Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

AMNING I FÖRLOSSNINGSKRISEN. Resursbristen på många håll inom förlossningsvården drabbar även amningen. Det skriver jag om i denna text, där en barnmorska ger sin syn på saken.

I det här blogginlägget kan du läsa Stockholmaren Marias berättelse om amning mitt i förlossningskrisen. Maria födde barn för två månader sedan. Den stress som rådde på förlossning och BB försvårade helt klart starten på amningen, säger hon.

”Jag hade turen att få föda på sjukhuset närmast oss. När jag ringde första gången var det fullt. Nästa gång hade jag tur, för då hade det uppstått en lucka”, berättar Maria.

”Efter födseln fick jag ha mitt barn på mitt bröst i några minuter, men sedan började de sy mig eftersom jag hade bristningar. Jag fick lustgas, men det gjorde väldigt ont ändå.”

Maria fortsätter:

”Jag vet faktiskt inte om mitt barn sög på mitt bröst under den timmen. Han hade nog min bröstvårta i munnen ett litet tag, men jag vet inte om han sög på riktigt. Jag var inte riktigt med i vad som hände där jag låg och blev sydd.”

Fick du ha en längre ostörd stund med ditt barn på rummet, efter det, för att han skulle kunna ta bröstet mer i lugn och ro?

”Nej, när de hade sytt mig började de fråga hela tiden om jag hade kissat. De stoppade säkert in huvudet varannan minut och frågade. Efter ett litet tag förstod barnets pappa och jag att ’Har du kissat?’ var ett annat sätt att fråga ’Kan du lämna rummet nu?’. De behövde veta att man hade kissat innan de kunde släppa in nästa person som skulle föda.”

”Man förstod ju på hela stämningen hur pressat allting var och man ville vara en schyst patient. Den situation som råder är ju inte personalens fel. Så jag tog mig upp, men det var svårt. Jag blödde och kunde knappt gå.”

När Maria väl hade varit på toaletten var det snabba ryck som gällde, säger hon. Hon kördes i rullstol till sjukhusets BB-hotell, som ligger en bra bit från förlossningsavdelningen. Färden gick genom långa kulvertar.

”Där satt man, blödande, utan att ha fått på sig kläderna ordentligt, med en bebis i famnen. I kulvertarna rörde sig massor med folk – restaurangpersonal, städare och vårdpersonal.”

Hur gick det med amningen sedan?

”Mitt barn och jag skulle tillbringa natten på BB-hotellet. Min man åkte hem till vårt äldre barn. När jag blivit ensam på kvällen blev allt väldigt stressigt och jobbigt. Jag fick inte en lugn stund på det där rummet. Varje gång jag och bebisen hade lyckats somna kom det in någon och förde oväsen. Ibland var det bara någon som bytte soppåsar i badrummet, ibland var det en barnmorska som skulle titta till mig. Jag fick inte sova, bebisen väcktes. Efter varje gång han blev väckt gallskrek han. Vid ett tillfälle under natten skrek han i flera timmar i sträck.”

Det verkade inte som om de anställda hade tid med överlämningar sinsemellan, säger Maria.

”Hade personalen pratat med varandra hade det framgått att jag var helt utmattad och inte ville att personal skulle föra oväsen på rummet eftersom jag och bebisen behövde sova.”

”Jag försökte amma i det där kaoset, men det gick dåligt. Bebisen och jag var båda uppjagade av hela situationen. Han fick inget riktigt tag om bröstet.”

Fick du någon hjälp med amningen, någon som visade dig hur du kunde göra?

”Jag ringde på klockan och en sköterska försökte hjälpa mig. Men eftersom bebisen skrek och var övertrött var det jättesvårt. Mitt i natten bad jag om en pump, för jag tänkte att det nog var bra att hålla igång mjölkproduktionen om jag nu inte kunde amma.”

”Jag hade för ont för att sitta, så jag stod upp i rummet med den där dubbelpumpen och försökte pumpa medan bebisen skrek. Jag stod och grät medan jag pumpade. Vad hopplöst det kändes. Det kom bara ut en enda droppe mjölk.”

Men du har ammat ett barn förut, eller hur?

”Ja, men det spelade inte så stor roll där mitt i natten när jag inte kunde tänka klart. Jag visste faktiskt inte riktigt hur jag skulle göra.”

De budskap som förmedlades om amning under dygnet på sjukhuset blev också delvis förvirrande, tycker Maria.

”De sa att man ska amma ofta. ’Men förvänta dig inte att det kommer så mycket, det kommer knappt något alls de första dagarna’, sa de också.”

”Men – om det knappt kommer någonting, varför ska jag amma då? Jag kanske ska strunta helt i att amma just nu om det ändå knappt kommer mer än en droppe? I min trötta hjärna mitt i natten när jag inte fick sova gick det där inte riktigt ihop. Ett tag vill jag bara strunta i allt.”

Hur gick det sedan med amningen?

”Det gick bra. Jag hade såriga bröstvårtor de första dagarna och vågade inte riktigt lita på att amningen funkade. Men sedan fick jag coachning privat av en amningskunnig person. Och framför allt fick jag lugn och ro. Efter det har allting gått jättebra.”

Under själva födseln kände sig Maria väl omhändertagen, säger hon. Det var när barnet var ute som hetsen och stressen tog vid.

”Alltså – man behöver ju positiv energi för att det ska bli bra i sådana här lägen. När jag är lugn och kan försäkra min bebis om att allt är ok, då blir ju han lugn också. Men det var inte en sådan stämning som rådde på förlossning och BB.”

”All stress kring att köra ut mig ur rummet, alla som sprang och störde mig utan kommunikation sinsemellan, sömnbristen – det gjorde amningsstarten svårare än jag tror att den hade behövt bli.”

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *