Video: Tre sätt att amma nyfödd i bärsjal (trikåsjal)

VIDEOR! Vill du amma i bärsjal? Här visar jag tre sätt (minst!) att amma en liten pluttbebis på i elastisk bärsjal, även kallad trikåsjal. Jag visar också hur jag knyter sjalen.

Att amma i bärsjal är suveränt att kunna göra – av alla möjliga skäl. Du får armarna fria att sträcka dig efter frukost, du kan underhålla eventuella syskon i familjen medan du ammar och du kan göra bebisen lugnare vid strul-faser.

Läs även:
17 supertrick när bebisen amningsstrejkar
Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

Först: Knyta trikåsjalen

Det vanligaste med en trikåsjal är att man först knyter sjalen om sig. Sedan stoppar man i barnet. Här är ett vanligt sätt att knyta en trikåsjal. Bebisen i videon är fem dagar gammal.

Här, här och här finns andra videor och bilder om att knyta trikåsjal.

Sätt 1: Amma med bebis liggande

Här nedan ser du exempel på hur du amma med barnet liggande i trikåsjalen. Sååå många gånger som jag har skrotat runt hemma och ammat på detta vis under den första tiden med bebis!

Först kommer en video, sedan kommer två till som är varianter på den första! Det här går att göra på en massa olika sätt och du måste inte göra exakt som jag. Here we go!

Amma bebis liggande i trikåsjalen:

Variant (inte ta ur barnet):

I videon ovan tar jag ut barnet ur sjalen – och stoppar sedan in barnet igen, för att amma. Men du kan också välja att inte ta ut barnet alls inför liggande amning i sjalen. Så här gjorde jag med min pluttbebis:

Variant (byta sida):

Du kan byta sida vid liggande amning utan att ta ut barnet ur sjalen. Detta kan säkert göras på flera sätt. Så här gjorde jag:

Obs! Det finns inte ett rätt sätt att göra de här sakerna på. Se till att barnet vid behov har stöd för nacken, har fria luftvägar och inte dimper i golvet – därutöver kan du pröva dig fram! Är du osäker kan det kännas skönt att öva framför en spegel och kanske vid en madrass eller soffa, bara utifall-att. Läs mer om säkerhet länge ned.

Sätt 2: Amma med bebis upprätt

Att amma bebis sittande upprätt i bärsjalen är ofta det allra enklaste sättet att amma på i bärsjal – särskilt om man är på språng, tycker jag. I videon nedan ammar jag med bebis sittande upprätt:

Här finns ytterligare en video som visar samma sak och med samma bebis, fast ett par veckor senare: Video: Amma i trikåsjal på språng (2 min).

Sätt 3: Amma upprätt, krysset utanpå

Man kan knyta med ”sjal-krysset” ytterst. Om ni ser videon nedan fattar ni vad jag menar. Jag tycker att det knytsättet är bra ur amningssynpunkt. Det gör det lättare för mig att sänka ned bebisen till lämplig amning-höjd, särskilt när bebisen lagt på sig ett par kilon efter födseln och inte är lika skruttpluttig längre. Så här:

Här är en annan video, från Bära Nära, som visar ungefär samma sätt att knyta och amma.

Tajta till sjalen igen

Här visar jag hur jag kan göra för att spänna trikåsjalen igen om sjalen känns slapp och ostadig – vilket den ju lätt blir om man lossar på den inför amning:

Säkerhet vid sjal-amning

Några saker för säkerhets skull:

Stoppa inte in barnets huvud i bärsjalen vid amning. Barnet måste ha möjlighet att dra bort huvudet från bröstet – för att barnet kanske inte vill amma mer, för att barnet vill kunna andas friare eller vad det nu kan vara. Låt barnets nacke vila mot en arm eller en hand, till exempel som på bilden nedan. Då kan barnet vicka på huvudet/nacken vid behov.

Överlag, stöd barnets huvud med en arm eller hand vid amning i bärsjal!

Detta är särskilt viktigt om barnet är litet och ännu inte så starkt i rygg och nacke. Upplever du att det är det minsta svajigt för barnets huvud, stötta.

Tänk bort ”hands-free”. Det går att göra väldigt mycket med en ledig arm och två lediga ben, jag lovar! Det mesta, faktiskt.

Har barnet somnat i en ”slapp” sjal efter amning? Om barnet har huvudet lite lätt vinklat bakåt, mot din arm, och du ser ansiktet hela tiden och märker att barnet kan andas – då kan du fortsätta bära så en stund till om du vill. Det viktiga är att barnet inte sjunker ihop som en ostbåge, med sin haka mot sitt eget bröst. Det kan nämligen blir svårt för barnet att andas i den positionen. Pröva själv att pressa din haka mot din bröstkorg – det försvårar andningen, eller hur?

Om barnet har somnat i en slappt knuten sjal kan du som nämnts tajta till sjalen igen – jag visar det i flera av videorna ovan. Var inte rädd att väcka bebisen medan du grejar. Vaknar bebisen brukar han/hon rätt snabbt somna om igen i sjalen, bara man rör sig. Det är min erfarenhet, särskilt med små bebisar.

Täck inte över barnets ansikte. Du bör kunna se ansiktet hela tiden. Då kan du lätt förvissa dig om att ditt barn har fria luftvägar.

Här är en checklista för säkerhet vid barnabärande i allmänhet:

Lycka till! Och ge inte upp om det inte funkar vid första eller andra försöket. Som med allt kan man behöva öva lite innan det funkar!

Lästips om amning och bärande:

Våga sjala redan på BB!   
20 skäl att bära en nyfödd   
Video: Amma i bärsjal på vintern (3 min)  
17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)
Hur ska vi klä oss? Allt om att bära barn utomhus     
Video: Amning i ringsjal, från nyfödd (8 min)    
Att läka amningssorg genom att bära barn    
10 saker jag velat säga till mig själv innan jag fick mitt första barn   
De 5 mest förvirrande sakerna med amning (och hur man begriper sig på dem) 
Amningsbildextra! Bröst, bebis, massor med amning!  
Video: Min bebis första år på tre minuter (Eller: This, too, shall pass!)      

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *