Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

I den här videon visar jag hur jag ammar min sju veckor gamla bebis i så kallad vävd bärsjal medan jag är ute på språng och gör ärenden.

Vävd bärsjal är en typ av bärsjal som många väljer att gå över till när det börjar bli för svajigt att bära barnet i en elastisk bärsjal, en så kallad trikåsjal. Är du helt ny på detta med bärsjalar, läs gärna detta inlägg först för att bekanta dig med några de vanligaste begreppen.

På videon sitter barnet på min mage i en mycket vanlig typ av knytning med vävd bärsjal: omslutet kryss, ”front wrap cross carry”.

Du har nog bäst utbyte av den här videon om du någon gång har burit i vävd bärsjal eller har kollat på videor om hur en sådan knyts (det är inte särskilt svårt). För knytinstruktioner, kan du exempelvis titta på denna (på engelska) från bära barn-sidan Wrap you in love.

Du får gärna också ta en titt på en video som jag spelade in när vår bebis var ett halvår gammal och som visar både hur du kan knyta en vävd bärsjal och hur du kan amma i en sådan: Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min).

Du kan också ta en titt på denna bildserie.

Amning i vävd bärsjal. Foto: Ulrika Casselbrant.
Amning i vävd bärsjal. Foto: Ulrika Casselbrant.

Första barnet flaskmatade vi ofta i bärsjalen på språng. Det gillades av barnet och var praktiskt för oss. Andra och tredje barnet har jag ammat mycket i bärsjal. Då gör jag det nästan alltid med barnet sittande upprätt.

När det råkar vara ”matdags” och barnet redan sitter i bärsjalen lossar jag bara lite på knuten på min rygg och ”hissar ner” barnet så att bebis och bröst kan mötas.

Att amma i just vävd bärsjal är överlägset enklast för mig. Det var så här jag lärde mig att amma i bärdon (alltså bärselar och bärsjalar) från första början. Jag började med en ganska smal vävd bärsjal i storlek fem, samma storlek som den gröna sjalen på videon och på fotona här har. Storlek fem innebär att sjalen är drygt fyra meter lång. Det var en perfekt längd för mig att börja lära mig ”sjalamning” med. Inte för mycket tyg att böka med.

För att få barnet att gapa stort brukar jag ”vifta” med bröstet så att det kittlar bebisens näsa och överläpp. Jag har samtidigt en hand bakom barnets nacke, som stöd. Jag visar det på videon och det syns även på bilden ovan. ”Vift-tricket” är förmodligen enklast med stora och flexibla bröst som jag har. Vill du se separat video om ”stort tag om bröstet” vid amning, klicka här.

Jag brukar dra för sjaltyg om barnet under amningen, även det syns på bilden ovan samt i videon i detta blogginlägg. Det gör i mitt tycke hela ”paketet” stadigare och insynen minimal.

När min lille sitter så här lite nedhasad på mig sitter han inte lika tajt mot mig som annars – och kanske inte ergonomiskt 100 procent ”perfekt” med knäna rejält uppdragna, som en liten groda.

Sjal + amning + frisk luft = praktisk och trevlig kombo.
Sjal + amning + frisk luft = praktisk och trevlig kombo.

Men jag tänker att det inte spelar så stor roll om han sitter aningens, aningens mindre ergonomiskt en stund. För han sitter knappast så i timtals – det skulle inte bli bekvämt för någon av oss. När amningen är över försöker jag i regel tajta till sjalen igen, så fort jag får tillfälle. En bilruta eller ett skyltfönster att spegla mig i medan jag spänner sjalen brukar underlätta.

Bara om jag är nära hemmet och ändå hade tänkt kila hem och släppa ut den lille inom kort låter jag bli att spänna igen.

Och jag upplever att mina amningar i sjal i regel är rätt snabbt avklarade, det är inget jag sysslar med under långa stunder. Jag tycker att amningen faktiskt blir extra effektiv i bärsjal och bärsele, särskilt när jag är på språng. Mina bebisar har lugnats av mina rörelser och allt spännande som händer utomhus och har ammat glupskt och snabbt i sjalen.

Visst får jag ofta peta tillbaka bröstet några gånger när lillen tappar taget eller det händer något som fångar hans uppmärksamhet – det visar jag också på videon ovan. Men bröstet är i regel tillbaka in i munnen på bara några sekunder.

Ett tips, om du ammar i bärsjal promenerande på stan, är att se till att ha barnet vänt mot det som för tillfället är mest intressant och gör mest ljud. Då slipper du att bebisen hela tiden släpper bröstet och vänder bort huvudet för att kolla vad som står på.

Du kan passa på att göra bröstkompressioner under amning i bärsjal (eller bärsele).
Du kan passa på att göra bröstkompressioner under amning i bärsjal (eller bärsele).

Ytterligare ett tips: Du kan, om du vill, göra amningen i bärsjal eller bärsele extra effektiv och öka din mjölkmängd (om du önskar det) genom att hålla i bröstet under bärsjalen och göra så kallade bröstkompressioner medan du ammar, som jag visar i den här videon.

Amning i sjal i bärskydd och med hand som stödjer bröstet.
Amning i bärsjal under ett bärskydd och med hand som stödjer bröstet.

När det är vinter och kallt och man har en jacka över sig själv och barnet kan det vara svårt att spänna sjalen igen utan att ta av sig jackan. Det man kan göra, om barnet inte har sänkts så särdeles mycket, är att bara knyta upp knuten på ryggen, ta tag i sjaländarna och med ett litet ”skump” dra i ändarna och knyta med dubbelknut igen. Då hamnar barnet lite tajtare mot en själv.

Man kan också hissa ner barnet så lite som möjligt från första början och istället lyfta upp bröstet i möjligaste mån till barnet (om ens bröst tillåter det).

Här kan du läsa mer om både bärande och amning utomhus i kallt väder: 17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips).

Amning vintern 2014, i 18 minusgrader!
Amning  i bärjacka och 18 minusgrader.

Ett alternativ är att inte hissa ner barnet överhuvudtaget vid amning. Så har jag kunnat göra efter några månader med våra barn, när de blivit lite längre och större. Jag har knutit sjalen så att barnet suttit ergonomiskt bra, med knäna högre än rumpan – men placerat barnet lite, lite, längre ned än vad jag kanske hade gjort om jag inte haft för avsikt att amma i sjalen. Med den vävda bärsjalen på det viset har jag inte sänkt barnet inför amning utan enbart hissat upp bröstet – och hållit bröstet på plats med min hand under amningen, som till höger på bilden ovan.

Ännu mer amning i minusgrader.
Ännu mer amning i minusgrader och bärjacka.

Ett par säkerhetstips, till slut: Tänk på att du alltid ska kunna se ditt barns ansikte i bärsjalen, oavsett om barnet ammar eller inte. Detta för att kunna försäkra dig om fria luftvägar.

Bärjacka.
Bärjacka.

När barnet inte ammar, till exempel om barnet somnat sittande i sjalen, bör barnet också sitta så pass högt upp mot din kropp att barnet inte hamnar som en ostbåge i sjalen, med sin haka tryckt mot den egna bröstkorgen. Det kan nämligen försvåra andningen. Här står mer om säkerhet vid bärande (på engelska) om du vill läsa mer.

Mer på babybaby.se om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Mer om amning på babybaby.se:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *