17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Känner du igen det här scenariot? Det har gått ett par-tre månader sedan ni fick barn. Amningen flyter på rätt bra nu. Bebisen liksom bara hänger med och verkar nöjd med livet.

Idealet...
Det var ju så här man hade tänkt sig det!

Så händer något. Bebisen börjar vända sig från bröstet. Ilsknar till och fäktas när ni ska amma. Vrålar och krumbuktar sig så fort du öppnar behån. Och det sker igen och igen. Vad i allsin dar?

Men var lugn – det är inte kört med amningen! Inte alls. Vill du fortsätta amma finns det massor med knep för att ta sig igenom en sådan här period med så kallad amningsstrejk. I detta inlägg får du en lista med 17 supertrick när barnet amningsstrejkar.

En del bebisar kan vara struliga vid bröstet när de är pyttesmå och upplever så kallad kvällsoro, vilket är vanligt. Läs tips kring det här: Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!.

Andra bebisar får ibland, som beskrivet ovan, en släng av amningsstrejk runt två-tre månader när de plötsligt blir mer intresserade av sin omvärld och därför också mer lättdistraherade.

Efter tre barn som periodvis haft väldigt specifika önskemål kring amningen har jag själv testat samtliga knep i det här inlägget. Vissa grejer funkar bättre vissa dagar, andra funkar bättre andra dagar. Testa vad som blir bäst i stunden. Chansen är också stor att du kommer på helt egna superknep för dig och din bebis!

Obs! Innan du slår knut på dig själv och lär dig amma i bärsjal medan du dansar wienervals – kolla om det kan vara så att bebisen mår dåligt. En del barn kan skrika när de läggs ner i famnen för att de har ont i örat. Eller värja sig mot bröstet för att de svamp eller blåsor i munnen. Är du fundersam, ring BVC eller 1177 och bolla dina tankar med någon sjukvårdskunnig. Längre ned i texten kommer också en lista med ”felsökning” vid amningsstrejk.

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar:

babybaby.se_nursingstrike_break

1. Ta en paus. Vänta i 5, 10 eller 30 minuter. Sedan kan det gå som en dans igen. Att erbjuda bröstet på olika sätt som barnet kan tänkas gilla är jättebra, men försök att inte truga för mycket och tvinga definitivt inte. Blir det krångel även efter paus, fortsätt läsa…

babybaby.se_nursingstrike_lyingdown2

2. Amma i mörkt rum. Många liggammar i nedsläckta rum under perioder när bebisen är extremt lättstörd vid amning. Här är en video med tips för liggamning: Video: Amma liggande (9 min).

babybaby.se_nursingstrike_nurse_in_sleep2

3. Amma sovande barn. Funkar såväl dag som natt. Kryp in bredvid din bebis och vifta med bröstvårtan mot näsa och överläpp, då börjar bebisen troligen amma i sömnen. Vaknar barnet till kommer han/hon troligen att somna om under amningen. Många barn som amningsstrejkar ammar utan problem nattetid, för övrigt.

babybaby.se_nursingstrike_directly_after_nap3

4. Är din bebis trött, låt bebisen ta en lur innan du erbjuder bröstet igen. Många bebisar som går igenom en strulperiod tar villigt bröstet när de är alldeles nyvakna. Mitt tips är att ta fram bröstet bums när den lille/lilla sträcker på sig och börjar öppna ögonen.

Med vårt första barn, som vägrade bröstet tidigt efter att ha fått massor med mat i nappflaska, hade jag 10 sekunder på mig att hinna ge henne bröstet efter varje tupplur. Enbart då gick det bra att amma dagtid. Sjukt jobbigt. Tur att jag kom på fler tricks med tiden.

babybabyse_17supertrick_laidback_600

5. Ta av dig och bebis kläderna och gosa, utan stress och press. Lägg dig på rygg med ett gäng sköna kuddar under dig, så att du halvligger. Lägg barnet ovanpå dig, lite som den allra första amningen kan se ut. Lägg inte barnet till bröstet direkt, utan låt barnet få nosa och bekanta sig med bröstet och bröstvårtan i sin egen takt till dess att barnet gapar stort och verkar vilja amma. Här finns svensk video som jag har själv har gjort: Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min).

För mer detaljer om hur man gör finns material på engelska bland annat. Sök på ”nursing” eller ”breastfeeding” och ”laid back”. Eller ”biological nurturing” eller ”natural breastfeeding”. Du kan kolla på de här filmklippen. Där finns tips till ammande med större byst än i den svenska videon.

Amning på detta vis, i lugn och ro och hud mot hud, lugnar en del bebisar. Denna amningsställning är också bra att ta till om barnet visar tecken på ”tuttförvirring” efter att ha fått nappflaska och man vill ”locka tillbaka” barnet till bröstet. Många bebisar lär sig också ta ett större tag om bröstet i denna ställning.

När du själv ligger på rygg sprutar mjölken i regel inte så kraftigt som annars, så denna ställning kan också vara värd att pröva om du har ett starkt mjölkflöde som verkar besvära barnet.

babybaby.se_nursingstrike_walk_and_nurse3

6. Gå-amma inomhus. Vanka omkring med barnet, gärna hud mot hud. Vagga, smådansa och promenera runt till dess att barnet är lugnt och visar intresse för bröstet. Låt bebisen amma medan du går eller sätt dig ner och amma sittande.

babybaby.se_nursingstrike_directly_after_nap

7. Gunga/gå/dansa runt i hemmet med barnet i bärsele eller bärsjal till dess att barnet är lugnt. Ta då snabbt ur barnet och börja amma på sittande på till exempel soffan. Tips: Ha ett naket bröst blottat och redo där i sjalen eller selen, så du slipper fumla med behåknäppen och korviga tröjor när du övergått till sittande ställning. Det senare kan nämligen få bebisen att surna till igen.

Varför inte ta en svängom tillsammans i sjalen/selen på vardagsrumsgolvet till någon musik du gillar? Tretakt har av någon anledning en magisk påverkan på vår bebis. Så när det krisar sätter jag på klassiska valsen An der schönen blauen Donau på Youtube och kör EN-två-tre, EN-två-tre efter bästa förmåga på parkettgolvet. Bebisen skrattar ibland högt när vi snurrar runt, från att ha varit trött och kinkig bara sekunder innan. Ibland somnar han mitt i en snurr. Somnar bebisen i bärsjalen eller bärselen, låt honom eller henne sova och gå sedan till punkt 4, det vill säga omedelbar amning efter uppvaknande.

8. Alternativ till föregående punkt: Låt partner/farfar/mormor stå för en stunds lugnande gung/dans/gång i bärsjalen eller bärselen i hemmet – om bebisen är med på noterna, förstås. Slå dig ner på lämpligt ställe med blottat bröst. Be partner/farfar/mormor langa över bebis när bebis är lugn. Erbjud bröstet omedelbart. En ”överraskningstaktik” som kan funka! Men tvinga fortfarande inte.

babybaby.se_amma_trikasjal1

9. Gå-amma i bärsjal eller bärsele. Du tar alltså inte ut barnet utan ammar i själva sjalen eller selen. Det är skönare för dina axlar och armar än att gå omkring med barnet i bara famnen. Här finns video på amning i trikåsjal och här video om amning i bärsele.

I följande blogginlägg har jag samlat alla tips jag överhuvudtaget kunnat komma på (och några till) om hur man får snits på amning i bärsjal och bärsele: Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal.

babybaby.se_nursingstrike_slingnursing

10. Gå-amma utomhus med hjälp av bärsele eller bärsjal. Är det kallt kan du knäppa en stor jacka över dig själv och barnet. Du kan också ha på dig ett så kallat bärskydd. Utomhusljud, kroppskontakt och rörelse verkar kunna lugna den oroligaste bebis. Bonus: Får bebisen att somna i cirka 10 fall av 10.

Att amma med bebisen sittande upprätt, som på bilden ovan, är mest praktiskt utomhus, tycker jag. Efter amning tajtar jag bara till selen eller sjalen lite grann och så kan sovande bebis sova vidare. Det enklaste alternativet för nybörjaren, tror jag, är bärsele. Det är jättelätt att lossa lite på remmarna inför amning och dra åt dem igen när bebisen är klar.

Hur du kan klä dig och själv och bebisen vid bärande i bärsele och bärsjal utomhus vid kallt väder finns tips om här och här.

babybaby.se_nursingstrike_pilates_nursing

11. Amma guppande på pilatesboll med bebis i sjal eller sele, eller i bara armarna. Ett väldigt bra sätt att lugna/söva bebis på överlag. Videotips om ”pilatesbolltricket” finns här.

babybaby.se_nursingstrike_upright

12. Amma med bebis sittande upprätt i famnen, till exempel som på bilden ovan eller med barnet sittande grensle över ditt ena lår. Detta kan funka väldigt bra om barnet är oroligt vid bröstet på grund av nästäppa eller starkt mjölkflöde.

babybaby.se_nursingstrike_rugbyhold

13. Amma med bebis från ”fel håll”, enligt ovan. Rugbygreppet eller tvillinggreppet kallas det. Det kan få bebisen att amma från ett bröst som annars ratas. Det underlättar att ha en amningskudde eller några vanliga kuddar under barnet som stöd.

babybaby.se_nursingstrike_cownurse

14. Amma stående på alla fyra med bebis under. Det blir snabbt obekvämt men kan funka klockrent när inget annat fungerar.

babybaby.se_nursingstrike_tv

15. Ge barnet något kul att titta på medan ni ammar, till exempel Barnkanalen. Själv tycker jag att ”distraktions-amning” framför teven är lättast om jag samtidigt ammar i bärsjal eller bärsele. Då kan jag lätt styra oss så att barnet hela tiden får titta på det som är mest spännande för ögonblicket (teven, storasyster som leker på golvet, datorn, pappa vid spisen eller något annat).

En del säger att amning framför Babblarna funkar klockrent med lättdistraherad krångelbebis.

babybaby.se_nursingstrike_bath3

16. Amma i badet eller duschen. Det är något med närheten, känslan av varmt vatten mot huden eller ljudet av porlande vatten som kan få den vrångaste bebis att slappna av och ta sig en slurk.

babybaby.se_nursingstrike_nipple1

17. Ha en droppe mjölk hängande på bröstvårtan för att göra bröstet extra lockande. Eller mjölka ur några droppar som hamnar i bebisens mun när bebisen är precis vid bröstvårtan.

Jag har också en hel del amningsstrul-tips i denna text, kika gärna: Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips.

Varför beter sig då bebisar på det här viset emellanåt, varför strejkar de vid bröstet när allt säger en att de borde vara hungriga?

babybaby.se_nursingstrike_nipple2

Ja, det är inte alltid lätt att veta. Men kommer man på varför barnet är missnöjt blir det också lättare att göra barnet nöjt igen och minska strulet. Så här kan du felsöka, till exempel:

 • Är barnet täppt i näsan? Man kan rensa näsan från snor med bröstmjölk som man sprutar in med en medicinspruta. Men gör det varsamt. En del barn tycker att det är obehagligt. Det finns också helt ofarliga näsdroppar för bebisar på apotek.
 • Du kanske har ett starkt mjölkflöde och en överproduktion av mjölk som gör att barnet tycker att mjölken kommer lite väl fort och ymnigt? Amningsbloggaren Sagogrynet skriver om stark utdrivning och mycket mjölk i detta inlägg. Läs gärna den texten och se om du känner igen dig. Där finns också tips på vad man kan göra om överproduktionen inte ger med sig (det är rätt vanligt med överproducerande bröst i början).
Foto: Ulrika Casselbrant
Foto: Ulrika Casselbrant
 • Är det kanske så att mjölken, i barnets tycke, inte kommer snabbt nog? Då kan man göra bröstkompressioner och köra med aktiv amning för att ”boosta” mjölkflödet. Klicka på länkarna för mer information.
 • Blir bebisen frustrerad för att taget om bröstet inte är optimalt och att mjölken därför inte rinner lika fort som den annars hade gjort? För att se hur ett stort tag ser ut, och vad du kan göra för att förbättra taget, titta här: Video om amningsteknik (11 min) och Bildserie: Bra position och stort tag. Mjölken kan också rinna långsammare om du använder så kallad amningsnapp. Vill du bli kvitt amningsnappen, läs här på Amningshjälpens hemsida för att få tips.
 • Kan stress hos dig spä på bebisens oroliga beteende vid bröstet? Stress kan verka hämmande på utdrivningsreflexen, alltså den mekanism som gör att mjölk börjar rinna ut ur brösten. ”Ta det lugnt” är lätt att säga när man inte själv sitter med en vrålande bebis. Men försök att skapa en amningsmiljö som gör dig lugn. Välj ditt sällskap med omsorg om det är möjligt, så att du är med människor som gör dig glad och som stöttar dig. Tips: Gör avslappnade saker om du kan. Skicka iväg partner eller annan närstående med bebis på barnvagns- eller bärsjalspromenad runt kvarteret och ta ett bad – till exempel.
 • Har bebisen blivit skrämd eller kan bebisen ha upplevt sig tvingad till bröstet, till exempel genom att någon tryckt hans eller hennes huvud mot dig i amningssyfte? Då är det jättebra att vara hud mot hud och låta barnet återbekanta sig med bröstet i sin egen takt, som enligt punkt 5 i bildserien ovan.
 • Har barnet blivit ”tuttförvirrat” av flaska? Även då kan amning hud mot hud göra gott. Vill du helamma är det bra att söka alternativ till flaskan, till exempel kopp, sked eller tillmatningsset. Dessa saker kan du läsa om här: Tillbaka till helamning – expertens bästa tips. Jag rekommenderar också text från Sagogrynet om ”tuttförvirring”.
Amning i ringsjal, en typ av bärsjal.
Amning i ringsjal, en typ av bärsjal.

Hastigt uppkommen ovilja att amma kan till exempel bero på att:

 • Barnet behöver rapa. Jag upplever själv att rätt många rapar kommer upp när bebisen bärs i bärsjal eller bärsele och att bärande därför underlättar vid magknorr. Är du nyfiken på bärsjal men är helt ny på området, kolla gärna här: Bärsele eller bärsjal?.
 • Barnet är nödigt och kan inte amma förrän toalettbestyr är avklarade. Testa gärna att hålla bebisen i knävecken över toa eller handfat och se om något kommer. Det är inte svårt att hjälpa bebisen att både prutta, bajsa och kissa på det viset, jag lovar! Vill du veta mer om hur du hjälper bebis med de här sakerna, utan någon som helst stress eller press, se sajten Blöjfri bebis förslag på positioner vid så kallad babypottning (även kallat EC). Du kan också spana in punkt 15 i detta blogginlägg.
Babypottning. Foto: Ulrika Casselbrant.
Babypottning i det fria. Foto: Ulrika Casselbrant.
 • Bebisen kanske är mätt? Det är ibland lätt att tolka missnöje vid eller efter amning som att barnet fortfarande är hungrigt. I själva verket kanske barnet har fått nog med mjölk och vill bara vila i en trygg famn och inte placeras ensamt i barnvagn, spjälsäng, babygym eller babysitter.
 • Kan det vara så att något kliar, sitter obekvämt, att bebisen är varm eller vill ammas i en annan ställning?

Bloggaren Sagogrynet har också skrivit utförligt om amningsstrejk, med delvis andra infallsvinklar än här. Den texten finns här.

Tack till medlemmar i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook för hjälp med att komplettera min ”supertrick”-lista med några knep som jag hade missat eller glömt bort!

Ps. Man ska naturligtvis inte stånga sig blodig med amningen om man känner att det räcker, att man inte orkar eller vill längre och att det tar för mycket kraft från livet i övrigt. Men vill du ha hjälp att ta dig igenom en strulig amningsperiod rekommenderar jag två saker å det varmaste: 1. Gå med i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook och ställ frågor till Amningshjälpens hjälpmammor och till andra föräldrar. 2. Kontakta en hjälpmamma för stöd. Kontaktuppgifter finns en bit ned på denna sida. Du behöver inte ringa någon i ditt län, det går bra med vem som helst på listan.

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

Video: Aktiv amning, 4 tips för mer mjölk i bebismagen (7 min)

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)
Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

 

7 reaktion på “17 supertrick när bebisen amningsstrejkar”

 1. Enligt min erfarenhet hänger amningsstrejk till 90% ihop med utvecklingsfaserna (wonder weeks/växa och upptäcka världen). Stämmer nästan alltid klockrent med ffa den fasen som ligger mellan ca 14-19 v ålder.

 2. Hej!
  Tack för en fin blogg.
  Min amning kom inte igång ordentligt efter förlossningen och vi har sedan dess (mi dotter är 2,5 månad nu)ammat med vårtnapp (hon har inte lyckats få tag annars) och gett tillägg i flaska (en sån som ska kunna kombineras med amning, vet att det inte är någon garanti för att det ska gå men ändå). Det har varit superstruligt och väldigt ångestladdat för mig och mycket gråt från min dotter, men det har gått bättre och bättre tills nu när hon helvägrar. Ofta går det att amma henne utan protester på förmiddagen och natten, men eftermiddagen/kvällen är kaos. Det jag undrar är om jag ska ta bort flaskan helt eller bara försöka avdramatisera amningen genom att erbjuda henne bröstet i lugn och ro/vara mycket hud mot hud osv men låta henne äta ur flaskan? Jag vill verkligen ge amningen en ärlig chans, samtidigt känns det lite som att jag plågar henne. Att hon , som kanske föredrar flaska, blir lidande bara för att jag vill amma.
  /ledsen mamma

  1. Hej!
   Tack för beröm!
   Åh, vad jobbigt det låter! Jag tror mig veta lite grann om hur du har det, för så hade jag det med vårt äldsta barn. Hade jag då haft de resurser jag känner till idag hade det kanske varit enklare – hjälpmammor, Amningshjälpens slutna grupp på Facebook med mera. Jag skulle vilja tipsa om några saker i all enkelhet:

   Ring en hjälpmamma om du inte redan gjort det. Jag är vid det här laget rätt påläst om amning, men inte hjälpmamma och känner inte riktigt att jag har kompetens nog att ge dig ett riktigt bra svar. Om du inte redan gjort det, scrolla ner på följande sida och hitta telefonnummer. Du behöver inte ringa någon i ditt län. Får du inte svar hos någon, prova med en annan. Känner du att du inte får tillräckligt bra svar hos någon är det bara att ringa en till. Hjälpmammorna har samtliga genomgått kurs och träning för att kunna ge stöd om amning, men olika hjälpmammor kan ju ha lite olika kompetenser. En del vet mycket om att återgå till helamning och hur man får bort amningsnappar osv, om du förstår :). Så ge inte upp om du känner att du inte får tillfredsställande svar på alla dina frågor från en enda person även om alla kommer att vilja göra sitt bästa för att hjälpa dig:

   http://www.amningshjalpen.se/39-amningsradgivning/227-hjalpmammors-telefonnummer

   Mitt nästa tips är följande blogginlägg som jag har skrivit. Har du läst det? Där kanske du kan hitta några tips:

   Tillbaka till helamning – expertens bästa tips:

   http://www.babybaby.se/2015/05/tillbaka-till-helamning-expertens-basta-tips/

   Amningshjälpen har också tips om hur man får bort amningsnappen/vårtnappen. Det finns länk i ovanstående blogginlägg, har jag för mig. Där står det också om tillmatningsset/tillmatningssond som man kan använda när man vill locka tillbaka bebis till bröstet.

   Har du en amningsmottagning på ett sjukhus nära dig? Jag har fått jättemycket och jättefin hjälp av amningsmottagningen på mitt sjukhus, Södersjukhuset i Stockholm. Där jobbar barnmorskor som är specialutbildade i amning och kan ge både tekniska, praktiska och medicinska råd. Om jag var du och inte hade pratat med amningsmottagningen (om du har en på din ort) skulle jag göra det.

   Slutligen förstår jag verkligen att det känns svårt – du vill amma och dottern reagerar emellanåt med att bli ledsen. Återigen tror jag att det är bra om du pratar med en erfaren hjälpmamma här, eller en amningsmottagning. Men det kan ju också vara värt att fundera över varför du vill amma – är det för att du själv vill eller känner du något slags press på dig, att du ”borde”? Det finns inget ”borde” här – gör det som känns allra bäst i hjärtat för dig. Det är inget nederlag att amma delvis, lite grann eller inget alls :). Men är det så att du vill amma för att det känns bra av olika skäl förstår jag dig verkligen. Jag ville amma vårt första barn men det gick inget vidare och jag var jätteledsen för det.

   Och en sista grej :). Bär du/ni i bärsjal eller bärsele? Förutom att det är superdupermysigt och ger en massa påslag av må-bra-hormoner, lite liknande som amningen kan ge, kan det kanske vara värt att testa att amma i sjalen/selen. Det var det enda som funkade med barn två och tre i samma ålder som ditt barn är. Det enda sättet de villa amma på dagtid var i sjalen och selen samtidigt som jag gungande omkring hemma eller var ute på stan och gick. Det var rätt prövande emellanåt, men eftersom jag verkligen ville få amningen att funka fortsatte jag med allt mitt sjal-gungande och sjal-promenerande eftersom det var det enda som fick bebis att vilja ta bröstet.

   Om du vill testa det och vill ha lite coachning, hör gärna av dig igen så ska jag göra mitt bästa att ge några tips i den mån jag hinner!

 3. nu har jag läst allt om dina tips vid amningsstrul också. TACK <3 dottern är precis två månader och på kvällarna (inte alltid) har hon börjat krångla innan amningen. skriker och vrider sig. hon verkar så ledsen! när hon väl börjar suga verkar hon nöjd och hungrig. eller? ibland svårt att veta om hon verkligen är hungrig! skulle nog inte oroa mig så mkt om det inte var så att hon sedan brukar sova upptill 7 timmar innan nästa matning! men enligt bvc/vågen går hon stadigt upp i vikt så kanske ingen fara! det jag oroar mig för är att nappen skapat detta problem. MEN det händer ju bara på kvällen. OCH du skriver här om liknande strul så kanske hänger detta inte ihop med nappen alls då? vad är dina napp-erfarenheter? min hjälpmamma tyckte napp var ok efter ca 6-8 veckor, och eftersom amningen gick så bra.

  1. Hej!
   Det är inte alltid lätt att veta om de små är hungriga, trötta, gosiga eller vad det nu är!
   Man kan alltid erbjuda bröstet. Och är man orolig att barnet inte fått i sig tillräckligt brukar det gå att amma barnet i sömnen. Jag har sett det kallas ”dream feed” på engelska. Innan man själv somnar för natten kan man ta barnet till sig och amma för att fylla på lite extra inför natten – om man vill.
   Går ditt barn upp i vikt är detta dock troligen inget du behöver grubbla över (sen ska man komma ihåg att ammade bebisar efter några månader ofta har en så kallad ”amningspuckel” på BVC-kurvan. Alltså att kurvan planar ut. Det är normalt och inget man i normalfallet behöver oroa sig över. Om barnet skulle fortsätta att gå upp i vikt i samma takt som under de första månaderna skulle man snart ha en jätte till unge).
   Jag kan inte säga så mycket om napp. Jag vet att det sägs att nappen gott kan ryka om barnet har problem med viktuppgången och att nappen även kan skapa viss ”förvirring”. Dock sägs det också, som din hjälpmamma har sagt, att napp oftast funkar bra när amningen är etablerad.
   Så jag vågar inte säga något generellt eftersom jag faktiskt inte vet. De två av våra tre barn som har varit helammade det första halvåret har inte varit jätteförtjusta i napp. Barn nummer tre accepterade nappen under 1-2 månader, sedan spottade han ut den :-). Jag upplevde inte att nappen orsakade problem. Men det är ju bara min högst personliga erfarenhet.
   Om du inte har misstankar om allergi, sjukdom eller annat skulle jag nog tro att allt är som det ska! Amningskrångel på kvällarna då och då verkar faktiskt vara jättevanligt. Det är nog bara att ha is i magen och ta till de trick som funkar. Amma i sömnen eller amma ett barn som precis håller på att vakna från en tupplur är tips som verkar funka för väldigt många!

 4. jo, hon går ju upp i vikt som hon ska. precis, jag vill helst inte sluta med napp helt, den ger oss lite lugn och ro såklart och dessutom tycker pappan om den! – kanske för att ha en grej som han kan lugna med… men funderar på att kolla på klockan lite och kanske ta ut nappen i god tid innan nästa amning. och eventuellt skippa nappen på em/kvällen så jag har full koll på hungerstecknen. igår fick jag lirka ut nappen när hon blivit lugn och sen stoppa in bröstet – det gick bra! men ska dubbelkolla med min hjälpmamma igen också. BVC har bara gott att säga om napp känns det som. är glad att jag väntade så pass länge med napp iaf… TUSEN TACK IGEN

  1. Vad skönt att det gick att lugna med nappen och sen ge bröstet! Ja, napp kan verkligen vara en praktisk grej. Vi blev lite snopna när barn nummer tre bara dissade den efter ett par månader. Men nu slipper man vänja av med den i alla fall :-).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *