Pappa gosar med bebis mellan amningar.

20 skäl att bära en nyfödd

BÄRA BARN! Praktiskt, mysigt, bästa tröst-grejen, en livräddare i bebisvardagen! Jag vill verkligen slå ett slag för bärande av barn i bärselar och bärsjalar, gärna redan från dag ett i barnets liv.

Vårt första barn åkte taxi hem från BB. Vårt andra och tredje barn åkte hem från BB i bärsjal på 4:ans buss här i Stockholm. Det var barnens pappa som bar båda gångerna.

Här är de 20 största fördelarna med att bära omkring på bebis (samt åtta nackdelar) enligt erfarenheterna i vårt hushåll:

På väg hem från BB.
På busshållplatsen, på väg hem från BB med andra barnet.

1. Det är fruktansvärt mysigt. När jag för första gången knöt upp vår dotter i bärsjal, när hon var fem eller sex dagar gammal, kändes det som ett rogivande kärleksrus av något slag. Rosa hjärtan sprutade ut ur mina ögon – typ. Det var välbehövligt för mig som var trött och kände mig upp-och-ner och lätt deprimerad. Jag kunde känna vår bebis hjärtslag och hennes andning där hon sov tätt mot mig. Det finns fortfarande inget mysigare för mig än känslan av att ha ett barn som sover på mig.

Bebis vilar hos pappa efter amning.
Bebis vilar hos pappa efter amning.

2. Såväl mammor som pappor kan bära. Och mormödrar och farfäder. Bebisen kommer att sova sött i sjalen/selen under långa stunder i början, till de vuxnas stora belåtenhet.

Ganska liten möda.
Ganska liten möda.

3. Att knyta trikåsjal, som de supermysiga bärsjalarna till pyttebebisar kallas, är inte komplicerat. Du kan behöva några gånger innan du får in snitsen som ett proffs, men jättesvårt är det inte. Behöver du hjälp finns till exempel denna video från Bära Nära. Eller denna bildserie som jag har gjort, med en lite större bebis (eller kom och be mig om hjälp om du bor i Stockholm).

Mormor boll-söver bebis.
Mormor söver bebis med hjälp av bärsjal och gung på pilatesboll..

4. Att bära i bärsjal eller bärsele gör samspelet med den nya lilla individen enklare. Du märker direkt om bebisen är orolig och behöver hjälp med något – som mat eller toalettbestyr. Bebisen hinner inte blir lika ledsen som annars eftersom bäraren direkt märker att något är på gång.

babybaby.se_bildbomb_busshallplats600x380
På väg till Järnia för att köpa skruv.

5. Du får nöjd bebis plus två fria händer! Använd dem till vad du vill – diska, spela tv-spel eller blogga.

Amning av tre dagar gammal bebis. En arm ger stöd för nacken.
Amning av tre dagar gammal bebis.

6. Bärande underlättar för amning/flaskmatning. Såväl en ammande som en en icke-ammade förälder lär sig snart bebisens tecken på hunger och kan se till att tillgodose barnets behov med en gång. Det är extra viktigt om bebisen ammas, eftersom det generella rådet är att bebisar ska ammas ”på minsta signal” för att mjölkproduktionen ska ligga i fas med barnets efterfrågan. Barnet ”påminns” också bättre om sitt behov av att äta när han eller hon är hud-mot-hud, enligt amningsexperter. Jag önskar att jag hade vetat detta med första barnet. Här kan du för övrigt se en video om amningsteknik (bra tag med mera) som jag har gjort. Och här finns en bildserie.

Trikåsjal (av märket Babylonia Tricot Slen).
Trikåsjal.

7. En ammande förälder får avlastning när en icke-ammande förälder bär. Den ammande föräldern kan pusta ut en stund (även om den kanske inte blir så lång), trygg i förvissningen om att barnet levereras åter när hungern pockar på.

Lillan, 22 dagar gammal, tar en sällsynt lur i barnvagnen.
Vårt första barn tar en sällsynt långlur i barnvagnen.

8. Alla bebisar gillar inte barnvagn. Många bebisar protesterar i vagnen och sover sedan 20-30 minuter och vaknar griniga. I bärsjal eller bärsele finns god chans att barnet sover bättre och längre, åtminstone om du är i rörelse. Barnet somnar och vaknar inte ledset, det är i alla fall vår erfarenhet med tre barn. I vagn kan de vara ledsna både före och efter en lur, men nästan aldrig när de sover i bärdon. Läs gärna mina bästa söva bebis-tips.

Bebis i ringsjal.
Bebis i ringsjal.

9. Så kallad kvällsoro, att bebisen plötsligt är ledsen kvällstid under en period i sitt tidiga liv, verkar lindras av bärande. När jag började bära vårt första barn minst två-tre timmar totalt sett varje dag slutade hon att vara ledsen på kvällarna. Jag har skrivit om det i inlägget Därför bär jag barn (egentligen).

På äventyr.
På äventyr.

10. Att bära är praktiskt utanför hemmet. Du kan ge dig ut och promenera med bebisen från allra första början. Är det kallt kan du behöva tossor och mössa på barnet och en stor varm jacka som du kan dra upp om dig själv och upp till barnets nacke. Det finns också särskilda ytterplagg för bärande i kallt väder, så kallade bärjackor och bärskydd. Utan vagn behöver du inte leta upp några (stinkande) hissar och du behåller all din rörlighet. Blöjor och annat kan du ha i fickor eller i en mindre ryggsäck.

Flaskmatning i bärsjal.
Flaskmatning i bärsjal.

11. Du kan både flaskmata och amma i bärsjal och bärsele om du vill. Det är enormt tidsbesparande när man är på språng och inte har tid att sätta sig ned i soffan eller på en bänk för att hala fram flaska eller bröst. Med första barnet ammade jag i sjal och sele några gånger. Med barn två och tre har jag gjort det hela tiden. Trean var bara tre dagar när jag började amma honom i bärsjalen på daglig basis. Tips på hur man kan göra finns lite varstans, till exempel på denna blogg. När bebisen blir några månader och kanske börjar ”konstra” när det är dags för mat kan amning/matning i selen eller sjalen vara rena räddningen!

Kom ihåg: Kärleken och omsorgen är viktigast av allt.
Puss!

12. De flesta bebisar älskar det. Att bli burna, alltså. Efter cirka en-två månader kan de förvisso börja protestera när de ska in i bärsjalen eller bärselen. Det beror antagligen inte på att de inte vill sitta på dig längre utan att de tycker att själva sätta fast-proceduren är tråkig, varm och jobbig. Och att de vill ha lite action och underhållning. Skumpa upp och ner, sjung och prata medan du sätter barnet i selen eller sjalen. Och när barnet väl är på plats: Ge er ut på promenad och ge bebisen något kul att spana på – landskap, bilar, människor.

Kolla där!
Kolla där!

13. Den första månaden lär din bebis sova som en stock i princip hela tiden när du är ute och bär. Men efter ett tag blir vakenhetsperioderna längre och barnet blir mer nyfiket. Nu blir det plötsligt ett gemensamt äventyr att vara ute med sjalen eller selen. Du och barnet har era huvuden i ungefär samma höjd och ser och hör samma saker. Du kan peka och prata och ni tar del av världen tillsammans. Det är en rolig känsla!

Sova på språng.
Sova på språng.

14. Det är inte farligt, tvärtom. Förvisso är det bra att skaffa sig lite koll på hur man bär rätt. Till exempel ska barnet helst bäras sittande upprätt. Barnet ska ha sitt huvud på pussavstånd från dig som bärare och ha luftvägar fria och synliga. Då känner du barnets andning och då sitter barnet tajt och bra mot din kropp. Gör du detta behöver du inte vara rädd. Tvärtom är det en trygghet, tycker jag, att hela tiden kunna känna att mitt barn andas och mår bra. I början har jag varit lite nojig med samtliga tre barn och stannat var tvåhundrade meter för att känna efter att bröstkorgen verkligen rör sig upp och ner därinne i sjalen. Men jag hade gjort samma om de legat i barnvagn.

Baby på äventyr på pappas bröst.
Baby på äventyr på pappas bröst.

15. Det är bra träning! Man kan få lite träningsvärk i början och en nyförlöst kan känna sig för mörbultad och svag för att bära den första tiden. Själv har jag haft tur och varit pigg och på benen i princip direkt efter varje barn (nja, lite jobbigt var det allt i början efter barn nummer tre men jag kunde bära en del ändå).
Med bärsjal eller bärsele får du finfin träning för ryggen med en steglös ökning av vikten. Och sjukdomar i kroppen behöver inte nödvändigtvis vara ett hinder. Själv har jag en reumatisk åkomma som heter Bechterew och jag upplever att träningen som bärandet ger mig gör mig gott och förebygger smärta. Däremot får jag ont som fasiken av att bära barn i bara armarna och av att gå med en lite krökt rygg som jag tenderar att göra när jag rattar barnvagn.

Bärande på vintern, innanför en så kallad bärjacka.
Bärande på vintern, innanför en så kallad bärjacka.

16. Du kan även göra barnet till en del av din träning. Knäböjar och pull-ups (när man drar upp sig själv mot en stång) är bra övningar med bebis på magen, enligt min sambo som gärna tränar på utegym. Se bara till att inte dunka barnets huvud i stången, tipsar han.

Bebis kommer inte undan pussar!
Bebis kommer inte undan pussar!

17. Det är lyxigt att bära i sjal eller sele för du kan pussa ditt barn precis hur mycket du vill hela tiden. Barnet kan inte rymma!

Förkyld bebis vill vaggas och ha huvudet bakåtlutat.
Förkyld bebis vill vaggas och ha huvudet bakåtlutat.

18. När barnet vaknar mitt i natten och är ledset och inte låter sig tröstas av bröst, flaska, gos eller andra gängse medel är sjalen eller selen ofta ett ”magiskt piller”. Det kan ta några minuter att krångla på sig sjalen i vargtimmen, men det är oftast värt det. På med sjalen eller selen och så gunga eller skumpa runt på golvet med bebis. Resultat: Snark.

Begagnad och sval sommarsjal.
Begagnad och sval sommarsjal.

19. Det är lätt att hitta bra och billiga begagnade bärselar och bärsjalar. Så länge de är hela tappar de i regel inte i funktion bara för att de har använts förut. Begagnade bärsjalar kan till och med vara att föredra framför nya. Har de använts är de ”ingosade” och inte så stela som nya sjalar kan vara. Trikåsjalar, som oftast används till nyfödda, är dock i regel mjuka även som nya.

Sjal och bebis i skymningen.
Sjal och bebis i skymningen.

20. Har din bebis magknip kan bärande underlätta! Mången rap har kommit upp ur våra bebisar när de suttit mot våra kroppar. Dessutom tror jag att bärande fungerar som ett slags magmassage, eller ”kolikmassage”. Mer om magknip och ”kvällsoro” här.

Det var fördelarna. Nackdelarna med bärsjal och bärsele, då?

Mormor powerdammsuger.
Mormor powerdammsuger med bebis.

1. Det kan vara extremt beroendeframkallande för föräldrarna. När man väl börjat bära regelbundet är det som att man ogärna vill sluta. Det kan leda till att mormor blir lite ledsen för att den dyra barnvagn som hon bekostade mest står och dammar. Då får man visa för mormor hur nöjt barnbarnet är i sjalen eller selen – och säga att vagnen nog kommer till nytta längre fram. Så har det varit hos oss i alla fall. Vagnen kom till heders, men efter kanske 10-12 månader när den konverterades till sittvagn och bebis plötsligt tyckte att den var lite lattjo att åka i.

Amning i bärsjal utomhus.
Amning i bärsjal utomhus.

2. Man kan bli så beroende att man börjar köpa en hel massa olika bärdon för olika situationer – en sjal för hemmabruk, en eller flera sjalar för olika klädval, en sele för att bära enkelt på rygg, en större sele när barnet växer, en ny sjal för dess fina mönster, en kortare sjal för att slippa långa tygändar vid enkla knyt, en längre sjal för mer avancerade ryggknyt… Det kan bli dyrt.

Stolt far vid busshållplatsen nedanför BB med barn nummer 3 i väntan på buss nummer 4.
Stolt far vid busshållplatsen nedanför BB med barn nummer 3 i väntan på buss nummer 4.

3. Man måste köpa bussbiljett – i Stockholm, i alla fall. Det slipper man om man har barnvagn med sig.

Sluta drälla, tack.
Sluta drälla, tack.

4. Man spiller mat på både bebis och sig själv när man äter med sovande barn i bärsjal/bärsele.

Bebis som somnat i bärselen.
Bebis som somnat i bärselen.

5. Barnet kan vakna efter en stund efter nedläggning i sängen efter att han eller hon somnat sött i sjalen eller sele. Å andra sidan är det många bebisar som vaknar ändå efter en stund i sängen eller vagnen när de upptäcker att de ligger där ensamma.

Alldeles nybakad!
Alldeles nybakad.

6. Man kan bli trött i fötterna. Och man KAN få ont i ryggen. Får du det tipsar jag om att be om hjälp från de erfarna bärarna. Till exempel har Facebook en jättebra grupp som heter Bärsjalar! som även avhandlar bärselar. Medlemmarna är väldigt hjälpsamma med att besvara allehanda frågor från nybörjare. Kanske har du en sele som inte passar dig? Kanske drar du inte åt remmarna på bästa sätt? Kanske kan du knyta sjalen lite annorlunda? Ibland är det väldigt små justeringar som ger stor skillnad i komfort. Med en korrekt knuten bärsjal kan du bära även ett större och tyngre barn i timtal utan att ha vare sig god kondition eller vara särskilt stark.

Pilatesboll-sele-amning.
Pilatesboll-sele-amning.

7. Barnet kan vara i vägen. Ibland vill man kunna sitta och fika utan ett barn på magen.

Istället för ett pass på Friskis!
Istället för ett pass på Friskis!

8. Du kan inte springa eller cykla med barn i bärsjal eller bärsele. Dammsuga går dock bra. Bär du barnet på magen, ha bara lite koll så att du stödjer barnets huvud om du böjer dig framåt.

Läs gärna mer här: Våga sjala redan på BB! I det blogginlägget skriver jag om mina erfarenheter som förstagångsförälder.

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips för resan med bärsjal eller bärsele

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om bebisar och sömn:

Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)
Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning:

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!
Stöd Amningshjälpen

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

En reaktion på “20 skäl att bära en nyfödd”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *