Video om amningsteknik (11 min)

Jag har gjort en video som visar lite grundläggande amningsteknik: En bra sittande amningsställning, ett tillräckligt stort tag om bröstet, bra vinkel/läge i famnen samt tecknen på stort tag och bra vinkel/läge vid amning.

Videon har faktagranskats och ”godkänts” av tre amningsrådgivare: Elisabeth Kylberg, Susanne Gräslund och Sarah Vinterlycka, alla från den ideella organisationen Amningshjälpen. Stort tack till er!

Jag har själv saknat praktiska amningsvideor på svenska. Det är skälet till att jag har gjort den här videon. Naturligtvis är den inte uttömmande, men jag hoppas att den kan vara till lite hjälp, i alla fall, för nyblivna föräldrar som vill få snits på amningen.

Sprid gärna videon om ni tycker att den är bra. Mina enda förbehåll är att jag inte vill att filmen omarbetas eller används i kommersiella syften. Och ange och länka till källan, är ni snälla.

Här är en engelskspråkig version: Video on breastfeeding technique (11 min).

Jag tipsar också om en serie foton i samma ämne som jag satte ihop när min bebis var drygt en vecka gammal: Bildserie: Bra position och stort tag.

Har barnet svårt att ta bröstet i den här ställningen, eller om amningen gör ont, kan det vara bra att varva med andra amningsställningar. En ställning som många har glädje av är att halvligga på rygg med barnet mage mot mage. Se video här: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min). I den ställningen får barnet god möjlighet att utöva sina amningsinstinkter – att nosa och slicka på och nafsa efter bröstet i lugn och ro för att sedan (ofta, i alla fall) ta bröstet med ett stort tag. Så testa gärna detta, allra helst hud mot hud med bebisen eftersom det ger bäst effekt, om det är svårt att få in den rätta snitsen sittande. Att amma tillbakalutat liknar i mångt och mycket den första amningen efter födseln, som den idealt ser ut.

Har bebisen svårt att få ett stort tag för att brösten är svullna och hårda – och är det bara några dagar sedan du fick barn? I så fall upplever du förmodligen något mycket vanligt och ofarligt som kallas mjölk-stas. Läs gärna det här inlägget för tips som kan underlätta amningen i det skedet: Mjölkstas!

Ett annat sätt att hjälpa bebis på traven i början är att använda det så kallade hamburgergreppet för att forma bröstet så att barnet lättare kan få tag. Det ser du här: Video: Hamburgergreppet (3 min).

Väntar du barn och vill amma? Då passar jag på att tipsa om Amningskurs för blivande föräldrar i Amningshjälpens och Sensus regi! Den är toppen, tycker jag som själv gått kursen. Man får grundläggande kunskaper som gör att man känner sig tryggare och inte så vilse i pannkakan när det väl är dags att börja amma.

Stillbild ur videon om amningsteknik.
Stillbild ur videon om amningsteknik.

Mer om amning på babybaby.se:

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

 

12 reaktion på “Video om amningsteknik (11 min)”

 1. Hej!
  Har några funderingar som nybliven förvirrad mamma 🙂

  Får barnet i sig lika mycket mjölk med litet tag som med stort tag?
  Ibland när jag ammar så rinner det mjölk ur hennes mungipa och jag har en blöt fläck på kläderna. Vad kan de bero på? Får hon i sig ändå?

  Tack på förhand!

  1. Hej! Om du har Facebook – är du medlem i ”Amningshjälpens slutna grupp” där? Om inte rekommenderar jag att du ber om att få gå med i gruppen. Där svarar massvis av kunniga föräldrar, men även så kallade hjälpmammor (Amningshjälpens ideellt arbetande rådgivare om amning) på frågor som dina. Och där kan du säkert få bra svar! Eller ring en hjälpmamma. Gå in på http://www.amningshjalpen.se och klicka på menyn ”Kontakta oss” och sedan ”kontakta en hjälpmamma”. Jag kan en del om amning men är ingen expert. Därför ser jag till att faktakolla allt jag publicerar med de riktiga experterna i förväg, så att allt förhoppningsvis ska bli rätt på den här bloggen.
   Så vänd dig till dem som verkligen kan det här ämnet och som utan tvekan kan svara på din fråga, det är mitt bästa tips :-). Och kul att du tittade in på min blogg, välkommen tillbaka när som helst!

 2. Tack !!!
  Fantastiskt underbar video. Jag har precis fått nummer 2 och även fast jag ammat tidigare har jag problem.
  Jag hade helt glömt bort det här med vinkeln som gör världens skillnad. Superstort tack för hjälpen.

 3. Hej!
  Tusen tack för en video som gjort så att jag fortsatt att jobba på med amningen! 🙂 Vart har du köpt din amningskudde och vilket märke är det? Den ser så himla bra ut!
  Mvh Emelie

  1. Hej!
   Tack för fin kommentar! 🙂
   Kudden heter Brest Friend. Toppen första månaden ungefär, har jag tyckt. Har verkligen varit skön för min rygg.

 4. Stort tack för massor av bra tips! Nu fick jag precis till sittande amning med mitt andra barn, en fyradagars bebis. Kanske kan få slippa såriga bröst vårtor och smärtsamma amningstillfällen efter detta!

  1. Heja!
   Och funkar det ändå inte riktigt toppenbra, ta hjälp av någon kunnig. Det finns amningskunniga människor på amningsmottagningar och vid Amningshjälpen och även på BVC ibland. Lycka till! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *