Video: Amning med stora bröst – några tips (5 min)

AMNING. Här kommer ett par videotips om amning med stora bröst. Ibland kan man nämligen ha nytta av lite olika knep och handgrepp vid amning beroende på bröstens form och storlek.

Har du egna knep vid amning med stor byst – knep som andra ammande skulle kunna ha glädje av? Lämna gärna en kommentar längst ned i blogginlägget i så fall!

Här nedan kan du välja att se fler videor och bilder på amning från babybaby.se. Du kan bland annat se några olika amningsställningar och tips kring hur du kan få barnet att ta ett stort tag om bröstet.

I videon ”Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)”, till exempel, kan du se en amningsställning som har hjälpt många vars bebisar haft svårt att få ett bra grepp om bröstet i början. I den videon syns för övrigt en förälder med en lite mindre byst än vad som syns i övriga videor på denna blogg.

Ps. Vi ser väldigt lite amning ute i samhället idag. I alla fall amning där man faktiskt ser vuxenkroppen och barnet, hur barnet gör för att greppa bröstet och hur föräldern gör för att hjälpa till. Amning sker ofta under en filt eller under kläder. Som nybörjare, hur ska man lära sig något man sällan ser? Jag hade knappt sett amning på nära håll innan jag fick barn, till exempel. Jag hoppas att jag med denna blogg kan bidra lite, lite, till att visa hur amning kan se ut i verkligheten.

Mer om amning på babybaby.se:

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis

Om barn och sömn:

Tipslista: Så kan du lägga ned ett barn som somnat i bärsjal eller bärsele – utan att väcka barnet
Video: Amningsräddning av misslyckad förflyttning från bärsele till säng
Video: Bebis sover bäst nära mig (2 min)
Video: Pilatesbolltricket! (3 min)
Sova med bebisen bra för amningen
Lista: Mina bästa söva barn-tips
Video: Söv bebis och få disken gjord på 4 minuter
Brev till Socialstyrelsen
Svar från Socialstyrelsen
Därför bär jag barn (egentligen)

Om amning i bärsele och bärsjal:

Allmänt:
Se hit! Så ammar du i bärsele och bärsjal
Video: Vardagstips vid amning i bärsjal och bärsele (3 min)

Trikåsjal, knyta/amma:
Video: Amma i trikåsjal (8 min)
Video: Knyta trikåsjal (6 min)
Bildserie: Knyta trikåsjal
Bildserie: Amma i trikåsjal

Vävd sjal, knyta/amma:
Video: Knyta och amma i vävd bärsjal (12 min)
Bildserie: Amma i vävd bärsjal
Video: Amma liten bebis i vävd bärsjal (6 min)

Vävd sjal + trikåsjal, amma:
Video: Amma bebis upprätt i bärsjal – och vad du gör när bebisen somnat (11 min)

Bärsele, använda/amma:
Video: Amma liten bebis i bärsele, inomhus och utomhus (10 min)
Bildserie: Amma i bärsele
Video: Amma i bärsele (4 min)
Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 1)

Video: Amning i sele vid amningsstrul (del 2)
Video: En vanlig morgon (med sele, amning och ungar)
Video: Amma i bärsele i snö och kyla (3 min)

Ringsjal, amma:
Video: Amning i ringsjal (10 min)

Om att bära i bärsjal och bärsele:

Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips inför resan med bärsjal eller bärsele

11 bästa skälen att bära ditt barn på ryggen i bärsele och bärsjal

20 skäl att bära en nyfödd

Våga sjala redan på BB!

Bära barn i sommar? Här är 10 heta tips

Bildextra: Bära bebis i många minusgrader

17 tips när du bär bebis i vinterkylan (och några amningstips)

Bildserie: Träna med bebis på magen!

Video: Bära barn på hösten i bärskydd (3 min)

Video: Flytta sovande barn från mage till rygg i bärsele (4 min)

Video: Fyra sätt att få upp barn i bärsele på ryggen (9 min)

Video: Ta ner barn från bärsele på ryggen (1 min)

Att läka amningssorg genom att bära barn

Bildbomb: Barn i bärsjal
Bärsele eller bärsjal?
Varför bära barn?

Föräldratankar:

10 saker jag velat säga till mig själv innan jag fick mitt första barn
Supersjalmormor!

4 reaktion på “Video: Amning med stora bröst – några tips (5 min)”

 1. Tack för massa bra tips för oss med större byst! Jag har några funderingar om amningsbekymmer på natten. Det blir lite problematiskt när ögonen går i kors mitt i natten, amningen blir inte gärna helt genomtänkt. Jag har inte ork eller händer att föra barnet till bröstet, det blir gärna tvärtom. Det är ocksä svårt att hitta amnings-bhar till större bröst som håller allt på plats och som fortfarande är bekväma även på natten då jag helst sover utan. Sen har jag problemet att jag vaknar genomdränkt i läckande bröst och att det gärna blir en för stark utdrivningsreflex tidigt på morgonen så bebis sätter i halsen. Sen tillkommer förstås torsk i bebis mun som svider både på hen och mig den senaste tiden. Det ska banne mig inte vara lätt detta, jag trode naturen var bättre designad. Alla tips mottages tacksamt!

  1. Hej! Tack själv, för din kommentar! 🙂
   Jag är ingen certifierad amningsrådgivare på något sätt, så behöver du hjälp föreslår jag kontakt med hjälpmamma, amningsmottagning eller att du gör inlägg i Amningshjälpens slutna grupp på Facebook. Där ser jag titt som tätt frågan om bra behåar för storbystade och en del svar. Tyvärr minns jag inte svaren, men det brukar ges bra svar generellt i den gruppen.
   När det gäller amningen på natten undrar jag om det gör ont eller blir andra problem om taget inte blir helt hundra alla gånger? Känns det ok är det förmodligen ok. Jag har haft en liten nattlampa med svagt ljus till hjälp om natten i början. Eller en liten pannlampa. Men då har jag suttit upp i sängen, brukar du ligga och amma? Det är ju skönast om man kan ligga ner och amma och få det att funka så. För mig har det tagit lite tid, med alla tre barn, innan liggamningen på natten har funkat bra. I alla fall 1-2 månader.
   Stark utdrivning kan lugna ned sig – hur gammalt är ditt barn? Jag har själv inte haft sådant spill som du beskriver men hört tips om filtar varvade med plastade lakan/handdukar i sängen.
   Sprutar det väldigt kraftigt kan man låta mjölken börja spruta och låta det första landa i en handduk istället för i bebisens mun. Sen kan flödet bli lite lugnare.
   Nu är jag inte medicinskt utbildad heller. Men torsk i munnen bör behandlas, eller hur? Det kanske ni redan gör? Vår minsting hade torsk i munnen som bebis och vi fick recept via vårdcentralen. Men, som sagt, detta är inte mitt område. Har du en amningsmottagning du kan ringa? De borde ha bra råd om allt, inklusive svamp/torsk.
   Ja, bland tycker man att evolutionen kunde ha optimerat den här matningsfunktionen lite bättre, jag håller helt med! 😀

   1. Tack snälla för snabbt svar! Jag tror egentligen nattamningen fungerar rätt hyffsat. Jag blir bara lite lätt paranoid att han sväljer massa luft och får ont i magen. Jag läser om bra tag och tycker att vi har fått till det tillräckligt bra men det är lätt att bli osäker. Bra tips där om plastad frotté och att låta det spruta ut lite först innan bebis får frukost. Torsk ska gå över av sig självt säger vårdguiden. Jag ska fortsätta plugga amning, tack igen för svar och en utmärkt blogg!

    1. Hej igen! 🙂 Det där med torsken kan du kanske kolla med en amningsmottagning, för säkerhets skull, om det inte blir bättre? Det ska ju inte behöva svida i dina bröst, tycker jag. Ont i magen verkar de ofta ha, de små. Om det är mycket gaser och stånk och stön kan man vara hjälpt av så kallad babypottning när det stånkas och bökas som värst. Man kan hålla bebisen i knäna över toa, handfat eller badkar och hjälpa henne/honom på traven, så att säga. Det har räddat några nätter hos oss i alla fall :-).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *