Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal

I det här inlägget har jag samlat ihop alla tips jag kan komma på om amning i bärsjal och bärsele.

Att få snits på amning i bärsjal och bärsele är en smärre revolution i bebisvardagen, tycker jag själv. Allt blir enklare.

Amma medan du underhåller äldre barn, när bebisen fått för sig att amningsstrejka i alla andra matpositioner, när du håller på att bryta ihop efter maratonamningar i soffan, när du handlar mat, sitter på bussen, spelar spel, är ute och går – begränsningarna är få.

Amning i Gamla stan, Stockholm.
Här pågår amning i bärsjal!

Efter ett tag, när du har blivit van, kommer du knappt ens att märka (och ingen annan heller) att du ammar i bärsjalen eller bärselen.

Amning i sele och tillverkande av smoothie.

Du kan flaskmata i bärsjal och bärsele också. Det gjorde min sambo och jag mycket med första barnet. Flaska i bärsjalen på språng var tidsbesparande, praktiskt och brukade funka när barnet i perioder ”konstrade” med flaskan fastän hon var hungrig. Amning i sjal och sele kan kräva aningens mer övning.

babybabyse_amningsdagbok_vecka3-6_10

Vid amning kan det krävas lite olika tricks beroende på om den egna bysten är stor/liten och böjlig/icke-böjlig. Det här blogginlägget innehåller massor med tricks för olika sorter.

babybabyse_grasmatta2ny_600

Så här ser upplägget ut:

 • ”Föräldrarnas bästa tips”
 • Tips för amning i sjal/sele med små bröst
 • Tips för amning i sjal/sele med stora/flexibla bröst
 • Allmänna tips för amning i bärsjal och bärsele
 • Tips på ställningar och sätt för amning i bärsjal och bärsele
 • Övriga lästips

Vi börjar med tips från andra föräldrar som ammar i bärsjal och bärsele. Jag har bara min egen kropp att utgå från och den liknar ju inte alla andras kroppar. Jag efterfrågade därför bidrag nyligen i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook och fick nedanstående bilder och tips. Varmt tack, allihopa!

Teresas tips

teresa_600x380

”Här är vårt barn åtta månader. Vi började att amma i bärsele vid fyra. Jag håller ena handen under bröstet som en tallrik för att få ordning på sladdrigt flexiboob. Det fick det att funka.”

”Vi gillade att vara insynsskyddade. På bilden har jag fäst ett barnlakan i selen som skydd. Att amma i bärsele var det enda som fungerade under en period när vårt barn ‘krånglade’ med amningen.”

Sandras tips

sandra_600x380_1

”Här ammar vi för fullt i vår Tula-bärsele. Det funkar speciellt bra nu när lilleman är lättdistraherad. I selen blir det nästan som att stänga in oss i ett mörkt, tyst rum.”

”Jag lossar på både midjeband och axelband och hasar ner honom. Ibland drar vi upp luvan om det finns för mycket att titta på och sedan är det bara att flytta upp honom igen när han ammat färdigt.”

Elins tips

elin_600x380

”Många förklarar hur man släpper på axelbanden, flyttar midjebältet hit eller dit. Allt lät så himla enkelt när man läste hur andra gjorde. Tills man kom i ett läge där ens bebis vägrade amma sittandes och det gick inte att lägga sig ner någonstans. Då återstod vår kära Tula-bärsele och mitt mest konkreta råd till er som vill få det att funka är: Just do it!”

Karins tips

karin_600x380

”Här är vi i Gamla stans gränder, på vägen mellan vigsel och bröllopsfest. Det här var första gången jag ammade i bärsjalen. Knepet här var att inte börja trassla och knyta om, utan bara amma som jag stod – för det var det som krävdes just då.”

Monicas tips

monica_600x380

”Jag gillar bärsele. Bärselen döljer mycket samtidigt som jag kan ha båda händerna lediga när jag ammar.”

Karolines tips

karoline_600x380

”Jag håller bröstet med handen och vrider bärselen åt den sida jag ska amma på. En bonus är att axelband plus dreggelskydd funkar bra som kudde åt bebis. Jag håller oftast i bröstet under hela amningen men ibland kan jag klämma fast det och få handen fri!”

Catharinas tips

catharina1_600x380

”Mitt bästa tips för att amma i bärsele är att spänna ut, alltså lossa på, axelbandet på den motsatta sidan.  Vill jag amma på vänster bröst spänner jag ut höger axelband lite mer. Jag kan då skjuta över barnet på vänster sida så att hen får en bättre position vid bröstet.”

Emmas tips

emma_600x380

”Jag ammar ofta i min Babybjörn. Jag lossar på bandet på den sida jag inte ska amma på och vrider selen så mycket det går åt sidan. Jag håller en hand bakom hennes huvud när jag böjer mig fram för att hon inte ska tappa greppet. När jag sitter ner ger det bra avlastning att ha henne sittandes på mitt ben.”

”På detta sätt har jag lyckats plocka svamp, bär, fiska och stå ut en vända på Ullared.”

Mariannes tips

marianne_ny_600

”För mig handlar sjalandet om närhet. Att ge lite extra närhet både för att det är praktiskt, ibland nödvändigt (med rörligheten) och mysigt. Jag har både flaskat och ammat i sjalen. Även flaskmatade barn kan få närhet vid matning.”

”Mina tips: Våga prova dig fram! Det behöver inte vara snyggt eller vackert. Jag har haft hoprullade kökshanddukar under brösten eller egna armar instuckna under tyget för att få det att funka ibland. Alla sätt är bra utom de dåliga, säger de.”

Katharinas tips

kabe_600x380

”Jag ammar i en mei tai (ett slags mellanting mellan bärsele och bärsjal). Jag lossar på axelbanden och hasar ner babyn. Jag har rätt små bröst. Jag brukar hålla en hand under brösten, men det går ofta utan också.”

”Bärsele eller mei tai känns enklare än bärsjal för mig eftersom babyn inte kan glida ur sätet. Det är också enkelt att efterspänna efter amning. Jag har på detta vis ammat mig genom flygresor, vandringsturer, repetitioner med trumensemble med mera. Genialiskt!”

Annies tips

annie_600x380

”Öva, öva, öva hemma och ha tålamod. Att stå framför en spegel kan underlätta.”

”På bilden har jag barnet på höften, i en vävd bärsjal. Knytsättet heter ‘Poppins hip carry’. Jag tycker att det passar bra för jag ‘lyfter’ bara upp bröstet ovanför behån liksom och behöver inte justera sjalen något. Nåja, oftast inte i alla fall.”

Pias tips

pia_600x380_1

”Jag ammar i en Tula-bärsele. Jag brukar knäppa upp i ryggen och dra ner ena axelremmen lite så dottern ligger lite snett.”

”Jag knäpper oftast upp helt i ryggen. Jag tycker att axelremmarna sitter kvar om man inte springer runt som en tok. Men ska man fara omkring och greja kan man ha ryggspännet i utdraget läge. Då får man stöd utan att behöva ‘hålla emot’ med armarna. Det fungerar även att lossa på midjebältet så att hon kommer längre ner.”

pia_600x380_2

”Det funkar även att amma i Babybjörn. Jag hade Babybjörn ibland förr. Jag lossade lite på nackstödet, bara, så funkade det.”

Kajsas tips

kajsamayrhofer_600x380

”Det här fotot är taget från mitt ansikte ner på en somnad bebi i ringsjal. Det är alltså mitt högerbröst. Jag stöttar huvudet mot min överarm, kramar om bebin under amning. Det är mitt tips.”

Malins tips

malin2_600

”Till vänster ammar jag 12 dagar gammal bebis i trikåsjal i vaggaposition.  Tips: Öva och ha tålamod. Ta dig tid att kolla på klipp och bilder för att få till det. Övning ger färdighet.”

”Till höger ammar jag i en Tula-bärsele med bebis på sex månader. Mitt bästa tips här är att släppa ner axelbandet på den sida man tänkt amma på, gärna lite längre ner än vad man tänker kan behövas. Ta fram bröstet. Håll bröstet om så behövs. Låt bebis ta grepp. Ta någon trasa, mindre handduk eller liknande och tryck in under bröstet vid behov. Och dra åt axelremmen lite för att hålla allt på plats. På så sätt kan du eventuellt till och med amma hands free!”

Angelicas tips

angelica1_600x380

”Jag har en vävd sjal och knyter med fwcc (”front wrap cross carry”, ett knytsätt). Jag lossar upp sjal och bebis och sänker ner henne lite. ”

angelica2_600x380

”Jag behåller behån knäppt om vi ska gå eller går/står och bara rullar upp tutten för att få extra stöd. Sitter vi ner knäpper jag upp behån för att kroppen sjunker ihop lite.”

Tips för små (och oflexibla) bröst:

Sandra tipsar om att dra barnet åt höften, som även Catharina visar en bit upp i texten:

”Jag har ganska små bröst. Här har jag dragit barn och bärsele rejält åt sidan till för att få barnet att nå bröstet. Ett axelband är nu mellan brösten. Barnet lutar sig mot det andra axelbandet.”

sandra_600x380_2

”Oftast låter jag bli att knäppa upp behån och bara drar upp bröstet så det får ordentligt stöd av behån. Jag har även upptäckt att om jag placerar axelbandet på bröstet så det trycks inåt så hålls det på plats bättre och jag kan fortsätta med det jag höll på med.”

Fler tips till småbystade:

 • Testa att hasa ned midjebandet/höftbandet plus bebis rejält.
 • Håll i/upp bröstet – även småbystade kan ha nytta av det.
 • Spänn axelbanden igen när barnet har tagit bröstet och börjat amma. Då får barnets överkropp och nacke bra stöd av själva selen. Det blir mindre vingligt och du får händerna mer fria.
 • Att bara lirka ut bröstet halvvägs eller höja bröstet med handen kan funka med små bröst också – bara de har lite flexibilitet!

babybabyse_ammaibarsjal_gras_600

Tips för stora (och flexibla) bröst:

 • Var inte rädd för att stötta/hålla i bröstet. Du kan hålla i bröstet bara i början eller under hela amningen. Du kan också smyga in en hand då och då om bröstet hotar att rymma. Du måste inte amma ”hands free”. Och bara en ledig hand är mycket bättre än ingen! Du har ju två fria ben också. Inte dumt. I videon Vardagstips för amning i bärsjal och bärsele (3 min) ser du exempel på ”brösthållning” och lite andra tips för ammande med stor byst.

babybabyse_vardagstips3_600

 • Marianne och Malin tipsar ovan om att knöla in en handduk eller trasa under bröstet. Det kan säkra ett vingligt bröst. Så har jag också gjort vid några tillfällen (funkar vid ”vanlig” amning också):
 • Med lite flexibilitet i brösten kan du ”vifta” med bröstet över barnets överläpp och nästipp precis när barnet ska ta bröstet i sjalen/selen – se nedan. Det stimulerar barnet att gapa stort. Jag böjer mig gärna framåt när jag gör detta och stödjer samtidigt barnets huvud med andra armen. Det brukar funka bäst för mig.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow15

Viftelivift! Stöd bebisens nacke med andra handen.

 • Har du, som jag, höj- och sänkbara bröst och ett barn som inte är alldeles nyfött kan du faktiskt amma i bärsjal/bärsele på det absolut enklaste sättet någonsin: Bry dig överhuvudtaget inte om att lossa på några remmar. Bara hissa upp bröstet ur urringningen, håll i tutten, servera till bebis. Klart! Så har jag gjort till exempel här: Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min).

babybaby.se_babywearing_minus14_park_sunset2_640

 • Om du vill ha hjälp att få bröstet att stanna i ”upphissat” läge utan att behöva hålla med handen kan du spänna åt axelremmen (om du ammar i sele). Har du lite tur stannar bröstet på plats då – se de två bilderna nedan. Titta gärna  också på denna video där du hittar detta samt andra tips för ”flex-bystade”: Video: Amma i bärsele (4 min). Bildserie finns också: Bildserie: Amma i bärsele.

Bebis ammas i bärsele utomhus.

Bebis ammas i bärsele utomhus.

Ps om att hålla i bröstet med handen under hela amningen: Har du lätt för att få mjölkstockning, försökt att hålla på lite olika ställen varje gång. I början höll jag tummen på exakt samma ställe vid varje amning och åkte på mjölkstockning just där jag brukade ha tummen. Kanske ett sammanträffande, men det kan vara värt att ha i åtanke.

Bebis har somnat vid bröstet på Gröna Lund.
Bebis har somnat vid bröstet på Gröna Lund.

Allmänna tips:

 • Tänk bort ”reglerna”. I början fick du kanske höra att det ska vara en bra vinkel vid bröstet, till exempel. De råden är till för att man ska få in tekniken i början.  Men när du börjat få lite kläm på amningen, pröva att freestyla lite när du vill testa att amma i bärsjal eller bärsele. Du kan ta i bröstet och styra det mot bebisens mun om det funkar, till exempel. Det kan bli nya och ovanliga vinklar. Känns det bra för dig och bebisen, kör i vind.

babybabyse_vidspisen1_600

 • Försök att inte bli låst av alla tips du ser här, heller. Pröva egna saker. Olika grejer funkar för olika personer.
 • Öva! Det kan ibland ta lite tid att få snits på det.

babybabyse_ammabarsjal_kok

 • Öva i skarpt läge. Det kan göra susen. Själv hade jag utan större framgång övat hemma på amning i bärsjal. En dag var jag sen till hämtning av storasyster på förskolan. Jag gick raskt med lillebror, två månader gammal, i bärsjal. Lillebror blev hungrig och började gnaga på mig. Vad göra? Nu får det bära eller brista, tänkte jag och lossade sjalknuten, hasade ner lillebror, drog åt knuten igen, fiskade upp ett bröst, måttade mot lillebrors mun – och så ammade han i sjalen hela Magnus Ladulåsgatan ner.

babybabyse_amma_grodposition_barsjal_600_4

 • Rörelse! Rör på dig lite medan du för ihop bebis och bröst, det brukar gå lättare då. Ju grinigare och tröttare bebis, desto större behov av lugnande rörelser. Gunga, smådansa framför spegeln, sätt på en bra låt eller ett barnprogram (Babblarna uppges göra underverk), sjung för bebis.

babybabyse_amningsdagbok_vecka3-6_11

 • Ett trick som många skriver under på, kanske särskilt de med stora/flexibla bröst: Knäpp inte upp behån. Bara dra upp bröstet. Dra ut nästan helt. Låt bröstet vila lite på urringningens kant. Det blir stabilt då. Du kan förse arrangemanget med ännu mer stabilitet om du har en tröja med en ganska stadig urringning. För ännu mer stadga: Ha två urringade linnen med stadig (ej sladdrig) urringning ovanpå varandra, som jag har på bilderna nedan.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow_top1babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow_top3babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow_top4

 • Vill du inte visa lite mycket bröst som jag gör på bilderna ovan kan ha ett amningslinne med glipa och dra ut bröstet i glipan istället, men fortfarande låta bröstet vila lite grann ovanpå.

babybaby.se_nursing_babycarrier_sildeshow_top2

 • Att dra bröstet rakt upp ur urringningen som jag beskrev ovan sliter på urringningen efter ett tag. Jag ser för egen del detta som en del i dagliga klädslitaget och klär mig vanligen inte i dyra kläder (även om de där Boob-topparna på bilderna ovan var rätt dyra). Vill du inte slita på kläderna men vill ha möjlighet att snabbt kunna hala upp ett bröst: Pröva blus med elastisk urringning. Vill du ha mer stadga för bröstet vid amning än vad en elastisk urringning kan erbjuda – ha ett linne som du inte är så rädd om och som har en stadig urringning under blusen.

babybabyse_amningisjalochsele_blus_600

 • Bära barn-experter råder att inte stoppa in barnets huvud i sjalen vid amning i bärsjal. Barnet bör ha frihet att kunna röra sitt huvud och kunna dra bort huvudet från bröstet när som helst. Om barnets huvud känns det minsta svajigt när du ammar, särskilt om det är ett litet barn, stöd barnets huvud med en arm eller hand.

Nyfödd ammar i grön bärsjal.

 • Man kan rulla in en handduk i tygkanten bakom barnets nacke vid amning i bärsjal för att få extra nackstöd, se nedan. Det är en fiffig grej vid bärande i bärsjal överlag, amning eller ej.

babybaby-se_handduk-i-barsjal_600

 • När det är kallt ute och du vill amma på språng är det toppen med en långärmad amningströja med glipa! Bland andra Boob och Stormberg har. Här finns andra tips för amning ute i kyla.

babybaby.se_winter_babywearing_nursing4

 • Om en hand är upptagen med hålla i bröstet när du ammar och du plötsligt behöver båda händerna, till exempel när du ska betala dina matvaror i en butik – pröva att lösgöra båda händerna en liten stund ändå om barnet har bra stöd för nacken. Ibland förblir bröst + bebis i intakt läge. Och om barnet tappar greppet är det inte hela världen. Du kan ”koppla på” igen så fort du får möjlighet.

Två som äter.

 • Om barnet somnar i sjalen/selen efter amning: Tajta till sjalen eller selen igen så att barnet har fria luftvägar. Hotar barnet att vakna till igen under denna process, vagga eller gunga/guppa medan du håller på och spänner. Du kan ha kvar barnet sovande i bärsjal utan att spänna igen. Men se då till att barnets huvud vilar mot din arm så att huvudet är lätt bakåtlutat och luftvägarna fria. Täck inte över ansiktet. Du ska kunna se och ha koll på barnets ansikte hela tiden, som på bilden nedan.

babybabyse_bebis_sover_sjal_600

 • Ta’t lugnt. Att du får till det med amning i bärsjal eller bärsele betyder inte att du plötsligt måste bli värsta supermänniskan och steka pannkakor samtidigt som du ammar och bygger ut huset. Ta en efterlängtad promenad med en kompis, amma på bussen utan ansträngning – eller vad som nu gör livet enklare eller roligare.

babybaby.se_breastcompressions8

 • Och du – får du inte till amning i bärsjal eller bärsele är det inte hela världen! Du kan testa igen om några veckor om det inte fungerar nu. Eller så struntar du i det. Detta är inget måste. Barn har egna åsikter om hur saker och ting ska gå till, inklusive amningen, och ställer inte alltid upp på det man själv föreslår. Magdalena, som syns på bilden nedan och som är med i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook, skriver så här:

babybabyse_amning_i_barsele_magdalena_600

”Jag ingen bra bild att visa då jag aldrig har lyckats, haha. Min bebis har varit krånglig att amma i allmänhet. Men jag blev hjälpt av en mening i amningsboken Amning idag : ‘Barnet är helt enkelt tempramentsfullt, alla är vi olika’.”

”Det hjälpte mig att på nåt sätt acceptera läget. Mitt barn är också fruktansvärt nyfiket. Om du vill visa denna bild på hur det kan se ut när det inte går så bra så får du gärna göra det.”

Olika ställningar och sätt:

Du kan amma med barnet i bärsjal och bärsele i flera olika positioner och på en rad olika sätt. Jag nämner här de sätt jag själv har prövat och som jag tycker funkar.

Med barnet liggande i trikåsjal

babybabyse_amma_barsjal_liggande600

Du kan amma barnet liggande i trikåsjal, elastisk bärsjal.

Jag tycker att detta sätt att amma är jättebra när man är hemma men inte har lust att sitta fastklistrad och amma i soffan i timtal. Med möjligheten att amma på detta vis kan man gå runt i hemmet och göra grejer, det ger frihet. Och så är det skönt för rygg och axlar.

Här finns en video: Amma i trikåsjal (8 min). I det blogginlägget finns även videolänkar till andra smarta sätt att amma i trikåsjal på.

Stillbilder finns här: Bildserie: Amma i trikåsjal. När barnet inte ammar bör barnet som regel sitta upprätt i bärsjalen, eftersom barnets luftvägar tenderar att vara som mest fria då. Här är en checklista för säkert bärande.

Med barnet sittande upp i bärsele

Amning i bärsele utomhus.
Amning i bärsele i lekpark.

Här är en video med liten bebis som ammas upprätt i bärsele:
Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min).

Här finns video med en lite större bebis som ammas upprätt i sele: Amma i bärsele (4 min). Stillbilder: Bildserie: Amma i bärsele.

Här finns två korta videor med förslag på hur du kan amma i bärsele i lägen då bebisen ”konstrar” vid amning:

Video: Amning i bärsele vid amningsstrul, del 1.
Video: Amning i bärsele vid amningsstrul, del 2.

Här syns också lite bärsele-amning: Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar).

Med barnet sittande upprätt i bärsjal

babybabyse_amma_grodposition_barsjal_600_5

babybabyse_amma_grodposition_barsjal_600_1

Amma upprätt i bärsjal är det jag själv har gjort mest. Det blir minst meck då, tycker jag. Jag ammar och märker knappt ens själv att jag gör det.

I följande video finns en rad tips på hur du kan amma ditt barn när barnet sitter upprätt i bärsjal. I videon finns tips för både trikåsjal och vävd sjal. Trikåsjal är det som många använder i början, vävd sjal kallar man de lite stummare och mer avlastande bärsjalar som många byter till när trikåsjalen börjar kännas svajig: Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min).

Här är en film som visar upprätt amning av litet barn i vävd bärsjal: Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min). Foton finns här: Bildserie: Amma i vävd bärsjal.

Knytning av bärsjal i "omslutet kryss"
Ur videon ”Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)”.

Här ammas en lite större bebis, sex månader gammal, upprätt i vävd bärsjal (jag visar även knytprocessen): Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min).

Slutligen en liten film om upprätt amning i bärsjal av pytteliten bebis plus tips för sövning av bebis: Video: Pilatesbolltricket! (3 min).

babybabyse_pilatesboll_600x350

Med barnet liggande i ringsjal

BäraNära har en bra video på hur du kan använda en så kallad ringsjal med en nyfödd.

Amning i ringsjal.
Amning i ringsjal.

Jag har själv gjort en video om amning i ringsjal: Amning i ringsjal (10 min). Videon blev väl inte helt hundra. Men den ger i alla fall lite ledtrådar till hur detta kan funka. I videon visar jag också helt kort hur jag ammar mitt barn när han sitter upp i ringsjalen.

Övrigt från denna blogg i ämnet:

Här är fler artiklar från denna blogg där amning bärsjal och bärsele förkommer på något sätt:

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
17 supertrick när bebisen amningsstrejkar
17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips).
Dagens sjalamningstips!
20 skäl att bära en nyfödd

Bärskydd.

Hej då från oss!

Baby rests on dad's chest after having been breastfed.

Not. Boken Amning idag nämns i denna text. Den är utgiven av Gothia Fortbildning och författare är Elisabeth Kylberg, Anna Maria Westlund och Sofia Zwedberg.

Mer på babybaby.se om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Mer om amning:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)
Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

2 reaktion på “Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal”

 1. Härliga tips! Håller med om att det inte måste vara perfekt för att ändå underlätta. Har ammat i ergobaby (sele), men får hålla en hand, kan inte gå så fort och särskilt diskret är det nog inte. Så föredrar att sitta still och amma. Men de gånger der hänt har jag ju varit på språng och då har det varit kanon att ta till, en trygghet när man är ute! Använt dina tidigare poster om amning i sele som hjälp då.

  1. Tack för din kommentar! Kul att tidigare texter om amning i bärsele varit till nytta! Ja, visst är det en trygghet att kunna mata på språng. Man behöver inte slå knut på sig själv för att försöka förutse när barnet ska bli hungrigt. Man behöver inte tänka på att scanna ställen där det går att slå sig ned på en bänk eller liknande för att amma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *