Bildserie (NY): Amma bebis upprätt i trikåsjal

AMMA I TRIKÅSJAL UPPRÄTT. Här är ett sätt du kan amma din bebis på om du bär bebisen i en elastisk bärsjal, en trikåsjal.

Det finns flera sätt att knyta trikåsjal på – och flera sätt att amma i sjal på. Här utgår jag från det sätt att knyta trikåsjal som syns i denna bildserie.

I bilderna som följer ser ni amning med bebis sittande upprätt i sjalen. Bebisen är i ”nedhissat” läge för att kunna nå bröstet.

Observera att man kan behöva hissa ned barnet olika mycket beroende på de egna bröstens form. Jag har ”flexibla” bröst och hissar ned sjalen lite grann – och lyfter samtidigt upp bröstet med handen. Bebis och bröst möts halvvägs, så att säga. På så sätt behöver jag inte hissa ned sjalen så mycket. Du kan se korta videor där jag ammar i trikåsjal bland annat här.

Min kompis Nina, på bilderna här, har byst modell oflexibel som sitter där den sitter. Vilket innebär att hon måste hasa ned sin bebis förhållandevis mer än jag för att bebisen ska kunna nå bröstet.

Den här positionen funkar olika bra för olika ammande. Jag har tyckt att den varit toppen när bebisen varit liten och jag ändå haft honom i sjalen väldigt mycket – och velat ha minimalt med meck när jag har ammat på språng, till exempel på väg till skola eller förskola.

Amma bebis upprätt i trikåsjal

Lösgör knuten halvvägs. Släpp på tyget någon decimeter eller så (du får prova dig fram). ”Återknyt” knuten, med dubbelknut.

Dra upp det yttersta tyglagret.

Här får tyget ligga, tillfälligt, vid barnets nacke.

Ta tag i tyget runt knuten.

Börja ”mata” det lösare tyget bakåt.

Mata det lösa genom hela sjalknytet, så gott du kan.

Stoppa in händerna så att de är direkt på barnets rumpa. Hasa ned barn + tyg med mjuka rörelser fram och tillbaka i sidled. Du kan behöva göra detta några gånger innan barnet kommit ned ordentligt. Så här kan det se ut:

Se till så att tygen fortfarande går ända ut i knävecken. Allt blir säkrare och stadigare då.

När barnet kommit ned till lämplig höjd, dra ned det yttersta tyget från nacken och ända till rumpan. Peta gärna in lite tyg under rumpan. Då blir det extra stadigt.

Sitter bebisen fortfarande för högt upp för att kunna nå bröstet? Ingen bröstkontakt i sikte även om du skulle hjälpa till och lyfta upp bröstet med handen? Du får du lossa på knuten lite till och hasa ned bebisen ytterligare ett snäpp.

Erbjud bröstet.

Ibland kan det hjälpa att böja sig lite framåt.

Nina på bilderna här fick ned sin bebis nästan ner till bröstvårtehöjd. Det blev ett par centimeter kvar. Men hon lyckades få upp bröstet någon centimeter med handen. Så det gick bra ändå.

Nu så!

Smack!

Dra det yttre tyget ända upp till nacken. Det blir stadigast så.

Amma på. Stöd hela tiden huvudet med en hand eller arm.

Om barnet tappar greppet – koppla på igen.

OBS. En hand eller arm behövs som stöd när du ammar så här. Och det är bra att barnets huvud inte är ”låst” på något sätt utan har lite rörelseutrymme vilande mot din arm. Varför? Jo:

Barnet ska ha möjligheten att dra bort munnen från bröstet när som helst – för att barnet inte vill amma mer, behöver rapa, behöver flytta ansiktet för att kunna andas bättre eller vad som helst. Det kan barnet göra om huvudet är fritt och vilar mot en hand eller arm, som du ser här på bilderna.

Se gärna också hur det ser ut när jag (som har så kallade flexiboobs) ammar i trikåsjal med barnet upprätt. I det blogginlägget ser du även hur du kan hissa upp barnet igen efter avslutad amning.

En kommentar

Det här var första gången någonsin som min kompis Nina, mamman på bilderna, testade att amma i bärsjal. Amningen ovan, med barnet sittande upprätt, kommenterar hon så här:

”Jag hade velat få ned barnet lite till. Jag fick lyfta upp bröstet lite, det lilla som var möjligt. Det var helt ok, men aningen ostadigt och ovant att ha barnet så långt ned.”

”Direkt efter detta ammade jag med barnet liggande i sjalen istället. Det kändes bekvämt och lätt.”

Amning med barnet liggande i trikåsjalen ser du här.

Hela serien:

Bildserie (NY): Knyta trikåsjal   

Bildserie (NY): Amma bebis upprätt i trikåsjal   

Bildserie (NY): Amma i trikåsjal med bebis liggande   

Fler tips:

Video: Tre sätt att amma nyfödd i bärsjal (trikåsjal)   

Allt om amning i bärsjal (massa videor)  

4 reaktioner på ”Bildserie (NY): Amma bebis upprätt i trikåsjal”

  1. Bästa tipsen! Så tacksam för din sida. Ammande inte första barnet, men andra barnet (1 mån) ammar och jag är så tacksam och glad för dina texter/bilder/videos.
    Tusen tack. ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *