Våga sjala redan på BB!

Hett tips till dig som ska få barn och tycker att bärsjal verkar vara mysigt: Ta med sjalen till förlossningen och börja ”sjala”, som de inbitna säger, redan på BB. Det är inte svårt och inte farligt.

Tvärtom är det bra på massvis av sätt – jag ska strax berätta mer. Men först vill jag berätta om vad som fick mig att fastna för detta med att bära på barn i bärsjal.

På BB-rummet med andra barnet, strax före hemgång.
På BB-rummet med tio timmar gammal bebis, strax före efterlängtad hemgång.

Jag och min sambo har tre barn. Med det första barnet var jag till en början rätt låst vid tanken att bebisar som något slags grundregel ska transporteras i barnvagn och gärna sövas där också efter en stunds idogt rullande över en tröskel. Jag kom igång ordentligt med att bära i bärsjal först efter någon månad eller två.

Jag mådde inte toppenbra den första tiden med barnet. Jag var ny förälder och hade ingen aning om någonting vad gäller bebisar. Amningen gick varje dag lite mer åt skogen. Min sambo var utomlands i väntan på svenskt uppehållstillstånd. Det tog många månader innan han fick det. Många kvällar bara grät jag – och bebisen grät ännu mer. Jag fasade varje dag inför det gnäll och den gråt från bebisen som jag visste skulle inledas vid 17-tiden och sedan hålla på i timtal.

babybaby.se_pramsleep

Vid någon tidpunkt rotade jag i panik fram bärsjalen som mest bara hade legat i ett antal veckor. Jag satte på mig sjalen och petade in bebisen. Efter att ha varit ledsen i timmar och verkat omöjlig att söva somnade hon som en stock på mig och vaknade nöjd någon timme senare. Hon som annars bara sov max en halvtimme åt gången i vagn eller säng dagtid. Lycka!

Jag började söva lillan för natten i sjalen på kvällarna. Det funkade hur bra som helst även om jag till en början trodde att jag gjorde ”fel”. Jag hade läst läst en massa om att barnet skulle ”lära sig” att somna på egen hand – råd som jag nu inte ger mycket för, särskilt inte om de resulterar i ledsen och trött bebis. Jag började också ta långa dagliga promenader med bebisen i bärsjalen. Hon sov länge i sjalen, vaknade glad och oron på kvällarna upphörde.

babybaby.se_vitgauze_600x420

Jag var såld. Hooked. Förutom att vardagen blev mycket lättare tack vare det där stycket tyg var det som ett lyckorus for genom mig varje gång jag ”sjalade upp” bebisen och hon somnade med sin lilla kind mot mig. En liten skyddslös, varm varelse som slappnar av och glider in i sömnens värld tätt mot ens kropp, i fullständig tillit. För mig finns nog inget mer rogivande och välgörande. Den känslan, då när barnet nöjt vilar mot mitt bröst, är som den gosigaste, lenaste, filt över sinnet när sinnet råkar vara oroligt.

Det är inte osannolikt att jag hade kunnat ramla ned i någon form av depression om jag inte hade hittat det här sättet att hantera vardagen på. Amningen med vårt första barn kom aldrig på rätt köl igen. Men det idoga bärandet, både bärandet i sig och dess positiva följder, fick humöret att vända uppåt. Jag började njuta av mitt barn på ett helt nytt sätt när dagarna inte gick ut på att fasa inför kvällarna. Jag lärde känna mitt barn utan att ständigt ha stress i kroppen. Tänk om mödravårdscentralen hade kunnat andas någon stavelse om detta under de nio månader jag gick där och skulle förberedas för livet med bebis.

I hissen på sjukhuset, på väg hem med barn nummer två.

Barn nummer två och tre har vi burit i bärsjal från allra första början, redan från dag ett på BB.

Vårt andra barn, det första barn som jag fick möjlighet att helamma, föddes sent på kvällen. Redan nästa morgon grävde jag fram en trikåsjal (en stretchig typ av bärsjal som är mysig till nyfödda) och satte barnet i den. Det är den gröna sjal som syns här på bilderna nedan. Samma lyckorus som förut gick genom kroppen, jag kände verkligen igen känslan!

babybaby.se_bärsjal_fr_BB_1

Jag ser på bilderna att jag gott kunde ha dragit åt sjalen mer så att den hade suttit lite bättre. Men jag var ovan efter att inte ha knutit en trikåsjal på nästan två år. Och bebisen var nöjd och hade fria luftvägar, så att det var lite sladdrigt spelar ingen större roll.

babybaby.se_bärsjal_fr_BB_3

Våra två yngsta barn har till och med åkt hem från BB i bärsjalen, på sin pappas bröst på 4:ans buss här i Stockholm. Vi har turen att bo nära sjukhuset och har tillgång till bra lokaltrafik. Och jag har haft bra och okomplicerade förlossningar utan några större fysiska känningar efteråt.

I väntan på 4:ans buss. Bebisen är mindre än ett dygn gammal.
I väntan på 4:ans buss.

Så varför börja ”sjala” redan på BB, då? Jo, här är fördelarna, kortfattat, enligt min mening:

 • Med bebis i sjal är chansen är stor att du/ni får äta frukost i lugn och ro ute i dagrummet.
 • Det är jättemysigt.
 • Du behöver inte ständigt dyka ner i en plastbalja och kolla att din bebis andas och mår bra. I en korrekt knuten sjal har du bebisen högt upp på ditt bröst, inom pussavstånd. Allt du behöver göra för att försäkra dig om att barnet mår bra är att vända huvudet nedåt.
 • Det är inte särskilt svårt att knyta trikåsjal, alltså den typ av sjal som brukar vara första-valet till nyfödda. Kolla gärna på videor om hur man gör, till exempel den här videon från bära barn-coachen Wrapping Rachel. Här finns också ett klipp från TV4 och här är en video och en bildserie som jag själv har gjort, dock inte med en alldeles sprillans nyfödd. En del BB-avdelningar lånar även ut bärsjalar under tiden du är där och kan hjälpa dig/er att visa hur man knyter!
 • När du väl har knutit en trikåsjal kan den sitta kvar på dig hela dagen om du vill. Du tar in och ut bebisen vid behov. Du behöver alltså inte knyta inför varje gång du ska bära. Enkelt och bra!
 • Det är ingen ”mammagrej”. Att bära i bärsjal är en jättebra grej för föräldrar oavsett kön. En pappa, till exempel, kan ta sig en sväng med bebisen i sjal redan på BB och erbjuda en mamma en stunds vila – om behov finns. En partner kan också ta den första tidens bärande om den födande föräldern har ont i kroppen. För bärande ute i kyligt väder, se detta blogginlägg.
Vid busshållplatsen nedanför sjukhuset med barn nummer tre.
Barn nummer tre åker sjal hem från BB..
 • Vill du amma får amningen bästa möjliga start av mycket hud mot hud-kontakt de första dagarna. Bär ni runt på barnet i bärsjal kan denna kontakt ske mycket enkelt och det behöver inte vara den ammande föräldern som bär. När barnet är hud mot hud kommer det ”bättre ihåg” att vakna till titt som tätt för att vilja amma, vilket är jättebra för mjölkproduktionen. Med barnet inpå dig upptäcker du också fortare barnets ibland rätt diskreta hungersignaler, som det går att läsa mer om här. När en icke-ammande förälder bär barnet kan den personen snabbt och enkelt langa över bebisen till den ammande föräldern när det är dags för amning.
 • Du kan amma i sjalen redan på BB om du vill. Det gjorde jag själv med andra barnet. Jag bara lyfte  upp bröstet och höll i det medan barnet ammade, allt medan jag sträckte på benen i sjukhuskorridoren. Förtvivla dock inte om det inte funkar – amning i bärsjal kan ta ett antal försök innan det funkar riktigt bra och ibland är det lättare när bebisen blivit lite större. Här är en video som jag har gjort om amning i trikåsjal.

babybaby.se_bärsjal_fr_BB_7

 • Det är praktiskt och smidigt. Dessutom tar en sjal inte mycket plats när den inte används.
 • Föds ditt barn för tidigt är det extra bra att bära och vara hud mot hud närhelst det är möjligt. Hud mot hud-kontakt för det för tidigt födda barnet främjar tillväxt, tidig amning och anknytning mellan barn och förälder. Det vet man numera och därför uppmuntras sjalbärande på många neonatalavdelningar. Man kan bära en pytteliten plutt i en vanlig trikåsjal eller i en så kallad bärtub.

Att mata ”fritt”, så fort barnet signalerar att det är hungrigt, rekommenderas för övrigt även vid flaskmatning. Och de fördelar med bärsjal som jag radar upp gäller oavsett hur bebisen matas. Man kan också ge flaska till bebisen i sjalen, när man är på språng! Det började jag tidigt att göra med vårt första barn.

Du måste förstås inte bära i bärsjal redan på BB, vill jag också tillägga. Du kan börja bära i bärsjal eller bärsele vid vilken tidpunkt som helst – efter en vecka, en månad, sex månader, ett år eller ännu senare. Det är inte ”för sent” bara för att du inte började på direkten.

Med bebis innanför rocken.
Med bebis innanför rocken.

Ps. Vill man sova i nära kontakt med barnet, kanske redan på BB, kan man lätt känna sig lite orolig och brydd eftersom Socialstyrelsen numera rekommenderar ”egen säng” till bebisar under tre månader. Vissa BB-avdelningar erbjuder möjlighet att använda så kallade babynest. Det fanns inte på vårt BB, däremot var personalen positiv till att vi slog ihop två sängar till en jättesäng där bebisen sov mellan oss när vi var förstagångsföräldrar. Vill du ha mer läsning om sömn och säkerhet och länkar till det som kallas ”säker samsovning”, läs mer nedan i de länkar som handlar om bebisar och sömn.

Mer på babybaby.se om bebisar och sömn:

Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)
Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att svinga upp barnet på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

 

Om amning:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

 

3 reaktion på “Våga sjala redan på BB!”

 1. Hej, önskat att jag hade hittad er tidigare.
  Dotter är 6 månader och haft en bärsjal nu minns jag inte namnet dock. Fast va har man nu när blir äldre och väger ca 8,5 kilo. Kommit ifrån sjalen nu, åker mest vagn ute nu.
  Mvh: Jennicka

  1. Hej! Tack för din kommentar! Jag gissar att det är en elastisk bärsjal du har.
   Om du vill fortsätta att bära rekommenderar jag antingen en så kallad vävd bärsjal som man är stadigare i tyget och som man kan bära med länge, länge. De är väldigt sköna för ryggen också, så fort man fått kläm på knytandet. Har du knutit bärsjal tidigare lär det inte bli något problem att lära dig knyta med vävd sjal, det är ganska lika.
   Du kan också kolla på ergonomiska selar, som Tula, Ergobaby, Manduca med flera. Sedan finns det mellanting mellan bärsjal och bärsele också. Gå gärna med i gruppen Bärsjalar! på Facebook. Där kan du få massor av tips.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *