Mor och barn äter.

Jag störde mig på ammande mammor

De där ammade mammorna som bara slänger upp ungen på armen och halar ut bröstet. Som oavbrutet pladdrar vidare med fikakompisen och ammar sin bebis som om de aldrig gjort något annat. Helt igenom rutinerat, med rörelser som ser ut att vara så invanda att en medveten tanke knappt krävs. Som när man tar upp en näsduk ur fickan, snyter sig och stoppar tillbaka den.

Jag störde mig på de där mammorna. De verkade kunna något som jag aldrig någonsin skulle kunna lära mig. Varför var det så jäkla enkelt för dem och så förbannat svårt för mig? Det här var för fyra år sedan, när jag kämpade med amningen av vårt första barn, som jag sedermera tvingades sluta amma tidigare än jag hade velat.

Parkamning.
Parkamning.

Häromdagen lunchade jag med en före detta jobbarkompis. Vi ammade våra barn medan vi åt – jag min två månader gamla son och hon sin tio månader gamla dotter, första barnet för hennes del. Hennes bebis ammades på armen, min inuti bärsjalen på min mage. Inte ett pip eller gny hördes från något av barnen. Min bebis sov när han inte ammade, hennes satt och sken som en sol.

Min kompis nämnde att hon på min inrådan gått den förberedande kursen Amningskurs för blivande föräldrar men ändå varit oförberedd på hur svårt det faktiskt kan vara att amma, särskilt när barnet är alldeles nyfött.

Senare samma dag mejlar min kompis till mig och påpekar något som jag inte har reflekterat över så mycket, men som är väldigt sant. Hon skriver:

”En av de främsta anledningarna till att blivande förstagångsmammor är så oförberedda på hur svårt det kan vara att amma, tror jag, är att man har den bild som du och jag förmedlade på lunchstället idag: Två bebismammor som ammar lite då och då, diskret och medan samtal och lunchen fortgår.”

Busenkelt. Eller?
Busenkelt. Eller?

”De som såg oss på lunchstället såg harmoni och rutin och något som var enkelt. Grejen är att du har tränat på tre bebisar och jag har tränat i tio månader med mitt barn. Men vi och de flesta andra har också suttit hemma och gråtit, smort bröstvårtorna, ändrat läge, svettats, svurit och undrat varför i helvete det är så krångligt för just mig, och tänkt att man aldrig kommer att kunna sitta på ett kafé och amma samtidigt som man gör något annat.”

Min kompis avslutar mejlet så här:

”Jag har aldrig sett någon med en sju dagar gammal bebis sitta på kafé och frustrerat lossa taget om och om igen. Jag gjorde det själv på ett sushiställe, men det var inget jag ville uppleva igen. Sådant gör man ju i regel hemma, och därför blir det en konstig bild som förmedlas av hur amning – också! – kan vara.”

Ja. Och det går upp för mig: Nu är jag den där morsan på stan som får amning att se helt okomplicerat ut, som något man bara gör medan man pysslar med annat. Nu är jag den ammande mamman som jag själv störde mig på.

Amning på snabbmatsrestaurang.
Amning på snabbmatsrestaurang.

Sedan dottern, nu fyra år gammal, kom till världen har det blivit fler barn i familjen. Och jag har fått massor av övning, som inte hanns med under den korta amningstiden med första barnet. Numera ammar jag obekymrat i princip var som helst – på caféer, i parker, i mataffären och på bussar. Det är en del av min vardag.

Men det har inte alltid varit så! Tidigare dagars slit med det berömda ”taget om bröstet”, mina tårar, gallskriken vid bröstet när vår förstfödda började amningsstrejka på grund av all mat i flaska som vi hade gett för att jag trodde att min bröstmjölk inte räckte, alla försök att hitta en bra amningsställning, blåsorna på brösten – inget av det har någonsin sett offentlighetens ljus (jag har skrivit om amningen av första barnet i detta inlägg). Och det är nog ytterst sällan som någon av oss, om vi inte lever med eller är nära släkting till en ammande förälder, ser sådan amning i verkligheten.

Den biten av föräldraskap uppfattas nog som inte riktigt tillåten att visa upp, tror jag. Även ”rutinerad” amning ska, åtminstone enligt somliga högljudda typer (jag tror att majoriteten av befolkningen faktiskt inte stör sig eller bryr sig ett dyft), skötas diskret i offentligheten med så lite visad hud som det bara går. Inte konstigt om många av oss är totalt oförberedda på amning nuförtiden om vi aldrig fått en skymt av hur går till när man lägger en bebis till bröstet. Och inte konstigt, i förlängningen, att vi får en skev bild av hur amning går till, som min före detta jobbarkompis påpekade.

Det var inte alltid så här lätt!
Det var inte alltid så här lätt!

Det här är min poäng: Om du som läser detta kämpar med att amma och tycker att det är askrångligt och undrar hur andra får det att verka enkelt – kom ihåg att amning är en färdighet som kräver övning, av såväl barn som förälder. Ibland uppstår problem som är väldigt svåra att råda över. Barnet kan vara sjukt eller inte klara av att suga effektivt, till exempel. Och man måste inte kämpa på med en strulig amning, det är inte det jag menar. Men det blir i regel mycket enklare och det behöver inte ta så jättelång tid innan man känner att man fått hyfsad rutin. Med vårt andra barn tyckte jag att det tog ungefär två månader. Efter det var amningen inte en tjugondel så knepig som tidigare. Det var en stor lättnad.

Min före detta kollega säger det hela ännu bättre, i bara en mening:

”Alla ammande mammor borde förses med en skylt, endast synlig för nyblivna mammor, där det står: ’Det har inte alltid varit så här smidigt’.”

Amning och parklek.
Amning och parklek.

Jag kan inte låta bli att lägga till en grej. Och det handlar om varför jag störde mig på de där ammande mammorna, då för fyra år sedan. Varför kunde jag inte bara konstatera att det funkade bra för dem och inte lika bra för mig och så var det med den saken? För att jag var ledsen, såklart. Och avundsjuk. För att jag kände att det var något fel på mig som inte kunde det som de kunde, trots den uppsjö av amningstips och välmenande kommentarer av typen ”det ser bra ut!” som vi hade fått av personalen på BB med första barnet.

Nu vet jag att en del av de där tipsen verkligen lämnade mycket att önska, att amningsvägledningen de där första dagarna på BB hade kunnat vara mycket bättre. Långt ifrån alla som jobbar med nyfödda har dessvärre gedigen kunskap om den rätt tekniska process som amning är, särskilt i början när brösten ska växla upp från noll till hundra på bara några dagar och hela processen är väldigt lättstörd. Ett enda felaktigt råd de första dagarna kan stjälpa jättemycket. Detta samtidigt som bara en liten puff i rätt riktning från en amningsinsatt person kan göra all skillnad i världen till det bättre – som att visa den ammande mamman hur hon kan justera barnets läge bara ett par centimeter hit eller dit i famnen så att mjölken flödar effektivt och hon slipper nötning och sår på bröstvårtorna (Klicka här för bildserie som visar en bra amningsställning).

Skogsamning.
Skogsamning.

Min poäng här är följande: Får man inte rätt stöd från dem som ska vara experterna, men inte förstår att ”experterna” kanske inte hjälpte en på allra bästa sätt, då ligger det nära till hans att tro att det är en själv det på något vis är ”fel” på om amningen strular. Och man förleds att tro, i alla fall gjorde jag det, att man själv är lite misslyckad och andra är ”lyckade” – de där cafémorsorna, till exempel.

Men gör för guds skull inte samma tankevurpa som jag gjorde. De där morsorna du ser på stan har snarare haft tur, fått bra hjälp och övat massor med sin bebis. Och gråtit när få andra såg det.

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

7 reaktioner på ”Jag störde mig på ammande mammor”

 1. Tack för detta fantastiska inlägg! Precis vad man som nybliven mamma med strulande amning behöver läsa.

 2. Oh så sant!!

  Mitt tips till de som kämpar: om ni inte får råd som faktiskt hjälper er amning på amningsmottagning eller bvc, nöj er INTE!! Be att få träffa ngn annan, det kanske sitter en barnmorska /sköterska i rummet bredvid som kan hjälpa er bättre eller ring amningshjälpen eller fråga en annan mamma. Se till att få hjälp direkt och/eller våga be om att få prata med ngn annan. Huvudsaken är att inte gå hem och fortsätta kämpa förgäves. Det finns hjälp att få av rätt person, kunskap genom amningsbloggar, video etc. Och våga avbryt direkt när barnet får fel tag, det ska INTE göra ont eller vara obehagligt under amningen. Mkt bättre att avbryta och starta om än riskera onda sår…

  1. Jag instämmer till hundra procent, Mikaela! Om man bara fick ge ETT enda råd till dem som vill amma och som precis ska få eller precis har fått barn vore det just det som du skriver om:
   Be om hjälp bums om något känns det minst olustigt eller om du är det minsta osäker. Och ge dig inte förrän du fått hjälp som du begriper och som faktiskt hjälper dig vidare! Sök hjälp från en person, och en till och en till…tills du får den stöttning och de råd som faktiskt gör saker och ting lättare för dig.
   (Jag brukar också lägga till: Stånga dig inte blodig i väggen om amningen bara känns blä – man MÅSTE inte amma, det viktigaste är omsorgen, kärleken, lyhördheten och närheten till barnet och de fantastiska sakerna kan du erbjuda oavsett om du har bröst och oavsett om du har bröstmjölk eller ej 🙂 ).
   Stort tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar här på bloggen!

 3. Vill också tacka för ett mycket bra inlägg! Känns skönt att läsa att jag inte är ensam om att svettas!

 4. Ligger ner i sängen med vår fem dagar gamla son och skrattar så jag frustar, måste hålla tillbaka så jag inte väcker honom då jag för första gången lyckats liggamma och själv fått sova 90min (!!!!) extra pga detta. Han är vårt andra barn och jag sa under hela graviditeten, enda sättet att jag ammar är om Han fattar grejjen och är ett amningsgeni. För dotterns amning för två år sedan var bara.. mardröm.
  Nu visade det sig att sonen är Awesome på att ta rätt tag, en sugpropp! Men jag insåg snabbt att jag måste lära mig mer.. hittade hit. Läst snart – Allt. Sett videos. Testar. Svär. Andas. Gör om.
  Tack. Tack för att du ger ett hopp om en smidigare vardag där jag också rutinerat bara sjalammar och ändå kan skriva/fika/leka med tvååring etc. Tack. Alltså hjärtedjups Tack. ?♥️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *