Video: Den första bröstmjölken (10 min)

VIDEO OM DE FÖRSTA DAGARNAS AMNING. Jag önskar att jag hade haft informationen i denna video innan jag fick barn. Eller att jag hade fått den vid något tillfälle under våra tre dagar på BB.

Första dygnen på BB med första barnet.

Hade jag vetat mer om den första bröstmjölken, den som kommer de första dagarna, hade jag sluppit rätt mycket nojor. Det är jag övertygad om så här i efterhand.

Jag hade förmodligen inte i panik börjat ge tillägg direkt efter hemkomsten från BB i övertygelse om att min mjölk inte räckte (den räckte gott och väl, men det vågade jag inte tro på eftersom jag inte kände till grundläggande fakta).

Visste du till exempel att ett friskt ammat barn får i sig mellan 2 och 10 milliliter bröstmjölk vid en amning det första dygnet? Två milliliter är (typ) ingenting! Det är två kryddmått. En pytteliten slatt i en medicinkopp. Och det är alltså precis som det ska vara!

I videon visar jag även hur mycket som ammade bebisar i genomsnitt får i sig vid ett amningstillfälle dag två, tre och fyra. Längst ned i detta blogginlägg finns en forskningsreferens.

Läs också: Amning i början: Så vet du att bebisen får i sig tillräckligt med mjölk

Det är inget förstås fel med ersättning om man vill ha eller behöver det, men jag ville helamma.

Vår förstfödda, bara något dygn gammal.

Jag hoppas att jag med den här videon kan bidra med att minska stressen lite grann för någon blivande eller nybliven förälder därute som är en liknande situation som jag var i när jag fick mitt första barn. Så sprid gärna detta blogginlägg om du tycker att det är bra.

I videon nämner jag att man kan handmjölka och ge av sin egen mjölk som tillägg de första dagarna om behov finns, till exempel om bebisen är trött och inte orkar suga så mycket som är önskvärt. Vill du veta mer om hur man kan göra för att handmjölka råmjölk, se här: Video: Handmjölka råmjölk (6 min).

Se gärna också Video om amningsteknik (11 min) om hur du kan hjälpa bebisen att ta ett stort tag om bröstet.

Är det några dagar efter födseln och brösten är hårda och svullna och ömma upplever du förmodligen mjölkstas. Det är helt normalt och ofarligt, men kan kännas jobbigt, särskilt om brösten är så hårda att barnet har svårt att få ett bra grepp om bröstet. Här finns mer information och praktiska tips som gör det lättare att amma: Mjölkstas!.

Tack, Mia Westlund, barnmorska och internationellt certifierad amningsrådgivare (IBCLC) för hjälp med faktaunderlag till och faktagranskning av den här videon.

Referens:
Hospital Guidelines for the Use of Supplementary Feedings in the Healthy Term Breastfed Neonate. Breastfeeding medicine, vol. 4, nummer 3, 2009. The Academy of Breastfeeding Medicine Protocol Committee. Doi: 10.1089/bfm.2009.9991.

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kvinna har liten bebis mot sin axel, utomhus.
Foto: Elliot Foxprince.

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

2 reaktioner på ”Video: Den första bröstmjölken (10 min)”

 1. Jag blir både ledsen och förbannad när jag läser din text och ser din video. Att BB-personalen inte har mer koll.

  Med barn nr ett fick jag skäll av barnmorskan för att bebisen låg vid bröstet och sög för länge.

  Med barn nr tre tyckte barnmorskan att bebisen såg ”spattig” ut och gav mig ersättning att ge hen. Betydligt större mängder än de du visar! Även om det var barn nr tre hade jag inte modet och orken att säga nej. Och det är klart hen var ”spattig”, hen kände ju av min stress, jag ville bara åka hem till min familj.

  1. Hej! Vad tråkigt att du fått ett så okunnigt bemötande. Jag önskar verkligen att fler kunde få en bra start på amningen på BB – att detta med hur vi matar de minsta skulle vara något som prioriterades inom vårdkedjan.
   Vårdpersonalen ska för övrigt bara tilläggsmata en nyfödd vid medicinska indikationer (givet att föräldrarna vill amma), om jag förstår det hela rätt. Jag undrar var uppfattningen att din bebis såg ”spattig” ut passar in där.
   Tack för att du lämnade en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *