Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)

VIDEO OM AMNING I BÄRSELE. Amma liten bebis i bärsele, går det? Javisst! I den här videon, där jag har filmat mig själv och sex veckor gammal bebis, ger jag tips. Du får även förslag på hur du kan klä dig inför amning utomhus vid kyligt väder.

Amma liten bebis i bärsele. Utomhus, vår, bebis ska precis ta bröstet sedd ovanifrån.

Den bärsele som syns här heter Beco Gemini. Jag lärde mig amma i bärsele med just en sådan för några år sedan. Det finns många selar som i mitt tycke är både skönare och mer välgjorda, men denna blev en bra start för mig i amningshänseende eftersom axelbanden glider lätt och därmed är enkla att justera.

Ska du amma i sele med spädbarnsinlägg, vilket jag själv inte har gjort, gissar jag att man behöver hissa ned barn och sele en rejält bit mer än vad som syns i videon.

Har du mindre bröst än jag kan du också behöva sänka sele plus barn lite mer än jag gör. Du kan också testa att luta barnet lite åt sidan i selen och ha barnets huvud vilande i ditt armveck eller på din underarm medan du ammar.

Här får du fler tips kring amning i bärsele: Bildserie: Amma i bärsele. Se ännu fler tips här:

Pröva dig fram! Det finns väldigt få rätt och fel här. Det finns några säkerhetsaspekter, bara, som jag nämner sist i detta inlägg. Känns det bra för dig och bebis verkar nöjd – kör hårt, go for it! Hamnar bebisen i en lite sned position under amningen så är det bara att räta upp honom/henne efter avslutad amning.

Och testa gärna i ”skarpt läge”, det är ett av mina bästa tips till den som vill få snits på amning i bärsele och bärsjal. När man bara måste pröva, till exempel när bebisen är vrålhungrig i selen men du inte har någonstans att sitta eller inte har tid att stanna till, då brukar det lösa sig av något skäl. Nöden är uppfinningarnas moder.

Amma liten bebis i bärsele. Mamman lossar på axelband och hissar ned bebis till brösthöjd.

Vårt äldsta barn flaskmatade vi ofta i bärsjal och våra två yngsta har jag ammat massor i bärsjal och bärsele. När man kommit underfund med vilka tricks som funkar bäst för en själv är det en ovärderlig färdighet att på detta sätt kunna mata i farten, tycker jag.

Amma liten bebis i bärsele. Bebis ammar, mamman i svart jacka står upp. Tidig vår, stadsmiljö.

Jag brukar ofta hålla i mitt ammande bröst med handen medan jag ammar så här. Bebisen tappar lätt greppet annars för min del, särskilt efter de första en-två månaderna när brösten slutar att vara spända och istället blir mjuka.

Men även om jag ofta har en hand lite upptagen på detta vis har jag oändligt mycket mer rörelsefrihet än om jag skulle sitta still på en parkbänk och amma, till exempel.

Amma liten bebis i bärsele. Bebis ammar, mamman i svart jacka står upp. Tidig vår, stadsmiljö.

Med en hand kan jag putta på gungan, torka snorig näsa, leka i sandlådan, plocka fram matsäck, ratta barnvagn.

Jag har till och med trampat i en sådan där lekplats-trampkarusell med en ammande unge i bärsele under jackan. Alltmedan barnen i karusellen skrek: ”Fortare, fortare!” och tyckte att jag var slö fastän jag trampade för glatta livet. Man grejar mer än man tror.

Amma liten bebis i bärsele utomhus. Tidig vår, park. En halsduk eller scarf skyddar bröstet mot kyla.

Har du ett starkt flöde i brösten är det ett tips att ha en liten tunn kräkhandduk nedstoppad någonstans i urringningen. Men den kan du snabbt kan hejda en eventuell fontänstråle om bebis och bröst tappar kontakten med varandra.

Och har du starkt mjölkflöde, så pass starkt att det verkar besvära barnet, kan det vara ett skäl i sig till att testa amning i bärdon. För mig har det varit lite av en räddning. Jag tror att våra bebisar har känt att de kunnat hantera mjölkflödet bättre när de suttit upp med hjälp av sele/sjal, jämfört med när de legat ner i famnen och fått mjölken rakt ner i halsen. Sittande upprätt har de satt i halsen mindre och enkelt kunnat dra bort ansiktet när det blivit för mycket.

Amma liten bebis i bärsele. Bebis ammar, mamman i svart jacka står upp. Tidig vår, stadsmiljö.

Hur få till det berömda stora taget om bröstet, då? Som nybörjare tyckte jag att det kunde vara svårt att se om bebisen fick ett stort och bra tag om bröstet när jag ville amma i bärsjal och bärsele.

Känns det som om bebisen får ett för litet tag om bröstet – ta loss barnet och gör om. Är du osäker på hur taget blev, men det känns bra och inte gör ont, ja då är det bara att köra, tycker jag.

Amma liten bebis i bärsele. Bebisen ska just ta bröstet, mamman i svart jacka står upp. Tidig vår, stadsmiljö.

Ibland har jag sett på min bröstvårta efteråt att bebisen inte har haft ett 100 procent optimalt tag om bröstet där i selen eller sjalen. Men eftersom det inte har gjort ont varken under själva amningen eller senare har jag inte brytt mig om det. Man kan amma med ett inte helt optimalt tag då och då utan att det är något större problem. Det kan vara bra att veta. Det är inte jordens undergång om bröstvårtan är något tillplattad då och då efter amning om amningen funkar i övrigt och inte är smärtsam.

Har du små bröst som är svåra att vifta med kan du istället vicka lite på överkroppen eller röra bebisen lite fram och tillbaka vid bröstvårtan till dess att hen gapar stort

Jag upplever för övrigt att det blir lättare att amma i bärsjal och bärsele när barnet är stadigare i nacken än vad som brukar vara fallet de första en-två månaderna. Så vill du ge det hela en chans fastän det funkade sådär vid första försöket – testa gärna igen om några veckor eller någon månad.

Amma liten i bebis i bärsele. Bebisen har somnat i selen, mamman har svart jacka och cerise halsduk.

Slutligen, några säkerhetsaspekter. Amning i bärsele av liten bebis leder nästan ofelbart till att bebis somnar. När barnet har somnat, tänk bara på följande, så att ditt barn sover säkert där i selen:

  • Barnets luftvägar ska vara fria. Inget ska ligga för och hindra luften att komma in i näsa och mun. Om barnet har somnat med näsan rakt in mot din bröstkorg – en del bebisar vill gärna somna just så – kan du när barnet sover försiktigt, försiktigt, försöka vända på huvudet så att barnet istället hamnar med sin kind mot din bröstkorg. Jag tycker att det är lättast att rucka på barnets huvud om jag samtidigt skumpar lite lätt upp och ner på stället. Jag tar det långsamt och mycket varligt.
  • Det är bra om du inte drar upp din jacka ända upp över barnets huvud utan låter huvudet och ansiktet titta fram. Vill du ändå dra upp jackan högt, till exempel om det blåser och blåsten irriterar barnet, tänk på att inte försluta jackan överst utan ha det lite öppet. Det viktiga är att luften ska kunna cirkulera där inne under jackan. Frisk luft ska kunna komma in till barnet så att barnet int e bara andas in sin egen utandningsluft.
  • Kom ihåg. Du ska hela tiden ska kunna se ditt barns ansikte när du bär. Detta oavsett om du har jackans blixtlås uppdraget eller ej. Kan du hela tiden se ansiktet kan du i varje stund vara säker på att ditt barn har fortsatt fria luftvägar.

Tack, Franziska Federle, bära barn-expert och konsult/utbildare vid Kängurubarn, för pepp, hjälp med förhandstitt av videon i detta blogginlägg och för värdefulla synpunkter! Kolla in Kängurubarn på Facebook här.

Amma liten bebis i bärsele. Mamman håller i sitt bröst, bebis ska just ta bröstet och börja amma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *