Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Jag önskar att jag hade haft informationen i denna video innan jag fick barn. Eller att jag hade fått den vid något tillfälle under våra tre dagar på BB på Södersjukhuset här i Stockholm.

Första dygnen på BB med första barnet.
Första dygnen på BB med första barnet.

Då hade jag nog i rätt stor utsträckning sluppit nojor om att det inte fanns tillräckligt med mjölk i mina bröst (vilket inte var sant) och inte i panik börjat ge tillägg direkt efter hemkomsten.

Den här videon är ett försök att informera om det som jag själv hade behövt få reda på de första dagarna – eller ännu tidigare, så att jag hade haft lugnande fakta med mig i bakhuvudet till BB. Visste du till exempel att ett friskt ammat barn får i sig mellan 2 och 10 milliliter bröstmjölk vid en amning det första dygnet? Två milliliter är (typ) ingenting! Det är två kryddmått. Eller en pytteliten slatt på botten av en medicinkopp. Och detta är alltså precis som det ska vara!

Det här hade vi ingen aning om när vi fick barn, kan jag lugnt säga.

På videon visar jag även hur mycket som ammade bebisar i genomsnitt får i sig vid ett amningstillfälle dag två, tre och fyra. Längst ned i detta blogginlägg finns en forskningsreferens.

Det är inget förstås fel med ersättning om man vill ha eller behöver det, men jag ville helamma. Och det sket sig från första början för vår del – för att jag och min sambo var så totalt okunniga om helt grundläggande fakta om bröstmjölk och amning.

Vår förstfödda, bara något dygn gammal.
Vår förstfödda, bara något dygn gammal.

Jag hoppas att jag med den här videon kan bidra med att minska stressen lite grann för någon blivande eller nybliven förälder därute som är en liknande situation som jag var i då. Så sprid gärna detta blogginlägg om du tycker att det är bra.

I videon nämner jag att man kan handmjölka och ge av sin egen mjölk som tillägg de första dagarna om behov finns – till exempel om bebisen är trött och inte orkar suga så mycket som är önskvärt. Vill du veta mer om hur man kan göra för att handmjölka, titta här:  Video: Handmjölkning (5 min).

Se gärna också Video om amningsteknik (11 min) om hur du kan hjälpa bebisen att ta ett stort tag om bröstet – med mera.

Är det några dagar efter förlossningen och brösten är hårda och svullna och ömma upplever du förmodligen mjölkstas. Det är helt normalt och ofarligt, men kan kännas jobbigt, särskilt om brösten är så hårda att barnet har svårt att få ett bra grepp om bröstet. Här finns mer information och praktiska tips som gör det lättare att amma: Mjölkstas!.

Tack, Mia Westlund, barnmorska och internationellt certifierad amningsrådgivare (IBCLC) för hjälp med faktaunderlag till och faktagranskning av den här videon.

Referens:
Hospital Guidelines for the Use of Supplementary Feedings in the Healthy Term Breastfed Neonate. Breastfeeding medicine, vol. 4, nummer 3, 2009. The Academy of Breastfeeding Medicine Protocol Committee. Doi: 10.1089/bfm.2009.9991.

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

 

2 reaktion på “Video: Den första bröstmjölken (10 min)”

 1. Jag blir både ledsen och förbannad när jag läser din text och ser din video. Att BB-personalen inte har mer koll.

  Med barn nr ett fick jag skäll av barnmorskan för att bebisen låg vid bröstet och sög för länge.

  Med barn nr tre tyckte barnmorskan att bebisen såg ”spattig” ut och gav mig ersättning att ge hen. Betydligt större mängder än de du visar! Även om det var barn nr tre hade jag inte modet och orken att säga nej. Och det är klart hen var ”spattig”, hen kände ju av min stress, jag ville bara åka hem till min familj.

  1. Hej! Vad tråkigt att du fått ett så okunnigt bemötande. Jag önskar verkligen att fler kunde få en bra start på amningen på BB – att detta med hur vi matar de minsta skulle vara något som prioriterades inom vårdkedjan.
   Vårdpersonalen ska för övrigt bara tilläggsmata en nyfödd vid medicinska indikationer (givet att föräldrarna vill amma), om jag förstår det hela rätt. Jag undrar var uppfattningen att din bebis såg ”spattig” ut passar in där.
   Tack för att du lämnade en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *