Video: Amning ”laid back”, några varianter (5 min)

NY AMNINGSVIDEO, AMMA LAID BACKAtt amma i tillbakalutad ställning, eller ”laid back” som amningsproffsen säger på engelska, har flera fördelar. Här finns en annan video som visar hur amning i denna ställning kan se ut, titta på den också om du vill.

I en alldeles färsk video som följer nedan i detta blogginlägg visas några exempel på hur du kan variera denna amningsposition lite grann, sittande eller halvliggande på en säng eller kanske i en fåtölj.

Tänk på att det underlättar att ha många kuddar inom räckhåll, för att stötta upp barnet eller de egna armarna eller ryggen med. Tanken är att detta ska vara en avslappnad amningsställning när man får till det. Som med mycket annat kan man dock behöva pröva sig fram.

Men först: Vad är amning ”laid back”?

Det är en amningsställning där den ammande halvsitter eller halvligger på rygg och bebisen ligger ovanpå. Bebisen kan ligga från i princip vilket håll som helst. Har man nyligen blivit snittad kan det vara skönt att lägga barnet från sidan, med hjälp av kuddar. I den här texten finns några teckningar som ger förslag på detta.

Varför amma laid back?

Det här är fördelar som amningsexperter och ”laid back”-frälsta föräldrar brukar uppge:

  • Man kan amma avslappnat.
  • Många bebisar gillar det. Det kan se ut på filmen nedan som att det är obekvämt för bebisen att till exempel lyfta huvudet för att nå bröstet. Men faktum är att bebisar som ”bråkar” vid bröstet inte sällan blir lugnare när de får amma i denna position.
  • Den här amningsställningen kan vara ett supertrick att ta till om bebisen har svårt att greppa bröstet de första dagarna. Du kan ofta amma så här redan på förlossning och BB. Be personalen om hjälp om du behöver.
  • Denna amningsställning, hud mot hud, triggar ofta det nyfödda barnets amningsinstinkter på ett sätt som är gynnsamt för amningen och amningstekniken. Att bebisen får ligga mage mot mage och slicka och lyfta på huvudet och ”öva själv” innan hen till slut börjar suga leder ofta till att bebisen får ett större tag om bröstet. Stort tag = mindre slitage på bröstvårtorna.
  • Har du redan fått små sår eller blåsor på bröstvårtorna på grund av ett ej optimalt tag om bröstet är detta en amningsposition värd att testa. Be gärna om hjälp! Får bebisen ett större tag kan små sår ofta läka på några dagar, även om du fortsätter att amma (kräv hjälp från vården snarast om de inte läker!).
  • Ett starkt mjölkflöde som besvärar barnet kan stilla sig lite i denna ställning.

Se även:

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Video på engelska, från amningsrådgivaren Nancy Morbacher, om ”natural breastfeeding”, vilket är samma som ”laid back”/tillbakalutad amning.

Video: Tidiga amningssignaler (3 min)   

Mjölkstas!     

Video: Cottermans handgrepp (2 min)  

När det gör ont att amma  

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)   

Vill du ha tips om den ”klassiska”, sittande, amningspositionen, se här:

Video om amningsteknik (11 min)

Ps, no stress

Bli inte stressad om du inte får till den här amningsställningen. Det finns massor med andra sätt att amma på, se gärna mitt videoarkiv här. Mina bröst, till exempel, är fluffiga och hur mycket jag än puffar upp med kuddar under bebis och armar tycker jag att det är svårt att få bra styrsel på tuttarna i denna tillbakalutade position. Alltså det går – men jag föredrar andra amningsställningar.  Däremot, av någon anledning, tycker jag att det funkar bra att amma ”laid back” i badkaret. Se blogginlägg här.

Stort tack till Nina och bebis för hjälpen med videon i detta blogginlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *