Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)

Amma liten plutt i bärsele, går det? Javisst! I den här videon försöker jag ge tips och inspiration. Du får också ett par förslag på hur du kan klä dig inför amning utomhus vid kyligt väder.

Min bebis var sex veckor gammal när jag spelade in videon.

Den bärsele som syns heter Beco Gemini. Jag lärde mig amma i bärsele med just en sådan för några år sedan. Det finns många selar som i mitt tycke är både skönare och mer välgjorda, men denna blev en bra start för mig i amningshänseende eftersom axelbanden glider lätt och därmed är enkla att justera.

Bärselen på videon har inget spädbarnsinlägg. Att bära i sele med spädbarnsinlägg innebär annars att barnet kommer högre upp mot ens egen kropp. Ska man amma i sele med spädbarnsinlägg, vilket jag själv inte har gjort, gissar jag att man behöver hissa ned barn och sele en rejält bit mer än vad som syns i videon.

Har du mindre bröst än jag kan du också behöva sänka sele plus barn lite mer än jag gör i videon. Du kan också testa att luta barnet lite åt sidan i selen och ha barnets huvud vilande i ditt armveck eller på din underarm medan du ammar.

Här får du fler tips kring amning i bärsele: Bildserie: Amma i bärsele. I slutet av den texten finns till exempel praktiska tips från småbystade sele-ammande föräldrar!

babybaby.se_amma_bärsele_BecoGemini_NY2

Pröva dig fram! Det finns väldigt få rätt och fel här (det finns några säkerhetsaspekter, bara, som jag nämner sist i detta inlägg). Känns det bra för dig och bebis verkar nöjd – kör hårt, säger jag bara! Hamnar bebisen i en lite sned position under amningen så är det bara att räta upp honom/henne efter avslutad amning.

Och testa gärna i ”skarpt läge”, det är ett av mina bästa tips till den som vill få snits på amning i bärsele och bärsjal. När man bara måste pröva, till exempel när bebisen är vrålhungrig i selen men du inte har någonstans att sitta eller inte har tid att stanna till, då brukar det lösa sig av något skäl. Nöden är uppfinningarnas moder.

Jag lossar på axelbandet och hissar ned bebis till brösthöjd.
Jag lossar på axelbandet och hissar ned bebis till brösthöjd.

Vårt äldsta barn flaskmatade vi ofta i bärsjal och våra två yngsta har jag ammat massor i bärsjal och bärsele. När man kommit underfund med vilka tricks som funkar bäst för en själv är det en ovärderlig färdighet att på detta sätt kunna mata i farten, tycker jag.

Man frigörs (om man så vill) från soffans maraton-amningar. Finns äldre syskon i familjen kan man ägna sig åt dem medan man ammar det yngre syskonet i sjalen eller selen.

babybabyse_amma_i_bärsele_hand

Jag brukar ofta hålla i mitt ammande bröst med handen medan jag ammar så här. Bebisen tappar lätt greppet annars för min del, särskilt efter de första en-två månaderna när brösten slutar att vara spända och istället blir mjuka.

Men även om jag ofta har en hand lite upptagen på detta vis har jag oändligt mycket mer rörelsefrihet än om jag skulle sitta still på en parkbänk och amma, till exempel.

babybaby.se_amma_bärsele_BecoGemini_NY1

Med en hand kan jag putta på gungan, torka snorig näsa, leka i sandlådan, plocka fram matsäck, ratta barnvagn.

Jag har till och med trampat i en sådan där lekplats-trampkarusell med en ammande unge i bärsele under jackan. Alltmedan barnen i karusellen skrek: ”Fortare, fortare!” och tyckte att jag var slö fastän jag trampade för glatta livet. Man grejar mer än man tror.

Och skulle du behöva båda händer ett ögonblick där i sandlådan, karusellen eller i kassakön på Hemköp och det innebär att bebis och bröst glider i sär – ja, då är det bara att ”angöra” bebis till bröstet igen så fort du får möjlighet.

En halsduk eller scarf skyddar bröstet mot kyla.
En halsduk eller scarf skyddar bröstet mot kyla.

Har du ett starkt flöde i brösten är det ett tips att ha en liten tunn kräkhandduk nedstoppad någonstans i urringningen. Men den kan du snabbt kan hejda en eventuell fontänstråle om bebis och bröst tappar kontakten med varandra.

Och har du starkt mjölkflöde, så pass starkt att det verkar besvära barnet, kan det vara ett skäl i sig till att testa amning i bärdon.

Det funkar säkert inte för alla, men för mig har det varit lite av en räddning. Jag tror att våra bebisar har känt att de kunnat hantera mitt mjölkflöde bättre när de suttit upp med hjälp av sele/sjal, jämfört med när de legat ner i famnen och fått mjölken rakt ner i halsen. Sittande upprätt har de satt i halsen mindre, lätt kunnat dra bort ansiktet när det blivit för mycket och ammat mycket mer rofyllt.

babybaby.se_amma_bebis_barsele_BecoGemini_8

Hur få till det berömda stora taget om bröstet, då? Som nybörjare tyckte jag att det kunde vara svårt att se om bebisen fick ett stort och bra tag om bröstet när jag ville amma i bärsjal och bärsele.

Känns det som om bebisen får ett för litet tag om bröstet – ta loss barnet och gör om. Är du osäker på hur taget blev, men det känns bra och inte gör ont, ja då är det bara att köra, tycker jag.

babybabyse_amma_i_bärsele_stort_tag

Ibland har jag sett på min bröstvårta efteråt att bebisen inte har haft ett 100 procent optimalt tag om bröstet där i selen eller sjalen. Men eftersom det inte har gjort ont varken under själva amningen eller senare har jag inte brytt mig om det. Man kan amma med ett inte helt optimalt tag då och då utan att det är något större problem. Det kan vara bra att veta. Det är inte jordens undergång om bröstvårtan är något tillplattad då och då efter amning om amningen funkar i övrigt och inte är smärtsam.

För egen del tar jag handen och viftar lite med bröstet framför min bebis näsa och överläpp när jag vill amma honom i bärselen eller bärsjalen. Det brukar få honom att gapa stort och ta ett stort tag om bröstet. Jag visar det på videon i detta blogginlägg.

babybaby.se_amma_bebis_barsele_BecoGemini_6

Har du små bröst som är svåra att vifta med kan du istället vicka lite på överkroppen eller röra bebisen lite fram och tillbaka vid bröstvårtan till dess att hen gapar stort.

Jobbar du fortfarande med att få bebis att ta ett stort tag om bröstet – ta gärna en titt på Video om amningsteknik (11 min) och Bildserie: Bra position och stort tag. Och lägg ner ambitioner om amning i sele/sjal tills vidare om det bara känns jobbigt och svårt. Detta är inget som du måste greja. Det är ok att sitta i soffan och amma och kolla på Netflix i timtal varje dag. Du måste inte härja runt på lekplatser med en bebis hängande i tutten. Ta hjälp från eventuell partner eller andra i din närhet med praktiska hushållsgrejer och underhållning av storasyskon så långt det är möjligt.

Jag upplever för övrigt att det blir lättare att amma i bärsjal och bärsele när barnet är stadigare i nacken än vad som brukar vara fallet de första en-två månaderna. Så vill du ge det hela en chans fastän det funkade sådär vid första försöket – testa gärna igen om några veckor eller någon månad.

babybaby.se_amma_bebis_barsele_BecoGemini_1

Nu till några säkerhetsaspekter. Amning i bärsele av liten bebis leder nästan ofelbart till att bebis somnar. När barnet har somnat, tänk bara på följande, så att ditt barn sover säkert där i selen:

  • Barnets luftvägar ska vara fria. Inget ska ligga för och hindra luften att komma in i näsa och mun. Om barnet har somnat med näsan rakt in mot din bröstkorg – en del bebisar vill gärna somna just så – kan du när barnet sover försiktigt, försiktigt, försöka vända på huvudet så att barnet istället hamnar med sin kind mot din bröstkorg. Jag tycker att det är lättast att rucka på barnets huvud om jag samtidigt skumpar lite lätt upp och ner på stället. Jag tar det långsamt och mycket varligt.
  • Det är bra om du inte drar upp din jacka ända upp över barnets huvud utan låter huvudet och ansiktet titta fram. Vill du ändå dra upp jackan högt, till exempel om det blåser och blåsten irriterar barnet, tänk på att inte försluta jackan överst utan ha det lite öppet. Det viktiga är att luften ska kunna cirkulera där inne under jackan. Frisk luft ska kunna komma in till barnet så att barnet int e bara andas in sin egen utandningsluft.
  • Kom ihåg. Du ska hela tiden ska kunna se ditt barns ansikte när du bär. Detta oavsett om du har jackans blixtlås uppdraget eller ej. Kan du hela tiden se ansiktet kan du i varje stund vara säker på att ditt barn har fortsatt fria luftvägar.

Tack, Franziska Federle, bära barn-proffs och konsult/utbildare vid Kängurubarn, för pepp, hjälp med förhandstitt av videon i detta blogginlägg och för värdefulla synpunkter! Kolla in Kängurubarn på Facebook här.

babybaby.se_amma_BecoGemini_hand

Klicka på länkarna nedan för fler texter, videor och bilder på hur du kan amma i bärsele och bärsjal!

Mer på babybaby.se om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *