Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)

VIDEO. Här är ett skäl till att fortsätta amma bortom spädbarnstiden: Att bröstet är ett formidabelt sömnpiller. Kombinera bröst med några minuters skönt gung i en bärsjal eller bärsele – och ”jag vill inte sova och är inte trött-barnet” bara måste kapitulera för John Blund. Typ så här:

Men napp, då? Den kan man väl söva med istället för bröstet? Eller med kramar och bokläsning och en flaska? Absolut. Alla gillar inte att slänga fram tutten i tid och otid. En del vaknar som vrak på morgonen efter nätter med amning, trots att ungen mer eller mindre dockat sig själv till bröstet i sömnen under nattens lopp. En del vill inte känna sig så bundna som man ibland kan känna sig som ammande. En del barn vill inte ammas så här länge. Eller så fungerar inte amningen trots att man vill.

Alla gör förslagsvis det som funkar för dem! Amning och att sova ihop (i en jättesäng, kolla här) funkar för oss. Det är mysigt och har räddat oräkneliga nätter från uppvak och gallskrik. Så vi fortsätter.

På tal om napp: Vårt första barn hade napp och älskade den. Hon somnade gott med den, gärna i bärsjalen på mig eller pappan. Det funkade jättebra vid nattning under långa tider.

Barn nummer två och tre har inte varit lika förtjusta i napp. Barn nummer tre tog napp under någon månads tid som bebis men spottade sedan ut den.

Ibland har jag svurit åt napplösheten, för det är ändå rätt skönt att ha nappen som avlastning. Men det också rätt skönt att slippa krypa omkring och leta nappar i sängen varenda natt. Det hade vi vår beskärda del av i flera år, trots att man försökte hålla sig med en napp-stash under nån kudde i mörkret. Bröstet vet jag var jag har och barnen har rätt snabbt lärt sig tricket med självservice i mjölkbaren på nätterna.

Jag har skrivit mer här om amning bortom spädbarnstiden: Varför jag ammar ett barn som inte är bebis.

Att amning ofta leder till sömn hos trötta barn är inte den huvudsakliga anledningen till att vi fortsätter att amma, ska jag kanske tillägga. Hade det varit det enda starka skälet hade vi lagt av för länge sedan. Det finns ju som sagt kramar och bokläsning, bärsjalar och bärselar. Skälet till att vi fortsätter att amma bortom bebistiden är helt enkelt att amningen gillas av alla inblandade.

Om amning på babybaby.se:

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress

Serie om tveksamma amningsråd:

Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

En reaktion på ”Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)”

  1. Hög igenkänning på det med nappen i sängen haha. Mitt barn gillar både napp och bröst i en bra kombo ? lite jobbigt bara vissa kvällar när det ska snuttas på bröstet varenda gång hon vaknar… Hoppas du kommer skriva om att sluta amma sen när det blir dags! När vi ska sluta amma vill jag att det ska gå så smärtfritt som möjligt ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *