kvinna i underkläder, två bilder.

Säg att rumtidens väktare hade gjort min tidsglugg tio minuter lång. Under den tiden skulle jag kunna ge mitt dåvarande jag några visdomsord och tips. Sådant där som man tänker nu att det hade varit bra om någon sagt till en då, inför den första tiden med bebis.

Tips till blivande förälder. Tidsmaskin. DeLoran, från filmen Tillbaka till framtiden.
Känd tidsmaskin. Av JMortonPhoto.com & OtoGodfrey.com, CC BY-SA 4.0. Länk.

En del skulle kanske välja att inte säga något alls, eller avstått från att resa i tiden med tanke på alla risker, tänk bara på Marty McFly i Tillbaka till framtiden som nästan har ihjäl sig själv. Men jag skulle nog ha passat på.

Vad skulle du säga till dig själv? Lämna en kommentar längre ned! Det behöver inte vara några djupsinniga upplysningar, det kan vara att komma ihåg att bre sig en macka med jämna mellanrum, så man inte säckar ihop av energibrist.

Tips till blivande förälder. Höggravid kvinna fotograferar sig själv i spegel.

Välkommen att lämna ditt bidrag, här kommer mitt!

Kvinna med alldeles nyfödd bebis på bröstet, på sjukhus.

10 grejer jag velat säga till mig själv om jag haft en tidsmaskin och kunnat besöka mig själv precis innan jag skulle få mitt första barn:

Tips till blivande förälder. Kvinna ammar nyfödd bebis i sjukhussäng.

ETT: Hej på dig! Din nyfödda bebis kommer vilja sitta fast på dig större delen av dagen och en stor del av natten. Bär henne i bärsjalen som du köpt, så mycket du orkar. Läs om säker samsovning. Det mjuka babynestet som du köpte på Blocket för några månader sedan kommer att vara ett av era bästa inköp.

Kämpa inte emot den lilla klängapans behov. När du lyder klängapan blir hon gladare – och tillvaron enklare. Den myckna närheten känns överväldigande först. Men det förändras med tiden. Jag lovar.

Tips till blivande förälder. Kvinna bär nyfödd bebis i blågrön bärsjal, inomhus.

TVÅ: Tvärtemot vad du tror så somnar inte bebisar bara för att de är trötta. I alla fall inte din lilla apa. Kolla här:

Trött nyfödd bebis, två bilder. Bebis gäspar till höger.

Så här ser skruttan ut – stirrar tomt ut i luften eller gäspar – när hon inte bara är lite sömnig utan jättetrött! Trött blir hon fort, dessutom, redan efter max två timmar. Då behöver hon sova tämligen bums, annars väntar kaos. Det har ingen varnat för. Ingen har sagt att med en övertrött bebis blir allt superjobbigt, inte minst amningen.

När du väl fattar att lillan är trött lägger du ned henne i en säng eller i en vagn och förväntar dig att hon ska somna. Det gör hon inte. Hon blir jätteledsen. Ni bär runt henne i famnen – ytterligare hjärtskärande gråt. Tillbaka i vagn eller säng – skrik. Till bröstet – vrål och slagsmål med tutten. Rulla vagn – bebis somnar till slut och vaknar efter en kvart, lika ledsen som förut. Vafalls?

Alla lär vi ju oss genom erfarenhet, men att varje dag ha gråtande övertrött bebis + gråtande mamma som känner sig som om hon är vid depressionens brant har liksom inget egenvärde. Tycker jag, då. Så here we go: Bebisar kan behöva aktiv hjälp med att somna. Och sova. Varje dag, faktiskt, ibland flera gånger per dag. Ta på er bärsjalen, gunga på golvet, guppa på pilatesbollen, ta en promenad, låt lillan sova. Ta den stora mossgröna täckjackan från sambons garderob när sambon är borta och svep över dig och bebis i det småkyliga vårvädret.

Samma sak när kvällsoron kommer som ett brev på posten varje kväll: När lillan fäktas med tutten, gråter och är trött, söv henne i bärsjalen. Det måste inte vara knäpptyst. Spela nån 80-talslåt du gillar och gunga runt på golvet i mjuka rörelser. Mest effektivt är det med rullande höftrörelser i sidled. Som om du hela tiden målar en stor liggande åtta på golvet eller väggen framför dig och bebis. Gör detta och se bebis ögonlock trilla ihop. Om det är N som gungar runt med lillan får du stå ut med lite Metallica.

Amma genast – dröj inte ens 10 sekunder! – när lillan visar tecken på att vakna från sin lur efter någon halvtimme. Puh, andas ut.

Tips till blivande förälder. Nyfödd bebis, inomhus.

TRE: När lillan gnager på sina händer eller anfaller pappas hals med hackspett-pussar, då är hon hungrig. Se video här.

Tips till blivande förälder. Bebis sover i babynest, mamma bredvid.

FYRA: Du har läst på nätet – och kommer att få höra från ett par närstående – att bebisen bör ”lära sig” och ”vänja sig vid” vissa saker: Somna själv, sova ensam, vara nöjd i barnvagnen. Strunta i allt det där, blockera det bara från din hjärna. När du försöker lyssna på de synpunkterna blir tillvaron bara besvärligare.

Och, tro det eller ej: Du kommer, vad det lider, att upptäcka att du faktiskt är helt såld på sova ihop med ditt barn. Haha, det trodde du inte! Du som som alltid säger att du måste ha jäääättemycket space i sängen för att överhuvudtaget kunna sova.

Tips till blivande förälder. Ettåring och amma sover tillsammans i säng.

FEM: Rutiner är superduperviktiga, läser du också. Inför man dem inte efter en viss tid får man skylla sig själv för all evighet. Har du fortfarande barnet i din egen säng efter ett visst antal månader – ja, då får du räkna med att barnet blir kvar där i åratal vare sig du vill eller inte. Kanske ända upp till gymnasiet.

Strunta i det också. Helt och hållet. Du kommer att upptäcka att saker sällan är huggna i sten med små människor. Utan att det enda du kan veta säkert med din lillskrutta är… att du aldrig kan veta något säkert. Precis när du tror att lillan börjat sova hela nätter kommer hon börja vakna varje timme. Just när du tror att ni fått in en förutsägbar sömnrutin på dagarna – ändrar hon på den. Gaaah! Men lugn. Hon blir mer förutsägbar med tiden.

Tips till blivande förälder. Pappa och ettåring sover tillsammans i säng.

SEX: Du kommer kanske inte att känna dig tokförälskad i ditt barn från första stund på BB. Inte heller under de första veckorna eller månaderna. Men bli inte stressad. Kärleken kommer.

Tips till blivande förälder. Alldeles nyfödd bebis ammar, sjukhussäng.

SJU: Ibland kommer du fråga dig ifall du är på väg att bryta ihop. Men på något konstigt sätt kommer både kropp och psyke att anpassa sig till den nya livssituationen efter hand. Och våga be om hjälp. Alla behöver vi lite hjälp på vägen ibland. Även du.

Nyfödd bebis vilar huvudet mot pappas axel.

ÅTTA: Gå med i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook och klicka hem Amning i vardagen så slipper du en himla massa jobbigt med amningen.

Ju mer kunskap du har i förväg om amning, desto bättre förutsättningar har du att kunna amma på precis det sätt som du önskar. Det har ingen endaste person berättat för dig, jag vet.

Sök hjälp med en gång när det börjar göra svinont i bröstvårtorna trots BB:s bedyranden om att bebisen har bra grepp. Vänta inte en, två eller tre dagar. Att kämpa på ensam ger onödigt lidande som bara ställer till det mer. Sköterskan på BVC är jättesnäll, men på denna punkt har hon inget att erbjuda. Amningsmottagningen på ditt sjukhus är guld värd, försök komma dit så fort du bara kan.

Mamma ammar nyfödd bebis på sjukhussäng.

NIO: Be mamma att inte köpa barnvagnen för nästan femtusen spänn. Den blir inte mycket använd det första året och pengarna kan användas till något bättre. En sittvagn senare, till exempel, eller en bra bärsele som komplement till bärsjalen. Och då kommer det ändå att bli mycket pengar över.

babybabyse_amningsdagbok_dag4-6_31

TIO: Förbered dig på våndor, gråt, stundtals riktiga svackor. Och, med tiden, på glädje och kärlek som du inte visste kunde existera.

Var inte så ledsen om bebisen periodvis är väldigt ledsen. Du är nybörjare, du kan inte kunna allt. Och allt går inte att påverka eller ändra på. Och det blir bra ändå.

babybabyse_tidsmaskinen_sjal_kyrka_600

Och psst, innan jag far åter till framtiden: Uppgradera bärsjalen om några månader till ett stadigare tyg som vilar betydligt skönare på axlarna när lillpluttan inte längre är så jätteliten. Jag utlovar mycket mys och skoj med det där tygstycket.

babybabyse_tidsmaskinen_barsjal_600

Och ta hand om dig. Köp riktigt gott bröd med mycket frön och gör goda mackor som du står dig på i många timmar.

Vad skulle du ge för tips till dig själv inför första barnets ankomst? Scrolla ner till slutet av sidan och lämna en kommentar!

Eftersom det finns många barn som behöver hjälp just nu kommer jag fram till och med påsk att skänka 10 kronor per kommentar här på bloggen till Rädda Barnen. Har du också en blogg? Häng på!
Tillägg efter påsk: Det blev 400 kronor till Rädda Barnen. Tack till alla som kommenterat!

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

Mer på babybaby.se om att bära i bärsjal och bärsele:

Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips inför resan med bärsjal eller bärsele

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Att läka amningssorg genom att bära barn
Att ha reumatisk värk och bära barn, min berättelse

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

22 reaktioner på ”10 saker jag velat säga till mig själv innan jag fick mitt första barn”

  1. Jag hade också gett tipset att skippa den dyra vagnen, köp en begagnad och lägg resterande pengar på ergonomiska bärdon.

  2. Mitt absolut bästa tips till alla nya föräldrar är att läsa just den här bloggen. Jag är så glad att jag hittade den innan min kotte anlände. Tack vare alla tips om amningsstrejk, bra tag, bära barn osv lyckades jag hålla ihop den första tiden. Inget kom som en direkt chock egentligen, förutom hur stark kärleken till ens barn är. Det kunde jag omöjligt föreställa mig. Tack för att du gjorde livet som nybliven mamma så otroligt mycket lättare. <3

  3. Tips till mig själv..
    1. Läs på mer om amning. Det kommer inte automatiskt utan kräver övning. Om det ändå börjar strula så går det att arbeta bort amningsnapp och tillmatning snabbare än vad vi gjorde då och gå över till helamning.
    2. Räkna inte med att BB och BVC kan allt även om de uppenbarligen vill väl.
    3. Det är inte så jobbigt att samsova som det låter innan man fått barn.
    4. Det känns inte alls konstigt och onaturligt att amma länge när man väl är igång med det.
    5. Barnet kommer inte att dö av sin första förkylning. (Fast just det tipset hade nog inte alls lugnat mig. Hade nog inte ens kommit ihåg det när nästäppan och matvägran var ett faktum.)
    6. Använd sjal och glöm inte bort vilken flyttlåda du packade ner den i.

  4. Jag har en fråga! Som ammande mamma till en liten goding på fyra månader börjar jag märka av lite bitande. Inga tänder ännu, men det klämmer till och gör ont ändå (mjölkstockningskänningar ibland också). Vad ska jag göra!? Har du några tips på att amma när tänderna är på gång, amma en bitig bebis osv. Om du vill göra ett inlägg om det vore det helt fantastiskt! (Du är min husgud). Kram och tack för att du finns på internet!!

    1. Tack för fina ord! 🙂
      Sagogrynets blogg har inlägg om barn som bits vid amning, rekommenderas!
      Jag har inte planerat någon text om det men kan kort delge mina personliga erfarenheter med en gnagare som började gnaga redan innan tänderna kommit ut:
      Jag märkte att bebisen ibland kunde bita till efter en stunds amning, när inte flödet var så starkt längre. Då kunde han verka lite uttråkad, lite lekfull nästan – och så kunde han bita till.
      Snart lärde jag mig att känna igen de där tecknen som kunde föregå bitandet. Och så såg jag till att koppla loss barnet INNAN bettet kom. Inte sällan blev han då sur, men var han väl i ”bite mode” var det ingen vits att omgående lägga honom till bröstet igen, för då kom det där bettet ändå.
      Jag tyckte i de lägena att det var bättre att i så fall vänta 20-30 minuter och då ta upp amningen igen. Då hade han helt glömt bort det där med att han skulle bitas. Eller nåt :-D.
      Sen ibland blev jag biten utan att jag hunnit eller orkat se tecknen i tid. Då kunde jag vråla högt och nästan skjuta barnet bort från mig. Inte att rekommendera, kanske, eftersom risken finns att man skrämmer barnet och gör det ledset. Barnet vill ju inte jäklas med en.
      Däremot kan det nog vara bra att förklara för även ett litet barn att det gör ont. De förstår nog ofta mer än man tror.

      1. Tack för tipsen!! Har funderat på i vilka situationer det hänt (har som tur är bara varit några få gånger än så länge) och tror mest det varit när hon är trött och kanske överstimulerad eller uppe i varv. Kan nog funka att ta en paus då, sjala lite och sen försöka igen 🙂 Ska definitivt kolla sagogrynet också och om det blir värre ringer jag amningsmottagningen. Vill inte ge upp i första taget 😉

  5. 1. När snälla tanten på Amningscentrum skriver ut antibiotika till dig och varnar för att bebisen kan bli ”lite tjorvig i magen” medan du tar den, fatta att ”lite tjorvig i magen” betyder att din tvåveckorsbebis kommer att bete sig obegripligt, vara otröstlig, ha svårt att amma och så vidare från kl 16 varje dag fram till midnatt så länge du tar antibiotikan. Bättre att låta infektionen läka ut av sig själv, vilket du redan märker att den har börjat göra. Eller våga avbryta antibiotikabehandlingen när ni börjar misstänka att det är den som är problemet.

    2. Kroppen. Ha inte panik, den återhämtar sig ganska OK. Men prata med så många som möjligt om vad som har hänt med den, hur förlossningen var och hur jobbigt du tycker att det är. Bearbeta chocken, det är inte ”ingenting” att du inte känner igen din egen kropp, att allt gör ont och att förlossningen inte alls blev som du hoppades.

    1. Man får ALDRIG avbryta en påbörjad antibiotika-behandling!! Det är extremt oansvarigt.

      Om man påbörjat en behandling så måste man fullfölja den, eller be sin läkare om råd, annars bidrar man till uppkomsten av resistenta bakterier och att antibiotika i framtiden kan bli verkningslöst.

      Själv valde jag att tillfälligt ge ersättning och pumpa när mitt barn mådde dåligt av antibiotikan jag åt. Det var bland det jobbigaste jag gjort, men det var värt besväret. Jag vägrar bidra till att nästa generation står utan fungerande mediciner.

  6. Wow vilken hållning du har fått! 😉
    Håller med om allt det där, men också:
    Lita på din intuition och stå på dig!

    När du tror att vattnet har gått – vänta inte 12 h. Kolla upp det.

    När barnmorskan säger att åk hem, det kommer att ta läänge än och bli myycket sjukare – åk inte hem!! Du blev inte mycket sjukare och du hann aldrig förbereda dig ordentligt. Det kunde ha slutat med ofrivillig hemförlossning!

    När du vill börja helamma – gå all in! Bebisen har inga regelbundna ätrutiner, även om hon skall äta med max 3 h mellanrum i början. Kan lika gärna vara 20 min.

    När folk tar babyn ifrån dig och tycker du behöver få äta eller få egentid, men du ser att babyn vill ha bröstet och du vill finnas där för henne.

    Våga be om hjälp med inköp, städning, tvätt.. även om släktingar vill sköta bebin mycket hellre!

    Tack för en superblogg!

  7. Jag är så glad för att jag hittade denna blogg, tack för att du lägger ner tid och gör den, har fått så många goda råd!
    Några saker jag hade velat att någon berättat för mig innan bebisen föddes är:
    1. Bebisen sitter fast vid dig, nästan hela tiden, amning tar mycket tid.
    2. Du kommer att få så mycket kritik från alla håll för att du skämmer bort bebis. Varför amma så länge, bebis är ju 3 månader? Varför äter bebis så ofta och länge, du måste ha för lite mjölk! Varför låter du ditt barn sova med dig, nu kommer ni aldrig få sova själva! Varför kan du inte få barnet att sluta gråta (ont i magen)? Varför bär du barnet, lär den att ligga själv! Du skämmer bort bebisen genom att lyfta upp bebisen för att den gråter, varför skämma bort den? Varför inte ersättning då du har för lite mjölk?
    Försök att bli döv/ignorera kommentarer.
    3. Se till att få hjälp med markservicen, den som ammar har inte tid att sköta hushållet.
    4. Följ bebisens tider, de varierar hela tiden.
    5. Ta pauser ibland, en promenad kan hjälpa när det är jobbigt.

  8. Din lista hade jag gärna läst innan våran lille (numera 3-veckors) kom. (Fast vagnen var för oss ett bra inköp.)

    Sånt jag gärna hade vetat innan:
    Purelan-salvan är guld värd men smörj inte hela tiden. Såren hinner inte läka, utan det räcker med att smörja precis innan han ska ammas. Smörj med bröstmjölk och lufta däremellan.

    Läs gärna på mer om saker som kan krångla, t.ex. mjölkstockning, olika amningsställningar och att bebisen ska få bra tag (även om andra säger att det ser bra ut så får du en stark ”attackbebis” som ibland hamnar lite snett eller gärna kastar sig bakåt med fullt tag om bröstvårtan om han får möjlighet. Sår kommer då som brev på posten och blir plågsamt).

    Gå med i amningshjälpgruppen på Facebook redan innan barnet kommer, hade kanske kunnat undvika en del av de värsta nybörjarmisstagen då.

    Min mage kan krångla mer än någonsin efter förlossningen och veckor framöver. Kämpa inte så mycket, utan köp laxerande på apoteket istället. Då får även bristningarna/såren (både ytliga och djupare) en chans att läka utan att spricka sönder var gång man ska sköta magen.

    Även om det är skönt att kunna röra sig igen (efter 2,5 månad med kryckor pga. foglossning) så ta det lugnt. Musklerna måste byggas upp igen och ge även såren i underlivet tid att läka (de skavs snabbt sönder av att röra på sig mer än lite och det är inte värt det).

    Och precis som du gissade så är barnet värt allt tänkbart krångel (väntan på att bli gravid, den jobbiga graviditeten och efteråt).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *