Varför bära barn?

Jag kommer att skriva en del framöver i denna nyöppnade blogg om att bära i bärsjal och bärsele. Jag ska erbjuda några – förhoppningsvis bra – tips till dem som är nybörjare på området eller har testat lite grann. Själv har jag kånkat på ungar i snart fyra års tid, på min mage när de har varit små och allt oftare på min rygg när de har blivit större.

Min sambo är lika såld som jag på att bära barn i diverse typer av bärdon. Särskilt förtjust är han i lite stadigare bärsjalar som funkar till både små och lite större barn och som är bekväma även under timlånga promenader.

Jag inleder bära barn-temat på bloggen med ett ”varför” och några ”därför”.

Varför ge sig på att bära barn i bärsjal och bärsele? Så här svarar min sambo när jag ställer frågan till honom:

”För att det är så himla mysigt att ha sitt lilla barn mot bröstet. Man kan böja sig ner och pussa barnet när som helst.”

”Fast den stora grejen för mig – och som jag säger till alla som orkar lyssna – är friheten. Man kan gå kilometer efter kilometer i skogen där inga barnvagnar kommer fram. Man blir så otroligt rörlig. Och så sover barnen väldigt gott i bärsjalen när man är ute och rör på sig, om de inte är hungriga, förstås.”

Baby på äventyr på pappas bröst.

Något mer?

”När de vaknar på natten och är ledsna är sjalen ett ‘magic pill’, tycker jag, förutsatt att de inte är hungriga, återigen. Jag tycker att barnen har kommit till ro och somnat om mycket snabbare när jag har tagit upp dem i bärsjal än när jag har burit dem i famnen.”

Några nackdelar med att bära i sjal och sele?

”Här i Stockholm måste man betala biljett på bussen. Det behöver man inte med barnvagn. Och så får man akta sig så att man inte slår barnets huvud i stången när man gör pull-ups på utegymmet.”

Är det svårt att knyta en bärsjal?

”Man behöver göra det fem gånger, sen förstår man grejen. Så var det för mig, i alla fall. Men man måste försöka de där fem gångerna och inte ge upp efter tre. Och när man har övat ännu fler gånger går det ännu snabbare och blir ännu bättre. Hur man gör ser man på Youtube, det finns hur många videor som helst.”

Hur fort går det att knyta?

”När man är lite mer van är man klar, med barnet på plats, inom ett par minuter. Det går fort.”

Får du ont i ryggen?

”Aldrig med barnen när de varit små, men ibland när jag bär längre sträckor nu när barnen är tyngre. Då kan jag behöva stretcha ovansidan av låren efteråt för att inte få ont i ländryggen. Men överlag verkar man inte få ont om man bär rätt och i ergonomiskt utformade produkter. Det är en bra träning med en steglös ökning av vikten.”

Sova på språng.
Sova på språng.

Bloggägaren, jag själv, vill gärna tillägga en sak angående det sagda om ryggar och muskler:

Jag har en reumatisk åkomma som gör att jag lätt får väldigt ont i rygg och axlar. Men till min förvåning har min rygg sällan mått så bra och varit så smärtfri som under barnens första levnadsår, då jag ofta burit dem i flera timmar per dag. Ont får jag däremot när jag bär mycket på ”frihand”, till exempel när barnet hänger på min höft med bara min ena arm till stöd.

Min poäng är att det inte måste vara omöjligt att kånka runt på ungarna i sele eller sjal om man har skruttig rygg. Det kan uppenbarligen till och med göra gott. När mina barn inte vill bli burna längre får jag återuppta sjukgymnastiken och vattengympan, brukar jag tänka.

I senare inlägg tänkte jag bland annat erbjuda tips på, i mitt tycke, några bra och lättanvända bärsjalar och bärselar. Jag kommer nog att skriva några rader varför jag själv blev inbiten sjalanvändare för fyra år sedan (ett starkt bidragande skäl var att vi hade fått en bebis som tycktes vara inställd på att sova max 30 minuter i sträck dagtid i säng eller barnvagn, inte en minut till, och efter den halvtimmen vakna grinig, trött och ynklig) och om diverse ”bärknep” som enligt mina erfarenheter underlättar livet med små barn.

Ni som till äventyrs har läst ända ner hit och själva har erfarenhet av att bära barn i bärdon: Vad säger era muskler och leder om saken? Och vilka är fördelarna, och kanske nackdelarna, med att bära barn? Dela gärna med er.

Ps. Vi använder barnvagn här hemma också. Tre stycken har vi.

 

Mer på babybaby.se om att bära barn i bärsjal och bärsele:

11 bästa skälen att svinga upp barnet på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om bebisar och sömn:

Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning:

Video om amningsteknik (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (4 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”

Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Amningsbilder som ljuger
Jag störde mig på ammande mammor

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *